Zaczyna się sezon na bób. Warto cieszyć się smakiem tego warzywa, które jest prawdziwą bombą witaminową. Zdziała cuda w naszym zdrowiu i samopoczuciu. Jednak w jaki sposób gotować bób, by nie był gorzki? Zdradzamy skuteczne sposoby.
Sezon na ogórki gruntowe w pełni. Jednak powoli rusza też sezon na niechcianych lokatorów, których spotykamy w naszych kuchniach. Mowa o mrówkach. Wykorzystaj obierki z ogórków, by się ich pozbyć.
Arbuzy najlepiej smakują latem. Doskonale gaszą pragnienie i orzeźwiają. Zjadamy z nich tylko czerwony miąższ, dokładnie oddzielając go od skórki, usuwamy też pestki. Warto jednak wiedzieć, że zarówno pestki, jak i zielona część arbuza są jadalne. Zrobisz z nich prawdziwe przysmaki.
Truskawki prosto z pola? Zbierane samodzielnie i prawie za darmo? Tak! Rolnik z Górnego Śląska zorganizował samozbiór truskawek. Chętnych nie brakowało. Ogołocili truskawkowe pole w mig, z czego wszyscy byli zadowoleni.
Na straganach i w sklepach spożywczych pojawiła się już fasolka szparagowa. Niestety jej cena jest wciąż wysoka. Miejmy nadzieję, że wkrótce fasolka szparagowa będzie tańsza i będziemy mogli cieszyć się smakiem tego pysznego warzywa. Którą fasolkę lepiej wybrać - żółtą czy zieloną?
Masz ochotę na pysznego kalafiora? Może warto przyrządzić go zupełnie inaczej niż zwykle? Polecamy oryginalny przepis na niezwykły kalafior z piekarnika. Tak przygotowane różyczki będą prawdziwym hitem na każdym stole. Koniecznie przetestujcie tę recepturę.
Sałata jest dostępna przez cały rok, ale teraz zaczyna się sezon na najsmaczniejszą. W jaki sposób należy ją jednak przechowywać, by jak najdłużej pozostała pyszna i chrupiąca? Ten sekret zdradził nam kucharz, Piotr Ogiński. Dzięki jego pomysłowi sałata nie będzie gnić, ani więdnąć, lecz pozostanie pyszna nawet przez tydzień.
Ogórki doskonale smakują, gdy robi się coraz cieplej. Potrafią orzeźwić i są niskokaloryczne. Jednak czy należy je obierać, czy można je jeść ze skórką? Okazuje się, że choć wiele osób obiera to warzywo, to dla naszego zdrowia korzystniejsze jest spożywanie ogórków bez obierania.
Małgorzata Kożuchowska pokazała brzuch. Pochwaliła się tym samym swoją zadziwiającą formą. Poza regularnymi treningami aktorka dba o właściwy sposób odżywiania. W jej codziennym jadłospisie nie może zabraknąć ziarna orkiszowego.
Na rynku pojawiły się pierwsze morele. Poza doskonałym smakiem dostarczają nam dużo więcej korzyści. Te typowo letnie owoce są wartościowym składnikiem naszej diety. Dowiedz się, dlaczego warto się nimi zajadać.
Fasolka szparagowa jest uniwersalnym dodatkiem do właściwie każdego dania obiadowego. Do wyboru mamy żółtą i zieloną- zawierają one bogactwo witamin i zapewniają szczupłą sylwetkę. Polecamy przepis Tomasza Strzelczyka na przyrządzenie żółtej fasolki. Kucharz gotuje ją z dodatkiem pewnego składnika, który znajdziesz w swojej kuchni.
Obierać czy raczej nie obierać ogórki? Często zastanawiamy jak zrobić, żeby było smacznie, ale też zdrowo. Jednak teraz wyjaśnienia tego tematu podjął się kucharz Maciej. Radzi, by nie obierać ogórków. Dowiedz się dlaczego?
Czereśnie są pyszne i zdrowe. Jednak jak na razie ich ceny jeszcze mogą odstraszać. Wkrótce ceny spadną i coraz chętniej będziemy sięgać po te owoce. Jednak jak rozpoznać przed zakupem, czy czereśnie nie mają robaków? Sposób jest prosty i skuteczny.
Czereśnie warto jeść dla zdrowia i dla ich niepowtarzalnego smaku. Jednak ceny tych lubianych owoców na razie szokują. A jak myślicie, gdzie kupimy taniej czereśnie - w Polsce, czy w Niemczech? Ta informacja może Was zaskoczyć.
