Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Idealnie soczyste polędwiczki wieprzowe od Ewy Wachowicz
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 02.02.2022 01:00

Idealnie soczyste polędwiczki wieprzowe od Ewy Wachowicz

Polędwiczki wieprzowe Ewa Wachowicz
canva/minadezhda

Polędwiczki wieprzowe Ewy Wachowicz w sosie musztardowym to pomysł na pyszny, rodzinny obiad. Mięso marynowane w miodzie, musztardzie i suszonych ziołach nabiera doskonałego smaku, a podane z gęstym sosem z dodatkiem śmietany i natki pietruszki rozpływa się w ustach. Poznaj przepis na polędwiczki wieprzowe Ewy Wachowicz.

Polędwiczki wieprzowe Ewy Wachowicz to pożywne, aromatyczne danie, którego przygotowanie zajmie Ci naprawdę kilka chwil. Mięso przygotuj dzień przed gotowaniem obiadu. Polędwica marynowana w suszonym majeranku, tymianku, musztardach i miodzie będzie miała najlepszy smak właśnie na drugi dzień.

Samo duszenie mięsa i przygotowanie sosu trawa około 40 minut. Wieprzowinę marynowaną duś w wywarze warzywnym, będzie jeszcze bardziej aromatyczna. Polędwiczki podaj z puree ziemniaczanym i blanszowanymi warzywami lub lekką surówką, tak smakują wybornie, a danie wygląda jak z restauracji.

Polędwiczki wieprzowe kupisz w każdym markecie i sklepie mięsnym, zawsze zwracaj uwagę na datę ważności na opakowaniu i kolor mięsa- polędwica musi mieć ładny, świeży kolor. Jeśli polędwica wygląda blado lub zmienia kolor na żółty, to znaczy, że nie jest już pierwszej świeżości. Polędwiczki mają lekkie przerosty tłuszczu- nie wykrawaj ich, są nośnikiem smaku.

Jeśli masz ochotę na polędwiczki wieprzowe w niecodziennym wydaniu- tu poznasz przepis na wyborne polędwiczki w sosie śliwkowym, idealne na święta i obiad dla całej rodziny.

Przepis na polędwiczki wieprzowe Ewa Wachowicz

Składniki na 4-5 porcji:

  • 800 g polędwicy wieprzowej

  • 4 łyżki musztardy francuskiej

  • łyżka musztardy delikatesowej

  • łyżka oliwy z oliwek

  • 2 łyżki miodu płynnego

  • 300 ml śmietany 18%

  • łyżeczka tymianku

  • łyżeczka majeranku

  • 250 ml bulionu warzywnego

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

  • natka pietruszki

Jak zrobić polędwiczki wieprzowe Ewa Wachowicz?

Polędwicę umyj, osusz, oprósz solą, pieprzem, tymiankiem i majerankiem. 3 łyżki musztardy francuskiej wymieszaj z oliwą, musztardą delikatesową i miodem, natrzyj mięso, owiń folią i wstaw do lodówki na całą noc.

Musztarda francuska

Źródło zdjęcia: canva/anmbph Następnego dnia wyjmij mięso z lodówki, podsmaż z każdej strony na oleju na rumiany kolor. Polędwicę zalej bulionem i duś pod przykryciem do miękkości.

Gdy już mięso będzie miękkie, a wywar się zredukuje, dodaj łyżkę musztardy francuskiej, wlej śmietanę i gotuj, aż powstanie gęsty sos. Polędwiczkę pokrój w plastry i podaj z sosem i posiekaną natką pietruszki.