Surówka do ryby z pora
Surówka do ryby z pora to uniwersalna surówka, która pasuje idealnie do smażonej, pieczonej i gotowanej na parze ryby. Surówka doskonale łączy się również ze śledziami w oleju lub śmietanie. Poznaj przepis na pyszny dodatek do obiadu, czyli surówkę do ryby z pora.
Surówka do ryby z pora to pomysł na smaczny i zdrowy dodatek do każdego gatunku ryb, niezależnie od sposobu ich przygotowania. Surówka jest delikatnie słodka, kwaśna, a por nadaje jej wyraźnego, ostrego smaku. Całość otulona jest sosem z majonezu i jogurtu, który rewelacyjnie uzupełnia potrawę.
Surówkę z pora przygotujesz błyskawicznie z produktów, które zapewne masz w domu. Podaj ją np. z pieczonym dorszem, pstrągiem i ziemniakami, a całe danie z pewnością zachwyci całą rodzinę. Gotową surówkę wstaw do lodówki, aby odpowiednio schłodziła się przed podaniem.
Jabłko i por wykorzystasz również do śledzi. Tu poznasz przepis na delikatnie pikantne śledziki w śmietanie z porem i jabłkiem.
Przepis na surówkę do ryby z pora
Składniki na 4-5 porcji:
2 pory
6 kiszonych ogórków
jabłko
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu greckiego
sól, pieprz
Jak przygotować surówkę do ryby z pora?
Por posiekaj, pokrój w kostkę ogórki kiszone, zetrzyj na tarce jabłko, następnie przełóż je do miski, dodaj majonez, jogurt, dopraw solą i pieprzem.
Przygotowaną i doprawioną surówkę wstaw do lodówki, aby dobrze schłodziła się przed podaniem.
Smacznego.