Sałatka Coleslaw jest jedną z najbardziej popularnych i lubianych sałatek na świecie. Różni się dodatkami, jednak jej podstawowym składnikiem jest zawsze biała kapusta. Proponujemy wersję popularnej sałatki z kalafiorem. Spróbujcie, jest pyszna.
Kiszone ogórki to samo zdrowie i doskonały smak. Są jedyne w swoim rodzaju. Jednak pewne błędy przy ich nastawianiu sprawiają, że ogórki kiszone mogą spleśnieć i będą do wyrzucenia. Radzimy, jak uniknąć niepotrzebnych strat.
Wiele osób czeka na polskie truskawki przez cały rok. Te pyszne, pachnące owoce mają wielu zagorzałych zwolenników. W jaki sposób je wybierać? I dlaczego są uważane za najlepsze na świecie? To wszystko wyjaśnia Katarzyna Bosacka w swoim nagraniu.
Ogórki małosolne są znakomitym dodatkiem do dań obiadowych i kanapek. Każda gospodyni ma swój sprawdzony sposób na ich przygotowanie. Jednak radzimy wypróbować przepis z Kuchni Kwasiora. Jeden ostry dodatek nada wyrazistego smaku ogórkom małosolnym.
Orzechy włoskie są smaczne i pełne dobroczynnych właściwości dla zdrowia człowieka. Warto włączyć je do codziennej diety. Jednak problem może stanowić rozłupywanie orzecha. Radzimy, co zrobić, żeby w łatwy sposób otworzyć orzech włoski. Potrzebny będzie wrzątek.
Sezon na szparagi trwa w najlepsze. Warto z niego korzystać i cieszyć się smakiem tego delikatnego warzywa. Katarzyna Bosacka pokazała szybki sposób na przygotowanie szparagów. Dzięki niemu nie stracą one swoich cennych składników odżywczych.
W sieci nastała pewna moda na gotowanie brokuła w określony sposób. Technolożka żywności przestrzega przed takim gotowaniem i wyjaśnia, dlaczego tak nie powinniśmy robić. Radzi też, w jaki sposób właściwie ugotować to zdrowe i smaczne warzywo.
Na targach i bazarach zaczęły pojawiać się polskie maliny. Jednak ceny tych słodkich owoców mogą być trudne do przełknięcia dla konsumentów. Ile zapłacimy za te polskie owoce sezonowe? Lepiej trzymajcie się portfeli.
Katarzyna Dowbor przeszła ostatnio zadziwiającą metamorfozę. Znana osobowość telewizyjna zgubiła aż 20 kg. W drodze do sukcesu kluczowe okazało się przestrzeganie 2 prostych zasad. Pierwszą z nich jest odpowiednia ilość posiłków w ciągu dnia, drugą zaś regularna aktywność fizyczna.
Masz ochotę na coś słodkiego? Może zjadłbyś budyń? To deser, który lubią nie tylko dzieci, ale też dorośli. Jednak gotowe budynie z marketów nie są zbyt zdrowe. Dlatego polecamy doskonały budyń autorstwa Anny Lewandowskiej. Nie ma w nim ani grama mąki, a smakuje wybornie.
Banany kojarzą nam się z owocami, które mają dużo kalorii, są bardzo słodkie i sprawiają, że nasza waga wzrasta. Jednak nie do końca tak jest. Zjadaj dwa banany dziennie. Zauważysz wyjątkowe zmiany.
Sałatki mogą być lekką i zarazem sycącą przekąską w upalne dni. Polecamy sałatkę z kapusty pekińskiej, którą przygotowuje Kasia Cichopek. Jeden składnik, który do niej dodaje, może zaskakiwać, ale ma duży wpływ na smak sałatki. Spróbujcie koniecznie.
Lubisz jeść czereśnie? A co robisz z ogonkami tych owoców? Pewnie tak jak większość osób- wyrzucasz? To błąd. Już nigdy tego nie rób. Ogonki czereśni mają niezwykłą moc i są lekarstwem na wiele schorzeń. Przygotuj napar z ogonków czereśni i ciesz się zdrowiem.
Sezon na młodą kapustę jest doskonałą okazją, by próbować dań z tego zdrowego i smacznego warzywa. Czy kapusta może zastąpić kotlety mielone? Jak najbardziej! Gdy skosztujesz młodej kapusty w takim wydaniu, zapomnisz o zasmażaniu tego sezonowego, zielonego warzywa.