Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Szatkuję, mieszam i zalewam tym sosem. Moja surówka pasuje do wszystkiego
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 16.12.2024 17:18

Szatkuję, mieszam i zalewam tym sosem. Moja surówka pasuje do wszystkiego

surówka
Fot. YouTube/WeronikaDomogród

Nie wiesz, jaką surówkę przyrządzić do obiadu? Weź kapustę czerwoną i marchewkę. Raz- dwa zrobisz smaczną i zdrową surówkę z czerwonej kapusty z majonezem. Jej smak doceni cała rodzina. 

Surówka najlepsza do obiadu

Masz już pomysł na obiad, ale jaką surówkę do niego przygotować? W takich sytuacjach zawsze sięgam po ten sprawdzony sposób. Dzięki niemu robię surówkę z czerwonej kapusty  z majonezem. Dodaję tez kapustę białą i marchewkę.

Smak tej naszpikowanej witaminami surówki wzbogaca znakomity sos. Przyrządzam go z jogurtu naturalnego, oleju lnianego i majonezu. Oprócz tego do sosu trafia miód i musztarda. Efekt jest pyszny i podkręca smak surówki z czerwonej kapusty. Przepis można zobaczyć na kanale YouTube Weronika Domogród. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule. 

czerwona kapusta.jpg
Fot. Canva
Tak kradną w sklepach przed samymi świętami. Dla sprzedawców to koszmar

Jak zrobić surówkę z czerwonej surówki z majonezem?

Składniki:

  • ½ małej główki kapusty czerwonej
  • ½ główki małej kapusty białej
  • kilka marchewek

Składniki na sos:

  • 4 łyżki oleju lnianego tłoczonego na zimno
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie surówki z czerwonej kapusty z majonezem zacznij od drobnego posiekania kapusty czerwonej i białej. Posól je i odstaw na kilka godzin, by zmiękły. Po upływie tego czasu dodaj marchewkę startą na dużych oczkach.

Zrób sos z oleju lnianego, majonezu, jogurtu naturalnego, miodu, musztardy. Wlej sok z cytryny, dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj składniki. Sos wlej do warzyw i raz jeszcze wymieszaj. Surówka jest gotowa do podania. 

Surówka pełna witamin i smaku

Surówka z czerwonej kapusty z majonezem jest doskonałą propozycją do obiadu w jesienne i zimowe dni. Zapewni porcję witamin, minerałów i smaku. Surówka wychodzi chrupiąca, wyrazista w smaku, z nutką słodyczy. Takie połączenie pasuje do każdego dania obiadowego.

Dlatego nie zwlekaj i przygotuj surówkę z czerwonej kapusty z majonezem. Niewiele pracy w kuchni zapewni pyszny efekt na talerzu. Taką surówkę polubi cała rodzina. Każdy poprosi o dokładkę tej pysznej porcji witamin. Pisaliśmy o tym, jak zrobić syrop z cebuli na kaszel. Polecaliśmy sposoby babci na świąteczny bigos. 

surówka.jpg
Fot. Canva