Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sos śliwkowy do schabu - rozkoszny dodatek do obiadu
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 12.01.2022 01:00

Sos śliwkowy do schabu - rozkoszny dodatek do obiadu

Sos śliwkowy do schabu
canva/Nataliia Sirobaba

Sos śliwkowy to jeden z lepszych sosów do pieczonego schabu. Jest słodki, aromatyczny z wyczuwalną nutą goździków, które nadają mu korzennego smaku. Sos śliwkowy jest gęsty, smaczny i doskonale łączy się z pieczonym mięsem. Poznaj przepis na sos śliwkowy do schabu.

Pieczony schab jest bardzo delikatnym, soczystym mięsem, idealnym zarówno na ciepło do obiadu, jak i w postaci zimnej płyty, np. jako dodatek do kanapek. Pieczony schab polany aromatycznym sosem z suszonych śliwek smakuje doskonale, ponieważ słodko-korzenny smak śliwek idealnie łączy się z mięsem wieprzowym.

Śliwki suszone koniecznie namocz dzień przed robieniem sosu, aby następnego dnia były miękkie i aromatyczne. Wodę z suszonych śliwek możesz wykorzystać do sosu, aby dodatkowo podbić jego smak.

Kolejną, słodką propozycją do mięsa, jest sos żurawinowy, który doskonale łączy się z drobiem i schabem i jest pysznym dodatkiem do pasztety, wędlin i zimnej płyty.

Przepis na sos śliwkowy do schabu

Składniki:

  • 15 śliwek suszonych

  • ząbek czosnku

  • łyżeczka octu

  • łyżka cukru

  • szklanka wody

  • 3 goździki

  • pieprz, sól

Jak zrobić sos śliwkowy do schabu?

Śliwki suszone namocz w wodzie i odstaw na całą noc. Na drugi dzień włóż je do garnka, zalej wodą, dodaj cukier, goździki i gotuj pod przykryciem, aż będą miękkie.

Goździki

Źródło zdjęcia: canva/Freila Śliwki zblenduj na gładki krem, dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, octem i gotuj jeszcze chwilę. Sos dopraw do smaku cukrem, solą i pieprzem.

Tagi: Cukier Obiad Ocet