Szybki sos do kaszy gryczanej. Przepis krok po kroku
Szukasz pomysłu na szybki, prosty, tani i pyszny obiad? Ugotuj z masłem kaszę gryczaną i podaj ją z aromatycznym sosem z pieczarek na bazie białego wina. Całe danie jest bardzo sycące i smaczne, a świeża natka pietruszki nadaje mu lekkości i wspaniałego wykończenia. Poznaj przepis na szybki sos do kaszy gryczanej.
Kasza gryczana to świetny dodatek do obiadu. Szczególnie polecam białą kaszę gryczaną, która ma delikatny smak z wyczuwalną nutą orzechów i jest o wiele zdrowsza od tradycyjnej. Kasza biała to źródło magnezu, potasu i wielu witamin, w tym witamin z grupy B. Kasza między innymi obniża poziom cholesterolu i reguluje pracę serca i całego układu naczyniowego.
Jeśli szukasz pomysłu na naprawdę szybki obiad, to kasza gryczana z sosem pieczarkowym jest idealnym rozwiązaniem. Kasza jest sycąca, a aromatyczny sos na bazie pieczarek, wina i świeżej pietruszki doskonale łączy się z jej lekko orzechowym smakiem, tworząc proste, ale i pyszne danie.
Z kaszą gryczaną przygotujesz wiele smacznych potraw. Jeśli szukasz kulinarnej inspiracji- tu poznasz przepis na wyśmienite pierogi z kaszą gryczaną, lekkie, smaczne i pożywne.
Przepis na szybki sos do kaszy gryczanej
Składniki:
400 g pieczarek
cebula czerwona
100 ml białego wina wytrawnego
łyżka masła
3 łyżki śmietany 18%
natka pietruszki
sól, pieprz
łyżeczka mąki pszennej (opcjonalnie)
Jak zrobić szybki sos do kaszy gryczanej?
Na maśle zeszklij cebulę, dodaj pokrojone drobno pieczarki i smaż przez chwilę. Grzyby oprósz solą, pieprzem, podlej winem i duś, aż wino odparuje.
Do pieczarek dodaj śmietanę, wymieszaj, w razie potrzeby zagęść sos mąką. Całość solidnie oprósz posiekaną natką pietruszki.