Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Cebula

Cebula

Tomasz Strzelczyk, obiad z kurczaka
09.03.2022 01:00 Prosty patent Strzelczyka na tani i szybki obiad z kurczaka. Pokocha go cała rodzina

Pyszny obiad, który można przygotować w pół godziny z niewyszukanych składników, jest tym, czego wszyscy potrzebują. Dlatego dzisiaj zdradzimy wam prosty patent Strzelczyka na tani i szybki obiad z kurczaka. Jesteśmy pewni, że pokocha go cała rodzina. Kurczak wciąż jest u nas najtańszym i najłatwiej dostępnym mięsem. Można go przygotować na wiele sposobów. Doskonale nadaje się do pieczenia, duszenia, gotowania i smażenia. Tomasz Strzelczyk proponuje przygotować z niego szybkie danie z patelni. Wystarczy dodać kilka składników, całość przesmażyć, poddusić i gotowe.W naszym materiale prezentujemy zdjęcia pochodzące z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA.

Obierki z cebuli w garnku
05.03.2022 01:00 Jak wykorzystać w kuchni obierki cebuli?

Obieranie cebuli jest czynnością codzienną, dlatego obierki z tego warzywa stanowią dużą część odpadków. Świetnym sposobem na ich wykorzystanie, jest dodanie ich do duszącego się mięsa z kurczaka. Skórka z cebuli nada mięsu wybornego smaku oraz ciekawego koloru, a także pozytywnie wpłynie na jego soczystość. Obierki z cebuli zwykle lądują w koszu na śmieci. Raz do roku, na chwilę przed Wielkanocą, Polacy wykorzystują je do zabarwienia skorupek jaj, aby zrobić ładne i kolorowe pisanki. Poza tym, dla obierek nie ma większego zastosowania. Okazuje się jednak, że można w smaczny i łatwy sposób użyć je w kuchni. Wystarczy przykryć nimi mięso z piersi kurczaka, a następnie szybko je poddusić. Takie mięso komponuje się idealnie ze zwykłymi kartoflami oraz mizerią.

placki ziemniaczane
04.03.2022 01:00 Ekspresowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków

Placki ziemniaczane mają duże grono wielbicieli. Wszyscy lubią je jeść, gorzej jest z ich przygotowaniem. Tarcie ziemniaków nie należy bowiem do przyjemności. Mamy jednak dla was dobre rozwiązanie, dzięki któremu placki przygotujesz w mgnieniu oka. Sprawdź, jak zrobić ekspresowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków.Klasycznym narzędziem pomocnym przy robieniu placków ziemniaczanych jest tarka. Niektórzy uważają, że powinna mieć małe otwory, inni wolą ścierać ziemniaki na większych oczkach, bo wtedy są bardziej chrupiące. Jednak przy robieniu tych placków warto skorzystać z pomocy domowych urządzeń. Możecie rozdrobnić ziemniaki, używając np. kuchennego robota, malaksera czy blendera. Wystarczy tylko obrać ziemniaki, pokroić je na kawałki i błyskawicznie rozdrobnić.

krojenie cebuli
03.03.2022 01:00 Co zrobić, żeby nie płakać podczas krojenia cebuli?

Cebula jest jednym z najpopularniejszych warzyw w naszej kuchni. Trudno bez niej wyobrazić sobie duszone mięso, zupę czy sałatkę. Dodaje smaku, jest też bardzo zdrowa. Ma jednak dużą wadę — wyciska łzy. A wiecie, co zrobić, żeby nie płakać podczas krojenia cebuli? Nasze patenty pomogą wam tego uniknąć.Fakt, że cebula wyciska z nas łzy, wynika z tego, że zawiera ona kwas siarkowy. Krojąc cebulę, uwalniamy enzymy, a jeden z nich wchodzi w reakcje z aminokwasami zawierającymi siarkę. W wyniku tego powstają kwasy sulfonowe, które przekształcają się w gaz powodujący łzawienie.Jak tego uniknąć? Niektórzy radzą siekać cebulę na zewnątrz. Jednak ganianie z deską do krojenia na balkon nie jest zbyt wygodne. Na szczęście mamy kilka bardziej praktycznych rozwiązań.

Pasta kanapkowa
03.03.2022 01:00 Intensywna i aromatyczna pasta kanapkowa z kiszonej kapusty

Większość z nas myśląc o paście kanapkowej, wyobraża sobie gładką masę zrobioną na bazie jajek, ewentualnie tuńczyka. Dzisiaj mamy jednak dla was coś zupełnie nowego. Mowa o paście z kiszonej kapusty, która ma intensywny smak i pysznie komponuje się z razowym pieczywem na zakwasie. Niżej zdradzamy przepis. Pasta kanapkowa jest produktem, który zawsze warto mieć pod ręką. Dzięki niemu można przygotować w błyskawicznym tempie śniadanie czy kolacje - wystarczy posmarować pastą kromkę chleba i posiłek gotowy. Pasta na bazie kiszonej kapusty charakteryzuje się wyjątkowo mocnym smakiem. Dlatego w celu złagodzenia i wypośrodkowaniu aromatów, do całości dodaje się orzechy włoskie.

pieczarki faszerowane
03.03.2022 01:00 Niezawodny sposób na pieczarki faszerowane serem

Masz ochotę na pyszną przekąskę? A co powiesz na pieczarki faszerowane serem? Mamy na nie niezawodny sposób — kapelusze grzybów wystarczy wypełnić żółtym serem i zapiec. Ta prosta i szybka przekąska z pewnością podbije wszystkie podniebienia. Pieczarki to grzyby hodowlane, które mają wiele zalet. Są dostępne przez cały rok, mają przystępną cenę i są lżejstrawne, niż grzyby leśne. A ponad wszystko zachwycają swoim smakiem i aromatem.Grzyby te można dusić i podawać do dań obiadowych, stanowią też świetny dodatek do zup i zapiekanek. Można z nich też uczynić podstawę dania — napełnić je prostym farszem i zapiec. Będą smakowały naprawdę wybornie.

śledzie
02.03.2022 01:00 Niezwykła postna potrawa ze śledzia. Przepis pochodzi z 1895 roku

W czasie postu nie powinniśmy jeść mięsa. Jego miejsce w czasie obiadu mogą zastąpić np. ryby. Dziś przedstawimy wam niezwykłą postną potrawę ze śledzia. Prezentowany przez nas przepis pochodzi z 1895 roku. Warto go przetestować, choćby po to, by zasmakować dawnych specjałów.Forszmak, bo o nim mowa, został dziś nieco zapomniany. Za to przed wojną pojawiał się na polskich stołach dość często. Był pożywną potrawą, którą można było przygotować z niedrogich składników. Forszmak serwowano na przystawkę, a nawet na śniadanie. Forszmak ma postać zapiekanki, czy też oszczędnego pasztetu. Podstawą tej potrawy są ziemniaki. Smaku całości dodają śledzie, cebula i przyprawy. Okres Wielkiego Postu jest bardzo dobrym czasem na przetestowanie tego przepisu.

zapiekanka
01.03.2022 01:00 Ekspresowa zapiekanka makaronowa z żółtym serem i mięsem mielonym

Jest łatwa i szybka do przygotowania i bardzo pożywna. Mowa o ekspresowej zapiekance makaronowej z żółtym serem i mięsem mielonym. Doskonale sprawdzi się jako danie obiadowe, świetnie nadaje się do odgrzewania. Czy potrzebujecie jeszcze większej zachęty, by ruszyć do kuchni?Gotując codziennie obiad, często brakuje nam już pomysłów na to, co przygotować. Ile można bowiem smażyć kotletów, dusić mięs w sosie czy piec kurczaków? Dobrą odmianą od tych typowo mięsnych potraw, będzie danie, które i owszem zawiera mięso, ale jako dodatek. I co ważne jest ono łatwe do przygotowania i nie ma przy nim dużo pracy. Co więcej, cały obiad mieści się w jednym naczyniu.

