Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Cebula

Cebula

ogórki po cygańsku
02.08.2022 16:43 Ogórki po cygańsku przyprawiają o zawrót głowy. Ich smak rozpala zmysły, nikt nie może się oprzeć

Sprawdźcie, jak zrobić ogórki po cygańsku. Przyprawiają o zawrót głowy, a ich smak rozpala zmysły. Po prostu nikt nie może się im oprzeć. Co potrzebujecie do ich przygotowania? Oprócz ogórków przyda się cebula, przecier pomidorowy, miód i kilka składników, które z pewnością macie w kuchennych zapasach. Ogórki są jednymi z najchętniej przerabianymi warzywami na zimę. Zwykle je kisimy, ale też konserwujemy w octowej marynacie. Warto jednak spróbować także innych, ogórkowych przysmaków. My proponujemy dzisiaj ogórki po cygańsku, które zalane są pysznym sosem o słodko-kwaśnym smaku.

bób
30.07.2022 22:07 Gotujesz bób? W innej, zaskakującej odsłonie jest równie smaczny

Zwykle gotujesz bób? A wiesz, że w innej, zaskakującej odsłonie jest równie smaczny? Proponujemy przygotować bób z patelni, smażony z cebulą i czosnkiem na maśle. Jest naprawdę doskonały i pełen smaku. Zresztą przekonasz się o tym sam, gdy zdecydujesz się skorzystać z naszego przepisu. Nasiona bobu są prawdziwym, letnim przebojem. Ugotowane zjadane są na przekąskę i znikają w szybkim tempie. Dziś jednak proponujemy przygotować bób nieco inaczej, a mianowicie z patelni. Dzięki temu można go będzie połączyć z kilkoma dodatkami, które doskonale podkręcą jego smak.

pieczarki z patelni
30.07.2022 21:14 Prosty i efektowny pomysł na pieczarki z patelni. Wychodzą aromatyczne i chrupiące

Poznajcie prosty i efektowny pomysł na pieczarki z patelni. Wychodzą bardzo aromatyczne i chrupiące, idealne na przekąskę, a także jako dodatek do obiadu. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a smak wyborny. Koniecznie przetestujcie nasz nieskomplikowany przepis. Pieczarki są najpopularniejszymi grzybami w naszej kuchni. Choć aromatem ustępują nieco grzybom leśnym, to jednak są dostępne przez cały rok i można je kupić po przystępnych cenach. Dziś powiemy wam, jak przyrządzić pyszne pieczarki z patelni. Pełne aromatu i przyjemnie chrupiące.

leczo na zimę
30.07.2022 18:20 Obłędne leczo do słoików na zimę. Chwila wysiłków i obiad na zimę gotowy

Sprawdźcie, jak zrobić obłędne leczo do słoików na zimę. Wystarczy włożyć chwilę wysiłku teraz, a zimą obiad będzie gotowy. Przygotujcie więc trochę cebuli, papryki, pomidorów i cukinii, a raz, dwa zamienicie je w doskonałe zapasy na zimę. Leczo jest smaczną potrawą wywodzącą się z kuchni węgierskiej. Do jej przygotowania potrzeba kilku sezonowych warzyw. Można je wzbogacić kawałkami kiełbasy czy boczku, ale nie jest to konieczne. Leczo można bez problemu przerobić na zimowe zapasy do słoików. Wtedy jednak lepiej nie wzbogacać je o wędlinę. Można ją będzie dodać już przy odgrzewaniu obiadu. Wystarczy tylko ją pokroić, podsmażyć, dodać do leczo i całość podgotować.

smażenie cebuli
25.07.2022 14:29 Jak dobrze zeszklić cebulę? Najlepsi kucharze zawsze pamiętają o 1 dodatku

Podpowiadamy, jak dobrze zeszklić cebulę. Najlepsi kucharze zawsze pamiętają o jednym dodatku, a mianowicie o szczypcie cukru. Dzięki niemu cebula szybciej robi się miękka, złocista i jest o wiele smaczniejsza. Poznajcie też inne sposoby na idealnie zeszkloną cebulkę.

