Smakosze.pl
Ciasteczka owsiane Anny Lewandowskiej

CHRISTOF STACHE/AFP/East News; canva/fotokris, Getty Images

Szybkie i zdrowe ciasteczka z niesamowitego przepisu Anny Lewandowskiej

6 Lutego 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Nie wszystkie ciasteczka muszą składać się z ogromnej ilości cukru, tłuszczu i niezdrowej mąki - Anna Lewandowska pokazuje, że wersje "fit" są równie smaczne. Dietetyczka zdradziła swój przepis na ciastka owsiane, do których dodaje banany. Owoce nadają im słodyczy, wilgotności, a także lekkiej tekstury. Niżej pokazujemy, jak je przygotować krok po kroku.

Ciasteczka owsiane są doskonałą propozycją na smaczną, a przy okazji zdrową alternatywę dla klasycznych ciastek. Anna Lewandowska zamiast mąki używa płatków owsianych zmieszanych z bananem, co zmniejsza kaloryczność wypieku, a także nadaje mu wyjątkowej lekkości. Banan po rozdrobnieniu działa jak jajka, wiążąc ze sobą składniki.

pierogi

Idealnie elastyczne ciasto na pierogi bez dodatku jajka

CZYTAJ DALEJ

Ciastka można sporządzić również z innymi składnikami niż zaprezentowane poniżej. Doskonale pasują w nich rodzynki, suszone figi, czy ziarenka preparowanego ryżu. Polecamy eksperymentować, gdyż w taki sposób będziesz w stanie odkryć swoją ulubioną mieszankę.

Przepis na ciastka owsiane Anny Lewandowskiej

Składniki:

  • 75 g płatków owsianych instant

  • 1 mocno dojrzały banan

  • 125 g nasion słonecznika

  • garść ulubionych orzechów

  • 2 łyżki miodu

  • pół szklanki suszonych owoców, jak morela, rodzynki czy figi

Zacznij od umycia banana i obrania go ze skórki. Przełóż owoc do miski i rozgnieć go dokładnie widelcem. Możesz go także zmiksować w blenderze. Płatki owsiane również możesz częściowo zmielić, aby uzyskać gładszą fakturę ciasteczek.

Do banana wrzuć płatki owsiane, nasiona słonecznika, posiekane i podprażone orzechy, wlej dwie łyżki miodu (najlepiej sprawdza się wielokwiatowy lub lipowy) i wsyp posiekane suszone owoce. Dokładnie wymieszaj masę, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Jeśli całość jest zbyt sucha, wlej kilka łyżek mleka roślinnego lub zwykłego.

Na blachę połóż pergamin do pieczenia. Z masy formuj niewielkie ciasteczka i układaj je na papierze. Piekarnik nagrzej do 170 stopni Celsjusza i wstaw do niego blachę. Piecz ciasteczka przez około 15-20 minut, aż nabiorą złocistej barwy. Wyjmij je, ostudź i podawaj. Świetnie komponują się z popołudniową herbatą lub poranną kawą Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak pączki robi Kamil Kosowski. Ten tekst wyjawia przepis na mikołajkowe babeczki w kształcie reniferów.

Ciastka owsiane

Źródło: canva/mchebby, Getty Images

Kartacze

Kultowe potrawy regionalne. Polacy przemierzają setki kilometrów, aby je zjeść. Numeru 3 nikt się nie spodziewa

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: hpba

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Magda Gessler, zupa grzybowa

Przepisy

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego

Czytaj więcej >
pieczone schabowe

Przepisy

Sposób na pieczone kotlety schabowe. Lżejsza wersja klasyki

Czytaj więcej >
tatar z pomidorów

Przepisy

Aromatyczny tatar z suszonych pomidorów. Alternatywa dla mięsa

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyjątkowo esencjonalny bigos z kiełbasą i grzybami. Prawdziwa klasyka

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Słone racuszki z żółtym serem. Szybka i prosta kolacja

Czytaj więcej >