Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Cebula

Cebula

placki ziemniaczane
18.06.2022 16:25 Robisz placki ziemniaczane z cebulą? Inne warzywo będzie lepszym wyborem, strzał w 10

Zwykle robisz placki ziemniaczane z cebulą? Przekonaj się o tym, że inne warzywo będzie lepszym wyborem. Chodzi o por, który wydaje się strzałem w dziesiątkę. Jest lekko pikantny, a jego zielony kolor sprawia, że placki wyglądają bardziej apetycznie. Ciasto na placki ziemniaczane robi się ze startych ziemniaków, odrobiny mąki i jajka. Zwykle dodaje się do niego również startą cebulę, by zaostrzyć nieco smak placków. Jak się jednak okazuje, cebulę można zastąpić porem. Też ma wyrazisty smak, a do tego ciekawie wzbogaca strukturę i wygląd placków.

rosół
14.06.2022 15:07 Co zrobić, żeby rosół nie skwaśniał? Wystarczy 1 sztuczka najlepszych gospodyń

Gotujesz rosół na dwa dni? A wiesz, co zrobić, żeby nie skwaśniał? Wystarczy zastosować jedną sztuczkę najlepszych gospodyń, a mianowicie wyjąć z wywaru ugotowaną cebulę i pora. Dzięki temu prostemu trikowi rosół dłużej pozostanie smaczny i świeży. Przekonajcie się o tym sami. Rosół to jedna z tych zup, którą chętnie gotujemy na dwa dni. Wszyscy go lubią, a gdy nam się znudzi, następnego dnia łatwo można go przerobić na zupę pomidorową. Jednak z przechowaniem rosołu do jutra może być problem. Wywar ten często bowiem kwaśnieje. Czy można jakoś zapobiec tej kuchennej katastrofie?

bigos
12.06.2022 21:51 Ekspresowy bigos z młodej kapusty. Idealny wiosenny obiad

Jeśli lubicie bigos, powiemy wam, jak zrobić ekspresowy bigos z młodej kapusty. Będzie idealny na wiosenny obiad. Wszyscy zachwycą się jego lekkością, delikatnością i pełnym smakiem. Podajcie go z młodymi ziemniakami lub pieczywem, a w mig zniknie z talerzy. Bigos kojarzy się z niezwykle sycącym daniem przyrządzanym z kiszonej kapusty i dużej ilości mięsa i wędlin. My jednak postanowiliśmy przygotować jego lżejszą i szybszą odmianę. A to wszystko za sprawą jednego składnika — młodej kapusty. Nie wymaga ona długiego gotowania i jest na tyle pełna smaku, że nie potrzebuje wielu dodatków. Oczywiście do bigosu z młodej kapusty możecie też dodać trochę kapusty kiszonej. Dzięki niej smak potrawy będzie mocniejszy, bardziej zdecydowany. Danie możecie także wzbogacić gotowanym mięsem, które np. zostało wam z obiadu.

smalec
12.06.2022 13:33 Idealnie doprawiony domowy smalec z dodatkiem mleka. Przepis krok po kroku

Poznajcie przepis na idealnie doprawiony domowy smalec. Będzie miał dodatek mleka, dzięki czemu wyjdzie śnieżnobiały i aksamitny w smaku. Zobaczcie krok po kroku, jak go zrobić. W sumie nie ma w tym wielkiej trudności. Trzeba jednak wiedzieć, na co należy zwrócić uwagę. Domowy smalec może być przepyszny. Gdy wzbogacicie go o kilka dodatków, zachwyci smakiem i aromatem. Podany na kromce świeżego, wiejskiego chleba z plasterkami kiszonego ogórka to prawdziwy rarytas. Oczywiście jest dość kaloryczny, ale gdy posmarujecie nim 1-2 kromki chleba i zjecie raz na jakiś czas, na pewno wam nie zaszkodzi. Popularnymi dodatkami do smalcu jest boczek, cebula i jabłko. Jednak można go wzbogacić również o inne składniki, np. zioła, które ułatwią trawienie smalcu. My dolejemy do smalcu trochę mleka, które zagwarantuje gotowemu smalcowi biały kolor i aksamitny smak.

