Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Cebula

Cebula

surówka z czerwonej kapusty
09.09.2022 14:45 Znakomita surówka z czerwonej kapusty. Moc zdrowia i zachwycający smak

Robicie surówki z kapusty białej i pekińskiej? Skuście się na surówkę z czerwonej kapusty. Jest zasobniejsza w cenne składniki, a przy tym bardzo smaczna. Dziś proponujemy dodać do niej jabłko, marchew oraz cebulę i wymieszać całość z sosem i natką pietruszki. Powstanie pyszny i apetycznie wyglądający dodatek do niemal każdego obiadu.Surówka z czerwonej kapusty jest rewelacyjnym dodatkiem np. do pieczonego mięsa, rolad wołowych, pierogów, pyz, kopytek. Możemy podać ją również z plackami z ziemniaków i ulubionych warzyw, rybą pieczoną i każdym daniem, na jakie mamy ochotę.Do surówki koniecznie przygotujmy sos na bazie majonezu, oliwy z oliwek i octu. Doskonale podkreśli on smak całości i sprawi, że surówka nabierze charakteru. Po przygotowaniu surówki wstawmy ją do lodówki na godzinę. W tym czasie wszystkie smaki się poprzenikają i surówka będzie smaczniejsza. Mało kto wie, że czerwona kapusta nie dość, że ma mało kalorii, to jest również źródłem wielu witamin, między innymi witaminy C, K, witamin z grupy B, a także żelaza, magnezu i wapnia. Surówka jest szczególnie polecana w okresie jesienno- zimowym, żeby wzmocnić naszą odporność.

Jak zrobić karmelizowana cebulę?
04.09.2022 21:01 Jak zrobić karmelizowana cebulę? Przepis krok po kroku

Czy wiecie, jak zrobić karmelizowaną cebulę? Prosty i smaczny dodatek do wielu dań przygotujecie w zaledwie kilka chwil. Nasza sprawdzona receptura jest niezawodna. Polecamy przygotować większą ilość przysmaku — szybko znika.Cebula karmelizowana świetnie sprawdza się zarówno jako okrasa do pierogów, jak i urozmaicenie dań mięsnych. Można ją także dodawać do rozmaitych sosów czy dań smażonych na bazie ryżu lub makaronu. Opcji jest wiele, więc warto zrobić zapas. Spróbujecie?

sałatka jarzynowa
02.09.2022 14:27 Nowoczesna, innowacyjna wersja sałatki jarzynowej. Niebywałe, co podkręci jej smak

Sałatka jarzynowa na stałe zagościła na polskich stołach. Do dobrze znanej i lubianej wersji bazowej warto dodać cebule. Podkręci ona smak sałatki i nada jej nieco ostrości i charakteru. Dla dobrze zbalansowanego smaku całości, postaw jednak na łagodniejsze odmiany tego popularnego warzywa.Podstawą sałatki jarzynowej są ugotowane warzywa korzeniowe w towarzystwie jajek i ogórków kiszonych. Pozostałe dodatki dobiera się wedle własnego gustu. Cebula, dzięki swoim właściwościom smakowym da sałatce nieco pikanterii i świeżości. Jeśli wybierzesz cebulę czerwoną lub szalotkę, będziesz mieć pewność, że sałatka jarzynowa nie wyjdzie przesadnie ostra.

Jak kroić cebulę żeby nie szczypała w oczy? Najlepsi kucharze mają niezawodny patent. Koniecznie wypróbuj
31.08.2022 12:42 Jak kroić cebulę, żeby nie szczypała w oczy? Najlepsi kucharze mają niezawodny patent

Jak kroić cebulę, żeby nie szczypała w oczy? Najlepsi kucharze mają sprawdzony patent. Wystarczy mocno schłodzić warzywo po obraniu ze skóry i włączyć okap podczas krojenia. Te proste triki sprawią, że już nigdy nie uronisz ani jednej łzy podczas krojenia.Cebula jest uniwersalnym dodatkiem do każdego, wytrawnego dania. Niezależnie od tego, czy gotujemy zupę, rosół, przyrządzamy mięso na obiad, czy placki i inne dania wegetariańskie, cebula zawsze jest jednym z podstawowych składników. Jak kroić cebulę, żeby nie szczypała w oczy?Każda cebula zawiera enzymy i kwas siarkowy, które powodują łzawienie i są odpowiedzialne za nieprzyjemny zapach. Wystarczy jednak zastosować prostą sztuczkę, a substancje nie będą drażnić oczu. Jak kroić cebulę, żeby nie szczypała w oczy? Każdy ma na to swój sposób, my znamy patent najlepszych kucharzy.Cebula ma w kuchni uniwersalne zastosowanie. Dodajemy ją praktycznie do każdego dania, jajecznicy, zup, sosów, mięsa i dań wegetariańskich. Cebula jest nie tylko smaczna, ale też bardzo zdrowa, jest naturalnym antybiotykiem i działa antyoksydacyjnie. Jak kroić cebulę, żeby nie szczypała w oczy? Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z rąk po krojeniu?

Krótki poradnik na najlepszą karmelizowaną cebulę. Wspaniały dodatek do mięs czy klusek śląskich
30.08.2022 19:40 Krótki poradnik na najlepszą karmelizowaną cebulę. Wspaniały dodatek do mięs czy klusek śląskich

Cebula karmelizowana to rewelacyjny dodatek do obiadu i zimnej płyty. Zrazy wołowe, pieczeń, kanapki, kluski śląskie i pyzy zyskają zupełnie nowy, niepowtarzalny smak. Cebulka będzie równie dobrze łączyć się z kromką pieczywa, grzankami i serem.Cebulkę karmelizowaną możemy kupić w każdym sklepie, gotowy produkt nie smakuje jednak jak potrawka z cebuli przygotowana samodzielnie. Tym bardziej, że cebula karmelizowana będzie gotowa dosłownie po godzinie smażenia i potrzebujemy kilku składników: octu, oleju, soli i pieprzu.Cebulę karmelizowaną zrobimy w prosty sposób. Cebulę wystarczy odpowiednio długo smażyć na patelni z rozgrzanym olejem, co jakiś czas ją przemieszać i dodawać odpowiednie przyprawy. Cebula już po 20- 30 minutach smażenia zmieni kolor na bardzo ciemny i zacznie uwalniać rewelacyjny smak.Karmelizowaną cebulę przełóżmy do umytego słoika, zakręć i wstawmy do lodówki. Przechowywana w ten sposób zachowa świeżość nawet do 2 tygodni. Do przygotowywania cebuli karmelizowanej wybierajmy zdrową, nieuszkodzoną i twardą cebulę. Warzywo, które zaczyna robić się miękkie, nie nadaje się już do jedzenia.

surówka z kapusty
25.08.2022 22:04 Pyszna surówka z kapusty pekińskiej idealna do kotleta. Prosta i szybka w wykonaniu

Polecamy pyszną surówkę z kapusty pekińskiej. Będzie idealna do kotleta i nie tylko. Jest prosta i szybka w wykonaniu, bo wystarczy poszatkować kapustę i dodać do niej kilka składników. Surówka ma wyważony smak, więc z pewnością posmakuje każdemu.Kapusta jest wdzięcznym produktem na surówkę. Niewiele kosztuje i ma dość neutralny smak. Zwykle sięgamy po kapustę białą, ale można też po włoską, czerwoną czy pekińską. Ta ostatnia wyróżnia się delikatnością i chrupkością. Przygotuj z niej surówkę do dzisiejszego obiadu.

konfitura z czerwonej cebuli
20.08.2022 19:44 Obłędna konfitura z czerwonej cebuli. Doskonały dodatek do mięs i serów

