Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie śmietanowym
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 29.10.2021 02:00

Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie śmietanowym

Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie śmietanowym
canva/hamik

Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie śmietanowym jest doskonałym pomysłem na smaczny i szybki obiad. Danie jest delikatne, śmietanowe, ale z wyczuwalną nutą czosnku i dobrze doprawione. Poznaj przepis na wyśmienity makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie śmietanowym.

Do przygotowania obiadu wykorzystaj swój ulubiony makaron. Makaron z kurczakiem i szpinakiem ma delikatny, śmietanowy smak. Czosnek nadaje daniu doskonałego aromatu. Makaron przygotujesz w kilkanaście minut, jest więc świetnym pomysłem na obiad w tygodniu, kiedy nie masz czasu na długie gotowanie.

Do makaronu wykorzystaj mrożony, posiekany już szpinak i rozmroź go bezpośrednio na patelni z czosnkiem i kurczakiem. Szpinak doskonale się rozmrozi i najdzie aromatem oliwy, mięsa i czosnku. Szpinak wymaga również odpowiedniego doprawienia, do dania dodaj więc dużą ilość pieprzu i soli.

Szpinak jest doskonałym dodatkiem do wielu dań mięsnych, ryb czy zapiekanek. Tu poznasz przepis na pyszną tartę z grzybami, szynką parmeńską i szpinakiem. Idealną na obiad dla całej rodziny.

Przepis na makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie śmietanowym

Składniki na 4 porcje:

  • 400 g mrożonego szpinaku

  • duża pierś z kurczaka

  • paczka makaronu

  • 400 ml śmietany do sosów 18%

  • 4 ząbki czosnku

  • sól, pieprz

  • oliwa z oliwek

Jak przygotować makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie śmietanowym?

Mięso umyj, pokrój w małe kawałki, makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Na oliwie podsmaż posiekany czosnek, dodaj kurczaka, dopraw solą, pieprzem i smaż na wolnym ogniu.

Dodaj mrożony szpinak, przykryj pokrywką i duś, aż szpinak się rozmrozi. Odlej kilka łyżek wody ze szpinaku do szklanki i zaharuj w niej śmietanę. Jak szpinak się ugotuje, wlej śmietanę, wymieszaj, dopraw solą, pieprzem.