Puree z ciecierzycy
28.02.2022 01:00 Prosty przepis na przepyszne puree z ciecierzycy

Puree z ciecierzycy to świetny dodatek do obiadu, np. ryb, drobiu lub jagnięciny. Puree doskonale sprawdza się również jako pasta kanapkowa, z kromką świeżego pieczywa smakuje obłędnie. Poznaj przepis na puree z ciecierzycy z pieczoną cebulą i pastą sezamową.Puree z ciecierzycy jest pysznym dodatkiem obiadowym, a także pastą kanapkową, która zawsze znika błyskawicznie. Do puree dodaję pieczoną cebulę czerwoną, posiekaną natkę pietruszki i tahini.Tahini, czyli pasta sezamowa, ma bardzo wyraźny smak i doskonale łączy się z ciecierzycą, nadając jej sezamowej nuty. Tahini jest wydajna i prosta w przechowywaniu- po odkręceniu słoiczka z pastą, wlej na wierzch oliwę z oliwek, dzięki czemu tahini będzie świeża przez wiele dni.Puree z ciecierzycy świetnie pasuje do jagnięciny, ryb, drobiu, nadając im ciekawy smak. Danie podane z aksamitnym puree wyglądają jak z najlepszej restauracji i właśnie tak smakują- tu poznasz przepis na pieczony udziec jagnięcy, podaj go z puree z cieciorki, a będzie pysznie.

Purée z cebuli. Prosty i pyszny dodatek obiadowy
27.02.2022 01:00 Purée z cebuli. Prosty i pyszny dodatek obiadowy

Do obiadu zawsze podajecie tłuczone ziemniaki? Tym razem proponujemy wam przygotowanie czegoś nieco innego. Delikatnie słodkie purée z cebuli doskonale zastąpi klasyczny skrobiowy dodatek. Skusicie się? Choć cebulę najczęściej podsmaża się i dodaje do dań, są przepisy, w których gra pierwsze skrzypce. Wspomnieć tu trzeba przede wszystkim o wyjątkowo smacznej konfiturze z czerwonej cebuli, która doskonale smakuje już z chlebem, oraz o aromatycznej zupie cebulowej, która skradła już niejedno serce. Cebulowe purée jest kolejną propozycją na niestandardowe wykorzystanie tego zdrowego warzywa. Z powodzeniem zastąpi ono tłuczone ziemniaki i będzie smakowało z każdym pieczonym mięsem oraz jego zamiennikami. Spróbujcie koniecznie.

wieprzowina
27.02.2022 01:00 Prosty przepis na wieprzowinę pieczoną w sosie własnym - idealny pomysł na uroczysty obiad

Wieprzowina należy do najpopularniejszych mięs w polskiej kuchni. Lubimy ją zwłaszcza dusić i piec. Dziś zdradzimy wam prosty przepis na wieprzowinę pieczoną w sosie własnym. Jest to idealny pomysł na uroczysty obiad. Podajcie ją z ugotowanymi lub pieczonymi ziemniakami, a także surówką lub jarzynką. Rodzina będzie zachwycona. Mięso wieprzowe jest dość łatwe do przyrządzenia. I co ważne, trudno je zepsuć. Zawiera w sobie sporo tłuszczu, który zapewnia pieczeni soczystość. W czasie pieczenia pod mięsem pojawia się sporo płynu, który po zagęszczeniu, można podać jako sos do ziemniaków.

Leczo Małgorzaty Rozenek-Majdan
25.02.2022 01:00 Pyszne i lekkostrawne leczo Małgorzaty Rozenek-Majdan

Leczo dzięki swojej popularności jest częstym wyborem, gdy przychodzi czas myślenia nad obiadem. Małgorzata Rozenek-Majdan w swoim programie "Rozenek cudnie chudnie" zaprezentowała przepis na swoją dietetyczną wersję węgierskiej potrawki. Szokującym dla niektórych smakoszy może być fakt, że celebrytka nie dodaje do leczo kiełbasy. Leczo charakteryzuje się łatwością przygotowania, stosunkowo niską ceną oraz doskonałym smakiem. Małgorzata Rozenek-Majdan pokazała, jak przygotowuje to danie w ekspresowym tempie i dietetycznym stylu. Aktorka usunęła z receptury kiełbasę, co znacznie zmniejsza kaloryczność oraz ciężkostrawność leczo. Mimo braku mięsa, potrawa ma intensywny smak z uwagi na obecność pieczarek, które wypełnione są umami.

