Smakowite kotlety ziemniaczane z pyszną niespodzianką w środku
Kotlety ziemniaczane są doskonałą alternatywą dla schabowych czy mielonych. Ich skórka przyjemnie chrupie, a wnętrze jest wilgotne, smaczne i co ważne — bezmięsne. Dziś przyrządzimy smakowite kotlety ziemniaczane z pyszną niespodzianką. Domownicy będą zachwyceni.
Kotlety ziemniaczane możesz przygotować z ziemniaków, które zostały ci z wczorajszego obiadu. Chociaż przygotowanie ich od początku też nie zajmie ci dużo czasu. Do ziemniaczanej masy dorzuć kilka smakowych dodatków, uformuj kotlety, usmaż i gotowe. A oto szczegóły.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na smakowite kotlety ziemniaczane z pyszną niespodzianką
Składniki:
1 kg ugotowanych ziemniaków
2 cebule
olej
2 jajka
200 g białego sera
tarta bułka do obtoczenia
tymianek
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Przygotowanie ziemniaczanych kotletów
Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę, przestudź. Cebule obierz, zeszklij na oleju, dodaj do ziemniaków.
Do masy ziemniaczanej dodaj też jajko i pokruszony, biały ser. Wymieszaj jednolitą masę. Dopraw ją tymiankiem, gałką, solą i pieprzem.
Z masy ziemniaczanej formuj kotlety. Panieruj je w jajku, a potem w tartej bułce. Smaż na patelni z olejem.
Kotlety ziemniaczane możesz podać z duszonymi pieczarkami, sosem z leśnych grzybów lub sosem tatarskim.
Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: przyślij przepis