Ta surówka z czerwonej kapusty jest lepsza niż z restauracji. 1 dodatek gwarantuje mistrzowski smak
Surówka z czerwonej kapusty jak z restauracji będzie świetnym uzupełnieniem każdego obiadu. Pełen charakteru chrupiący rarytas uzyskamy, wrzucając świeżo starty chrzan. Zwolennicy ostrzejszych obiadowych dodatków będą zachwyceni.
Przepis na surówkę z czerwonej kapusty jak z restauracji
Zazwyczaj obiadowe dodatki doprawia się majonezem, co powoduje, że smak warzyw zostaje zamaskowany. Co więcej, taki miks wcale nie jest zdrowy, bo majonez dostarcza niesamowicie dużo tłuszczu.
Tym razem postawimy na lżejszą odsłonę, której wcale nie będzie brakowało smaku. Wszystko za sprawą korzenia chrzanu, nadającego przyjemnej pikanterii.
Składniki:
- 800 g czerwonej kapusty
- 1 średnia cebula
- 1 jabłko
- 1 nieduża marchew
- 4-5 cm korzeń chrzanu
- sok z cytryny
- 1 pęczek natki pietruszki
- 30 ml oliwy z oliwek
- cukier, sól i pieprz w ilości do smaku
Składników nie jest wiele, a razem będą smakowały wyśmienicie. Mając je przygotowane, możemy przystąpić do wykonania. Instrukcję znajdziecie w dalszej części artykułu, dostępnej pod zdjęciem.
Ukrój plaster cytryny i wsadź do odpływu w zlewie. Żałuję, że nikt wcześniej mi tego nie pokazałZrobienie surówki z czerwonej kapusty jak z restauracji jest bardzo proste
Zaczynamy od oczyszczenia i poszatkowania kapusty. Umieszczamy ją w dużej misce i posypujemy 1-2 łyżeczkami soli. Ugniatamy dłonią i odstawiamy, by nieco zmiękła.
Na dnie niewielkiego naczynia umieszczamy świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Obieramy chrzan i ścieramy go wprost do kwaśnego płynu. Szybko łączymy składniki, chroniąc tym samym chrzan przed utratą koloru.
Podobnie postępujemy z jabłkiem, uprzednio usuwając jego skórkę i dodając jeszcze trochę soku z cytryny, jeśli chcemy mieć pewność, że ono także nie ściemnieje.
Marchew obieramy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Dodajemy ją do odciśniętej kapusty razem z chrzanem i jabłkiem. Wrzucamy także oczyszczoną i posiekaną cebulę. Możemy ją dodatkowo sparzyć wrzątkiem, by była łagodniejsza w smaku.
Na koniec dodajemy oliwę z oliwek i posiekaną natkę pietruszki. Surówkę z czerwonej kapusty jak z restauracji doprawiamy wedle uznania, cukrem, solą i pieprzem. Cukier dodajemy tylko wtedy, gdy uznamy, że rarytas jest zbyt kwaśny.
Co podać do surówki z czerwonej kapusty jak z restauracji?
Pasować będą zarówno dania mięsne, jak i warzywne np. kotlety sojowe czy ziemniaczane. Połóżcie obok jeszcze delikatną w smaku kaszę i obiad macie gotowy.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na doskonałe surówki. Sprawdźcie koniecznie prosty rarytas z pora. Być może skusi was też słodka kompozycja na bazie selera.