Wątróbka w śmietanie z pieczarkami
25.02.2022 01:00 Przepis na duszoną wątróbkę z pieczarkami w białym sosie

Wątróbka z cebulką jest kontrowersyjną potrawą, wywołującą mnóstwo emocji, ponieważ ma równie dużo zwolenników, co przeciwników. Pysznym sposobem na podanie jej w bardziej przystępnej wersji, jest uduszenie jej w szklance śmietany razem z pieczarkami. Po takiej obróbce wątróbka jest delikatna, soczysta i pełna smaku. Wątróbka dawniej była zmorą większości dzieci, którym rodzice kazali jeść ich najbardziej znienawidzony produkt. Jeśli cały czas czujesz do niej awersję, lecz chciałbyś dać jej szansę - mamy doskonałą recepturę. Duszenie wątróbki i pieczarek w śmietanowym sosie pozwala cieszyć się soczystym i delikatnym mięsem. Pamiętaj, aby wymoczyć wątróbkę w mleku przez kilka godzin, żeby pozbyć się jakiejkolwiek goryczki.

smalec
23.02.2022 01:00 Błyskawiczny smalec bez nieprzyjemnego zapachu podczas gotowania

Domowy smalec potrafi urzec swym smakiem. Jednak jego tradycyjny sposób przygotowania wymaga od nas sporo uwagi, a mieszkanie wypełnia wtedy charakterystyczna woń. Mamy na to rozwiązanie — przygotujcie błyskawiczny smalec bez nieprzyjemnego zapachu podczas gotowania. Oto sprawdzona receptura. Wyobraźcie sobie kromkę świeżego chleba posmarowaną domowym smalcem i obłożoną plasterkami kiszonego ogórka. Macie na nią ochotę? Jeśli tak, za chwilę możemy wspólnie przystąpić do przygotowania smalczyku. Zgromadźcie tylko potrzebne produkty, według poniższego wykazu, a reszta zrobi się niemal sama. W jaki sposób?Zamiast zesmażać słoninę w garnku na kuchence, wytopimy ją w piekarniku. Dzięki temu tłuszczu nie trzeba będzie mieszać, a nieprzyjemne zapachy nie będą się rozprzestrzeniać po całej kuchni.

Smażenie cebuli
23.02.2022 01:00 Jak dobrze zeszklić cebulę? Wyjaśniamy krok po kroku

Cebula swoje miejsce ma w większości wytrawnych potraw, ponieważ gra bardzo istotną rolę - nadaje im odpowiedniego smaku i poprawia jego głębie. Żeby uzyskać taki efekt, konieczne jest dobre zeszklenie cebuli. Skutecznym trikiem ułatwiającym zeszklenie warzywa jest dosypanie do niego szczypty soli lub cukru, dzięki czemu karmelizacja zachodzi szybciej. Cebula jest popularna na całym świecie i obok czosnku można znaleźć ją w najróżniejszych recepturach. Po obróbce termicznej zmienia ona swoje właściwości, co jest ochoczo wykorzystywane przez wszystkich kucharzy. Najczęściej pokrojoną w kostkę, plasterki lub piórka cebulę smaży na patelni z olejem. Taka metoda daje możliwość wygodnej obserwacji i oceniania stopnia wysmażenia. Niżej zdradzamy co zrobić, aby całe zadanie zawsze kończyło się 100% sukcesem.

Tomasz Strzelczyk, karkówka
20.02.2022 01:00 Przepis Strzelczyka na pyszną karkówkę duszoną w smalcu

Karkówka jest mięsem pełnym smaku. Zawdzięcza go sporej ilości tłuszczyku, który zawiera. Dziś zaskoczymy was przepisem Strzelczyka na pyszną karkówkę duszoną w smalcu. Takie mięso można podać na ciepło na obiad lub zamknąć je w słoiku i podawać na zimno na przykład z pieczywem. Karkówka jest mięsem, które doskonale smakuje na ciepło i na zimno. Na ciepło zwykle serwujemy pieczoną w całości lub grillowaną. Na zimno doskonała jest wystudzona pieczeń. Można ją kroić w cienkie plasterki i serwować jak wędlinę. Jeśli jednak chcecie spróbować nieco innej metody przyrządzenia tego mięsa, uduście je w smalcu. Przekonacie się, jak bardzo wyjdzie soczyste i smaczne.

Ewa Wachowicz, gołąbki
20.02.2022 01:00 Niesamowity przepis Ewy Wachowicz na gołąbki zalewane żurkiem

Gołąbki z kapusty można dusić lub zapiekać. Wcześniej zwykle zalewa się je bulionem, czasem z dodatkiem przecieru pomidorowego. Dziś zaprezentujemy wam jednak niesamowity przepis Ewy Wachowicz na gołąbki zalewane żurkiem. Są wyraziste w smaku i dosłownie rozpływają się w ustach.Jest co najmniej kilka sposobów przyrządzania gołąbków z kapusty. Po pierwsze są różne receptury na farsz. Druga, największa różnica dotyczy zwykle ich końcowej obróbki. Gołąbki można bowiem ułożyć w naczyniu do zapiekania, podlać odrobiną bulionu lub nie i piec je ok. godzinę, aż będą miękkie. Do tak przygotowanych gołąbków zwykle serwuje się sos pomidorowy.Innym sposobem przyrządzenia gołąbków jest zalanie ich bulionem lub sosem pomidorowym i duszenie ich, do czasu aż, będą miękkie. Przepis Ewy Wachowicz zaskakuje więc oryginalnym płynem, w którym zapieka się gołąbki.

Ryż Tomasza Strzelczyka
19.02.2022 01:00 Tomasz Strzelczyk zdradził przepis na najtańszy obiad z ryżu

Przygotowanie taniego obiadu nie wymaga nawet wyjścia do sklepu - korzystając z poniższej receptury, wykorzystać produkty dostępne pod ręką. Tomasz Strzelczyk na swoim kanale YouTube zaprezentował przepis na obiad za niewielkie pieniądze. Potrzeba do niego jedynie ryżu i kilku innych składników. Na całym świecie inflacja odbija się na kieszeniach ludzi, dlatego bardzo popularne zaczynają być niedrogie posiłki i pomysły na obiad. Dzięki nim z łatwością i małym nakładem finansowym można wyżywić całą rodzinę. Tomasz Strzelczyk na swoim kanale YouTube pokazał sposób na przyrządzenie obiadu za grosze. Mimo małego kosztu można stworzyć coś naprawdę pysznego - wystarczy kierować się poradami Strzelczyka.

smażące się kotety
16.02.2022 01:00 Staropolski przepis na kotlety schabowe marynowane w maślance

Kotlety schabowe są tradycyjnym, polskim daniem. Każdy przyrządza je nieco inaczej, osiągając podobnie smaczny efekt. Spróbujcie jednak kotletów schabowych marynowanych w maślance, a nigdy więcej nie przyrządzicie ich inaczej. Staropolski przepis, który prezentujemy, ma jedną kluczową zasadę, której warto się trzymać. Każdy dom ma swoją recepturę na kotlety schabowe. Większość osób jednak po rozbiciu mięsa przyprawia je solą i pieprzem, panieruje i smaży. Tymczasem schab warto wcześniej zamarynować. Dzięki temu kotlety będą smaczniejsze, bardziej kruche i delikatne. Staropolski przepis zaleca marynowanie mięsa w maślance. Do marynaty nie należy jednak dodawać soli, bo sól zamknie pory w mięsie, utrudniając wnikanie do niego smaków.

kotlety mielone
12.02.2022 01:00 Obłędnie soczyste kotlety mielone z ryżem

Jeśli chcesz przygotować pożywny, ale dość lekki obiad możesz zrobić kotlety mielone. Jednak nie takie klasyczne, pełne mięsa, tylko nieco delikatniejsze. Poznaj przepis na obłędnie soczyste kotlety mielone z ryżem. Dzięki dodatkowi ugotowanego ryżu kotlety będą dość miękkie, ale też wilgotne w środku.Kotlety mielone rzadko robi się wyłącznie z mięsa. Zwykle dodaje się do nich namoczoną bułkę, po to by zwiększyła ich soczystość i dodała im lekkości. Niektórzy wzbogacają je też startymi warzywami czy posiekaną zieleniną. Niewątpliwie te dodatki wpływają też na ostateczny smak dania. My postanowiliśmy połączyć mielone mięso z ugotowanym ryżem. Za jego sprawą, kotlety stają się lżejsze, ale zachowują swój smak. Ryż jest bowiem dodatkiem dość neutralnym smakowo. Zwiększa natomiast soczystość kotletów.

wątróbka
11.02.2022 01:00 Co zrobić, żeby wątróbka nie stała się twarda i sucha?

