Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Błonnik

Błonnik

ogórki
12.06.2023 15:40 Czy można jeść ogórki ze skórką? Niektórzy będą zaskoczeni

Ogórki doskonale smakują, gdy robi się coraz cieplej. Potrafią orzeźwić i są niskokaloryczne. Jednak czy należy je obierać, czy można je jeść ze skórką? Okazuje się, że choć wiele osób obiera to warzywo, to dla naszego zdrowia korzystniejsze jest spożywanie ogórków bez obierania. 

dieta Małgorzaty Kożuchowskiej
11.06.2023 17:20 Kożuchowska zachwyca zgrabną figurą. Sekret jej diety tkwi w 1 składniku

Małgorzata Kożuchowska pokazała brzuch. Pochwaliła się tym samym swoją zadziwiającą formą. Poza regularnymi treningami aktorka dba o właściwy sposób odżywiania. W jej codziennym jadłospisie nie może zabraknąć ziarna orkiszowego.

morele na targu
11.06.2023 12:58 Na rynku dostępne są pierwsze morele. W niepozornych owocach kryje się wielka moc

Na rynku pojawiły się pierwsze morele. Poza doskonałym smakiem dostarczają nam dużo więcej korzyści. Te typowo letnie owoce są wartościowym składnikiem naszej diety. Dowiedz się, dlaczego warto się nimi zajadać.

fasolka
11.06.2023 07:36 Strzelczyk robi fasolkę szparagową inaczej niż wszyscy. Gotuje ją z zaskakującym dodatkiem

Fasolka szparagowa jest uniwersalnym dodatkiem do właściwie każdego dania obiadowego. Do wyboru mamy żółtą i zieloną- zawierają one bogactwo witamin i zapewniają szczupłą sylwetkę. Polecamy przepis Tomasza Strzelczyka na przyrządzenie żółtej fasolki. Kucharz gotuje ją z dodatkiem pewnego składnika, który znajdziesz w swojej kuchni. 

obieranie ogórków
10.06.2023 09:24 Obierasz ogórki? Poważny błąd, kucharz wyjaśnił wszystkim co i jak

Obierać czy raczej nie obierać ogórki? Często zastanawiamy jak zrobić, żeby było smacznie, ale też zdrowo. Jednak teraz wyjaśnienia tego tematu podjął się kucharz Maciej. Radzi, by nie obierać ogórków. Dowiedz się dlaczego?

robaczywa czereśnia
08.06.2023 17:47 Jak poznać przed zakupem, że czereśnie są robaczywe? Najlepsza jest stara metoda

Czereśnie są pyszne i zdrowe. Jednak jak na razie ich ceny jeszcze mogą odstraszać. Wkrótce ceny spadną i coraz chętniej będziemy sięgać po te owoce. Jednak jak rozpoznać przed zakupem, czy czereśnie nie mają robaków? Sposób jest prosty i skuteczny. 

czereśnie w skrzynkach
06.06.2023 19:09 Porównał cenę czereśni w Polsce i Niemczech. To wręcz niewiarygodne

Czereśnie warto jeść dla zdrowia i dla ich niepowtarzalnego smaku. Jednak ceny tych lubianych owoców na razie szokują. A jak myślicie, gdzie kupimy taniej czereśnie - w Polsce, czy w Niemczech? Ta informacja może Was zaskoczyć. 

sałatka Coleslaw
04.06.2023 10:16 Bardziej chrupiący, wyrazisty i obłędnie pyszny. Colesław bez kapusty biję o głowę oryginał

Sałatka Coleslaw jest jedną z najbardziej popularnych i lubianych sałatek na świecie. Różni się dodatkami, jednak jej podstawowym składnikiem jest zawsze biała kapusta. Proponujemy wersję popularnej sałatki z kalafiorem. Spróbujcie, jest pyszna.

kiszenie ogórków
03.06.2023 16:41 Ten błąd przy kiszeniu ogórków może dużo kosztować. Szybko pojawi się na nich pleśń

Kiszone ogórki to samo zdrowie i doskonały smak. Są jedyne w swoim rodzaju. Jednak pewne błędy przy ich nastawianiu sprawiają, że ogórki kiszone mogą spleśnieć i będą do wyrzucenia. Radzimy, jak uniknąć niepotrzebnych strat. 

truskawki
03.06.2023 13:41 Polskie truskawki uchodzą za najlepsze na świecie. Bosacka wyjaśniła dlaczego

Wiele osób czeka na polskie truskawki przez cały rok. Te pyszne, pachnące owoce mają wielu zagorzałych zwolenników. W jaki sposób je wybierać? I dlaczego są uważane za najlepsze na świecie? To wszystko wyjaśnia Katarzyna Bosacka w swoim nagraniu. 

ogórki z papryką
02.06.2023 14:55 Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek

Ogórki małosolne są znakomitym dodatkiem do dań obiadowych i kanapek. Każda gospodyni ma swój sprawdzony sposób na ich przygotowanie. Jednak radzimy wypróbować przepis z Kuchni Kwasiora. Jeden ostry dodatek nada wyrazistego smaku ogórkom małosolnym.

orzechy
01.06.2023 15:45 Wrzuć orzechy do gorącej wody. Efekt przejdzie najśmielsze pojęcie

Orzechy włoskie są smaczne i pełne dobroczynnych właściwości dla zdrowia człowieka. Warto włączyć je do codziennej diety. Jednak problem może stanowić rozłupywanie orzecha. Radzimy, co zrobić, żeby w łatwy sposób otworzyć orzech włoski. Potrzebny będzie wrzątek. 

szparagi
30.05.2023 21:33 Bosacka pokazała jak przyrządzić szparagi. Szybko i bez strat cennych składników

Sezon na szparagi trwa w najlepsze. Warto z niego korzystać i cieszyć się smakiem tego delikatnego warzywa. Katarzyna Bosacka pokazała szybki sposób na przygotowanie szparagów. Dzięki niemu nie stracą one swoich cennych składników odżywczych.

gotowanie brokułów
29.05.2023 20:58 Technolog żywności oceniła nową modę na gotowanie brokułów. Przez nią tracą, co najcenniejsze

W sieci nastała pewna moda na gotowanie brokuła w określony sposób. Technolożka żywności przestrzega przed takim gotowaniem i wyjaśnia, dlaczego tak nie powinniśmy robić. Radzi też, w jaki sposób właściwie ugotować to zdrowe i smaczne warzywo.

maliny
29.05.2023 17:36 Wyszły na jaw tegoroczne ceny malin. Lepiej trzymajcie się portfeli

Na targach i bazarach zaczęły pojawiać się polskie maliny. Jednak ceny tych słodkich owoców mogą być trudne do przełknięcia dla konsumentów. Ile zapłacimy za te polskie owoce sezonowe? Lepiej trzymajcie się portfeli.

metamorfoza Katarzyny Dowbor
26.05.2023 16:16 Przyjęła 2 zasady i zrzuciła 20 kg. Katarzyna Dowbor wygląda o 10 lat młodziej

Katarzyna Dowbor przeszła ostatnio zadziwiającą metamorfozę. Znana osobowość telewizyjna zgubiła aż 20 kg. W drodze do sukcesu kluczowe okazało się przestrzeganie 2 prostych zasad. Pierwszą z nich jest odpowiednia ilość posiłków w ciągu dnia, drugą zaś regularna aktywność fizyczna.

budyń Anny Lewandowskiej
25.05.2023 19:19 Lewandowska robi najzdrowszy budyń pod słońcem. Wcale nie używa mąki

Masz ochotę na coś słodkiego? Może zjadłbyś budyń? To deser, który lubią nie tylko dzieci, ale też dorośli. Jednak gotowe budynie z marketów nie są zbyt zdrowe. Dlatego polecamy doskonały budyń autorstwa Anny Lewandowskiej. Nie ma w nim ani grama mąki, a smakuje wybornie.

banany
24.05.2023 19:53 Wystarczą 2 banany dziennie. Zmiany są niemal nieuniknione

Banany kojarzą nam się z owocami, które mają dużo kalorii, są bardzo słodkie i sprawiają, że nasza waga wzrasta. Jednak nie do końca tak jest. Zjadaj dwa banany dziennie. Zauważysz wyjątkowe zmiany. 

sałatka kasi cichopek
23.05.2023 19:38 Niebywałe, co Cichopek dodaje do sałatki z kapusty pekińskiej. Hit gwarantowany

Sałatki mogą być lekką i zarazem sycącą przekąską w upalne dni. Polecamy sałatkę z kapusty pekińskiej, którą przygotowuje Kasia Cichopek. Jeden składnik, który do niej dodaje, może zaskakiwać, ale ma duży wpływ na smak sałatki. Spróbujcie koniecznie.

czereśnie
22.05.2023 20:07 Przenigdy nie wyrzucaj ogonków z czereśni. Mają cenne zastosowanie

Lubisz jeść czereśnie? A co robisz z ogonkami tych owoców? Pewnie tak jak większość osób- wyrzucasz? To błąd. Już nigdy tego nie rób. Ogonki czereśni mają niezwykłą moc i są lekarstwem na wiele schorzeń. Przygotuj napar z ogonków czereśni i ciesz się zdrowiem.

siekanie kapusty
17.05.2023 16:38 Zapomnij o zasmażanej młodej kapuście. Mamy 100 razy lepszy przepis

Sezon na młodą kapustę jest doskonałą okazją, by próbować dań z tego zdrowego i smacznego warzywa. Czy kapusta może zastąpić kotlety mielone? Jak najbardziej! Gdy skosztujesz młodej kapusty w takim wydaniu, zapomnisz o zasmażaniu tego sezonowego, zielonego warzywa. 