Szukacie wyjątkowego, pysznego dodatku do kanapek, mięs i serów? Zamiast kupować kolejny sos, przygotujcie obłędną, domową konfiturę z czerwonej cebuli. Robi się ją szybko i prosto z niewyszukanych składników. Można ją przygotować też na zapas, by zawsze mieć pod ręką ten niezwykły dodatek. Co zwykle podajecie do kanapek, mięs i serów? Zazwyczaj są to wszelkiego rodzaju gotowe sosy, np. musztarda, keczup, majonez. Są smaczne, ale w ich składzie znajduje się wiele zbędnych składników. Jeśli więc chcecie podać do kanapek, pasztetu czy pieczonego mięsa coś smacznego i naturalnego, przygotujcie konfiturę z cebuli. Można ją zrobić z cebuli żółtej, białej lub czerwonej, jednak ta ostatnia będzie miała najatrakcyjniejszy kolor.

Jak uratować tatar przed ciemnieniem?
18.08.2022 12:02 Jak uratować tatar przed ciemnieniem? Wystarczy pamiętać o 2 ważnych zasadach

Tatar jest jednym z przysmaków, po które wielu smakoszy czasem sięga. Aby zachwycał zarówno smakiem, jak i wyglądem mięso musi zachować swój intensywnie czerwony kolor. Dwie proste sztuczki — dodanie soku z cytryny i zabezpieczenie tatara przed dostępem powietrza — sprawią, że danie zachowa swój pierwotny wygląd. Warto spróbować — efekty was zaskoczą.By przyrządzić dobry tatar, przede wszystkim trzeba zaopatrzyć się w świeże mięso wysokiej jakości. Równie istotny jest jednak sposób łączenia go z innymi produktami. Są zwolennicy podawania dodatków osobno. Inni uważają, że należy je zmieszać z mięsem dużo wcześniej, by smaki się połączyły. Które podejście przynosi lepsze rezultaty?

pierogi
16.08.2022 18:49 Wyjątkowe pierogi bez gotowania z jajecznym farszem. Palce lizać

Zapraszamy was na wyjątkowe pierogi bez gotowania z jajecznym farszem. Smakują, że palce lizać. Przygotuj je, zwłaszcza jeśli ugotowałeś za dużo jajek. Ten babciny przepis sprzed 100 lat pomoże ci je zamienić w wyjątkowe i bardzo smaczne danie. Pierogi to nasza polska specjalność. Z farszem wytrawnym, a czasem też słodkim, często jemy je na obiad. Największą popularnością cieszą się u nas pierogi nadziewane kapustą i grzybami, mięsem, ziemniakami i serem, a także twarogiem. Dziś przedstawimy wam przepis na niezwykły farsz z gotowanych jajek.

Najlepsza surówka z pomidorów. Sekretem jej smaku jest niezwykły dodatek
14.08.2022 20:50 Najlepsza surówka z pomidorów. Idealnie sprawdzi się na grilla i letni obiad

Surówka z pomidorów z dodatkiem octu ryżowego odmieni klasyczną surówkę i sprawi, że każdy zje ją ze smakiem. Najlepsza surówka z pomidorów będzie idealnym dodatkiem do dań głównych i potraw z grilla.Klasyczną surówkę z pomidorów zwykle przygotowujemy z cebulką i śmietaną, dodajemy również szczypiorek lub koperek. Surówka z pomidorów nabierze charakteru i jeszcze lepszego smaku, kiedy dodamy do niej ocet ryżowy i odrobinę cukru pudru. Do surówki z pomidorów wykorzystajmy duże, słodkie, soczyste pomidory. W sezonie gorąco polecam pomidory polne, które kupimy w każdym warzywniaku i na targu. To polskie pomidory, które są wprost idealne. Poza sezonem wykorzystajmy pomidory malinowe lub koktajlowe.Jeśli chcemy obrać pomidory ze skóry, sparzmy je najpierw wrzątkiem. Ten prosty trik sprawi, że skórka błyskawicznie odejdzie od miąższu. Na samym początku przygotujmy cebulkę i zagniećmy ją z resztą składników, dopiero później dodajmy pokrojone, słodkie pomidory, to sekret wspaniałego smaku.

