Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Szybka zupa ogórkowa
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 19.10.2021 02:00

Szybka zupa ogórkowa

Szybka zupa ogórkowa
canva/Marcin Wojciechowski

Zupa ogórkowa na warzywach i kostce rosołowej jest zupą, którą błyskawicznie przygotujesz dla całej rodziny. Zupa ma warzywny smak, a ogórki kiszone dodają jej kwaśności i doskonałego aromatu. Poznaj przepis na szybką zupę ogórkową.

Zupa ogórkowa jest jedną z podstawowych zup w moim menu. Jej intensywny smak i aromat sprawiają, że zupa błyskawicznie znika z talerzy i każdy prosi o dokładkę. Zupa ogórkowa jest sycąca, mocno warzywna i doskonale doprawiona. Liście laurowe i posiekany koperek dodatkowo wzmacniają jej smak.

Zupa ogórkowa jest lekką propozycją na szybki i zdrowy obiad. Ogórki kiszone zawierają wiele cennych składników odżywczych, zmniejszają ciśnienie krwi i odbudowują naturalną florę bakteryjną jelit. Wywar warzywny natomiast działa rozgrzewająco i przeciwzapalnie.

Zupę ogórkową możesz przygotować na wiele sposobów: na żeberkach, skrzydełkach, z kaszą jaglaną, ryżem. Niezależnie od sposobu gotowania i składników, zupa ogórkowa zawsze smakuje doskonale i ma wyjątkowy aromat.

Przepis na szybką zupę ogórkową

Składniki na 4-6 porcji:

  • 6 ogórków kiszonych

  • 4 ziemniaki

  • cebula

  • kawałek pora

  • marchewka

  • korzeń pietruszki

  • kostka rosołowa warzywna lub drobiowa

  • pieprz

  • szczypta majeranku

  • 2 liście laurowe

  • koperek

  • 3 łyżki śmietany

  • sól, pieprz

Jak przygotować szybką zupę ogórkową?

Do garnka włóż całą cebulę, kawałek pora. Pokrój w kostkę pietruszkę, ziemniaki i marchew, następnie zalej 2 litrami wody, dodaj majeranek i liście laurowe i gotuj, aż warzywa będą al dente. Wrzuć kostkę rosołową, dopraw pieprzem, dodaj starte ogórki kiszone. Gotuj 15-20 minut. Na koniec dodaj śmietanę, koperek i wymieszaj.

Smacznego.