sekret zupy szczawiowej
11.05.2023 21:22 Strzelczyk zdradził sekret idealnej szczawiowej. Jego rada jest bezcenna

Jak przygotować pyszną zupę szczawiową? Co zrobić, żeby uzyskać idealnie kwaskowaty smak, który jest tak charakterystyczny dla zupy szczawiowej. Sekret tej lekkiej zupy sezonowej zdradza Tomasz Strzelczyk. 

krojenie rzodkiewki
11.05.2023 20:31 Wystarczą rzodkiewki i 2 dodatki. Ta surówka jest lepsza niż z restauracji

Surówka z rzodkiewki jest tak łatwa do przygotowania, że aż trudno w to uwierzyć. Jej smak, choć oparty tylko na kilku składnikach, trafi nie tylko do smakoszy warzyw. Zasmakuje też amatorom mięsnych dań.  Surówka pełna witamin będzie idealnym dodatkiem do wiosennego obiadu. 

Bosacka wyjaśnia, który groszek jest najlepszy
10.05.2023 20:42 Bosacka porównała groszek z puszki i mrożony. Werdykt zaskoczy każdego

Jaki groszek wybrać? Ten mrożony czy może groszek z puszki? Który jest zdrowszy i smaczniejszy? To postanowiła sprawdzić Katarzyna Bosacka- znana doskonale z programów telewizyjnych, takich jak: Wiem co jem oraz Znów mądrzeJEMY. Do jakich wniosków doszła popularna dziennikarka?

najzdrowsza sałata na wiosnę
24.04.2023 15:31 Jest napakowana żelazem i witaminami, a tak często ją pomijamy. Najzdrowsza wiosenna sałata

Najlepszą, najzdrowszą sałatę mamy na wyciągnięcie ręki. Niestety często przez niewiedzę lub nieuwagę trafia ona do kosza na śmieci. Tymczasem botwina, czyli młode liście buraka ćwikłowego, zawiera w sobie moc witamin i minerałów. Przy okazji można w niej przyrządzić rozmaite smaczne dania.

obieranie korzenia imbiru ze skórki
08.03.2023 19:13 Czy można jeść imbir ze skórką? Prawie każdy był w błędzie

Obierasz imbir przez użyciem go w kuchni? Niepotrzebnie marnujesz swój czas. Znajdująca się na nim skórka jest jadalna i nie ma potrzeby usuwania jej. Wyjątkiem jest kilka konkretnych sytuacji.

kotlety mielone bez bułki
15.02.2023 16:37 Żadna bułka w mleku. Strzelczyk pokazał 100 razy lepszy patent na mielone

Każdy wie, że do kotletów mielonych dodaje się bułkę namoczoną w mleku. Ten produkt ma za zadanie nawilżenie mięsa a także zapobiega jego rozpadaniu się podczas smażenia. Tomasz Strzelczyk ten sam efekt uzyskał z użyciem dużo zdrowszego składnika. Ty także przygotuj kotlety mielone bez bułki, za to ze zdrowymi płatkami owsianymi.Tomasz Strzelczyk chwali się, że jego kotlety mielone bez bułki to najlepsze mielone na świecie. Wszystko to dzięki dodaniu do mięsa płatków owsianych. Ten nieprzetworzony produkt zawiera dużą ilość korzystnego błonnika, którego w namoczonej kajzerce jest tyle, co kot napłakał. Wypróbuj ten sposób raz, a będziesz wracać do niego już zawsze.

skórka banana
03.02.2023 22:46 Czy skórka banana jest jadalna? Rozwiewamy Wasze wątpliwości

Podczas jedzenia bananów najczęściej zadowalamy się miękkim miąższem, a skórkę wyrzucamy do kosza. Okazuje się, że jest to poważne marnotrawstwo. Skórka banana nie dość, że jest w pełni jadalna, to jeszcze niezwykle zdrowa. Warto przemóc się do jej spróbowania.Skórka stanowi aż 35 procent całego owocu. Oznacza to, że wyrzucając ją, pozbywamy się ponad 1/3 masy banana. Jak można zatem spożywać skórkę w sposób bezpieczny dla zdrowia? Spieszymy z porcją inspiracji.Banany słyną z dużej zawartości potasu. Najwięcej tego składnika odżywczego występuje w skórce. Ponadto zawiera ona także wielonienasycone kwasy tłuszczowe, a także antyoksydanty. Aż żal, by całe to bogactwo wylądowało w koszu na śmieci.Skórki banana bogate są również w błonnik. Składnik ten wspomaga trawienie i ułatwia zachowanie prawidłowej wagi. Pamiętać należy jednak, by nie spożywać go w nadmiarze i zawsze popijać spora ilością wody. Dzięki temu nie doświadczymy dyskomfortu ze strony układu pokarmowego, a także zapobiegniemy zaleganiu błonnika w jelitach.