duszona wołowina
09.08.2022 19:42 Obiad na 3 dni, czyli wołowina duszona z warzywami. Szybki i pyszny przepis

Dziś propozycja specjalnie dla tych, którzy nie lubią codziennie gotować. Przygotujcie według naszego przepisu wołowinę duszoną z warzywami. Otrzymacie w ten sposób pyszny obiad na 3 dni. Będzie pożywny i smaczny, doskonały do odgrzewania. Podajcie go z chlebem lub ziemniakami.Codzienne gotowanie obiadu dla mało kogo jest przyjemnością. Nie dość, że zabiera sporo czasu, to jeszcze trzeba mieć na niego pomysł. Dlatego dobre pomysły są w cenie. I właśnie taki mamy dla was dzisiaj.Proponujemy kruchą i soczystą wołowinę duszoną z dodatkiem popularnych warzyw. Danie jest proste do przygotowania i wygląda bardzo apetycznie. Jeśli chcecie, możecie od razu dorzucić do niego pokrojone w kostkę ziemniaki lub pod koniec duszenia dodać garść zacierek. Uzyskacie w ten sposób kompletny, pyszny obiad.

jajecznica
07.08.2022 18:54 Zaskakująca jajecznica na ostro. Takiego śniadania jeszcze nie jadłeś

Jakim posiłkiem rozpocząć dzień? A może jajecznicą na ostro? Takiego śniadanie z pewnością jeszcze nie jadłeś. Jest pożywne, pełne smaku, z zaskakującą ostrą nutą. Dzięki temu nie tylko doskonale syci, ale też poprawia krążenie i daje moc na początek dnia. Koniecznie przetestuj nasz przepis.Jajecznica jest jednym z ulubionych, porannych posiłków. Robi się ją szybko, przyjemnie rozgrzewa i doskonale smakuje. Stwarza też duże pole do popisu, bo można ją wzbogacić o różne dodatki. Zwykle jest to szynka, boczek, cebula, szczypiorek.Jednak do jajek pasują też inne składniki, np. grzyby, pomidory, ziemniaki, ser, a nawet papryczka chilli. Ta ostatnia może jest nieco zaskakująca, bo ma ostry smak. Lecz kto powiedział, że poranny posiłek nie może być pikantny? To nawet wyjdzie nam na zdrowie, bo pobudzi krążenie, wskutek czego skutecznie się obudzimy.

zupa jarzynowa
06.08.2022 18:10 Lekka i prosta zupa jarzynowa. W sam raz na letni obiad

Zastanawiacie się, co przygotować na obiad? Dobrym pomysłem w sam raz na letni obiad będzie lekka i prosta zupa jarzynowa. Jest łatwa do zrobienia, bo warzywa wystarczy zalać bulionem i ugotować. Nie zapomnijcie też o koperku, który doda zupie doskonałego orzeźwiającego smaku. Zupę jarzynową można gotować przez cały rok z sezonowo dostępnych warzyw. Jednak teraz jest doskonały czas na jej przyrządzenie, bo do wyboru macie mnóstwo świeżych i pysznych warzyw. Ich dobór jest też dosyć dowolny, więc jeśli nie macie pod ręką podanego w przepisie warzywa, możecie z niego zrezygnować lub zastąpić je innym. Na zupę jarzynową najlepiej nadają się jednak warzywa o delikatnym smaku, np. marchewka, ziemniak, cebula, cukinia. Wyrazista papryka, podobnie jak pomidor mogą zdominować smak potrawy. Warto też pamiętać o zieleninie, a najlepiej o koperku, który doskonale podkręca smak tej zupy i ją orzeźwia.

sałata z pomidorem
03.08.2022 19:02 Chrupiąca sałata z dodatkiem aromatycznych warzyw. Idealna do różnych obiadów

