Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Szybki sos do kaszy gryczanej. Przepis krok po kroku
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 18.01.2022 01:00

Szybki sos do kaszy gryczanej. Przepis krok po kroku

Szybki sos do kaszy gryczanej
canva/minadezhda

Szukasz pomysłu na szybki, prosty, tani i pyszny obiad? Ugotuj z masłem kaszę gryczaną i podaj ją z aromatycznym sosem z pieczarek na bazie białego wina. Całe danie jest bardzo sycące i smaczne, a świeża natka pietruszki nadaje mu lekkości i wspaniałego wykończenia. Poznaj przepis na szybki sos do kaszy gryczanej.

Kasza gryczana to świetny dodatek do obiadu. Szczególnie polecam białą kaszę gryczaną, która ma delikatny smak z wyczuwalną nutą orzechów i jest o wiele zdrowsza od tradycyjnej. Kasza biała to źródło magnezu, potasu i wielu witamin, w tym witamin z grupy B. Kasza między innymi obniża poziom cholesterolu i reguluje pracę serca i całego układu naczyniowego.

Jeśli szukasz pomysłu na naprawdę szybki obiad, to kasza gryczana z sosem pieczarkowym jest idealnym rozwiązaniem. Kasza jest sycąca, a aromatyczny sos na bazie pieczarek, wina i świeżej pietruszki doskonale łączy się z jej lekko orzechowym smakiem, tworząc proste, ale i pyszne danie.

Z kaszą gryczaną przygotujesz wiele smacznych potraw. Jeśli szukasz kulinarnej inspiracji- tu poznasz przepis na wyśmienite pierogi z kaszą gryczaną, lekkie, smaczne i pożywne.

Przepis na szybki sos do kaszy gryczanej

Składniki:

  • 400 g pieczarek

  • cebula czerwona

  • 100 ml białego wina wytrawnego

  • łyżka masła

  • 3 łyżki śmietany 18%

  • natka pietruszki

  • sól, pieprz

  • łyżeczka mąki pszennej (opcjonalnie)

Jak zrobić szybki sos do kaszy gryczanej?

Na maśle zeszklij cebulę, dodaj pokrojone drobno pieczarki i smaż przez chwilę. Grzyby oprósz solą, pieprzem, podlej winem i duś, aż wino odparuje.

Pieczarki i pietruszka do sosu

Do pieczarek dodaj śmietanę, wymieszaj, w razie potrzeby zagęść sos mąką. Całość solidnie oprósz posiekaną natką pietruszki.