Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosty i sprawdzony przepis na cepeliny. Klasyczny, kresowy specjał na 2 sposoby
Renata Materlińska
Renata Materlińska 23.03.2022 01:00

Prosty i sprawdzony przepis na cepeliny. Klasyczny, kresowy specjał na 2 sposoby

cepeliny
canva/Ja'Crispy

Pamiętasz potrawę ze zdjęcia? Oczywiście jest nią klasyczny, kresowy specjał, czyli cepeliny. Dziś prezentujemy prosty i sprawdzony przepis na cepeliny. Niektórzy już go kompletnie zapomnieli, a szkoda, bo te ziemniaczane kluski są naprawdę pyszne. Dziś zaserwujemy je z dwoma nadzieniami — mięsnym i twarogowym.

Cepeliny należą do dość dużej rodziny klusek ziemniaczanych. Podobne do nich w smaku są też pyzy, kartacze i cepeliny. Z ziemniaków można również zrobić knedle, kopytka czy kluski szare. Kluski ziemniaczane są doskonałym pomysłem na niezwykle smaczny, tani obiad. Może przygotujecie je w tym tygodniu?

Prosty i sprawdzony przepis na cepeliny

Składniki:

  • 20 dużych ziemniaków

  • sól

na farsz twarogowy:

  • 40 dag twarogu

  • 1 łyżka masła

  • 1 jajko

  • świeża mięta lub estragon

  • sól, pieprz

na farsz mięsny:

  • 50 dag mielonej wołowiny na tatar

  • 1 łyżka smalcu

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżka majeranku

  • sól, pieprz

Przygotowanie cepelinów

Na farsz twarogowy twaróg zmiel, wymieszaj z masłem, jajkiem i posiekanymi ziołami. Dopraw solą i pieprzem.

Na farsz mięsny mieloną wołowinę polej stopionym smalcem. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i majeranek, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wyrób.

Na cepeliny cztery ziemniaki dokładnie wyszoruj, opłucz, ugotuj w łupinach. Wystudź, przepuść przez praskę.

Pozostałe ziemniaki obierz, zetrzyj na małych oczkach. Odciśnij z nich sok, odstaw go na kilka minut.

Po tym czasie ostrożnie zlej płyn znad osadu, a pozostałą na dnie skrobię dodaj do masy ziemniaczanej.

Połącz ziemniaki surowe i ugotowane, lekko posól masę. Dziel ją na nieduże porcje, z każdej uformuj kulę.

Kule rozpłaszcz, na każdym powstałym placku połóż łyżkę nadzienia, zlep brzegi, uformuj podłużne pyzy.

Pyzy wkładaj do osolonego wrzątku i gotuj na niedużym ogniu ok. 25 minut. Przed podaniem polej je śmietaną.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na pyzy z kapustą i grzybami, a także na pyzy z trzech składników.

gotowane ziemniaki
gotowane ziemniaki

Źródło zdjęcia: canva/sirichai_asawalapsakul Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: "Kuchnia polska. Potrawy regionalne" Hanna Szymanderska, wyd. Świat Książki 

Zapraszamy na nasz Instagram