Szukasz pomysłu na uniwersalny dodatek do obiadu? Z całą pewnością będzie nim chrupiąca sałata wzbogacona aromatycznym warzywem. Bardzo łatwo ją przygotować, bo wystarczy porwać liście sałaty, dodać pokrojone pomidory, sos i wymieszać. Miska tego zdrowego przysmaku zniknie ze stołu w mgnieniu oka. Sałata jest dostępna przez cały rok, ale teraz można cieszyć się smakiem i chrupkością tej najpyszniejszej, gruntowej. Występuje w wielu odmianach i bez problemu rośnie w przydomowych ogródkach. A kto nie ma własnej uprawy, przeróżne sałaty kupi na bazarku lub w supermarkecie. Kanapka z liściem sałaty od razu nabiera lepszego wyglądu i smaku. Jednak nie ma to, jak zjeść porządną porcję tego warzywa, czyli surówkę. Dziś proponujemy wam przygotowanie sałaty z dodatkiem pomidorów, dymki i błyskawicznego sosu. Taka sałatka będzie doskonałym uzupełnieniem wielu dań obiadowych, bo równie dobrze pasuje do potraw z mięs, drobiu, ryb i jarskich.

pasztet z soczewicy
02.08.2022 22:37 Aromatyczny pasztet z soczewicy. Sekretem smaku jest mieszanka wspaniałych przypraw

Jesteśmy przekonani, że pokochacie nasz aromatyczny pasztet z soczewicy. Sekretem jego smaku jest mieszanka wspaniałych przypraw. Dzięki niej potrawa kusi już w czasie pieczenia, wypełniając kuchnię niepowtarzalną wonią. Koniecznie przetestujcie przepis na ten bezmięsny, pożywny pasztet. Pasztety zwykle robi się z mięsa, a nawet z mieszanki mięs. Jednak można zrobić też pasztet rybny, jajeczny, a nawet warzywny. I właśnie na ten ostatni, a dokładniej na pasztet z soczewicy chcielibyśmy was dziś zaprosić. Jest pełen smaku i aromatu, dzięki temu, że dodaliśmy do niego też inne warzywa, ale przede wszystkim moc doskonałych przypraw.

Robert Makłowicz, paprykarz
02.08.2022 22:15 Wyjątkowy paprykarz z przepisu Roberta Makłowicza. Kucharz stawia na niezwykły dodatek

Poznajcie przepis Roberta Makłowicza na wyjątkowy paprykarz. Kucharz stawia na niezwykły dodatek, którym są boczniaki. Dodają potrawie smaku, chrupkości i apetycznego wyglądu. Koniecznie wypróbujcie tę ciekawą recepturę na smaczne i proste danie obiadowe. Paprykarz większości z nas kojarzy się z konserwą, którą robi się z rybiego mięsa, ryżu i koncentratu pomidorowego. Kiedyś był to doskonały przysmak na kanapki. Jednak paprykarz to też obiadowe danie kuchni węgierskiej. Rodzaj gulaszu przyrządzanego z mięsa i papryki. I właśnie swój przepis na taki gorący, obiadowy paprykarz bez ryby zdradził Robert Makłowicz. Mięso nie jest dla niego koniecznym składnikiem, bo z powodzeniem zastępuje je boczniakami. Poza tym do paprykarzu dodaje ziemniaki i cebule. Koniecznie musicie spróbować tej wersji popularnego dania.

ogórki po cygańsku
02.08.2022 16:43 Ogórki po cygańsku przyprawiają o zawrót głowy. Ich smak rozpala zmysły, nikt nie może się oprzeć

Sprawdźcie, jak zrobić ogórki po cygańsku. Przyprawiają o zawrót głowy, a ich smak rozpala zmysły. Po prostu nikt nie może się im oprzeć. Co potrzebujecie do ich przygotowania? Oprócz ogórków przyda się cebula, przecier pomidorowy, miód i kilka składników, które z pewnością macie w kuchennych zapasach. Ogórki są jednymi z najchętniej przerabianymi warzywami na zimę. Zwykle je kisimy, ale też konserwujemy w octowej marynacie. Warto jednak spróbować także innych, ogórkowych przysmaków. My proponujemy dzisiaj ogórki po cygańsku, które zalane są pysznym sosem o słodko-kwaśnym smaku.

