Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Doskonały i sycący strogonow z wieprzowiny i pieczarek
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 15.02.2022 01:00

Doskonały i sycący strogonow z wieprzowiny i pieczarek

Strogonow z wieprzowiny i pieczarek
canva/kabVisio

Stogonow z wieprzowiny i pieczarek to pomysł na wyśmienite danie jednogarnkowe, które przygotujesz w bardzo prosty sposób. Mięsny strogonow z pieczarkami, papryką i ogórkami kiszonymi wychodzi za każdym razem i zawsze smakuje wyśmienicie. Poznaj przepis na strogonow z wieprzowiny i pieczarek.

Strognow, czyli potrawka z mięsa, warzyw, otulona gęstym, aromatycznym sosem to potrawa, którą wszyscy doskonale znamy i przygotowujemy ją głównie na większe uroczystości i spotkania w dużym gronie. Strogonow to jednak również pomysł na prosty i smaczny obiad w zwykły dzień, kiedy masz ochotę na szybki i aromatyczny posiłek.

Danie przygotowuję z wieprzowiny gulaszowej, kroję ją na jeszcze mniejsze kawałki, aby mięso było idealnie miękkie i aż rozpływało się w ustach. Do strogonowa dodaję ogórki kiszone, które wzmacniają smak dania, a także paprykę i pieczarki, które są absolutnie konieczne, żeby zrobić najlepszy strogonow.

Jeśli masz ochotę na wyraźny w smaku, mięsny obiad- tu poznasz przepis na soczyste polędwiczki wieprzowe w niezwykłym sosie od Ewy Wachowicz.

Przepis na strogonow z wieprzowiny i pieczarek

Składniki:

  • 500 g wieprzowiny na gulasz

  • 400 g pieczarek

  • duża cebula czerwona

  • duża papryka czerwona

  • 2 ogórki kiszone

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • łyżka papryki słodkiej mielonej

  • łyżeczka papryki ostrej mielonej

  • szczypta tymianku suszonego

  • sól, pieprz

  • 3 łyżki maki pszennej (dwie do obtoczenia mięsa, trzecia do zagęszczenia dania)

  • olej roślinny do smażenia

Jak zrobić strogonow z wieprzowiny i pieczarek?

Mięso umyj, osusz, pokrój w drobną kostkę, następnie obtocz w mące pszennej. Przygotuj warzywa: posiekaj cebule, pokrój w kostkę paprykę, pieczarki, ogórki kiszone. Wieprzowinę usmaż na oleju na złoty kolor, przełóż do większego garnka z grubym dnem.

Na tej samej patelni podsmaż cebulę, dodaj pieczarki, oprósz je solą, pieprzem, tymiankiem i smaż przez kilka minut, następnie przełóż do mięsa. Do garnka włóż również pokrojoną paprykę, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, paprykę słodką, ostrą, wlej wodę, aby zakrywała mięso i warzywa i duś pod przykryciem przez godzinę.

Świeże pieczarki do gulaszu

Źródło zdjęcia: canva/Nastco Po tym czasie dodaj ogórki kiszone, dopraw danie do smaku solą, pieprzem, papryką słodką i duś kolejne 20 minut, do miękkości mięsa, następnie całe danie zagęść łyżką mąki wymieszaną wcześniej z odrobiną wody. Strogonow podaj z kromką świeżego pieczywa. Smacznego.