Sos z kurek do makaronu. Przepyszny dodatek obiadowy
Sos z kurek do makaronu to świetny, aromatyczny sos z dodatkiem boczku wędzonego, pietruszki i cebulki. Makaron polany gęstym sosem kurkowym ma wyśmienity smak, jest bardzo pożywny i za każdym razem błyskawicznie znika z talerzy. Poznaj przepis na sos z kurek do makaronu.
Kurki są bardzo aromatycznymi grzybami, które dostaniemy w niemal każdym sklepie od czerwca do końca października. Wykorzystaj więc ten czas na przygotowanie wyśmienitych dań z kurkami, które swoim smakiem zachwycą nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Kurki to nie tylko świetny smak, to również bogactwo witamin i białka. Grzyby to źródło witamin z grupy B, a także beta- karotenu, magnezu, potasu, żelaza i wielu innych składników, które mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie i dobre samopoczucie.
Grzyby smakują rewelacyjnie w towarzystwie mięsa, dlatego też sos przygotowałam z wędzonym boczkiem. Całe danie oprószyłam natką pietruszki, która nadaje potrawie lekkości i świeżości. Makaron z tak przygotowanym sosem smakuje doskonale.
Przygotuj również kurczaka w sosie kurkowym, będzie idealny na rodzinny obiad. Kurki genialnie smakują także z plackami ziemniaczanymi i jajecznicą. Wybierz swój ulubiony przepis z grzybami i przygotuj wyśmienitą niespodziankę dla najbliższych.
Przepis na sos z kurek do makaronu
Składniki na 3-4 porcje:
makaron penne
250 g kurek
cebula
150 g boczku wędzonego parzonego
3 łyżki śmietany
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
łyżka masła
Jak zrobić sos z kurek do makaronu?
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu, odcedź. Pokrój w kostkę boczek, pokrój kurki, posiekaj cebulę. Na patelni rozpuść masło, dodaj mięso i smaż przez kilka minut.
Do boczku dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli, na koniec dodaj grzyby, oprósz solą, pieprzem i duś do miękkości. Gdy już kurki będą miękkie, wlej śmietanę i oprósz natką pietruszki, gotuj, aż powstanie gęsty sos.
Źródło zdjęcia: canva/Sunteya Jeśli kurki puszczą za dużo wody i sos nie zgęstnieje, dodaj do dania odrobinę mąki wymieszanej z zimną wodą. Całe danie dopraw do smaku solą i pieprzem, podaj z ugotowanym makaronem.