kotlety mielone
25.07.2022 10:26 Soczyste kotlety mielone z kapustą kiszoną. Idealne połączenie smaków

Co dziś na obiad? A może soczyste kotlety mielone z kapustą kiszoną? Stanowią idealne połączenie smaków, bo wieprzowina i kiszona kapusta doskonale się dopełniają. Pokrój więc trochę pysznej kiszonki, dorzuć ją do mielonego mięsa, dodaj kilka składników, wyrób i smaż niepowtarzalne kotlety. Wieprzowina i kiszona kapusta mają się ku sobie. Doskonale smakuje zrobiony z nich bigos, czy golonka pieczona w kiszonej kapuście. Tak samo dobrze będą smakować nasze soczyste kotlety mielone z kiszoną kapustą. Kiszona kapusta dodaje kotletom wyraźnego smaku i niepowtarzalnej soczystości. I trzeba przyznać, że ta soczystość jest bardzo zdrowa. Zawarty w kapuście błonnik poprawia przemianę materii, a samo warzywo jest o wiele mniej kaloryczne niż zwykle dodawana w jej miejsce namoczona i odciśnięta bułka.

leczo
18.07.2022 20:40 Makłowicz nie dodaje jej do lecza. Mnóstwo Polaków ma jednak inne zdanie

Makłowicz robi bez niej leczo. Polacy jednak mają inne zdanie i bardzo chętnie dodają do tej węgierskiej potrawy pokrojoną cukinię. Doskonale komponuje się ona z cebulą, papryką i pomidorem i jest chrupkim akcentem w tym pysznym, warzywnym daniu. Leczo jest potrawą wywodzącą się z kuchni węgierskiej. Jej podstawę stanowią trzy warzywa: cebula, papryka i pomidor. Krótko się je podsmaża, a potem trochę gotuje, by składniki poprzenikały się, ale nie rozpadły. Wiele osób dodaje też do leczo cukinię czy pieczarki. Jednak Robert Makłowicz uważa, że nadmiar składników w leczo jest zbędny. A przez dodatek cukinii, leczo bardziej przypomina francuską ratatouille. Zresztą zdaniem Makłowicza „Leczo to tylko cebula, papryka. I to nie ta papryka, którą najczęściej można kupić – hiszpańska, pękata. To podłużna, żółta albo zielona węgierska papryka" – opowiada znawca kulinariów na swoim kanale na YouTube. Makłowicz zwraca uwagę na to, że klasyczna receptura na leczo przewiduje też dodatek pomidorów, czosnku i papryki w proszku. Warzywa smaży się na tłuszczu — smalcu lub oleju. Można też dodać kiełbasę. Jednak „żadne pieczarki, żadna cukinia, żadne kabaczki. Wtedy to nie jest leczo, tylko ratatouille. Ratatouille jest potrawą pokrewną, ale nie wywodzi się z Węgier" – oburza się Makłowicz.

Nigella Lawson, sałatka z mango
16.07.2022 14:55 Sałatka Nigelli Lawson z kurczakiem i mango. Hitowy sposób na zalegające resztki w lodówce

Prezentujemy przepis na sałatkę Nigelli Lawson z kurczakiem i mango. Ten hitowy sposób na zalegające resztki w lodówce, zachwyci was niepowtarzalnym, orzeźwiającym smakiem i soczystością. Doskonale sprawdzi się jako przekąska na letni dzień, nawet na imprezowym stole. Musicie jej spróbować. Nigella Lawson to brytyjska dziennikarka, która znana jest ze swojego zamiłowania do gotowania. Kiedyś prowadziła swoje programy w telewizji, teraz udziela się w internecie. Jej pomysł na zestawienie mięsa kurczaka i owocu mango jest naprawdę warty przetestowania. Delikatne, kruche mięso kurczaka dobrze bowiem komponuje się z wieloma dodatkami, a z aksamitnym i wyrazistym w smaku mango, naprawdę doskonale. Do przygotowania tej sałatki możecie wykorzystać mięso, które zostało wam z obiadu z poprzedniego dnia, np. z rosołu. Sięgnijcie też po inne składniki, na które nie macie lepszego pomysłu.

