Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Błonnik

Błonnik

bób
21.06.2023 17:39 Jak gotować bób, żeby nie był gorzki? Te 3 zasady są na wagę złota

Zaczyna się sezon na bób. Warto cieszyć się smakiem tego warzywa, które jest prawdziwą bombą witaminową. Zdziała cuda w naszym zdrowiu i samopoczuciu. Jednak w jaki sposób gotować bób, by nie był gorzki? Zdradzamy skuteczne sposoby.

ogórki
17.06.2023 18:14 Przenigdy nie wyrzucaj obierków po ogórkach. Odstraszysz nimi ogrodowego szkodnika

Sezon na ogórki gruntowe w pełni. Jednak powoli rusza też sezon na niechcianych lokatorów, których spotykamy w naszych kuchniach. Mowa o mrówkach. Wykorzystaj obierki z ogórków, by się ich pozbyć.

arbuz
15.06.2023 13:22 Z arbuza zjadasz tylko czerwone, a resztę wyrzucasz? Nigdy więcej nie popełnisz tego błędu

Arbuzy najlepiej smakują latem. Doskonale gaszą pragnienie i orzeźwiają. Zjadamy z nich tylko czerwony miąższ, dokładnie oddzielając go od skórki, usuwamy też pestki. Warto jednak wiedzieć, że zarówno pestki, jak i zielona część arbuza są jadalne. Zrobisz z nich prawdziwe przysmaki.

pole truskawek
15.06.2023 11:17 Tłum rzucił się na pole i wyzbierał truskawki. Rolnik skomentował to krótko

Truskawki prosto z pola? Zbierane samodzielnie i prawie za darmo? Tak! Rolnik z Górnego Śląska zorganizował samozbiór truskawek. Chętnych nie brakowało. Ogołocili truskawkowe pole w mig, z czego wszyscy byli zadowoleni.

fasolka
14.06.2023 15:33 Zdrowsza jest fasolka żółta czy zielona? Znamy odpowiedź, pora zakończyć odwieczny spór

Na straganach i w sklepach spożywczych pojawiła się już fasolka szparagowa. Niestety jej cena jest wciąż wysoka. Miejmy nadzieję, że wkrótce fasolka szparagowa będzie tańsza i będziemy mogli cieszyć się smakiem tego pysznego warzywa. Którą fasolkę lepiej wybrać - żółtą czy zieloną?

kalafior
13.06.2023 16:40 Obtoczyła różyczki w cieście i wstawiła do piekarnika. Ten kalafior to prawdziwy hit

Masz ochotę na pysznego kalafiora? Może warto przyrządzić go zupełnie inaczej niż zwykle? Polecamy oryginalny przepis na niezwykły kalafior z piekarnika. Tak przygotowane różyczki będą prawdziwym hitem na każdym stole. Koniecznie przetestujcie tę recepturę. 

świeża sałata
12.06.2023 18:44 Zapomnij o zwiędniętych liściach. Kucharz pokazał, jak przedłużyć świeżość sałaty

Sałata jest dostępna przez cały rok, ale teraz zaczyna się sezon na najsmaczniejszą. W jaki sposób należy ją jednak przechowywać, by jak najdłużej pozostała pyszna i chrupiąca? Ten sekret zdradził nam kucharz, Piotr Ogiński. Dzięki jego pomysłowi sałata nie będzie gnić, ani więdnąć, lecz pozostanie pyszna nawet przez tydzień.

ogórki
12.06.2023 15:40 Czy można jeść ogórki ze skórką? Niektórzy będą zaskoczeni

Ogórki doskonale smakują, gdy robi się coraz cieplej. Potrafią orzeźwić i są niskokaloryczne. Jednak czy należy je obierać, czy można je jeść ze skórką? Okazuje się, że choć wiele osób obiera to warzywo, to dla naszego zdrowia korzystniejsze jest spożywanie ogórków bez obierania. 

dieta Małgorzaty Kożuchowskiej
11.06.2023 17:20 Kożuchowska zachwyca zgrabną figurą. Sekret jej diety tkwi w 1 składniku

Małgorzata Kożuchowska pokazała brzuch. Pochwaliła się tym samym swoją zadziwiającą formą. Poza regularnymi treningami aktorka dba o właściwy sposób odżywiania. W jej codziennym jadłospisie nie może zabraknąć ziarna orkiszowego.

