Tylko dziś największy świąteczny przysmak za 3.49 w Biedronce. Zdradzamy, jak go przyrządzić
Biedronka przygotowała nie lada gratkę dla tradycjonalistów, dla których świeży karp jest obowiązkowym elementem wigilijnej kolacji. Płaty ryby, idealne do zrobienia pysznego dania w miodowej glazurze, kupicie już za 3,49 zł/ 100 g. Warto się skusić — przysmak spodoba się nawet wybrednym.
Karp w miodowej glazurze jest bardzo prostą potrawą, a jej przygotowanie nie wymaga wiele czasu. Wystarczy tylko nieco wcześniej oczyścić rybę i zamarynować ją w cebuli, a w dniu podania upiec. Będzie tak smacznie, że każdy po prosi o dokładkę.
Przepis na świeżego karpia w glazurze miodowej
Składniki:
1 kg płatów świeżego karpia, oczyszczonych
2 małe cebule
2 ząbki czosnku
35 g miodu
60 g ulubionej musztardy
10 ml oliwy z oliwek
sól i pieprz w ilości do smaku
mąka pszenna do obtoczenia
masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić świeżego karpia w miodowej glazurze? Znamy prosty przepis
Przygotowanie zaczynamy co najmniej wieczór przed planowanym jedzeniem. Wtedy oczyszczoną rybę porcjujemy, oprószamy solą i obtaczamy w mace. Następnie układamy ją w misce, pomiędzy kawałki wkładając plastry cebuli.
Naczynie przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc. Tak zamarynowanego świeżego karpia zrumieniamy na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Przenosimy go do naczynia żaroodpornego, a wierzch obkładamy pokrojonym w plasterki czosnkiem.
Miód, musztardę i oliwę łączymy ze sobą, aż do uzyskania jednolitego sosu. Polewamy nim kawałki ryby i pieczemy przez kwadrans w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Podajemy bezpośrednio po przyrządzeniu. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na karpia. Szczególnie polecamy przysmak w galarecie, który niejednego smakosza przyprawi o szybsze bicie serca. Być może skusi was też pyszna wersja w szarym sosie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Co zrobić, by wigilijny barszcz miał apetyczny kolor? Zawsze pamiętaj o 2 zasadach
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama