Surówka z selera naciowego do obiadu
Surówka z selera naciowego do obiadu to prosty, smaczny i szybki dodatek do dań mięsnych i ryb. Potrawa świetnie łączy się z wieprzowiną, drobiem, wołowiną oraz smażonymi i pieczonymi rybami. Surówka jest lekko pikantna, słodka i rewelacyjnie doprawiona. Poznaj przepis na wyśmienitą surówkę z selera naciowego do obiadu.
Seler naciowy dostępny jest w sklepach niemal przez cały rok. Seler należy do jednych z najzdrowszych warzyw, zawiera bowiem silne antyoksydanty i wiele witamin, które wzmacniają naszą odporność, regulują pracę układu krwionośnego, nerwowego, opóźniają procesy starzenia i zapobiegają powstawaniu groźnych chorób, w tym cukrzycy, nadciśnienia i nowotworów.
Z selera naciowego ugotujesz również pyszną zupę krem, czyli sycącą bombę witaminową dla całej rodziny. Seler naciowy jest także świetnym dodatkiem do koktajli, które wzmocnią odporność i dodadzą Ci energii na cały dzień.
Surówka z selera naciowego jest pysznym dodatkiem do obiadu. Przygotujesz ją z kilku podstawowych składników: kukurydzy, pora, majonezu i czosnku. Jest szybka, smaczna i świetnie łączy się z każdym daniem.
Przepis na surówkę z selera naciowego do obiadu
Składniki na 3-4 porcje:
6 łodyg selera naciowego
pół puszki kukurydzy konserwowej
mały por
2 łyżki majonezu lub jogurtu greckiego
ząbek czosnku
sól, pieprz
Jak zrobić surówkę z selera naciowego do obiadu?
Kukurydzę odsącz z zalewy i przełóż do miski. Dodaj posiekany por i pokrojone łodygi selera. Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj go z majonezem lub jogurtem, dodaj do sałatki.
Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem wstaw do lodówki na 15-20 minut, aby sałatka dobrze się schłodziła.