Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadne mleko i cebula. Mieszanka na schabowe od Marioli jest 100 razy lepsza

Żadne mleko i cebula. Mieszanka na schabowe od Marioli jest 100 razy lepsza

Kotlety schabowe w majonezie
Screen z filmu na kanale YouTube Kuchnia Marioli

Kotlety schabowe w majonezie są znakomitym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Zapomnijcie o mleku i cebuli, jajeczny sos z kilkoma dodatkami sprawi, że mięso nabierze przyjemnej soczystości, a po usmażeniu będzie miało niesamowicie chrupiąca panierkę. Musicie spróbować.

Pyszne kotlety schabowe w majonezie inspirowane przepisem znalezionym na kanale YouTube Kuchnia Marioli będą świetnym urozmaiceniem waszego codziennego menu. Tym razem, zamiast marynować schab w mleku i cebuli, a potem obtaczać mięso w mące, jajku i bułce tartej, wykorzystamy nieco inny zestaw składników.

Majonezowa marynata do kotletów schabowych jest prosta w przygotowaniu. Pani Mariola łączy popularny sos z jajkami i sokiem z cytryny. Mięso obtacza w tej mieszance , a następnie dokładnie pokrywa je bułką tartą i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Skraca więc także czas przyrządzania, co na pewno będzie pomocne.

Przepis na znakomite kotlety schabowe w majonezie

Składniki:

  • 800 g - 1 kg schabu wieprzowego

  • 2 duże jaja

  • 2 czubate łyżki majonezu, np. domowego

  • 10 ml soku z cytryny

  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki

  • 1 płaska łyżeczka oregano lub tymianku

  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego (opcjonalnie)

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • bułka tarta do obtaczania

  • olej rzepakowy lub smalec do smażenia

Jak zrobić kotlety schabowe w majonezie? Marynata Marioli nie ma sobie równych

Schab oczyszczamy i kroimy go w plastry o grubości około 1,5 cm. Mięso delikatnie rozbijamy przy pomocy tłuczka, a następnie oprószamy je solą, pieprzem, ziołami oraz słodką papryką. W misce łączymy jaja, majonez oraz sok z cytryny. Dodajemy czosnek, jeśli chcemy go użyć.

Dokładnie mieszamy produkty, a gdy uzyskamy jednolitą masę, zanurzamy w niej mięso. Obtaczamy je także w bułce tartej. Kotlety schabowe w majonezie smażymy na dobrze rozgrzanym oleju lub smalcu, korzystając ze średniej mocy palnika.

Gdy mięso będzie rumiane z obu stron, przenosimy je na ręcznik papierowy i starannie odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami np. z ziemniakami z wody i lekką marchewką z groszkiem. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na kotlety schabowe. Szczególnie polecamy delikatną i aromatyczną wersję marynowaną w piwie. Być może skusi was także prosta w wykonaniu odsłona w panierce z płatków owsianych.

Kotlety schabowe w majonezie są pyszne
canva/PeteerS

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: YT/Kuchnia Marioli