Sprytny trick na niedogotowane jajko na miękko. Prosta metoda uratuje każde śniadanie
Jajko na miękko teoretycznie jest proste w przygotowaniu. W praktyce jednak często jest albo przeciągnięte, albo niedogotowane. Jak uratować jajko na miękko, które jest jeszcze płynne? Wykorzystaj prosty patent z woreczkiem foliowym.
Jajko na miękko to pomysł na pyszne, rodzinne śniadanie. Jajko na miękko będzie smakować rewelacyjnie z kromką świeżego pieczywa, krakersami, paluchami chlebowymi, warzywami sezonowymi. Do jajek możemy podać również mięsne dodatki, np. kabanosy.
Niekiedy jednak jajko na miękko wychodzi albo zbyt ścięte, albo surowe i jeszcze niedogotowane. Jak uratować jajko na miękko, kiedy już obierzemy je ze skorupki? Wystarczy dogotować je w woreczku foliowym. To sprawdzony sposób na uratowanie jajka.
Jajka na miękko gotujmy zawsze przez trzy minuty od momentu wrzenia, wtedy będziemy mieć pewność, że wyjdzie idealnie. Jak uratować jajko na miękko? Skorzystajmy z woreczka foliowego. Jajko przeciągnięte wykorzystamy natomiast na kanapkę lub jako dodatek do sałatek.
Jak uratować jajko na miękko? Sprytny trik z wykorzystaniem woreczka
Jeśli po odkrojeniu skorupki okaże się, że jajko na miękko jest jeszcze płynne, włóż je do woreczka foliowego, zawiąż i włóż do niewielkiego garnka z gotującą się wodą.
Po chwili żółtko zetnie się na odpowiednią konsystencję. To prosty trik, dzięki któremu nie musisz już wyrzucać niedogotowanego jajka, które nie ma już części skorupki. Jajko nie wypłynie, kiedy włożysz je do woreczka.
Jak gotować jajka na miękko? Wyjdą idealne za każdym razem
Jajka włóż do niewielkiego garnka, zalej zimną wodą, wsyp niewielką ilość soli i postaw na gazie. Jajko gotuj 3 minuty od momentu wrzenia wody, następnie od razu przelej je zimną wodą i podaj.
Pomysł na równie smaczne śniadanie? Przygotuj jajka zapiekane w awokado. Doskonałym daniem na początek dnia są również jajka w koszulce, wszyscy będą zachwyceni.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Znudziły Ci się zwykłe schabowe? Amerykański patent nie ma sobie równych
Placki ziemniaczane z pomidorem i szczypiorkiem. Nowa wersja klasyki
Letnie gołąbki według przepisu Tomasza Strzelczyka. Wychodzą cudownie soczyste
Źródło: gotujmy