Surówka z buraków do obiadu
Szukasz pomysłu na świeżą, lekką i zdrową surówkę do obiadu? Przygotuj ją z gotowanych buraków, ogórków kiszonych, cebulki i jabłka, a będziesz zachwycony jej wyjątkowym smakiem. Surówka z buraków pasuje do obiadów mięsnych, ryb oraz dań wegetariańskich. Poznaj przepis na pyszną surówkę z buraków do obiadu.
Buraki są warzywami, które często powinny gościć na naszych stołach. Są słodkie, smaczne, a ich wartości odżywcze nieocenione. Buraki to bogactwo żelaza, potasu, witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego i tiaminy. Warzywa wzmacniają naszą odporność, opóźniają procesy starzenia i chronią przed cukrzycą, miażdżycą, nadciśnieniem i nowotworami.
Surówka z buraków do obiadu jest świetnym dodatkiem do dań mięsnych, ryb, a także wegetariańskich zapiekanek i placków. Surówka jest słodka, kwaśna i lekko ostra i to połączenie sprawia, że jest przepyszna. Buraki przed przygotowaniem surówki ugotuj w całości i dobrze ostudź.
Jeśli szukasz pomysłu na smaczny, zdrowy i pożywny lunch lub kolację- tu poznasz przepis na sałatkę z rukolą, pieczonymi burakami i serem feta.
Przepis na surówkę z buraków do obiadu
Składniki na 4-5 porcji:
4 nieduże buraki
4 kiszone ogórki
mała czerwona cebula
jabłko
szczypta cukru
pół łyżeczki soku z cytryny
sól, pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
Jak przygotować surówkę z buraków do obiadu?
Buraki umyj i gotuj w całości w osolonej wodzie przez godzinę od moment zagotowania, następnie ostudź, obierz ze skóry i pokrój w drobną kostkę.
Jabłko zetrzyj na tarce, posiekaj cebulę, pokrój w kostkę ogórki kiszone. Buraki, jabłko, cebulę i ogórki przełóż do miski, dodaj sok z cytryny, oliwę, cukier, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj.
Smacznego.