Surówka z pora i marchewki
Surówka z pora i marchewki to wyśmienity dodatek do obiadu. Świetnie łączy się z daniami mięsnymi, wegetariańskimi i rybami, tworząc wyjątkową potrawę dla całej rodziny. Surówka o również prawdziwa bomba witaminowa. Poznaj przepis na zdrową i pyszną surówkę z pora i marchewki do obiadu.
Surówka z pora i marchewki z jabłkiem, szczypiorkiem, skropiona oliwą to doskonały pomysł na szybką surówkę, która posmakuje każdemu. Surówka ma lekko słodki smak z orzeźwiającą nutą i aromatem oliwy z oliwek, jest lekka i pyszna. Surówka świetnie smakuje podana między innymi z pieczoną karkówką, smażonym dorszem i placuszkami z cukinii.
Surówka, oprósz smaku, posiada również wiele witamin, minerałów, między innymi witaminę C, witaminę B, beta-karoten, potas. Przeciwutleniacze natomiast wzmacniają organizm, oczyszczają go z toksyn i szkodliwych substancji i opóźniają procesy starzenia. Surówka z pora i marchewki to dosłownie zdrowie na talerzu.
Surówkę skrop sokiem z cytryny, aby jabłko nie ściemniało, a surówka wyglądała bardzo apetycznie. Schłodzona smakuje najlepiej, wstaw więc ją do lodówki na 10-15 minut przed podaniem. Nie zapomnij również o szczypcie cukru, który świetnie łączy się z jabłkiem i warzywami.
Surówkę z pora przygotujesz również z innymi dodatkami, na słodko- tu poznasz przepis na wyśmienitą surówkę z pora z rodzynkami i ananasem.
Przepis na surówkę z pora i marchewki
Składniki na 4-5 porcji:
por
duże jabłko
łyżka posiekanego szczypiorku
średnia marchew
2 łyżki oliwy z oliwek
pieprz, sól
odrobina soku z cytryny
szczypta cukru
Jak zrobić surówkę z pora i marchewki?
Por drobno posiekaj, zetrzyj na tarce jabłko i marchewkę, całość skrop kilkoma kroplami soku z cytryny i wymieszaj, dzięki czemu jabłko nie ściemnieje, a sałatka nabierze orzeźwiającego smaku.
Źródło zdjęcia: canva/papkin Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj szczypiorek, oprósz cukrem, skrop oliwą, wymieszaj. Danie dopraw do smaku solą i pieprzem, następnie wstaw do lodówki na 10-15 minut, aby się schłodziła.