bób
30.07.2022 22:07 Gotujesz bób? W innej, zaskakującej odsłonie jest równie smaczny

Zwykle gotujesz bób? A wiesz, że w innej, zaskakującej odsłonie jest równie smaczny? Proponujemy przygotować bób z patelni, smażony z cebulą i czosnkiem na maśle. Jest naprawdę doskonały i pełen smaku. Zresztą przekonasz się o tym sam, gdy zdecydujesz się skorzystać z naszego przepisu. Nasiona bobu są prawdziwym, letnim przebojem. Ugotowane zjadane są na przekąskę i znikają w szybkim tempie. Dziś jednak proponujemy przygotować bób nieco inaczej, a mianowicie z patelni. Dzięki temu można go będzie połączyć z kilkoma dodatkami, które doskonale podkręcą jego smak.

pieczarki z patelni
30.07.2022 21:14 Prosty i efektowny pomysł na pieczarki z patelni. Wychodzą aromatyczne i chrupiące

Poznajcie prosty i efektowny pomysł na pieczarki z patelni. Wychodzą bardzo aromatyczne i chrupiące, idealne na przekąskę, a także jako dodatek do obiadu. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a smak wyborny. Koniecznie przetestujcie nasz nieskomplikowany przepis. Pieczarki są najpopularniejszymi grzybami w naszej kuchni. Choć aromatem ustępują nieco grzybom leśnym, to jednak są dostępne przez cały rok i można je kupić po przystępnych cenach. Dziś powiemy wam, jak przyrządzić pyszne pieczarki z patelni. Pełne aromatu i przyjemnie chrupiące.

leczo na zimę
30.07.2022 18:20 Obłędne leczo do słoików na zimę. Chwila wysiłków i obiad na zimę gotowy

Sprawdźcie, jak zrobić obłędne leczo do słoików na zimę. Wystarczy włożyć chwilę wysiłku teraz, a zimą obiad będzie gotowy. Przygotujcie więc trochę cebuli, papryki, pomidorów i cukinii, a raz, dwa zamienicie je w doskonałe zapasy na zimę. Leczo jest smaczną potrawą wywodzącą się z kuchni węgierskiej. Do jej przygotowania potrzeba kilku sezonowych warzyw. Można je wzbogacić kawałkami kiełbasy czy boczku, ale nie jest to konieczne. Leczo można bez problemu przerobić na zimowe zapasy do słoików. Wtedy jednak lepiej nie wzbogacać je o wędlinę. Można ją będzie dodać już przy odgrzewaniu obiadu. Wystarczy tylko ją pokroić, podsmażyć, dodać do leczo i całość podgotować.

smażenie cebuli
25.07.2022 14:29 Jak dobrze zeszklić cebulę? Najlepsi kucharze zawsze pamiętają o 1 dodatku

Podpowiadamy, jak dobrze zeszklić cebulę. Najlepsi kucharze zawsze pamiętają o jednym dodatku, a mianowicie o szczypcie cukru. Dzięki niemu cebula szybciej robi się miękka, złocista i jest o wiele smaczniejsza. Poznajcie też inne sposoby na idealnie zeszkloną cebulkę.

kotlety mielone
25.07.2022 10:26 Soczyste kotlety mielone z kapustą kiszoną. Idealne połączenie smaków

Co dziś na obiad? A może soczyste kotlety mielone z kapustą kiszoną? Stanowią idealne połączenie smaków, bo wieprzowina i kiszona kapusta doskonale się dopełniają. Pokrój więc trochę pysznej kiszonki, dorzuć ją do mielonego mięsa, dodaj kilka składników, wyrób i smaż niepowtarzalne kotlety. Wieprzowina i kiszona kapusta mają się ku sobie. Doskonale smakuje zrobiony z nich bigos, czy golonka pieczona w kiszonej kapuście. Tak samo dobrze będą smakować nasze soczyste kotlety mielone z kiszoną kapustą. Kiszona kapusta dodaje kotletom wyraźnego smaku i niepowtarzalnej soczystości. I trzeba przyznać, że ta soczystość jest bardzo zdrowa. Zawarty w kapuście błonnik poprawia przemianę materii, a samo warzywo jest o wiele mniej kaloryczne niż zwykle dodawana w jej miejsce namoczona i odciśnięta bułka.

