Sos śliwkowy do schabu - rozkoszny dodatek do obiadu
Sos śliwkowy to jeden z lepszych sosów do pieczonego schabu. Jest słodki, aromatyczny z wyczuwalną nutą goździków, które nadają mu korzennego smaku. Sos śliwkowy jest gęsty, smaczny i doskonale łączy się z pieczonym mięsem. Poznaj przepis na sos śliwkowy do schabu.
Pieczony schab jest bardzo delikatnym, soczystym mięsem, idealnym zarówno na ciepło do obiadu, jak i w postaci zimnej płyty, np. jako dodatek do kanapek. Pieczony schab polany aromatycznym sosem z suszonych śliwek smakuje doskonale, ponieważ słodko-korzenny smak śliwek idealnie łączy się z mięsem wieprzowym.
Śliwki suszone koniecznie namocz dzień przed robieniem sosu, aby następnego dnia były miękkie i aromatyczne. Wodę z suszonych śliwek możesz wykorzystać do sosu, aby dodatkowo podbić jego smak.
Kolejną, słodką propozycją do mięsa, jest sos żurawinowy, który doskonale łączy się z drobiem i schabem i jest pysznym dodatkiem do pasztety, wędlin i zimnej płyty.
Przepis na sos śliwkowy do schabu
Składniki:
15 śliwek suszonych
ząbek czosnku
łyżeczka octu
łyżka cukru
szklanka wody
3 goździki
pieprz, sól
Jak zrobić sos śliwkowy do schabu?
Śliwki suszone namocz w wodzie i odstaw na całą noc. Na drugi dzień włóż je do garnka, zalej wodą, dodaj cukier, goździki i gotuj pod przykryciem, aż będą miękkie.
Źródło zdjęcia: canva/Freila Śliwki zblenduj na gładki krem, dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, octem i gotuj jeszcze chwilę. Sos dopraw do smaku cukrem, solą i pieprzem.