Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Szybkie i zdrowe ciasteczka z niesamowitego przepisu Anny Lewandowskiej
Adam Moskal
Adam Moskal 22.01.2022 01:00

Szybkie i zdrowe ciasteczka z niesamowitego przepisu Anny Lewandowskiej

Ciasteczka owsiane Anny Lewandowskiej
CHRISTOF STACHE/AFP/East News; canva/fotokris, Getty Images

Nie wszystkie ciasteczka muszą składać się z ogromnej ilości cukru, tłuszczu i niezdrowej mąki - Anna Lewandowska pokazuje, że wersje "fit" są równie smaczne. Dietetyczka zdradziła swój przepis na ciastka owsiane, do których dodaje banany. Owoce nadają im słodyczy, wilgotności, a także lekkiej tekstury. Niżej pokazujemy, jak je przygotować krok po kroku.

Ciasteczka owsiane są doskonałą propozycją na smaczną, a przy okazji zdrową alternatywę dla klasycznych ciastek. Anna Lewandowska zamiast mąki używa płatków owsianych zmieszanych z bananem, co zmniejsza kaloryczność wypieku, a także nadaje mu wyjątkowej lekkości. Banan po rozdrobnieniu działa jak jajka, wiążąc ze sobą składniki.

Ciastka można sporządzić również z innymi składnikami niż zaprezentowane poniżej. Doskonale pasują w nich rodzynki, suszone figi, czy ziarenka preparowanego ryżu. Polecamy eksperymentować, gdyż w taki sposób będziesz w stanie odkryć swoją ulubioną mieszankę.

Przepis na ciastka owsiane Anny Lewandowskiej

Składniki:

  • 75 g płatków owsianych instant

  • 1 mocno dojrzały banan

  • 125 g nasion słonecznika

  • garść ulubionych orzechów

  • 2 łyżki miodu

  • pół szklanki suszonych owoców, jak morela, rodzynki czy figi

Zacznij od umycia banana i obrania go ze skórki. Przełóż owoc do miski i rozgnieć go dokładnie widelcem. Możesz go także zmiksować w blenderze. Płatki owsiane również możesz częściowo zmielić, aby uzyskać gładszą fakturę ciasteczek.

Do banana wrzuć płatki owsiane, nasiona słonecznika, posiekane i podprażone orzechy, wlej dwie łyżki miodu (najlepiej sprawdza się wielokwiatowy lub lipowy) i wsyp posiekane suszone owoce. Dokładnie wymieszaj masę, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Jeśli całość jest zbyt sucha, wlej kilka łyżek mleka roślinnego lub zwykłego.

Na blachę połóż pergamin do pieczenia. Z masy formuj niewielkie ciasteczka i układaj je na papierze. Piekarnik nagrzej do 170 stopni Celsjusza i wstaw do niego blachę. Piecz ciasteczka przez około 15-20 minut, aż nabiorą złocistej barwy. Wyjmij je, ostudź i podawaj. Świetnie komponują się z popołudniową herbatą lub poranną kawą Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak pączki robi Kamil Kosowski. Ten tekst wyjawia przepis na mikołajkowe babeczki w kształcie reniferów.

Ciastka owsiane

Źródło: canva/mchebby, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: hpba Zapraszamy na nasz Instagram