Robert Makłowicz, leczo
10.06.2022 21:23 Idealne leczo według Roberta Makłowicza. Uwagę przykuwa jeden szczegół

Poznajcie przepis na idealne leczo według Roberta Makłowicza. Uwagę w nim przykuwa jeden szczegół, a mianowicie brak cukinii. Sprawdźcie, czy może ta bardziej zbliżona do oryginału wersja lecza lepiej wam odpowiada. Pamiętajcie o tym, że potrawa ta dobrze smakuje też na zimno. Leczo jest chyba jednym z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni węgierskiej. Oczywiście doczekało się już wielu wersji, więc trudno dojść, która z nich jest tradycyjna. Jak jednak ustalił Robert Makłowicz, do klasycznego lecza nie dodaje się cukinii, a także papryki w proszku.

Mizeria z ogórkami małosolnymi
09.06.2022 10:46 Mizeria z ogórkami małosolnymi. Nowa wersja kultowej klasyki

Ogórki małosolne są doskonałym dodatkiem do kanapek czy sałatek. Nic nie stoi na przeszkodzie, by ze smakowitego rarytasu przyrządzić również mizerię. Będzie niezwykle chrupiąca i aromatyczna. Jeśli znudziła wam się klasyczna wersja obiadowej surówki, musicie spróbować naszego nowego patentu. Ogórki małosolne są nietypowym materiałem na mizerię. Zwłaszcza jeśli najczęściej sięgamy po kremową wersję ze słodką śmietaną. Warto jednak dać szansę w tej odsłonie. Przyjemna chrupkość warzyw sprawi, że dodatek nabierze charakteru. Spróbujecie?

omlet francuski
07.06.2022 22:31 Wilgotny i delikatny omlet po francusku. Prosty przepis

Zastanawiacie się, co zrobić na śniadanie? Proponujemy wilgotny i delikatny omlet po francusku. Przepis na niego jest bardzo prosty — wystarczy sięgnąć po 2 jajka, łyżkę masła i garść startego parmezanu. Danie wyjdzie wyborne — soczyste i rozpływające się w ustach. Omlet jest prostym daniem, które bazuje na jajkach. Łączy w sobie cechy jajecznicy i naleśnika. Robi się go szybko, a efekt jest bardzo smaczny. Można go podać z ulubionymi dodatkami, np. duszonymi pieczarkami, szpinakiem czy szynką. Omlet można przygotować na kilka sposobów. Jeśli chcecie, by omlet był puszysty, zacznijcie od ubicia białek, a potem wymieszajcie je z żółtkami. Gdy zaś lubicie wilgotne omlety, postawcie na ten francuski. Sprawdźcie poniżej, jak go zrobić.

Jak zrobić domowy paprykarz szczeciński? Przepis krok po kroku
06.06.2022 19:32 Jak zrobić domowy paprykarz szczeciński? Przepis krok po kroku

Domowy paprykarz szczeciński to prawdziwy przysmak dla całej rodziny. Aromatyczna pasta rybna smakuje wybornie z kromką świeżego pieczywa. Jak zrobić domowy paprykarz szczeciński? Poznaj prosty przepis na idealny dodatek do chleba.Paprykarz szczeciński to kultowa konserwa z PRL-u. Puszka z masą rybną, warzywami i ryżem była prawdziwym przysmakiem i jadano ją zarówno na ciepło, jak i na zimno jako pastę do chleba. Gotowy paprykarz do tej pory spotkamy w sklepach spożywczych i marketach, ale możemy również przygotować go samodzielnie.Domowy paprykarz jest przepyszny, ma więcej składników i przede wszystkim pozbawiony jest wzmacniaczy smaku i sztucznych konserwantów. Paprykarz po przygotowaniu również możesz trzymać w lodówce i wykorzystać w ciągu kilku najbliższych dni.Danie podlej bulionem warzywnym, dzięki któremu paprykarz będzie jeszcze smaczniejszy. Możesz również wykorzystać odrobinę rosołu, który został z poprzedniego dnia. Jeśli nie masz wywaru, podlej danie wodą, ale nie dodawaj do niego kostki rosołowej.Do przygotowania kultowej konserwy wykorzystaj kawałek wędzonej ryby. Gorąco polecam makrelę ze względu na jej wyjątkowy smak i wartości odżywcze. Z makreli zrobisz również wyśmienitą pastę- tu poznasz przepis na pastę kanapkową z makreli i serka mascarpone, jest idealna na śniadanie lub kolację.