morele na targu
11.06.2023 12:58 Na rynku dostępne są pierwsze morele. W niepozornych owocach kryje się wielka moc

Na rynku pojawiły się pierwsze morele. Poza doskonałym smakiem dostarczają nam dużo więcej korzyści. Te typowo letnie owoce są wartościowym składnikiem naszej diety. Dowiedz się, dlaczego warto się nimi zajadać.

fasolka
11.06.2023 07:36 Strzelczyk robi fasolkę szparagową inaczej niż wszyscy. Gotuje ją z zaskakującym dodatkiem

Fasolka szparagowa jest uniwersalnym dodatkiem do właściwie każdego dania obiadowego. Do wyboru mamy żółtą i zieloną- zawierają one bogactwo witamin i zapewniają szczupłą sylwetkę. Polecamy przepis Tomasza Strzelczyka na przyrządzenie żółtej fasolki. Kucharz gotuje ją z dodatkiem pewnego składnika, który znajdziesz w swojej kuchni. 

obieranie ogórków
10.06.2023 09:24 Obierasz ogórki? Poważny błąd, kucharz wyjaśnił wszystkim co i jak

Obierać czy raczej nie obierać ogórki? Często zastanawiamy jak zrobić, żeby było smacznie, ale też zdrowo. Jednak teraz wyjaśnienia tego tematu podjął się kucharz Maciej. Radzi, by nie obierać ogórków. Dowiedz się dlaczego?

robaczywa czereśnia
08.06.2023 17:47 Jak poznać przed zakupem, że czereśnie są robaczywe? Najlepsza jest stara metoda

Czereśnie są pyszne i zdrowe. Jednak jak na razie ich ceny jeszcze mogą odstraszać. Wkrótce ceny spadną i coraz chętniej będziemy sięgać po te owoce. Jednak jak rozpoznać przed zakupem, czy czereśnie nie mają robaków? Sposób jest prosty i skuteczny. 

czereśnie w skrzynkach
06.06.2023 19:09 Porównał cenę czereśni w Polsce i Niemczech. To wręcz niewiarygodne

Czereśnie warto jeść dla zdrowia i dla ich niepowtarzalnego smaku. Jednak ceny tych lubianych owoców na razie szokują. A jak myślicie, gdzie kupimy taniej czereśnie - w Polsce, czy w Niemczech? Ta informacja może Was zaskoczyć. 

sałatka Coleslaw
04.06.2023 10:16 Bardziej chrupiący, wyrazisty i obłędnie pyszny. Colesław bez kapusty biję o głowę oryginał

Sałatka Coleslaw jest jedną z najbardziej popularnych i lubianych sałatek na świecie. Różni się dodatkami, jednak jej podstawowym składnikiem jest zawsze biała kapusta. Proponujemy wersję popularnej sałatki z kalafiorem. Spróbujcie, jest pyszna.

kiszenie ogórków
03.06.2023 16:41 Ten błąd przy kiszeniu ogórków może dużo kosztować. Szybko pojawi się na nich pleśń

Kiszone ogórki to samo zdrowie i doskonały smak. Są jedyne w swoim rodzaju. Jednak pewne błędy przy ich nastawianiu sprawiają, że ogórki kiszone mogą spleśnieć i będą do wyrzucenia. Radzimy, jak uniknąć niepotrzebnych strat. 

truskawki
03.06.2023 13:41 Polskie truskawki uchodzą za najlepsze na świecie. Bosacka wyjaśniła dlaczego

Wiele osób czeka na polskie truskawki przez cały rok. Te pyszne, pachnące owoce mają wielu zagorzałych zwolenników. W jaki sposób je wybierać? I dlaczego są uważane za najlepsze na świecie? To wszystko wyjaśnia Katarzyna Bosacka w swoim nagraniu. 

ogórki z papryką
02.06.2023 14:55 Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek

Ogórki małosolne są znakomitym dodatkiem do dań obiadowych i kanapek. Każda gospodyni ma swój sprawdzony sposób na ich przygotowanie. Jednak radzimy wypróbować przepis z Kuchni Kwasiora. Jeden ostry dodatek nada wyrazistego smaku ogórkom małosolnym.

orzechy
01.06.2023 15:45 Wrzuć orzechy do gorącej wody. Efekt przejdzie najśmielsze pojęcie