greckie gołąbki
15.07.2022 22:52 Niezwykłe greckie gołąbki zrobią furorę wśród domowników. 1 składnik może zaskoczyć

Poznajcie przepis na niezwykłe greckie gołąbki, które z pewnością zrobią furorę wśród domowników. Jeden ich składnik może was zaskoczyć, a są nim liście winorośli. Właśnie w nie, a nie w liście kapusty Grecy zawijają farsz. Gołąbki zachwycają lekkością i wyrazistym smakiem. My Polacy uwielbiamy gołąbki. Trudno się dziwić, wszak mięsno-ryżowy farsz owinięty liśćmi kapusty smakuje naprawdę dobrze. Jednak gołąbki nie są tylko naszą specjalnością. Robią je np. Grecy. Ich gołąbki, czyli dolmades różnią się jednak składnikami. W greckich gołąbkach miejsce kapusty zajmują liście winorośli, a farsz robi się z ryżu, ziół i przypraw. Są malutkie, ale bardzo charakterne. A to za sprawą dodatku mięty, koperku i soku z cytryny. Dziś powiemy wam, jak je zrobić. I mamy nadzieję, że poradzicie sobie z formowaniem tych maciupkich gołąbków. Pamiętajcie, by nakładać na liście stosownie mniej farszu, a wszystko powinno się udać. I jeszcze jedno — dolmades podaje się na zimno, na przekąskę.

pasztet z cukinii
15.07.2022 21:12 Przepyszny pasztet z cukinii. Najlepszy, niezawodny smak sezonu

Poznajcie przepis na przepyszny pasztet z cukinii. Ma najlepszy, niezawodny smak sezonu. Jest delikatny, lekkostrawny i nie ma w nim ani grama mięsa. Taki jarski pasztet sprawdzi się jako zimna przekąska lub przystawka. Możecie go podać z sosem czosnkowym. Cukinia jest warzywem o dość niepozornym smaku, co tak naprawdę jest jej dużą zaletą. Dzięki temu doskonale komponuje się z wieloma dodatkami, stanowiąc w wielu przypadkach doskonały wypełniacz. Jest niskokaloryczna i lekkostrawna i taki też jest przygotowany z niej jarski pasztet. Naprawdę warto go spróbować.

wątróbka smażona
15.07.2022 19:18 Smażona wątróbka według przepisu Kuronia. Klasyka bez udziwnień

Oto smażona wątróbka według przepisu Jakuba Kuronia. Jest klasyką bez żadnych udziwnień. Ma dodatek cebuli i jabłek, a także niezbędnych przypraw. A smakuje wybornie — jest delikatna, kremowa, ze słodkawym posmakiem. Podajcie ją z ziemniakami lub ryżem, a zamieni się w doskonałe danie obiadowe. Jeśli jadacie wątróbkę, to wiecie, że potrafi smakować doskonale. Odpowiednio przyrządzona jest soczysta, kremowa i wprost rozpływa się w ustach. A jak ją przygotować, by taka była? Jakub Kuroń radzi przed smażeniem namoczyć ją w mleku z dodatkiem przypraw. Dzięki temu znika z niej goryczka, a jej miejsce zajmuje smak aromatycznych przypraw. Kuroń smaży wątróbkę z cebulą i jabłkiem i jest to najbardziej klasyczne połączenie. Te trzy składniki doskonale się ze sobą komponują i uzupełniają. A wątróbka ze słodkawymi dodatkami jest naprawdę znakomita. Zresztą przekonajcie się o tym sami.