bitki wołowe
05.06.2022 15:07 Tradycyjny przepis na miękkie i kruche bitki wołowe

Poznajcie tradycyjny przepis na miękkie i kruche bitki wołowe. Urzekną was pełnym smakiem i aromatem i tym, że będą się rozpływać w ustach. Podajecie je z ugotowanymi i wytłuczonymi ziemniakami i z kiszonym ogórkiem lub z surówką z kiszonej kapusty. Klasyczny obiad dla całej rodziny jest bardzo prosty do zrobienia. Jeśli nie masz pomysłu na obiad, a w twojej lodówce lub zamrażarce czeka ładny kawałek wołowiny, wybór jest oczywisty. To mięso doskonale nadaje się do duszenia. Tylko wtedy zyskuje wyjątkową miękkość i kruchość, a jego smak doskonale się rozwija. Czas więc zrobić bitki wołowe.

pieczarki nadziewane
30.05.2022 22:54 Obłędne pieczarki z piekarnika. Pyszna i prosta przekąska

Oto aromatyczna, pyszna i prosta przekąska, która skusi każdego. Sprawdźcie, jak zrobić obłędne pieczarki z piekarnika. Ich przygotowanie nie zajmie wam więcej niż 10 minut. Potem pozostanie czekać kwadrans, aż się upieką. Takie minidanie możecie podać nawet na rodzinnej uroczystości, czy spotkaniu w gronie znajomych.Pieczarki to bardzo smaczne i aromatyczne grzyby, po które możemy sięgać przez cały rok. Są dostępne w każdym supermarkecie i po bardzo przystępnej cenie. A na dodatek można je przyrządzić na wiele sposobów. Chyba najpopularniejsze są pieczarki duszone z cebulą w śmietanie. Jednak grzyby te można też dodać do zupy, zapiekanki, mięs duszonych i pieczonych. Świetnie także nadają się do nadziewania i zapiekania. Poniżej podajemy sprawdzony przepis na taką właśnie potrawę.

placki z cukinii
30.05.2022 20:37 Chrupiące placki z cukinii bez dodatku jajek. Wielka konkurencja dla ziemniaczanych

Dziś powiem wam, jak zrobić chrupiące placki z cukinii. Są wielką konkurencją dla placków ziemniaczanych i doskonale się udają, choć nie zawierają jajek. By przygotować tę potrawę, wystarczy zetrzeć nieobrane warzywo, dosmaczyć je cebulą, czosnkiem i skórką z cytryny i przystąpić do smażenia. Cukinia jest dość niepozornym, niskokalorycznym warzywem. Nie ma wyraźnego smaku i dzięki temu można ją dodawać do wielu potraw. Doskonale sprawdzi się w zapiekankach, potrawach duszonych i zupach. Dzisiaj zagra u nas jednak pierwszoplanową rolę, bo na jej bazie przygotujemy smaczne placki.

pasta rybna
28.05.2022 18:03 Pasta do smarowania pieczywa z ryby w oleju. Szybki przepis

Dość już kanapek z serem i szynką. Postawcie na pastę, a najlepiej na pastę do smarowania pieczywa z ryby w oleju. Podamy wam szybki przepis, z którego pomocą przygotujecie ją raz, dwa. Wystarczy tylko odsączyć rybę i wymieszać ją z czterema składnikami. Pasty do pieczywa są świetnym rozwiązaniem dla miłośników kanapek. Tymi z plasterkami sera czy szynki można się szybko znudzić. Za to kanapkami z pastą, z pewnością nie. Za każdym razem można bowiem przygotować inną pastę, np. z twarogu, jajek czy ryby. Tę ostatnią zrobimy dzisiaj, a wykorzystamy do tego celu rybę z puszki.

kaszanka z cebulą
28.05.2022 18:03 Prosta i błyskawiczna kaszanka z patelni. Klasyczna kolacja

Mamy dla was pomysł na klasyczną kolację. Przygotujemy dziś wspólnie prostą, błyskawiczną kaszankę z patelni. Usmażymy ją z dodatkiem cebuli, dzięki czemu potrawa zyska słodkawy smak i przyjemny aromat. Gwarantujemy, że nie ma nic prostszego i smaczniejszego na wieczorny posiłek. Kaszanka to lekko kontrowersyjny produkt. Jedni go nienawidzą, inni za nim przepadają. Ta wędlina podrobowa zawiera bowiem krew kaczą lub wieprzową i z tego powodu wiele osób nie weźmie jej do ust.Jeśli jednak chodzi o jej wartość odżywczą, to trzeba przyznać, że jest to bardzo pożywne danie. Dostarcza dużo żelaza, błonnika i witamin z grupy B. Te ostatnie składniki, to zasługa dodanej do kaszanki kaszy gryczanej lub jęczmiennej.

Zupa cebulowa Ani Starmach. Idealnie smakuje w pochmurny dzień
27.05.2022 20:00 Zupa cebulowa Ani Starmach. Idealnie smakuje w pochmurny dzień

Zupa cebulowa Ani Starmach to pomysł na prosty i smaczny obiad dla całej rodziny. Francuska zupa z cebuli doprawiona świeżym tymiankiem rozpływa się w ustach. Ania Starmach gotowe danie zapieka w piekarniku, dzięki czemu zupa jest jeszcze bardziej aromatyczna. Poznaj przepis na zupę cebulową Ani Starmach, lepszej nie jadłeś.Zupę cebulową uwielbiam za jej wyjątkowy smak. Zupa podawana jest w wielu wersjach, jednak zdecydowanie najlepszą jest francuska cebulowa przepisu Ani Starmach. Danie jest gęste, pożywne i ma niepowtarzalny aromat. Sekretem doskonałej cebulowej jest świeży tymianek, odrobina wytrawnego wina i krótkie zapieczenie dania z bagietką i startym parmezanem. Tak podana zupa to prawdziwa gratka dla każdego smakosza. Jeśli jeszcze jej nie jadłeś, koniecznie musisz spróbować. Prośby o dokładkę są gwarantowane.Zupę ugotuj na bulionie warzywnym lub na rosole, który został z obiadu z poprzedniego dnia. W ten sposób nic się nie zmarnuje, a wywar drobiowo- wołowy będzie idealną bazą do wykwintnej zupy o rewelacyjnym smaku i aromacie.Cebulowa to danie idealne w chłodne, deszczowe dni. Zupa rozgrzewa, walcząc z przeziębieniem, grypą i stanami zapalnymi. Cebula jest bardzo zdrowym warzywem, które na stałe powinno zagościć w naszej diecie - tu dowiesz się, która cebula jest najzdrowsza.

Tani i pełen smaku gulasz ziemniaczany
22.05.2022 21:26 Tani i pełen smaku gulasz ziemniaczany. 1 talerz syci na długie godziny

Gulasz ziemniaczany jest niedrogim i smacznym daniem, które przygotujecie w kilka chwil. Dzięki prostemu patentowi polegającemu na dodaniu jednej bulwy w formie surowego purée wyjdzie niezwykle gęsty i kremowy. Koniecznie spróbujcie — jedna porcja syci na długo. Gulasz w pierwszej chwili kojarzy nam się z daniem mięsnym podanym z kaszą czy plackiem ziemniaczanym. Tym razem pokażemy, że w roślinnej wersji też może być smaczny. Wykorzystamy ziemniaki — wyjątkowo sycącą i lubiana przez wielu smakoszy bulwę — która nada gulaszowi przyjemnej konsystencji.

Banalny przepis na kultowe pyry z gzikiem. Smakują nieziemsko
21.05.2022 20:47 Banalny przepis na kultowe pyry z gzikiem. Smakują nieziemsko

Pyry z gzikiem są idealnym pomysłem na tani, błyskawiczny i smaczny obiad lub kolację dla całej rodziny. Aromatyczne danie na ciepło posmakuje każdemu miłośnikowi tradycyjnych dań. Poznaj przepis na kultowe pyry z gzikiem, rozpływają się w ustach.Gzik to tradycyjna potrawa kuchni kujawskiej i wielkopolskiej. To nic innego, jak twaróg wymieszany z kwaśną śmietaną i dodatkami, głównie szczypiorkiem, cebulką, solą i pieprzem. Gzik podawany jest ziemniakami gotowanymi i pieczonymi, każda wersja dania smakuje wyśmienicie.Pyry z gzikiem to ziemniaki gotowane bez skórki. Do gorących, parujących jeszcze ziemniaków dodaj twaróg ze śmietaną, a stworzysz gęsty, kremowy sos, którym obtoczone będą pyry. Danie przygotujesz dosłownie w kilka chwil, a wszyscy będą zachwyceni.Obiad możesz podać z kefirem lub maślanką i dodatkowo oprószyć prażoną cebulką. Pyry z gzikiem to pożywne i zbilansowane danie, którego musisz spróbować. Na pewno zostanie z Tobą na dłużej i będzie często pojawiać się na obiad.Jeśli szukasz pomysłu na tradycyjną sałatkę- tu poznasz przepis na poznańską sałatkę śledziową z ziemniakami według Magdy Gessler, palce lizać.

Projekt bez tytułu (2)
21.05.2022 12:05 Orzeźwiająca surówka z ogórków według Strzelczyka. Od razu strąci z podium mizerię

Przepisy Tomasza Strzelczyka od dłuższego czasu cieszą się ogromną popularnością wśród Polaków. Proste, tanie i smaczne dania sprawiają, że ciężko przejść wokół nich obojętnie. W sezonie letnim smakoszy szczególnie ucieszy znakomita orzeźwiająca surówka z ogórków. W wielu domach może nawet strącić z podium uwielbianą mizerię.Lato jest okresem, w którym możemy wręcz "przebierać" w sezonowych owocach i warzywach. Warto wykorzystać ten czas nie tylko robiąc przetwory na zimę, ale również ciesząc się sezonowymi "darami natury" na naszych talerzach. Tradycyjnie uważa się, że doskonałym dodatkiem do klasycznego letniego obiadu jest mizeria, jednak czasem warto postawić na surówkę z ogórków w nieco innym wydaniu. Przepis Tomasza Strzelczyka z pewnością zaskoczy niejednego smakosza!

cebula
20.05.2022 16:27 Jak zrobić kiszoną cebulę? Pyszne uzupełnienie sałatek i kanapek

Lubicie kiszonki? A wiecie, jak zrobić kiszoną cebulę? Pewnie jesteście zaskoczeni faktem, że cebulę też można kisić. A i owszem, jest nawet zdrowsza niż surowa i łagodniejsza w smaku. Stanowi pyszne uzupełnienie sałatek i kanapek. Jej przygotowanie jest bardzo proste — warzywo wystarczy pokroić, wrzucić do słoika, zalać zalewą i odstawić na kilka dni. Kiszonki to jedne z najzdrowszych przetworów. Wyróżnia je fakt, że są nawet wartościowsze niż świeże warzywa, z których je przygotowano. Jak to możliwe? Pod wpływem fermentacji zachodzącej w czasie kiszenia, pojawiają się w nich bakterie kwasu mlekowego, które mają korzystne działanie na nasz organizm. Pozytywnie wpływają na pracę przewodu pokarmowego i zwiększają naszą odporność.Najpopularniejsze są u nas kiszone ogórki i kapusta, ale dziś proponujemy wam ukisić cebulę. Ma same zalety, bo pod wpływem fermentacji robi się nie tylko zdrowsza, ale też łagodniejsza w smaku. Teraz jest dobry czas, na przygotowanie tej kiszonki, bo cebula zaczyna wyrastać. Jeśli więc macie jej nadmiar, przygotujcie z niej wyjątkowy przetwór. Będzie idealny na kanapki, a także jako dodatek do sałatek i surówek.

Jaka cebula jest najzdrowsza? Można się zdziwić
18.05.2022 18:51 Jaka cebula jest najzdrowsza? Można się zdziwić

Dodajesz cebulę do każdego dania, czy unikasz jej jak ognia? Cebula to nie tylko bardzo wyraźny smak i zapach, to również źródło wielu cennych związków aktywnych, witamin i minerałów, które mają zbawienny wpływ na nasz organizm. Jaka cebula jest najzdrowsza?Na rynku mamy wiele rodzajów cebuli: biała, cukrowa, czerwona, dymka. Odmiany różnią się od siebie kolorem, wyglądem, smakiem, a także wpływem na nasze zdrowie. Każda cebula jest źródłem cennych związków, witamin i minerałów, jednak jedna odmiana zdecydowanie wygrywa w prozdrowotnym rankingu.Cebula czerwona, bo o niej mowa, jest niezastąpionym dodatkiem do niemal każdego dania w mojej kuchni. Dodatkową zaletą tej odmiany jest niewielka ilość enzymów, które uwalniając się podczas krojenia, powodują łzawienie. Cebulkę czerwoną pokroisz bez najmniejszego problemu.Cebula jest bardzo smacznym, aromatycznym i zdrowym warzywem, które możemy dodać do każdego, wytrawnego dania. Jeśli nie lubisz intensywności cebuli, dobrym pomysłem jest spożywanie jej w formie pieczonej, gotowanej lub grillowanej, traci wtedy ostrość.

kotlety siekane
17.05.2022 11:43 Przepyszne siekane kotlety z kurczaka, pieczarek i sera. Prosty pomysł na obiad

Jeśli szukacie prostego pomysłu na obiad, mamy dla was smaczną propozycję. Przygotujcie przepyszne siekane kotlety z kurczaka, pieczarek i sera. Niewiele przy nich pracy, a połączenie tych trzech składników skutkuje wybornym aromatem i soczystością. Kotlety naszym zdaniem wychodzą lepsze niż klasyczne mielone czy schabowe. Chrupiące z wierzchu, soczyste w środku. Takie kotlety lubimy najbardziej. Mogą być to schabowe czy mielone, oczekiwania mamy podobne. Dziś jednak proponujemy przygotować kotlety z siekanego mięsa drobiowego. Nasze kotlety będą niezwykle delikatne, dzięki temu, że zrobimy je z fileta z piersi kurczaka. Dodamy też do nich trochę podsmażonych pieczarek, które dodadzą im wyrazu oraz startego sera — zwiększy soczystość dania.

placki z cukinii
17.05.2022 10:32 Obłędne placki z cukinii. Wychodzą lepiej nawet od ziemniaczanych

Macie ochotę na bezmięsny obiad? Zapraszamy na obłędne placki z cukinii. Są lekkie i smaczne, wychodzą nawet lepiej od ziemniaczanych. Zrobicie je bardzo łatwo, bo wystarczy tylko zetrzeć warzywo na dużych oczkach, wymieszać z kilkoma dodatkami i usmażyć. Będziecie zachwyceni tym warzywnym daniem.Placki zajmują dość istotne miejsce w polskiej kuchni. Kojarzone są z daniami codziennymi, przygotowywanymi awaryjnie lub z braku innych pomysłów na posiłek. Jednak nie można im odmówić smaku i prostoty przygotowania. Co ważne, są ekonomiczne i nie wymagają użycia wyszukanych składników. Dziś proponujemy wam przygotowanie placków z cukinii. To drugie, po ziemniaczanych, najpopularniejsze placki warzywne. Są o wiele zdrowsze niż klasyczne racuchy składające się niemal wyłącznie z mąki, ale też lżejsze od placków ziemniaczanych. Placki z cukinii zawierają mniej skrobi, niż placki ziemniaczane i racuchy, a dzięki temu są mniej kaloryczne.

tatar
15.05.2022 15:16 Obłędny tatar bez ani grama mięsa. Sekret tkwi w 1 składniku

Za chwilę zaskoczymy was maksymalnie, bo przygotujemy obłędny tatar bez ani grama mięsa. Smakuje niemal jak tradycyjny, a jego sekret tkwi w popularnym produkcie. Są nimi wafle ryżowe, które będą stanowić podstawę naszej potrawy. Gdy wzbogacicie je kilkoma dodatkami, smak i wygląd tatara z pewnością was zachwyci. Są osoby, które przepadają za tatarem i takie, które nie wezmą go do ust. Ta druga grupa to nie tylko weganie czy wegetarianie, którzy nie jedzą mięsa z różnych powodów, ale też osoby, którzy po prostu brzydzą się surowego mięsa. I właśnie dla tych, którzy mimo wszystko mają ochotę zjeść potrawę wyglądającą, jak tradycyjny tatar, mamy dzisiejszą recepturę. Jako dodatek możemy wykorzystać żółtko jajka lub zrobić inną pyszną mieszankę, która bosko podkreśli smak tatara.

szczypiorek
14.05.2022 15:59 Jak wyhodować własny szczypiorek w doniczce? Nie ma nic prostszego

Jak wyhodować własny szczypiorek w doniczce? Tak naprawdę nie ma nic prostszego. Wystarczy kilka cebul i tydzień oczekiwania, a pyszny szczypiorek pojawi się na twoim parapecie. Będzie doskonałym dodatkiem do gotowanych jajek czy twarożku. Warto mieć go na wyciągnięcie ręki.Szczypiorek jest bardzo zdrowy i potrafi dodać smaku niejednej potrawie. Zaostrzy smak pasty, sałatki czy twarożku, a przy okazji sprawi, że specjały te będą wyglądać bardziej apetycznie. Szczypiorek możecie kupić, jednak bez trudu wyhodujecie własny. Taka mała, doniczkowa uprawa będzie wystarczająca na domowe potrzeby. A jednocześnie będziecie mogli sięgnąć po świeży szczypiorek, gdy tylko najdzie was na to ochota.

jajecznica
12.05.2022 21:17 Niespotykane połączenie - jajecznica z kalafiorem. Pyszna kolacja lub śniadanie

Jajecznica jest prostym daniem, które jednak potrafi zaskoczyć. Tak jak jajecznica z kalafiorem, którą można podać na kolację lub śniadanie. Choć połączenie jajek z tym chrupiącym warzywem jest niespotykane, wrażenia smakowe są naprawdę pozytywne. Przekonajcie się o tym sami.Jajka można podać na wiele sposobów. Jednak najszybsza w przygotowaniu jest jajecznica. Z tego właśnie powodu dość często serwujemy ją na śniadanie, gdy chcemy szybko zjeść coś pożywnego. Jajka lubimy łączyć z boczkiem, kiełbasą, szynką, cebulą i grzybami. Jednak bardzo smaczna jest też jajecznica z dodatkiem sera, mleka czy pomidorów. Dziś poznacie jeszcze ciekawszą wersję tej potrawy, a mianowicie jajecznicę z kalafiorem. Idealnie smakuje, gdy kalafior pozostaje lekko chrupiący.

