Niezwykła lwowska wersja kotletów mielonych
Kochamy kotlety, a najbardziej schabowe i mielone. Te drugie robi się chyba na więcej sposobów, bo też mięso mielone stwarza więcej możliwości. Dziś przedstawiamy wam niezwykłą, lwowską wersję kotletów mielonych. Zobacz jaki dodatek sprawia, że mielone są tam bardzo smaczne.
Podstawą kotletów mielonych jest oczywiście dobrej jakości mięso. Najlepiej nadaje się wieprzowe z łopatki lub karkówki. Dzięki zawartemu w nim tłuszczykowi kotlety są bardzo soczyste.
Jednak we Lwowie mają jeszcze jeden patent na zwiększenie soczystości mielonych. Dodają do nich trochę startego, żółtego sera. Wtedy można użyć nawet chudszego mięsa, np. drobiowego. Sami sprawdźcie, jak smakują takie kotlety.
Niezwykła lwowska wersja kotletów mielonych
Składniki:
50 dag mielonego mięsa drobiowego
1 kajzerka
1/2 szklanki mleka
1 cebulka
5 dag żółtego sera w kawałku
2 żółtka
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
tarta bułka do obtoczenia
olej do smażenia
Przygotowanie kotletów mielonych
Kajzerkę namocz w mleku, dokładnie odciśnij, dodaj do mielonego mięsa. Cebulkę obierz, przekrój na pół, zetrzyj na małych oczkach wprost do mięsa.
Na tarce zetrzyj też żółty ser. Dodaj go do kotletów razem z żółtkami i odciśniętą bułką. Dokładnie wyrób mięsną masę. Dopraw ją gałką, solą i pieprzem.
Z mięsnej masy formuj podłużne, lekko spłaszczone kotlety. Panieruj je w tartej bułce, kładź na patelni z rozgrzanym olejem i smaż po 4-5 minut z każdej strony.
Podawaj z ugotowanymi ziemniakami i zasmażanymi buraczkami albo z surówką z kapusty świeżej lub kiszonej.
Na naszej stronie znajdziesz też inne pomysły na kotlety mielone. Zobacz, jak zrobić kotlety mielone z piekarnika, a także jak przygotować mielone z majonezem.
Źródło zdjęcia: canva/superelaks
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Pyszne i pożywne śniadanie. Fantastyczna jajecznica z brokułami
Lekkie i idealnie chrupiące placki ziemniaczane bez smażenia
Prosty przepis na puszyste racuchy z jabłkami bez dodatku jajek
Źródło: newsy.gotujmy Zapraszamy na nasz Instagram