Pyszne i banalnie proste leczo z dodatkiem pieczarek. Klasyka w najlepszym wydaniu
14.07.2022 22:07 Zachwycający przepis na leczo. 1 składnik może zaskoczyć

Poznajcie zachwycający przepis na pyszne leczo. Jeden składnik może was zaskoczyć, a jest nim kukurydza. Nie tylko dodaje potrawie atrakcyjniejszego wyglądu, ale też chrupkości i słodkawego smaku. Leczo sprawdzi się jako danie obiadowe, możecie też podać je na kolację. Doskonale nadaje się do odgrzewania, ale równe dobrze smakuje na zimno. Leczo to potrawa wywodząca się z kuchni węgierskiej. Robi się je z trzech warzyw, a mianowicie z cebuli, papryki i pomidorów. Można do niego dodać kiełbasę i boczek, ale są przepisy typowo jarskie. Ważnym składnikiem tej potrawy jest tłuszcz, na którym przesmaża się warzywa. Dodaje on całości smaku i wyjątkowej konsystencji. Istotne są też aromatyczne przyprawy.

Doskonały sposób na pyszną młodą cebulkę konserwową. Prosty przepis
13.07.2022 21:00 Doskonały sposób na pyszną młodą cebulkę konserwową. Prosty przepis

Poznaj doskonały sposób na pyszną, młodą cebulkę konserwową z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i gorczycy. Cebulki są gotowe już po kilku godzinach, a im dłużej marynują się w aromatycznych przyprawach, tym ich smak jest jeszcze lepszy. Młode cebulki to nie tylko pyszny dodatek do twarożku, sałatek i innych dań. Przygotujesz z nich rewelacyjne przetwory do słoików, które zachowają świeżość przez wiele miesięcy. Małe cebulki konserwowe zachwycą wszystkich niepowtarzalnym smakiem.Cebula konserwowa jest świetnym dodatkiem do mięs, sałatek i do zimnej płyty. W cebulce nie może zabraknąć liści laurowych, ziela angielskiego, ziaren pieprzu i gorczycy. To one nadają smak i aromat. Cebule są gotowe już po kilku godzinach, jednak najlepszy smak uzyskasz po kilku dniach, kiedy warzywo nieco zmięknie i dokładnie najdzie przyprawami i zalewą. Cebuli konserwowe koniecznie pasteryzuj, dzięki czemu zachowają świeżość i smak na długo.

siostra Anastazja, bób
09.07.2022 16:45 Siostra Anastazja podaje bób inaczej niż wszyscy. Łączy go z pysznym dodatkiem

Siostra Anastazja podaje bób inaczej niż wszyscy. Łączy go z pysznym dodatkiem, którym są grzyby. Dzięki temu potrawa jest nie tylko pożywna, ale też bardzo aromatyczna. Można ją podać jako dodatek do obiadu lub z makaronem. Będziecie zaskoczeni smakiem tej wersji bobu. Sezon na bób właśnie się rozpoczął i trochę potrwa. Wykorzystajcie więc go na przetestowanie ciekawych przepisów z dodatkiem tego warzywa. Bo oczywiście smaczny jest gotowany, jedzony na przekąskę. Jednak na tym nie kończą się możliwości pysznego bobu. Ciekawą propozycję ma siostra Anastazja. Ugotowany bób łączy z duszonymi grzybami, dzięki czemu nabiera on wyraźnego smaku i aromatu. Smaku całości dodaje śmietanka i kilka przypraw. Koniecznie przetestujcie ten prosty przepis.

fasolka po bretońsku
07.07.2022 17:22 Szybka fasolka po bretońsku Marty w formie gęstej zupy. Treściwe danie starczy na 2 dni, idealne na weekend

Poznajcie przepis Marty na szybką fasolkę po bretońsku w formie gęstej zupy. Przygotowane według niego treściwe danie starczy na dwa dni dla całej rodziny. Będzie smaczne, pożywne i całkiem tanie. Zrobicie je z fasoli i innych warzyw, a aromatu całości doda kiełbasa i przyprawy. Fasolka po bretońsku jest bardzo smacznym i pożywnym daniem. Jego podstawowym składnikiem jest fasola, która stanowi doskonałe źródło białka i innych cennych składników odżywczych. To powoduje, że potrawa ta może z powodzeniem zastąpić danie mięsne. Smaku fasolce po bretońsku dodają inne warzywa, w tym pomidory, a także kiełbasa i aromatyczne przyprawy. Danie to jest zwykle dość zawiesiste, jednak Marta proponuje zrobić je w nieco rzadszej formie. Dzięki temu bardziej przypomina zupę niż drugie danie.

Siostra Anastazja robi pyszne kotlety z sera. Prosty patent na tani obiad
06.07.2022 13:56 Siostra Anastazja robi pyszne kotlety z sera. Prosty patent na tani obiad

Pomysł na szybki, tani obiad? Przygotuj jarskie kotlety z serem według przepisu siostry Anastazji. Kotlety z dodatkiem ziemniaków, cebulki i świeżych ziół smakują wyśmienicie i są doskonałą alternatywą dla klasycznych kotletów.Pomysły na tanie obiady podbijają Internet. Wystarczy kilka prostych składników, a możemy ugotować pyszny obiad dla całej rodziny za grosze. Jednym z takich przepisów są właśnie kotlety z sera, ziemniaków i cebuli.Do kotletów przygotuj również lekką surówkę z młodej kapusty lub z kapusty pekińskiej. Świetnym pomysłem na urozmaicenie taniego obiadu jest fasolka szparagowa, blanszowane warzywa sezonowe lub sałatka z pomidora.Kotlety obtoczone w bułce tartej i smażone na oleju mają złocistą, chrupiącą skórkę, a w smaku przypominają pierogi ruskie. Kotlety są bardzo pożywne, lekkie i pełne smaku. Koniecznie doprawmy je posiekanym koperkiem i natką pietruszki lub szczypiorkiem, a tani obiad wyjdzie genialnie.

por
05.07.2022 21:00 Jednogarnkowa potrawka gruzińska z warzywami. Prosty sposób na zieloną część pora

Nie wiesz, co zrobić z zielonej części pora? Mamy na nią prosty sposób — przygotuj z niej i z jeszcze kilku warzyw jednogarnkową potrawkę gruzińską. Problem sam się pysznie rozwiązuje, a ty masz niezwykłe i pełne smaku danie na obiad. Podaj je na przykład z pieczywem, a będzie idealne na lato.Por nie jest zbyt popularny w naszej kuchni. Zwykle dodajemy go do zup, czasem zapiekamy lub robimy z niego surówkę. Zazwyczaj jednak sięgamy po zwartą, białą część, która jest łagodniejsza w smaku. Ma też mniej włóknistą strukturę od części zielonej, na którą zwykle nie mamy pomysłu. Może i nie jest ona zbyt delikatna, ale z pewnością pełna smaku i składników odżywczych i szkoda ją zmarnować. Zielona część pora z pewnością doskonale nadaje się na zupę-krem. Po ugotowaniu jej z ziemniakami i zblendowaniu widać tylko piękny kolor i czuć wspaniały smak. Gruzini przyrządzają zaś z zielonej części pora niezwykłą potrawkę, na którą przepis podajemy poniżej.

placki z cukinii
05.07.2022 10:22 Wyborne placki z cukinii bez dodatku jajek. Lepsze nawet od ziemniaczanych

Nie masz pomysłu na obiad? Przygotuj obłędne placki z cukinii bez dodatku jajek. Są nawet lepsze nawet od placków ziemniaczanych. Zrobisz je szybko, bo wystarczy tylko zetrzeć na tarce cukinię, wymieszać ją z kilkoma składnikami i usmażyć. Podaj je na przykład z sosem jogurtowo-czosnkowym, a błyskawicznie znikną z talerzy.Jeśli macie przesyt mięsa, przygotujcie na obiad np. placki warzywne. Stanowią doskonałą odmianę od klasycznych dań, a są tanie i szybkie do zrobienia. Dziś proponujemy wam placki z cukinii. Może nie są tak popularne, jak placki ziemniaczane, jednak smakują doskonale. Po starciu do cukinii dodajcie trochę mąki i rozdrobnionych warzyw. Ciasto obędzie się nawet bez jajka. Usmażone placki podajcie z sosem czosnkowym. Możecie go przyrządzić na bazie majonezu lub lżejszego jogurtu naturalnego.

policzki wołowe
04.07.2022 14:43 Bijące rekordy popularności duszone policzki wołowe. Sekretem jest burgundowy płyn

Rozpoznajesz hitowe danie ze zdjęcia? Tak, są nim bijące rekordy popularności duszone policzki wołowe. Ich sekretem jest burgundowy płyn, który dodaje charakterystycznego smaku i aromatu. Specjał zachwyca niepowtarzalną konsystencją i miękkością, choć są oczywiście i tacy, którzy omijają go wielkim łukiem.Duszone policzki wołowe są daniem, o które pytają w wielu restauracjach. Zachwycają niepowtarzalnym, głębokim smakiem i niezwykłą konsystencją. Najważniejsze w ich przyrządzeniu jest to, by były odpowiednio miękkie. Wtedy bowiem smakują, jak należy.Nam w osiągnięciu odpowiedniej miękkości policzków wołowych pomoże wino. Czerwony, wytrawny płyn sprawi, że mięso szybciej skruszeje i stanie się miękkie, a jego smak i aromat będą niepowtarzalne.

bigos z młodej kapusty
03.07.2022 14:40 Bigos z młodej kapusty wedle receptury babci. Robi się w chwilę i smakuje bajecznie

Jesteś fanem bigosu? Właśnie dla ciebie podajemy recepturę babci na bigos z młodej kapusty. Zrobisz go w kilka chwil, a będzie smakował bajecznie. Bez długiego gotowania, pilnowania i nadmiaru mięsa. Ot, taka smaczna i lekka wersja bigosu w sam raz na lato.Podstawowym składnikiem bigosu jest zawsze kiszona kapusta. Niektórzy dodają też do niego świeżą, białą kapustę, by złagodzić nieco smak potrawy. Do bigosu dorzuca się też różne mięsa i przyprawy, a czasami również suszone grzyby i owoce. Taki bigos doskonale smakuje jesienią i zimą, jednak na lato jest trochę za ciężki. Dlatego na dziś polecamy bigos z młodej kapusty. Bigos z młodej kapusty jest nie tylko lżejszy dla żołądka i delikatniejszy w smaku, ale też nie wymaga długiego gotowania. Jest to dużą zaletą zwłaszcza w czasie upałów, gdy nie chce nam się spędzać dużo czasu w przegrzanej kuchni. Bigos z młodej kapusty zrobicie szybko i łatwo.

tatar
29.06.2022 18:18 Co zrobić, aby tatar nie ciemniał? Wystarczy wlać do niego 1 popularny produkt

Wiecie, co należy zrobić, aby tatar nie ciemniał? Wystarczy wlać do niego jeden popularny produkt, a mianowicie odrobinę soku z cytryny. Skutecznie powstrzyma on utlenianie się mięsa, co w sumie nie jest procesem szkodliwym dla naszego zdrowia, jednak odbiera potrawie apetyczny wygląd. Poznajcie też inne skuteczne sposoby, które zapobiegną ciemnieniu wołowiny.Tatar, czyli befsztyk tatarski robiony jest z surowej, rozdrobnionej wołowiny, którą miesza się z żółtkiem, oliwą i przyprawami. W potrawie tej ważna jest świeżość mięsa, ponieważ jemy ją bez obróbki termicznej.Idealne mięso na tatar powinno być chude, miękkie i świeże. Zwykle wykorzystuje się do tego udziec, szynkę, polędwicę lub ligawę. Co warto zaznaczyć — tatar spożywa się na surowo, bez obróbki termicznej, dlatego tak ważne jest, aby przed jego przygotowaniem zaopatrzyć się w dobrej jakości mięso.Po przyrządzeniu tatar często zmienia kolor. Nie jest to oznaką zepsucia potrawy, ale naturalnego procesu utleniania. Przy dostępie tlenu wołowina zmienia bowiem barwę z krwistoczerwonej na szaro-brunatną. Nie jest to szkodliwe dla naszego organizmu, ale z pewnością taki tatar nie wygląda zbyt apetycznie. Czy jednak można zapobiec ciemnieniu tatara?