leczo
18.07.2022 20:40 Makłowicz nie dodaje jej do lecza. Mnóstwo Polaków ma jednak inne zdanie

Makłowicz robi bez niej leczo. Polacy jednak mają inne zdanie i bardzo chętnie dodają do tej węgierskiej potrawy pokrojoną cukinię. Doskonale komponuje się ona z cebulą, papryką i pomidorem i jest chrupkim akcentem w tym pysznym, warzywnym daniu. Leczo jest potrawą wywodzącą się z kuchni węgierskiej. Jej podstawę stanowią trzy warzywa: cebula, papryka i pomidor. Krótko się je podsmaża, a potem trochę gotuje, by składniki poprzenikały się, ale nie rozpadły. Wiele osób dodaje też do leczo cukinię czy pieczarki. Jednak Robert Makłowicz uważa, że nadmiar składników w leczo jest zbędny. A przez dodatek cukinii, leczo bardziej przypomina francuską ratatouille. Zresztą zdaniem Makłowicza „Leczo to tylko cebula, papryka. I to nie ta papryka, którą najczęściej można kupić – hiszpańska, pękata. To podłużna, żółta albo zielona węgierska papryka" – opowiada znawca kulinariów na swoim kanale na YouTube. Makłowicz zwraca uwagę na to, że klasyczna receptura na leczo przewiduje też dodatek pomidorów, czosnku i papryki w proszku. Warzywa smaży się na tłuszczu — smalcu lub oleju. Można też dodać kiełbasę. Jednak „żadne pieczarki, żadna cukinia, żadne kabaczki. Wtedy to nie jest leczo, tylko ratatouille. Ratatouille jest potrawą pokrewną, ale nie wywodzi się z Węgier" – oburza się Makłowicz.

Nigella Lawson, sałatka z mango
16.07.2022 14:55 Sałatka Nigelli Lawson z kurczakiem i mango. Hitowy sposób na zalegające resztki w lodówce

Prezentujemy przepis na sałatkę Nigelli Lawson z kurczakiem i mango. Ten hitowy sposób na zalegające resztki w lodówce, zachwyci was niepowtarzalnym, orzeźwiającym smakiem i soczystością. Doskonale sprawdzi się jako przekąska na letni dzień, nawet na imprezowym stole. Musicie jej spróbować. Nigella Lawson to brytyjska dziennikarka, która znana jest ze swojego zamiłowania do gotowania. Kiedyś prowadziła swoje programy w telewizji, teraz udziela się w internecie. Jej pomysł na zestawienie mięsa kurczaka i owocu mango jest naprawdę warty przetestowania. Delikatne, kruche mięso kurczaka dobrze bowiem komponuje się z wieloma dodatkami, a z aksamitnym i wyrazistym w smaku mango, naprawdę doskonale. Do przygotowania tej sałatki możecie wykorzystać mięso, które zostało wam z obiadu z poprzedniego dnia, np. z rosołu. Sięgnijcie też po inne składniki, na które nie macie lepszego pomysłu.

greckie gołąbki
15.07.2022 22:52 Niezwykłe greckie gołąbki zrobią furorę wśród domowników. 1 składnik może zaskoczyć

