Prosty i sprawdzony przepis na cepeliny. Klasyczny, kresowy specjał na 2 sposoby
Pamiętasz potrawę ze zdjęcia? Oczywiście jest nią klasyczny, kresowy specjał, czyli cepeliny. Dziś prezentujemy prosty i sprawdzony przepis na cepeliny. Niektórzy już go kompletnie zapomnieli, a szkoda, bo te ziemniaczane kluski są naprawdę pyszne. Dziś zaserwujemy je z dwoma nadzieniami — mięsnym i twarogowym.
Cepeliny należą do dość dużej rodziny klusek ziemniaczanych. Podobne do nich w smaku są też pyzy, kartacze i cepeliny. Z ziemniaków można również zrobić knedle, kopytka czy kluski szare. Kluski ziemniaczane są doskonałym pomysłem na niezwykle smaczny, tani obiad. Może przygotujecie je w tym tygodniu?
Prosty i sprawdzony przepis na cepeliny
Składniki:
20 dużych ziemniaków
sól
na farsz twarogowy:
40 dag twarogu
1 łyżka masła
1 jajko
świeża mięta lub estragon
sól, pieprz
na farsz mięsny:
50 dag mielonej wołowiny na tatar
1 łyżka smalcu
2 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
sól, pieprz
Przygotowanie cepelinów
Na farsz twarogowy twaróg zmiel, wymieszaj z masłem, jajkiem i posiekanymi ziołami. Dopraw solą i pieprzem.
Na farsz mięsny mieloną wołowinę polej stopionym smalcem. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i majeranek, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wyrób.
Na cepeliny cztery ziemniaki dokładnie wyszoruj, opłucz, ugotuj w łupinach. Wystudź, przepuść przez praskę.
Pozostałe ziemniaki obierz, zetrzyj na małych oczkach. Odciśnij z nich sok, odstaw go na kilka minut.
Po tym czasie ostrożnie zlej płyn znad osadu, a pozostałą na dnie skrobię dodaj do masy ziemniaczanej.
Połącz ziemniaki surowe i ugotowane, lekko posól masę. Dziel ją na nieduże porcje, z każdej uformuj kulę.
Kule rozpłaszcz, na każdym powstałym placku połóż łyżkę nadzienia, zlep brzegi, uformuj podłużne pyzy.
Pyzy wkładaj do osolonego wrzątku i gotuj na niedużym ogniu ok. 25 minut. Przed podaniem polej je śmietaną.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na pyzy z kapustą i grzybami, a także na pyzy z trzech składników.
Źródło zdjęcia: canva/sirichai_asawalapsakul Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ciasto Kukułka jest hitem każdej imprezy. Wersja bez pieczenia robi się niemal sama
Ekspresowy gulasz z ciecierzycy – tani i szybki obiad. Wystarczą tylko 3 składniki
Źródło: "Kuchnia polska. Potrawy regionalne" Hanna Szymanderska, wyd. Świat Książki