Smakosze.pl
kotlety ziemniaczane

canva/Zolotaosen

Smakowite kotlety ziemniaczane z pyszną niespodzianką w środku

18 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Kotlety ziemniaczane są doskonałą alternatywą dla schabowych czy mielonych. Ich skórka przyjemnie chrupie, a wnętrze jest wilgotne, smaczne i co ważne — bezmięsne. Dziś przyrządzimy smakowite kotlety ziemniaczane z pyszną niespodzianką. Domownicy będą zachwyceni.

Kotlety ziemniaczane możesz przygotować z ziemniaków, które zostały ci z wczorajszego obiadu. Chociaż przygotowanie ich od początku też nie zajmie ci dużo czasu. Do ziemniaczanej masy dorzuć kilka smakowych dodatków, uformuj kotlety, usmaż i gotowe. A oto szczegóły.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na smakowite kotlety ziemniaczane z pyszną niespodzianką

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków

  • 2 cebule

  • olej

  • 2 jajka

  • 200 g białego sera

  • tarta bułka do obtoczenia

  • tymianek

  • gałka muszkatołowa

  • sól, pieprz

robienie pierogów

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie ziemniaczanych kotletów

Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę, przestudź. Cebule obierz, zeszklij na oleju, dodaj do ziemniaków.

Do masy ziemniaczanej dodaj też jajko i pokruszony, biały ser. Wymieszaj jednolitą masę. Dopraw ją tymiankiem, gałką, solą i pieprzem.

Z masy ziemniaczanej formuj kotlety. Panieruj je w jajku, a potem w tartej bułce. Smaż na patelni z olejem.

Kotlety ziemniaczane możesz podać z duszonymi pieczarkami, sosem z leśnych grzybów lub sosem tatarskim.

tłuczone ziemniaki

tłuczone ziemniaki

Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: przyślij przepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zupa ogórkowa z dodatkiem kaszy jaglanej

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty przepis na ptysie

Czytaj więcej >
Ciasteczka maślane od Ani Starmach

Przepisy

Kruche ciasteczka maślane od Ani Starmach

Czytaj więcej >
Kogel-mogel

Przepisy

Przepis na kogel-mogel jak za dawnych lat

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Przepis na ekspresową surówkę z selera, marchewki i jabłka

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na wegetariańską zupę ogórkową

Czytaj więcej >