Strzelczyk pokazał patent na puszyste naleśniki. Nie uwierzysz co dodaje do ciasta
Puszyste naleśniki skuszą niejednego smakosza. Tomasz Strzelczyk zaproponował pyszną wersję z wiosennymi dodatkami. Kucharz do ciasta wrzucił świeże warzywa, a po usmażeniu wypełnił je twarogiem z nowalijkami. Naleśniki są niezwykle puszyste dzięki drożdżom. Musicie spróbować — pokochacie od pierwszego kęsa.
Przepis na znakomite naleśniki z warzywami
Dodanie warzyw do ciasta na naleśniki nie jest typowym sposobem przyrządzania tego dania. Strzelczyk udowodnił jednak, że z odpowiednimi proporcjami składników uzyskamy wciąż puszystą masę, która po usmażeniu będzie rozpływać się w ustach. Warto przetestować.
Składniki na ciasto:
- pół czerwonej papryki
- pół średniej cukinii
- 1 nieduża marchewka
- 2 duże jaja
- 300 ml letniej wody
- 350 ml mleka
- 500 g mąki pszennej
- 50-70 g sera Bursztyn
- 1 opakowanie drożdży instant
- 12 g proszku do pieczenia
- 10 g cukru
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 płaska łyżeczka soli
- olej rzepakowy do smażenia
Składniki na farsz:
- 500 g twarogu półtłustego
- 50-60 g śmietany 18%
- 6 niezbyt dużych rzodkiewek
- 1 pęczek szczypiorku
- sól i pieprz w ilości do smaku
- rukola
Jak zrobić smakowite naleśniki? Tomasz Strzelczyk zdradził przepis
Przygotowanie zaczynamy od ciasta. Mleko łączymy w dużej misce z wodą, cukrem, jajkami, drożdżami instant i proszkiem do pieczenia. Do gładkiej masy wsypujemy mąkę i mieszamy. Ciasto odstawiamy na 45 minut, uprzednio przykrywając je ściereczką.
W międzyczasie rozdrabniamy warzywa. Paprykę kroimy w niewielką kostkę, a marchew i cukinię ścieramy na tarce o większych oczkach. Do wyrośniętego ciasta dodajemy sól oraz zioła prowansalskie.
Po wymieszaniu wrzucamy także rozdrobniony na tarce ser Bursztyn i warzywa. Masę smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, aż zrumieni się z obu stron.
Jak podać naleśniki z warzywami?
Tomasz Strzelczyk serwuje przysmak z farszem z twarożku i nowalijek, które sporządzenie zajmuje zaledwie kilka chwil. Można też pokusić się o wykorzystanie gotowych sklepowych wyrobów, ale to nie będzie to samo.
Przepis na farsz do naleśników
W misce kruszymy twaróg i dodajemy śmietanę. Doprawiamy go solą oraz pieprzem, a następnie wsypujemy posiekany szczypiorek oraz pokrojoną w drobną kostkę rzodkiewkę. Solimy lub oprószamy pieprzem, jeśli uznamy że jeszcze jest to konieczne. Twarożek układamy na naleśnikach wraz z rukolą.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na naleśniki. Szczególnie polecamy znakomitą wersję z jajem sadzonym od Ewy Wachowicz. Spróbujecie też koniecznie słodkiej odsłony z dodatkiem budyniu.
Źródło: YT/ Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA