Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zamiast kapusty i grzybów robię zupełnie inny farsz. Te pierogi są hitem na świątecznym stole
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 07.12.2023 14:18

Zamiast kapusty i grzybów robię zupełnie inny farsz. Te pierogi są hitem na świątecznym stole

pierogi
Canva

Pierogi z kapustą i grzybami zawsze gościły na moim świątecznym stole. Jednak pewien przepis sprawił, że zastąpiłam je pierogami z innym farszem. Ten jeszcze bardziej kojarzy się z Bożym Narodzeniem i nadaje daniu wyśmienity smak.

Pierogi z karpiem świątecznym hitem

Czy wyobrażacie sobie Boże Narodzenie bez pierogów? Ja nie, dlatego co roku w święta lepiłam setki pierogów. Przyrządzałam do nich postny farsz z kapusty i grzybów. Aromat niósł się po całym domu i sprawiał, że domownikom ciekła ślinka. 

Jednak jakiś czas temu dostałam przepis na pierogi z karpiem. Nie kryłam zaskoczenia, bo ta wigilijna ryba gościła na moim świątecznym stole w zupełnie innym wydaniu. Jednak postanowiłam przyrządzić pierogi z karpiem. To był kulinarny strzał w 10! Rodzina zajadała się daniem, aż im się uszy trzęsły. Polecam przepis na te pyszne pierogi. 

karpie
Canva/tunart
Weź plastry boczku, ciasto francuskie i uwielbiany sos. W 7 minut zrobisz najlepszą przekąskę

Jak zrobić pierogi z karpiem?

Składniki na ciasto:

  • 600 g maki pszennej
  • 400 ml wody
  • 40 g masła
  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 1 ½ kg karpia
  • 6 ziemniaków
  • cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 5 łyżek masła klarowanego
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie pierogów z karpiem zaczynamy od przesiania mąki do misy i dodaniu soli. Dodajemy masło i czekamy, aż się rozpuści. Porcjami wlewamy mieszankę wody i masła do mąki. Mieszamy delikatnie łyżką.

Następnie ciasto przekładamy na blat i wyrabiamy. Powinno być sprężyste i miękkie. Ciasto zawijamy w ściereczkę i odstawiamy na 30 minut. W międzyczasie robimy farsz. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Potem odstawiamy do ostygnięcia i kroimy cebulę. 

Pierogi z karpiem zaskoczą smakiem w Wigilię

Solimy pokrojoną cebulę. Podsmażamy na patelni z czosnkiem na klarowanym maśle. Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy do ziemniaków. Karpia myjemy, oczyszczamy i wyjmujemy większe ości. Smażymy na oliwie i reszcie masła. Dodajemy do garnka z warzywami. 

Wszystko mielimy w maszynce, dodajemy też płyn, który puszczą smażone karpie. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy koła i układamy na nich porcje farszu. Lepimy i potem gotujemy w osolonej wodzie. Po 2 minutach od wypłynięcia wyjmujemy łyżką cedzakową. Pisaliśmy o pysznym sposobie na smażone pierogi. Podawaliśmy też historyczny przepis na znakomite pierogi. 

pierogi
Canva/zi3000