Szybki kurczak w sosie jogurtowym
Kurczak w sosie jogurtowym jest pomysłem na szybkie i wyjątkowo smaczne danie dla całej rodziny. Mięso jest delikatnie doprawione i podsmażone z czosnkiem, porem i groszkiem. Całość otulona jest gęstym sosem jogurtowym. Sprawdź, jak go przygotować.
Kurczak w sosie jogurtowym jest doskonałym, delikatnym i pożywnym daniem obiadowym. Soczyste mięso, aksamitny sos z dodatkiem pora, groszku i koperku dosłownie rozpływa się w ustach.
Danie przygotuj z ryżem i warzywami gotowanymi na parze, które świetnie połączą się z aksamitnym sosem. Gorąco polecam ryż basmati lub ryż jaśminowy, ponieważ nie skleja się po ugotowaniu. Jogurt przed przelaniem na patelnię zahartuj mąką i zimną wodą, dzięki czemu nie zważy się podczas gotowania.
Jeśli szukasz pomysłu na równie smaczny i szybki obiad- tu poznasz przepis na kurczaka zapiekanego w sosie porowym, idealny do ziemniaków, ryżu i kaszy.
Przepis na szybkiego kurczaka w sosie jogurtowym
Składniki na 4 porcje:
400 g piersi z kurczaka lub polędwiczek
2 ząbki czosnku
pół puszki groszku
posiekany koperek
por
400 g jogurtu naturalnego
sól, pieprz
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżki mąki
olej do smażenia
200 ml wody
Dodatkowo:
ryż
brokuł
marchewka
fasolka
Jak przygotować kurczaka w sosie jogurtowym?
Mięso umyj, oczyść i oprósz solą i pieprzem. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Brokuł, marchewkę i fasolkę ugotuj na parze.
Na patelni podsmaż posiekany czosnek, dodaj kurczaka i smaż przez kilka minut, następnie dodaj groszek i podsmaż na wolnym ogniu, skrop cytryną, oprósz pieprzem.
Jogurt wymieszaj z mąką i wodą i całość wlej na patelnię jednocześnie mieszając, aby sos był gęsty i nie powstały w nim grudki. Dopraw do smaku solą i posiekanym koperkiem.
Smacznego.