Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sos serowy do mięsa - najlepszy przepis
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 19.10.2021 02:00

Sos serowy do mięsa - najlepszy przepis

Sos serowy do mięsa
canva/AndreySt

Sos serowy do mięsa jest świetnym dodatkiem do drobiu i ryb. Doskonale komponuje się również z polędwiczkami wieprzowymi i schabem. Sos serowy ma mocny smak i aromat, dzięki czemu doskonale komponuje się z delikatnym, pieczonym mięsem. Sprawdź, jak przygotować sos serowy do mięsa, dzięki któremu na nowo odkryjesz tradycyjne potrawy.

Sos serowy do mięsa przygotowuję z gałką muszkatołową, która ma lekko gorzki smak, przez co doskonale przełamuje intensywny aromat serów dodanych do sosów. Sos serowy do mięsa możesz przygotować ze swoich ulubionych żółtych serów. Jeśli wolisz delikatniejszy sos serowy, dodaj wyłącznie ser typu gouda, który jest jednym z najbardziej neutralnych serów. Jeśli natomiast lubisz intensywny smak sosu - dodaj do niego parmezan lub cheddar, aby sos był mocno serowy i aromatyczny.

Sos serowy przygotujesz w zaledwie kilka minut, a będzie doskonałym dodatkiem do pieczonych ryb, kurczaka, schabu i polędwiczek. Sos serowy możesz wykorzystać również do pieczonych ziemniaków lub jako dip do przekąsek

Do mięsa możesz przygotować wiele aromatycznych sosów, które nadadzą wyjątkowego smaku Twoim potrawom. Gorąco polecam równie intensywny sos musztardowy oraz pyszny sos śliwkowy, dzięki którym na nowo odkryjesz smak tradycyjnych, mięsnych obiadów.

Przepis na sos serowy do mięsa

Składniki:

  • 100 g sera typu gouda

  • 100 g parmezanu lub cheddara

  • 20 g masła

  • 30 g mąki pszennej

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • ząbek czosnku

  • pieprz

  • 250-300 ml mleka w temperaturze pokojowej

Jak przygotować sos serowy do mięsa?

Na maśle zeszklij przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaj mąkę i podsmaż. Stopniowo dolewaj mleko, mieszając, aby nie powstały grudki. Następnie do gotującej masy dodaj starty ser, pieprz, gałkę muszkatołową, mieszaj do rozpuszczenia sera. Jeśli sos jest za gęsty, dodaj odrobinę mleka.

Smacznego.

Tagi: Sos Obiad