Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Szybki i pożywny kurczak z papryką
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 10.11.2021 01:00

Szybki i pożywny kurczak z papryką

Szybki i pożywny kurczak z papryką
canva/kostrez

Kurczak z papryką i cukinią to pomysł na szybki i pożywny obiad dla całej rodziny. Cały posiłek przygotujesz w dosłownie pół godziny na jednej patelni, a z talerzy zniknie jeszcze szybciej. Poznaj przepis na zdrowy i smaczny obiad, czyli szybki i pożywny kurczak z papryką.

Uwielbiam dania jednogarnkowe, ponieważ są bardzo aromatyczne, sycące i szybkie w przygotowaniu. Kurczak z papryką jest propozycją obiadową, po którą sięgam za każdym razem, kiedy mam ochotę na pyszny i zdrowy obiad, ale nie mam czasu na długie gotowanie. Mięso doprawione aromatycznymi przyprawami, smażone i duszone z warzywami wprost rozpływa się w ustach.

Potrawkę z kurczaka, papryki i cukinii podaję z makaronem, kaszą lub ryżem. Każdy dodatek świetnie łączy się z delikatnym i soczystym mięsem, tworząc doskonały obiad. Jeśli chcesz, aby kurczak bardziej naszedł przyprawami, zamarynuj go godzinę-dwie przed smażeniem i wstaw do lodówki.

Jeśli szukasz pomysłu na błyskawiczny obiad- tu znajdziesz przepis na makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie śmietanowym, czyli proste i pyszne danie dla całej rodziny.

Przepis na kurczaka z papryką

Składniki na 4-5 porcji:

  • 500 g piersi z kurczaka lub polędwiczek

  • 2 duże papryki czerwone

  • duża cukinia

  • czerwona cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki śmietany 18%

  • sól, pieprz

  • pół łyżeczki papryki ostrej, słodkiej i ziół prowansalskich

  • oliwa z oliwek lub masło klarowane do smażenia

Jak przygotować szybki i pożywny obiad, czyli kurczaka z papryką?

Mięso umyj, oczyść i pokrój na mniejsze kawałki, osusz, oprósz solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą.

Zeszklij posiekaną cebulkę i czosnek, dodaj mięso i smaż przez kilka minut. Cukinię i paprykę pokrój w kostkę, przełóż na patelnię, dopraw ziołami prowansalskimi, pieprzem, solą i smaż przez 4-5 minut, aż warzywa puszczą sok. Wlej 100 ml wody i duś pod przykryciem przez 15 minut.

Śmietanę zahartuj z odrobiną zimnej wody, następnie wlej ją delikatnie na patelnię i dokładnie wymieszaj z całym daniem. W razie potrzeby dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi.

Smacznego.