Złociste placki ziemniaczane
11.05.2022 12:09 Najszybsze placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Prościej się nie da

Co dziś na obiad? A może najszybsze placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków? Zamiast trzeć ziemniaki na tarce, można je rozdrobnić w blenderze. Prościej nie da się ich przygotować. Gwarantujemy, że placki będą złociste, chrupiące i smaczne, czyli dokładnie takie, jak lubicie. Placki ziemniaczane są jednym z tych specjałów, który przygotowujemy, gdy nie mamy lepszego pomysłu na obiad. Nie można im odmówić smaku, co innego, jeśli chodzi o pracochłonność. Niby robi się je z prostych składników, jednak wcześniej trzeba je zetrzeć. A na to nie każdy ma ochotę. Na szczęście do rozdrabniania ziemniaków wcale nie trzeba używać tarki. Można je zetrzeć przy pomocy robota kuchennego lub rozdrobnić blenderem. I dziś właśnie wykorzystamy ten drugi sposób.

placki z cukinii
09.05.2022 22:50 Smaczne i łatwe placki z cukinii. Zapomnisz o ziemniaczanych

Jeśli szukacie smakowej odmiany, przetestujcie smaczne i łatwe placki z cukinii. Dzięki nim zapomnisz o pospolitych plackach ziemniaczanych. Nasza potrawa jest mniej kaloryczna i niezwykle pyszna. Możesz ją podać z sosem czosnkowym albo jako dodatek do obiadu. Placki są zwykle potrawą awaryjną. Robi się je, gdy zabraknie chleba lub gdy nie ma lepszego pomysłu na obiad czy kolację. Jednak placki warzywne naprawdę potrafią smakować. Gdy przygotujesz je raz według naszego przepisu, z pewnością będziesz je robić częściej. I wcale nie jako potrawę przygotowaną z przymusu, ale ze względu na jej doskonały smak.

krojenie cebuli
05.05.2022 19:52 Co zrobić żeby nie płakać przy krojeniu cebuli? Kilka sprytnych patentów

Dziś powiemy wam, co zrobić, żeby nie płakać przy krojeniu cebuli. Znamy kilka sprytnych patentów, dzięki którym rozwiążesz ten problem raz na zawsze. Jednym z nich jest wcześniejsze schłodzenie warzywa. Są też inne, skuteczne pomysły, które z pewnością warto poznać. Cebula jest niezwykle zdrowym i smacznym warzywem, które jednak często daje nam się we znaki. Przy jej krojeniu łzy bowiem same lecą z oczu. To niestety gorsza strona jej cudownego składu. Dlaczego płaczemy przy krojeniu cebuli? Na ten dyskomfort naraża nas kwas siarkowy znajdujący się w tym warzywie. W czasie krojenia cebuli uwalniane są enzymy, które reagują z aminokwasami zawierającymi siarkę. W wyniku tej reakcji powstają kwasy sulfonowe, które przekształcają się w gaz wywołujący łzawienie. Podrażnia on oczy, a ich reakcją obronną jest łzawienie. Choć przed łzawieniem trudno się powstrzymać, jest kilka sposobów, na to, by ograniczyć wpływ gazu na nasze oczy. Można też spowolnić albo ograniczyć niepożądaną reakcję. Oto kilka sprytnych sposobów.

Wyborna zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulą
03.05.2022 13:58 Wyborna zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulą. Tani obiad dla całej rodziny

Zapiekanka ziemniaczana jest smakowitym i sycącym daniem, idealnym na obiad dla całej rodziny. Jeżeli po całym weekendzie grillowania została wam kiełbasa, ten przepis pozwoli wam ją zagospodarować. Koniecznie sprawdźcie — ser wspaniale podkreśla aromat kiełbasy z cebulką oraz ziemniaków. Zapiekanki przygotować można z wielu różnych składników. Zdradzaliśmy wam już jak przyrządzić ziemniaczany specjał z warzywami. Podpowiadaliśmy też jak ją zrobić z mięsem mielonym. Tym razem przedstawiamy pyszny sposób, który pozwoli wam wykorzystać kiełbasę z grilla. Jeśli nie macie jej pod ręką — nic straconego. Możecie ją po prostu podsmażyć na patelni i dalej postępować zgodnie z instrukcją.