zupa cebulowa
27.06.2022 11:23 Najtańsza zupa z niczego, obiad za kilka groszy. Sycący posiłek za bezcen dla całej rodziny

Dziś polecamy obiad za kilka groszy. Będzie nim najtańsza zupa z niczego, a dokładnie z cebuli, którą każdy z pewnością ma w swoich kuchennych zapasach. Warzywo trzeba tylko pokroić, podsmażyć i ugotować z przyprawami. Gdy podacie ją z grzankami, zamieni się w efektowne danie. Zupa cebulowa jest jednym z najprostszych dań, które z pewnością każdy z was może przygotować w dowolnym momencie. Do jej ugotowania potrzebna jest w zasadzie tylko cebulą, którą zazwyczaj macie w domu. Będzie to więc obiad za kilka groszy. Oczywiście im więcej składników dorzucicie do tej zupy za kilka groszy, tym jej smak będzie bogatszy i stanie się pożywniejsza. Nieodzownym dodatkiem jest kilka przypraw, które też z pewnością znajdziecie w kuchennej szufladzie. Do ugotowania tej zupy za grosze możecie wykorzystać rosół z poprzedniego dnia czy bulion. Podajcie ją najlepiej z grzankami.

siostra Anastazja, ryba zapiekana z warzywami
23.06.2022 22:15 Siostra Anastazja zapieka rybę w jarzynach. Cudowny, wykwinty obiad na piątek

Poznajcie przepis siostry Anastazji na rybę zapiekaną w jarzynach. Sprawdźcie, jak w prosty sposób powstaje cudowny, wykwinty obiad na piątek. Jest zdrowy i lekkostrawny, a przygotujecie go szybko i łatwo. Najmniej pracy będziecie mieć, jeśli sięgniecie po filety rybne. Siostra Anastazja słynie ze swoich sprawdzonych przepisów na pyszne potrawy i ciasta. Dziś proponuje wam prostą i smaczną zapiekankę. Jej podstawę stanowi ryba, a dopełnieniem są warzywa. Całość odpowiednio doprawiona i zapieczona pod warstwą żółtego sera z pewnością szybko zniknie z talerzy.

surówka Coleslaw
23.06.2022 21:28 Kultową surówkę Coleslaw z KFC zrobisz z łatwością w domowym zaciszu. Bije na głowę wszystkie inne

Wiesz, że kultową surówkę Coleslaw z KFC zrobisz z łatwością w domowym zaciszu? Na dodatek z pospolitych składników i w prosty sposób. Ta surówka bije na głowę wszystkie inne. Jej smak doskonale bowiem komponuje się z przeróżnymi daniami obiadowymi. Surówkę Coleslaw znamy przede wszystkim z restauracji KFC. Serwują ją tam do swoich dań i trzeba przyznać, że jest bardzo smaczna. Zachwyca soczystością i wyraźnym smakiem. Wiele osób próbuje odtworzyć jej smak, jednak z różnym powodzeniem. Poniższy przepis wydaje się bardzo trafiony. Przekonajcie się o tym sami.

