Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Mikołajkowe babeczki w kształcie reniferów

Mikołajkowe babeczki w kształcie reniferów

Mikołajkowe babeczki - renifery
canva/Tetiana_Chudovska

Zbliżają się mikołajki. Nic tak nie umili tego czasu dzieciom, jak wyjątkowy deser. Zaskoczcie je pysznymi babeczkami z czekoladą w kształcie reniferów. Kilka składników i odrobina cierpliwości zaowocują pięknymi przysmakami, które w pamięci podopiecznych pozostaną na długo.

Desery czekoladowe smakują chyba każdemu. Ten smakołyk może stanowić bazę do wielu ciast np. piankowego bez pieczenia. Często stanowi też pyszny dodatek tak jak w przypadku tych racuchów. W Mikołajki polecamy wrzucić trochę czekolady do ciasta na muffiny i udekorować je pysznym kremem kakaowym ze śmietanką. Zatopimy w nim inne rarytasy. Będzie smacznie i pięknie.

Przepis na świąteczne muffiny w kształcie reniferów

Składniki na ciasto:

  • 210 g mąki pszennej

  • 120 g masła w temperaturze pokojowej

  • 200 g cukru

  • 1 jajo

  • 150 ml ciepłego mleka

  • 70 g gorzkiej czekolady

  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • szczypta soli

Składniki na polewę:

  • 200 g gorzkiej czekolady

  • 140 ml śmietany 36%

Do dekoracji:

  • precelki

  • cukierki typu draże

  • gorzka czekolada

  • biszkopty

  • masa cukrowa

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i przyprawą do piernika. Odstawiamy na bok. Czekoladę siekamy.

Miękkie masło ucieramy z cukrem przy pomocy miksera. Miksując na najwyższych obrotach, dodajemy jajo. Nie przerywając mieszania, stopniowo dodajemy na przemian suche składniki z miski i mleko. Miksujemy krótko — jedynie do momentu połączenia się składników.

Na koniec dodajemy czekoladę i delikatnie mieszamy ja z masą. Formę na muffinki wykładamy papierowymi papilotkami. Ciasto wykładamy mniej więcej do 2/3 wysokości każdej papilotki. Pieczemy przez 25 minut lub do momentu, gdy patyczek zanurzony w cieście będzie suchy.

Odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy polewę. Śmietanę zagotowujemy. Łączymy ją z posiekana czekoladą. Mieszamy rózgą do czasu, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładka masa. Odstawiamy w chłodne miejsce.

Gdy polewa nieco zgęstnieje, rozsmarowujemy ją na babeczkach. Zdobimy je tak, by uzyskać buzie reniferów. Dodatki układamy, delikatnie dociskając je do polewy. Oczka i usta zwierzątek przygotowujemy z polewy czekoladowej, używając małego rękawa cukierniczego.

Roztopiona czekolada
Czekolada nadaje deserom charakteru

Źródło zdjęcia: canva/narong27

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: domowe-wypieki

Zapraszamy na nasz Instagram