Smakosze.pl

canva/Nataliia Sirobaba

Sos śliwkowy do schabu - rozkoszny dodatek do obiadu

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Sos śliwkowy to jeden z lepszych sosów do pieczonego schabu. Jest słodki, aromatyczny z wyczuwalną nutą goździków, które nadają mu korzennego smaku. Sos śliwkowy jest gęsty, smaczny i doskonale łączy się z pieczonym mięsem. Poznaj przepis na sos śliwkowy do schabu.

Pieczony schab jest bardzo delikatnym, soczystym mięsem, idealnym zarówno na ciepło do obiadu, jak i w postaci zimnej płyty, np. jako dodatek do kanapek. Pieczony schab polany aromatycznym sosem z suszonych śliwek smakuje doskonale, ponieważ słodko-korzenny smak śliwek idealnie łączy się z mięsem wieprzowym.

Śliwki suszone koniecznie namocz dzień przed robieniem sosu, aby następnego dnia były miękkie i aromatyczne. Wodę z suszonych śliwek możesz wykorzystać do sosu, aby dodatkowo podbić jego smak.

Kolejną, słodką propozycją do mięsa, jest sos żurawinowy , który doskonale łączy się z drobiem i schabem i jest pysznym dodatkiem do pasztety, wędlin i zimnej płyty.

Przepis na sos śliwkowy do schabu

Składniki:

  • 15 śliwek suszonych

  • ząbek czosnku

  • łyżeczka octu

  • łyżka cukru

  • szklanka wody

  • 3 goździki

  • pieprz, sól

Jak zrobić sos śliwkowy do schabu?

Śliwki suszone namocz w wodzie i odstaw na całą noc. Na drugi dzień włóż je do garnka, zalej wodą, dodaj cukier, goździki i gotuj pod przykryciem, aż będą miękkie.

Goździki

Źródło zdjęcia: canva/ Freila Śliwki zblenduj na gładki krem, dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, octem i gotuj jeszcze chwilę. Sos dopraw do smaku cukrem, solą i pieprzem.

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Wachowicz wlewa go do rosołu zamiast maggi. Wychodzi niesamowite aromatyczny
Czytaj więcej >

Przepisy

Od lat nie dodaję do uszek suszonych grzybów. Wybieram smaczniejszy i tańszy produkt
Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sernik zrobisz bez grama sera. Zastąpisz go produktem, który na pewno masz w kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o frytkach. Ziemniaki pieczone w szwedzkim stylu biją je na głowę
Czytaj więcej >

Przepisy

O tej zupie pisał sam Mickiewicz, dziś budzi skrajne emocje. Nie ma bardziej kontrowersyjnego dania w polskiej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Rodzina co roku na Święta prosi mnie o tę sałatkę. Bije na głowę jarzynową i gyros
Czytaj więcej >
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Dzisiaj podałam taki obiad. Nagle przy stole w moją stronę poleciał jeden komentarz
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

W bardzo starej książce znalazłam kultowy przepis na naleśniki z serem. Mistrzowskie wskazówki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Mało kto gotuje rosół tak, jak ja. Mam swoje sposoby
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy odwiedzam mamę często podaje mi tę zupę. Jest pyszna, zdrowa i sycąca
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

W grudniu sypię do naleśników tę przyprawę. Smakują lepiej niż w restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Bosacka z ryby po grecku robi wykwintną zupę. Nikt nie zgadnie, co do niej wlewa
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Dzisiaj podałam taki obiad. Nagle przy stole w moją stronę poleciał jeden komentarz
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

W bardzo starej książce znalazłam kultowy przepis na naleśniki z serem. Mistrzowskie wskazówki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Mało kto gotuje rosół tak, jak ja. Mam swoje sposoby
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy odwiedzam mamę często podaje mi tę zupę. Jest pyszna, zdrowa i sycąca
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

W grudniu sypię do naleśników tę przyprawę. Smakują lepiej niż w restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Bosacka z ryby po grecku robi wykwintną zupę. Nikt nie zgadnie, co do niej wlewa
Czytaj więcej >