Karol Okrasa, tatar
23.06.2022 20:46 Okrasa ma wręcz genialny patent na tatara. Podaje go z niezwykłym musem

Karol Okrasa ma wręcz genialny patent na tatara. Podaje go z niezwykłym musem przygotowanym z marynowanych grzybów. Całość smakuje nadzwyczajnie i wygląda bardzo elegancko. Taką przystawką możecie nawet gości. Sprawdźcie, jak ją przygotować. Tatar czy inaczej befsztyk tatarski jest przystawką, czy też zimną przekąską przygotowywaną z dobrej jakości wołowiny. Najlepiej zrobić ją z polędwicy wołowej, ale można też z ligawy. Mięso powinno się drobno posiekać, choć zazwyczaj przepuszcza się je przez maszynkę do mielenia. Potem miesza się je z posiekaną cebulą, żółtkiem i oliwą i doprawia. Jednak powyższy sposób to klasyka, a Karol Okrasa opracował swoją recepturę na wyjątkowy tatar. Serwuje go bowiem na musie z marynowanych podgrzybków. Całość smakuje naprawdę niesamowicie.

placki z bobu
20.06.2022 13:45 Chrupiące i bajecznie pyszne placki z bobem. Sezonowy przysmak może być jeszcze doskonalszy, niesamowite

Poznajcie przepis na chrupiące i bajecznie pyszne placki z bobem. Niesamowite, że sezonowy przysmak może być jeszcze doskonalszy dzięki temu, że zrobimy z niego danie z patelni. Placki mają niebanalny smak i są bardzo pożywne. Może zaserwujecie je dziś na obiad?W naszej kuchni najpopularniejsze są placki ziemniaczane. Jednak placki można też przygotować z innych warzyw. Tak naprawdę wszystkie nadają się na tę potrawę. Niektóre trzeba wcześniej ugotować, inne tylko zetrzeć i wymieszać z jajkiem, mąką i przyprawami. Do warzywnych placków warto podać sos czosnkowy. Można go przygotować na bazie jogurtu naturalnego, serka lub majonezu. Dodać do niego też trochę świeżych, posiekanych ziół i doprawić go do smaku.

Placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków
19.06.2022 19:44 Placki ziemniaczane bez tarcia z ugotowanych ziemniaków. Prosty i niedrogi obiad

Placki ziemniaczane bez tarcia będą doskonałą alternatywą dla tych z was, którzy nie przepadają za ścieraniem warzyw i nie mają robota kuchennego. Przygotowanie rarytasu z ugotowanych ziemniaków pozwoli też na zagospodarowanie resztek z niedzielnego obiadu. Sprawdźcie nasz prosty przepis. Placki ziemniaczane bez tarcia przygotujecie z łatwością. Wystarczy sięgnąć po ugotowane ziemniaki i połączyć je z kilkoma innymi składnikami, które z pewnością macie w kuchni. Będzie szybko, smacznie i oszczędnie. Spróbujecie?

Ewa Wachowicz, kaszanka
19.06.2022 09:21 Wachowicz łączy kaszankę z wybornym dodatkiem. Wielki smakołyk w zachwycającej wersji

Zastanawiacie się, co dziś wrzucić na ruszt? A może wielki smakołyk w zachwycającej wersji? Ewa Wachowicz łączy kaszankę z wybornym dodatkiem, którym jest kapusta kiszona. W ten sposób powstaje pełne, sycące danie, które można podać z chlebem lub pieczonymi ziemniakami. Kaszanka jest wędliną podrobową, która ma wielbicieli i licznych przeciwników. Ci jednak, którzy choć raz jej spróbowali, wiedzą, że potrafi smakować doskonale. Choć można ją jeść na zimno, najsmaczniejsza jest smażona lub pieczona na grillu. Kaszankę zwykle łączy się z cebulą, czasem też z jabłkiem. Ewa Wachowicz pokusiła się na ciekawe zestawienie jej z kiszoną kapustą. Zawija oba produkty w folię aluminiową i piecze na ruszcie grilla. Efekt jest naprawdę bardzo smaczny. Przekonajcie się o tym sami.