Smakosze.pl
krokiety

canva

Szybkie, beztłuszczowe krokiety z piekarnika w orzechowej panierce

25 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Krokiety są smaczne, ale można zarzucić im dużą zawartość tłuszczu, a przez to kaloryczność. Dlatego proponujemy je upiec zamiast smażyć. By zaś jeszcze bardziej je odmienić do panierowania użyjcie nie tartej bułki lecz zmielonych orzechów. Efekt będzie rewelacyjny.

Jeśli macie ochotę na pyszne, wegetariańskie krokiety polecamy wam te z grzybowym farszem. Doskonałe będą grzyby leśne, jednak pieczarki w zupełności wystarczą.

Idealnym uzupełnieniem potrawy będą orzechy włoskie użyte do panierowania. Po upieczeniu krokietów zyskają jeszcze wyraźniejszy smak.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na szybkie, beztłuszczowe krokiety z piekarnika w cudownej orzechowej panierce

Składniki:

na ciasto:

  • 3/4 szklanki mąki

  • 1 jajko

  • ok. 1,5 szklanki mleka

  • 1 łyżka oleju

  • szczypta soli

na farsz:

  • 50 dag pieczarek

  • 1 cebula

  • 1 łyżka masła

  • sól, pieprz

do panierowania:

ogórki kiszone

Co dodać do ogórków kiszonych, by miały wyrazisty smak?

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie krokietów:

Składniki ciasta dokładnie zmiksuj. Ciasto powinno mieć konsystencję dość gęstej, płynnej śmietanki. W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub mleka. Ciasto odstaw na 15 minut.

Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Dodaj pieczarki, przesmaż, odparuj cały płyn. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem.

Usmaż cienkie naleśniki pozostawiając 3-4 łyżki ciasta. Na każdym naleśniku umieść porcję farszu. Zawiń do środka dwa naprzeciwległe boki naleśników, a potem zwiń naleśnik w rulon.

Otrzymane krokiety posmaruj pozostałym ciastem naleśnikowym, obtocz lub posyp zmielonymi orzechami.

Krokiety ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 10 minut w piekarniku o temperaturze 180 st. C. Smacznego!

krokiety

krokiety

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: blendman

Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na bigos mazowiecki ze słodką niespodzianką

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto dodać do rosołu imbir?

Czytaj więcej >