Lubicie smażoną wątróbkę? Soczystą, miękką, z dodatkiem podduszonej cebuli? Zdania na pewno są podzielone między tych, co nie tkną tego dania i tych, którzy się nim zajadają. Dla tych drugich mamy garść porad dotyczących tego, co zrobić, żeby wątróbka nie stała się twarda i sucha. Koniecznie je przeczytajcie.Wątróbka należy do najpopularniejszych i najbardziej lubianych podrobów. Dodaje się ją do pasztetów i farszów, ale też przyrządza jako samodzielne danie. Zwykle się ją smaży, choć można też piec i dusić. Sztuką jest jednak przygotować wątróbkę tak, by była aksamitna i soczysta. Podpowiemy wam, jak to osiągnąć.

kopytka
11.02.2022 01:00 Smakowite, tradycyjne kopytka w słodkiej, zniewalającej panierce

Kopytka są doskonałym sposobem na wykorzystanie ziemniaków z poprzedniego dnia. Ziemniaki wystarczy wytłuc, zagnieść z kilkoma dodatkami, pokroić i ugotować. Tak przygotowane kluski świetnie smakują podane np. z gulaszem. Teraz przedstawimy wam jednak przepis na smakowite, tradycyjne kopytka w słodkiej, zniewalającej panierce. Możesz je zjeść same, bez żadnych dodatków. Ziemniaki zajmują w polskiej kuchni bardzo ważną pozycję. Najpopularniejsze są gotowane, serwowane do obiadu. Gdy przesadzimy z ich ilością, warto przerobić je na zupełnie nową, pyszną potrawę. Dzięki temu nic się nie zmarnuje, a domownicy będą zajadać się np. pysznymi kopytkami.

kiszka ziemniaczana
09.02.2022 01:00 Prosty przepis na kultową kiszkę ziemniaczaną z wędzonym boczkiem

Kiszka ziemniaczana jest oryginalnym i pysznym specjałem. Możecie jej spróbować, będąc na wschodzie Polski, czasami też kupić w sklepie. Co ciekawe, choć zwykle leży obok wędlin, mięsa zawiera niewiele. Dziś podamy wam prosty przepis na kultową kiszkę ziemniaczaną z wędzonym boczkiem. Takiej w sklepie z pewnością nie kupicie. Kiszka ziemniaczana jest bardzo sycąca, choć w głównej mierze składa się z ziemniaków. Przypieczona, z chrupiącą skórką smakuje wyśmienicie. Można ją też kupić w sklepach, jednak dość rzadko. Jeśli więc macie na nią ochotę właśnie teraz, a w pobliskich sklepach ślad po niej zaginął, przygotujcie ją domowym sposobem. To nie takie trudne. Koniecznie pamiętajcie jednak o jednym dodatku. Jest nim wędzony boczek, który doda temu rarytasowi niezwykłego smaku i większej soczystości. Wcześniej pokrójcie go w kostkę i podsmażcie, dzięki czemu wydobędziecie z niego jeszcze więcej smaku.

Wegańska zupa cebulowa
08.02.2022 01:00 Nietypowa, apetyczna wegańska zupa cebulowa

Wegańska zupa cebulowa to pomysł na wyśmienity, aromatyczny, bezmięsny obiad. Zupa cebulowa jest bardzo wyraźna w smaku, doskonale wzmacnia i rozgrzewa, jest idealna w chłodne, jesienne i zimowe dni. Poznaj przepis na wegańską zupę cebulową.Wegańska zupa cebulowa to lekka, zdrowa zupa, którą pokochają nawet najwięksi miłośnicy mięsa. Zupa to prawdziwa bomba witaminowa, wzmacnia naszą odporność, działa antybakteryjnie i przeciwwirusowo i świetnie radzi sobie z przeziębieniem i grypą.Zupa cebulowa wegańska to jest również bardzo aromatyczna i rozgrzewająca, ponieważ gotowana jest na bulionie warzywnym. Zupę dopraw suszonym tymiankiem i podaj z grzanką z bagietki, a błyskawicznie zniknie z talerzy.Jeśli masz ochotę na lekką i bezmięsną wersję bigosu- tu poznasz przepis na wegański bigos, idealnie rozgrzewa i syci.

Wątróbka z cebulką
08.02.2022 01:00 Jak przygotować chrupiącą smażoną wątróbkę?

