Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Strzelczyk pokazał patent na puszyste naleśniki. Nie uwierzysz co dodaje do ciasta

Strzelczyk pokazał patent na puszyste naleśniki. Nie uwierzysz co dodaje do ciasta

Naleśniki z warzywami
Screen z filmu na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Puszyste naleśniki skuszą niejednego smakosza. Tomasz Strzelczyk zaproponował pyszną wersję z wiosennymi dodatkami. Kucharz do ciasta wrzucił świeże warzywa, a po usmażeniu wypełnił je twarogiem z nowalijkami. Naleśniki są niezwykle puszyste dzięki drożdżom. Musicie spróbować — pokochacie od pierwszego kęsa.
 

Przepis na znakomite naleśniki z warzywami

Dodanie warzyw do ciasta na naleśniki nie jest typowym sposobem przyrządzania tego dania. Strzelczyk udowodnił jednak, że z odpowiednimi proporcjami składników uzyskamy wciąż puszystą masę, która po usmażeniu będzie rozpływać się w ustach. Warto przetestować.

Składniki na ciasto:

  • pół czerwonej papryki
  • pół średniej cukinii
  • 1 nieduża marchewka
  • 2 duże jaja
  • 300 ml letniej wody
  • 350 ml mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 50-70 g sera Bursztyn
  • 1 opakowanie drożdży instant
  • 12 g proszku do pieczenia
  • 10 g cukru
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • olej rzepakowy do smażenia

Składniki na farsz:

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 50-60 g śmietany 18%
  • 6 niezbyt dużych rzodkiewek
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • rukola
Polacy ruszyli do lasów z koszykami. Uwielbiane grzyby znajdziesz już w kwietniu

Jak zrobić smakowite naleśniki? Tomasz Strzelczyk zdradził przepis

Przygotowanie zaczynamy od ciasta. Mleko łączymy w dużej misce z wodą, cukrem, jajkami, drożdżami instant i proszkiem do pieczenia. Do gładkiej masy wsypujemy mąkę i mieszamy. Ciasto odstawiamy na 45 minut, uprzednio przykrywając je ściereczką.

W międzyczasie rozdrabniamy warzywa. Paprykę kroimy w niewielką kostkę, a marchew i cukinię ścieramy na tarce o większych oczkach. Do wyrośniętego ciasta dodajemy sól oraz zioła prowansalskie.

Po wymieszaniu wrzucamy także rozdrobniony na tarce ser Bursztyn i warzywa. Masę smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, aż zrumieni się z obu stron. 

Jak podać naleśniki z warzywami?

Tomasz Strzelczyk serwuje przysmak z farszem z twarożku i nowalijek, które sporządzenie zajmuje zaledwie kilka chwil. Można też pokusić się o wykorzystanie gotowych sklepowych wyrobów, ale to nie będzie to samo. 

Przepis na farsz do naleśników

W misce kruszymy twaróg i dodajemy śmietanę. Doprawiamy go solą oraz pieprzem, a następnie wsypujemy posiekany szczypiorek oraz pokrojoną w drobną kostkę rzodkiewkę. Solimy lub oprószamy pieprzem, jeśli uznamy że jeszcze jest to konieczne. Twarożek układamy na naleśnikach wraz z rukolą.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na naleśniki. Szczególnie polecamy znakomitą wersję z jajem sadzonym od Ewy Wachowicz. Spróbujecie też koniecznie słodkiej odsłony z dodatkiem budyniu.

Naleśniki z warzywami są pyszne.png
canva/Eising

Źródło: YT/ Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA