Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Szybki kurczak w sosie jogurtowym
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 11.11.2021 01:00

Szybki kurczak w sosie jogurtowym

Szybki kurczak w sosie jogurtowym
canva/Yulia_Davidovich

Kurczak w sosie jogurtowym jest pomysłem na szybkie i wyjątkowo smaczne danie dla całej rodziny. Mięso jest delikatnie doprawione i podsmażone z czosnkiem, porem i groszkiem. Całość otulona jest gęstym sosem jogurtowym. Sprawdź, jak go przygotować.

Kurczak w sosie jogurtowym jest doskonałym, delikatnym i pożywnym daniem obiadowym. Soczyste mięso, aksamitny sos z dodatkiem pora, groszku i koperku dosłownie rozpływa się w ustach.

Danie przygotuj z ryżem i warzywami gotowanymi na parze, które świetnie połączą się z aksamitnym sosem. Gorąco polecam ryż basmati lub ryż jaśminowy, ponieważ nie skleja się po ugotowaniu. Jogurt przed przelaniem na patelnię zahartuj mąką i zimną wodą, dzięki czemu nie zważy się podczas gotowania.

Jeśli szukasz pomysłu na równie smaczny i szybki obiad- tu poznasz przepis na kurczaka zapiekanego w sosie porowym, idealny do ziemniaków, ryżu i kaszy.

Przepis na szybkiego kurczaka w sosie jogurtowym

Składniki na 4 porcje:

  • 400 g piersi z kurczaka lub polędwiczek

  • 2 ząbki czosnku

  • pół puszki groszku

  • posiekany koperek

  • por

  • 400 g jogurtu naturalnego

  • sól, pieprz

  • 2 łyżeczki soku z cytryny

  • 2 łyżki mąki

  • olej do smażenia

  • 200 ml wody

Dodatkowo:

  • ryż

  • brokuł

  • marchewka

  • fasolka

Jak przygotować kurczaka w sosie jogurtowym?

Mięso umyj, oczyść i oprósz solą i pieprzem. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Brokuł, marchewkę i fasolkę ugotuj na parze.

Na patelni podsmaż posiekany czosnek, dodaj kurczaka i smaż przez kilka minut, następnie dodaj groszek i podsmaż na wolnym ogniu, skrop cytryną, oprósz pieprzem.

Jogurt wymieszaj z mąką i wodą i całość wlej na patelnię jednocześnie mieszając, aby sos był gęsty i nie powstały w nim grudki. Dopraw do smaku solą i posiekanym koperkiem.

Smacznego.