Podczas smażenia wątróbki największą obawą jest uzyskanie twardej jak podeszwa i suchej konsystencji bez żadnej chrupkości. Jeśli chcesz pochwalić się swoim gościom kulinarnym kunsztem, wykorzystaj poniższe porady. Wystarczy posypać wątróbkę odrobiną mąki i usmażyć ją na dobrze rozgrzanej patelni, a chrupiąca skórka z pewnością zachwyci smakiem. Wątróbka nie jest prostym w przygotowaniu produktem. Ryzyko goryczy, suchości oraz przesmażenia jest zawsze ogromne. Na szczęście znamy sposoby, dzięki którym minimalizuje się szansę pojawienia tych niechcianych cech. Największym błędem jest pominięcie podsypania wątróbki mąką. To ona jest odpowiedzialna za chrupiącą skórkę. Pamiętaj, aby zrobić to bezpośrednio przed smażeniem - w innym wypadku wilgoć wątróbki zanadto zwilży mąkę, co może spowodować jej odpadnięcie w kontakcie z gorącym tłuszczem.

Jak zrobić prażoną cebulkę?
03.02.2022 01:00 Jak zrobić prażoną cebulkę?

Cebulka prażona to świetny dodatek do wielu dań, jest bardzo aromatyczna, słodka i chrupiąca. Dodasz ją do mięsa, ziemniaków, pizzy, zapiekanek, sosów, posypiesz kanapkę. Jak zrobić prażoną cebulkę?Cebula jest warzywem stosowanym w każdej kuchni na świecie. Wzmacnia smak i aromat każdego dania, zup, sałatek, sosów. Cebulka prażona to krążki cebulowe obtoczone w mące z dodatkiem soli i cukru, a następnie smażone na oleju na złoty kolor.Cebulka prażona ma zupełnie inny smak od tradycyjnej, jest słodka i jeszcze bardziej esencjonalna. Cebulkę prażoną dodasz do każdego dania, sosu. Ziemniaki oprószone cebulką prażoną zyskują fenomenalny smak, zwykła kanapka również smakuje zupełnie inaczej, kiedy oprószysz ją prażonymi wiórkami.Prażona cebulka świetnie łączy się z pomidorami i mięsem- tu poznasz przepis na piersi kurczaka w sosie pomidorowym, dodaj do niej prażone wiórki, a wszyscy będą zachwyceni smakiem potrawy.Cebulkę dodaj również do burgerów wołowych z serem, będą przepyszne.

Syrop z cebuli
30.01.2022 01:00 Nowa, zachwycająca wersja syropu z cebuli

Syrop z cebuli dla niektórych jest prawdziwym zbawieniem w czasie choroby, a dla innych czymś, czego nie są w stanie przełknąć. Niezależnie czy jesteś fanem syropu, czy wręcz przeciwnie, warto stosować go w czasie przeziębienia. Aby nadać mu nowego smaku i właściwości, zrób go na bazie miodu z dodatkiem korzennych przypraw. Syrop z cebuli to nieocenione remedium na ból gardła i męczący kaszel. Mimo nieprzyjemnego dla niektórych smaku i zapachu, z reguły przygotowuje się go w czasie choroby. Dzisiaj prezentujemy wersję ulepszoną o kilka ciekawych dodatków. Zamiast cukru cebulę zalewa się miodem, a także dodaje do całości goździki, cynamon oraz kurkumę. Takie połączenie spowoduje, że regularne picie syropu powinno szybko przynieść ulgę w chorobie.

Wątróbka z cebulką
26.01.2022 01:00 W czym moczyć wątróbkę, żeby była miękka?

Wątróbka jest dla wielu ludzi bardzo nieprzyjemnym wspomnieniem z dzieciństwa, choć dzisiaj większość z nich lubi się nią zajadać. Jeśli chcesz, żeby po usmażeniu była miękka, wymocz ją w mleku, kefirze lub maślance przez minimalnie dwie godziny. Nabiał zmiękczy mięso, a także wyciągnie ewentualną goryczkę, która może być wyczuwalna. Wątróbka smażona z cebulką, a niekiedy również i z jabłkiem jest klasyką, która w wielu starszych smakoszach natychmiast wywołuje mieszane uczucia. Młodsi z kolei zwykle nie mają żadnych wątpliwości i kategorycznie odmawiają jedzenia jej. Większość nieprzyjemności związanych z tym produktem jest jej gorzkość oraz twardość - znaki, że wątróbka została źle przygotowana. Przed smażeniem trzeba bowiem wymoczyć ją w mleku, kefirze lub maślance, a solenie zostawić na sam koniec.