Orzechy włoskie są smaczne i pełne dobroczynnych właściwości dla zdrowia człowieka. Warto włączyć je do codziennej diety. Jednak problem może stanowić rozłupywanie orzecha. Radzimy, co zrobić, żeby w łatwy sposób otworzyć orzech włoski. Potrzebny będzie wrzątek. 

szparagi
30.05.2023 21:33 Bosacka pokazała jak przyrządzić szparagi. Szybko i bez strat cennych składników

Sezon na szparagi trwa w najlepsze. Warto z niego korzystać i cieszyć się smakiem tego delikatnego warzywa. Katarzyna Bosacka pokazała szybki sposób na przygotowanie szparagów. Dzięki niemu nie stracą one swoich cennych składników odżywczych.

gotowanie brokułów
29.05.2023 20:58 Technolog żywności oceniła nową modę na gotowanie brokułów. Przez nią tracą, co najcenniejsze

W sieci nastała pewna moda na gotowanie brokuła w określony sposób. Technolożka żywności przestrzega przed takim gotowaniem i wyjaśnia, dlaczego tak nie powinniśmy robić. Radzi też, w jaki sposób właściwie ugotować to zdrowe i smaczne warzywo.

maliny
29.05.2023 17:36 Wyszły na jaw tegoroczne ceny malin. Lepiej trzymajcie się portfeli

Na targach i bazarach zaczęły pojawiać się polskie maliny. Jednak ceny tych słodkich owoców mogą być trudne do przełknięcia dla konsumentów. Ile zapłacimy za te polskie owoce sezonowe? Lepiej trzymajcie się portfeli.

metamorfoza Katarzyny Dowbor
26.05.2023 16:16 Przyjęła 2 zasady i zrzuciła 20 kg. Katarzyna Dowbor wygląda o 10 lat młodziej

Katarzyna Dowbor przeszła ostatnio zadziwiającą metamorfozę. Znana osobowość telewizyjna zgubiła aż 20 kg. W drodze do sukcesu kluczowe okazało się przestrzeganie 2 prostych zasad. Pierwszą z nich jest odpowiednia ilość posiłków w ciągu dnia, drugą zaś regularna aktywność fizyczna.

budyń Anny Lewandowskiej
25.05.2023 19:19 Lewandowska robi najzdrowszy budyń pod słońcem. Wcale nie używa mąki

Masz ochotę na coś słodkiego? Może zjadłbyś budyń? To deser, który lubią nie tylko dzieci, ale też dorośli. Jednak gotowe budynie z marketów nie są zbyt zdrowe. Dlatego polecamy doskonały budyń autorstwa Anny Lewandowskiej. Nie ma w nim ani grama mąki, a smakuje wybornie.

banany
24.05.2023 19:53 Wystarczą 2 banany dziennie. Zmiany są niemal nieuniknione

Banany kojarzą nam się z owocami, które mają dużo kalorii, są bardzo słodkie i sprawiają, że nasza waga wzrasta. Jednak nie do końca tak jest. Zjadaj dwa banany dziennie. Zauważysz wyjątkowe zmiany. 

sałatka kasi cichopek
23.05.2023 19:38 Niebywałe, co Cichopek dodaje do sałatki z kapusty pekińskiej. Hit gwarantowany

Sałatki mogą być lekką i zarazem sycącą przekąską w upalne dni. Polecamy sałatkę z kapusty pekińskiej, którą przygotowuje Kasia Cichopek. Jeden składnik, który do niej dodaje, może zaskakiwać, ale ma duży wpływ na smak sałatki. Spróbujcie koniecznie.

czereśnie
22.05.2023 20:07 Przenigdy nie wyrzucaj ogonków z czereśni. Mają cenne zastosowanie

Lubisz jeść czereśnie? A co robisz z ogonkami tych owoców? Pewnie tak jak większość osób- wyrzucasz? To błąd. Już nigdy tego nie rób. Ogonki czereśni mają niezwykłą moc i są lekarstwem na wiele schorzeń. Przygotuj napar z ogonków czereśni i ciesz się zdrowiem.

siekanie kapusty
17.05.2023 16:38 Zapomnij o zasmażanej młodej kapuście. Mamy 100 razy lepszy przepis

Sezon na młodą kapustę jest doskonałą okazją, by próbować dań z tego zdrowego i smacznego warzywa. Czy kapusta może zastąpić kotlety mielone? Jak najbardziej! Gdy skosztujesz młodej kapusty w takim wydaniu, zapomnisz o zasmażaniu tego sezonowego, zielonego warzywa.