dania jednogarnkowe
fot. Materiały Partnerskie

Szybkie dania obiadowe – z patelni czy kociołka?

Dzisiejsze tempo życia i nawał codziennych obowiązków zmuszają nas do szukania prostych, szybkich sposobów przyrządzania posiłków. Jednocześnie chcemy, by były to posiłki pełnowartościowe i smaczne. I choć niektórzy pomyślą, że w praktyce jest to niemożliwe, to są w ogromnym błędzie. Dziś mamy wiele możliwości, by coś pysznego pojawiło się w naszej kuchni nawet w kilkanaście minut. Z pomocą przychodzą nam bowiem gotowe warzywa na patelnię i dania jednogarnkowe.

Dania jednogarnkowe, nazywane przez niektórych potrawami z kociołka – to wcale nie jest pomysł współczesnego człowieka. Tego typu posiłki pojawiły się już u plemion pasterskich, gdy jedzenie przygotowywano w naczyniach przypominających kociołki zawieszane nad ogniskiem. Z kolei w Azji do takich dań wykorzystywano woki, przypominające bardzo głębokie patelnie, które umieszczano nad paleniskami. W Polsce od wieków przygotowuje się tak zwane eintopfy, czyli dania jednogarnkowe. Najczęściej są to wieloskładnikowe zupy, ale bywają potrawy gotowane na bazie kasz, ryżu czy ziemniaków. Oprócz tego typu dań dziś mamy też do dyspozycji mrożone warzywa na patelnię. Mieszanki warzyw w stylu włoskim, francuskim czy nawet orientalnym przyrządza się w kilkanaście minut na zwykłej, domowej patelni. Sprawdź, jakie potrawy znajdują się w naszym menu.

Kaszotto – danie pyszne i zdrowe

Pierwowzorem tego dania było z pewnością znane wszystkim risotto. Jednak w Polsce znacznie częściej sięga się po kasze niż po ryż. Najlepsze kaszotto przygotowuje się z pęczaku, choć nie brakuje też zwolenników modnej ostatnio kaszy bulgur. Najbardziej popularne jest więc pęczotto przyrządzane z dodatkiem warzyw. W tym celu świetnie służą świeże warzywa, ale gdy na co dzień brakuje nam czasu, znacznie lepszym rozwiązaniem są warzywa mrożone. Te już obrane i pokrojone w zgrabne cząstki są gotowe do wykorzystania tuż po otwarciu opakowania.

Jak wyczarować warzywne pęczotto? Otóż sprawa jest wprost banalna. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek, a po chwili wsypujemy pół szklanki pęczaku. Dodajemy ulubione mrożone warzywa. Może to być mrożona marchewka z groszkiem, zielona fasola szparagowa lub najzwyklejsza włoszczyzna mrożona. Warzywa przyprawiamy świeżymi ziołami lub przyprawami suszonymi. Gdy te nieco zmiękną, całość zalewamy bulionem. Po 15-20 minutach ostatecznie doprawiamy potrawę i serwujemy.

Warzywa na patelnię – potrawa w 15 minut

Jeszcze prostsze jest przyrządzenie dania z gotowej mieszanki warzyw. Warto sięgać po warzywa na patelnię nie tylko wtedy, gdy na przygotowanie obiadu mamy niewiele czasu, ale zawsze, gdy mamy ochotę na te warzywne pyszności. Do wyboru mamy mieszanki warzywne na patelnię w wersji hiszpańskiej, francuskiej, włoskiej, klasycznej lub orientalnej. Ogromnym plusem jest to, że warzyw nie potrzeba rozmrażać. Zawartość opakowania wrzucamy wprost na patelnię, na której wcześniej rozgrzaliśmy odrobinę tłuszczu. Po 10-15 minutach doprawiamy je zestawem przypraw znajdujących się też w opakowaniu.

Warzywa na patelnię z powodzeniem mogą być samodzielnym daniem. Świetnie też smakują w towarzystwie mięsa, wszelkiego rodzaju kotlecików wegetariańskich, a także z dodatkiem makaronów, kasz i ryżu. Dzięki takim daniom możemy szybko sprostać zaleceniom lekarzy i dietetyków, zachęcających nas do spożywania przynajmniej pół kilograma warzyw dziennie.

Artykuł Sponsorowany

Następny artykuł