Szatkuję, mieszam i zalewam tym sosem. Moja surówka pasuje do wszystkiego
Nie wiesz, jaką surówkę przyrządzić do obiadu? Weź kapustę czerwoną i marchewkę. Raz- dwa zrobisz smaczną i zdrową surówkę z czerwonej kapusty z majonezem. Jej smak doceni cała rodzina.
Surówka najlepsza do obiadu
Masz już pomysł na obiad, ale jaką surówkę do niego przygotować? W takich sytuacjach zawsze sięgam po ten sprawdzony sposób. Dzięki niemu robię surówkę z czerwonej kapusty z majonezem. Dodaję tez kapustę białą i marchewkę.
Smak tej naszpikowanej witaminami surówki wzbogaca znakomity sos. Przyrządzam go z jogurtu naturalnego, oleju lnianego i majonezu. Oprócz tego do sosu trafia miód i musztarda. Efekt jest pyszny i podkręca smak surówki z czerwonej kapusty. Przepis można zobaczyć na kanale YouTube Weronika Domogród. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
Tak kradną w sklepach przed samymi świętami. Dla sprzedawców to koszmarJak zrobić surówkę z czerwonej surówki z majonezem?
Składniki:
- ½ małej główki kapusty czerwonej
- ½ główki małej kapusty białej
- kilka marchewek
Składniki na sos:
- 4 łyżki oleju lnianego tłoczonego na zimno
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Przygotowanie surówki z czerwonej kapusty z majonezem zacznij od drobnego posiekania kapusty czerwonej i białej. Posól je i odstaw na kilka godzin, by zmiękły. Po upływie tego czasu dodaj marchewkę startą na dużych oczkach.
Zrób sos z oleju lnianego, majonezu, jogurtu naturalnego, miodu, musztardy. Wlej sok z cytryny, dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj składniki. Sos wlej do warzyw i raz jeszcze wymieszaj. Surówka jest gotowa do podania.
Surówka pełna witamin i smaku
Surówka z czerwonej kapusty z majonezem jest doskonałą propozycją do obiadu w jesienne i zimowe dni. Zapewni porcję witamin, minerałów i smaku. Surówka wychodzi chrupiąca, wyrazista w smaku, z nutką słodyczy. Takie połączenie pasuje do każdego dania obiadowego.
Dlatego nie zwlekaj i przygotuj surówkę z czerwonej kapusty z majonezem. Niewiele pracy w kuchni zapewni pyszny efekt na talerzu. Taką surówkę polubi cała rodzina. Każdy poprosi o dokładkę tej pysznej porcji witamin. Pisaliśmy o tym, jak zrobić syrop z cebuli na kaszel. Polecaliśmy sposoby babci na świąteczny bigos.