Poznajcie przepis na niezwykłe greckie gołąbki, które z pewnością zrobią furorę wśród domowników. Jeden ich składnik może was zaskoczyć, a są nim liście winorośli. Właśnie w nie, a nie w liście kapusty Grecy zawijają farsz. Gołąbki zachwycają lekkością i wyrazistym smakiem. My Polacy uwielbiamy gołąbki. Trudno się dziwić, wszak mięsno-ryżowy farsz owinięty liśćmi kapusty smakuje naprawdę dobrze. Jednak gołąbki nie są tylko naszą specjalnością. Robią je np. Grecy. Ich gołąbki, czyli dolmades różnią się jednak składnikami. W greckich gołąbkach miejsce kapusty zajmują liście winorośli, a farsz robi się z ryżu, ziół i przypraw. Są malutkie, ale bardzo charakterne. A to za sprawą dodatku mięty, koperku i soku z cytryny. Dziś powiemy wam, jak je zrobić. I mamy nadzieję, że poradzicie sobie z formowaniem tych maciupkich gołąbków. Pamiętajcie, by nakładać na liście stosownie mniej farszu, a wszystko powinno się udać. I jeszcze jedno — dolmades podaje się na zimno, na przekąskę.

pasztet z cukinii
15.07.2022 21:12 Przepyszny pasztet z cukinii. Najlepszy, niezawodny smak sezonu

Poznajcie przepis na przepyszny pasztet z cukinii. Ma najlepszy, niezawodny smak sezonu. Jest delikatny, lekkostrawny i nie ma w nim ani grama mięsa. Taki jarski pasztet sprawdzi się jako zimna przekąska lub przystawka. Możecie go podać z sosem czosnkowym. Cukinia jest warzywem o dość niepozornym smaku, co tak naprawdę jest jej dużą zaletą. Dzięki temu doskonale komponuje się z wieloma dodatkami, stanowiąc w wielu przypadkach doskonały wypełniacz. Jest niskokaloryczna i lekkostrawna i taki też jest przygotowany z niej jarski pasztet. Naprawdę warto go spróbować.

wątróbka smażona
15.07.2022 19:18 Smażona wątróbka według przepisu Kuronia. Klasyka bez udziwnień

Oto smażona wątróbka według przepisu Jakuba Kuronia. Jest klasyką bez żadnych udziwnień. Ma dodatek cebuli i jabłek, a także niezbędnych przypraw. A smakuje wybornie — jest delikatna, kremowa, ze słodkawym posmakiem. Podajcie ją z ziemniakami lub ryżem, a zamieni się w doskonałe danie obiadowe. Jeśli jadacie wątróbkę, to wiecie, że potrafi smakować doskonale. Odpowiednio przyrządzona jest soczysta, kremowa i wprost rozpływa się w ustach. A jak ją przygotować, by taka była? Jakub Kuroń radzi przed smażeniem namoczyć ją w mleku z dodatkiem przypraw. Dzięki temu znika z niej goryczka, a jej miejsce zajmuje smak aromatycznych przypraw. Kuroń smaży wątróbkę z cebulą i jabłkiem i jest to najbardziej klasyczne połączenie. Te trzy składniki doskonale się ze sobą komponują i uzupełniają. A wątróbka ze słodkawymi dodatkami jest naprawdę znakomita. Zresztą przekonajcie się o tym sami.

Pyszne i banalnie proste leczo z dodatkiem pieczarek. Klasyka w najlepszym wydaniu
14.07.2022 22:07 Zachwycający przepis na leczo. 1 składnik może zaskoczyć

Poznajcie zachwycający przepis na pyszne leczo. Jeden składnik może was zaskoczyć, a jest nim kukurydza. Nie tylko dodaje potrawie atrakcyjniejszego wyglądu, ale też chrupkości i słodkawego smaku. Leczo sprawdzi się jako danie obiadowe, możecie też podać je na kolację. Doskonale nadaje się do odgrzewania, ale równe dobrze smakuje na zimno. Leczo to potrawa wywodząca się z kuchni węgierskiej. Robi się je z trzech warzyw, a mianowicie z cebuli, papryki i pomidorów. Można do niego dodać kiełbasę i boczek, ale są przepisy typowo jarskie. Ważnym składnikiem tej potrawy jest tłuszcz, na którym przesmaża się warzywa. Dodaje on całości smaku i wyjątkowej konsystencji. Istotne są też aromatyczne przyprawy.