Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Ciasto

Ciasto

Jak rozwałkować ciasto bez wałka?
09.02.2021 01:00 Niecodzienny, skuteczny sposób na rozwałkowanie ciasta

Nie każde ciasto wymaga wałkowania, jeśli jednak przygotowujemy kruche ciasteczka, czy pierogi - wałek jest nieocenionym narzędziem. Zdarza się jednak, że nawet tak ważnego narzędzia może zabraknąć, ponieważ ktoś zapomniał kupić nowy wałek po zniszczeniu starego. Czy w takim wypadku nie mamy możliwości rozwałkowania ciasta? W żadnym wypadku, ponieważ wiele przedmiotów, znajdujących się w kuchni, można wykorzystać jako wygodny zamiennik. Jednym z najbardziej ekscentrycznych i genialnych sposobów jest wykorzystanie w tym celu cukinii.

Zupa pomidorowa z nietypowym dodatkiem
08.02.2021 01:00 Nietypowy dodatek do zupy pomidorowej. Bije na głowę ryż i makaron

Zupa pomidorowa z naleśnikami? Taki pomysł może wydawać się irracjonalny, jednak każdy, kto skosztował smakołyku w tej odsłonie, chętnie sięgał po niego ponownie. Zaskoczenie i prośby o dokładkę są praktycznie pewne.

Maszynka do mięsa może mieć inne zastosowanie
06.02.2021 01:00 Ponadczasowa maszynka do mięsa ma nietypowe zastosowania

Maszynka do mięsa taka jak ta widoczna na zdjęciu powyżej jest jednym z najbardziej kultowych urządzeń, których dawniej nie mogło zabraknąć w żadnej kuchni. Osoby, które jeszcze ją mają, mogą wykorzystać maszynkę do przygotowania wyjątkowego smakołyku.

Naleśniki będą jeszcze lepsze
04.02.2021 01:00 Nowy sposób robienia naleśników. Wspaniała sztuczka

Naleśniki uchodzą za kulinarny szlagier, któremu ciężko się oprzeć. Nawet najbardziej wybredni spośród smakoszy ulegają takiej pokusie. Niektórzy mają problemy z przygotowywaniem wybornych plasków. Warto wypróbować niezawodny sposób na idealne naleśniki.

01141 Pischinger (chocolate oblaten cake), Sanok 2011
03.02.2021 01:00 Przepis na niezapomniany pischinger

Piszinger jest kultowym ciastem z naszego dzieciństwa, które przygotowuje się banalnie prosto. Wafle przekładane kremem czekoladowym idealnie pasują do kawy lub herbaty. W ciągu 30 minut jesteś w stanie raczyć się jego smakiem. Wynalazcą tego pysznego przysmaku jest Oscar Pischinger, który stworzył go w drugiej połowie XIX wieku. Od tego czasu Polacy podłapali recepturę i uwielbiają go przygotować - głównie z powodu banalnego wykonania, przy zachowaniu doskonałego smakuDalsza część tekstu znajduje się poniżej:O tym, jak wyglądają posiłki w niemieckich szpitalach, pisaliśmy niedawno w jednym naszych artykułów. Porównaliśmy też jedzenie, jakie otrzymują pacjenci i więźniowie. Jeśli chcesz podzielić się z nami swoim doświadczeniem z posiłkami w szpitalach, koniecznie odezwij się do nas mailowo lub daj znać w komentarzu na naszym profilu na Facebooku.

Naleśniki będą jeszcze lepsze
02.02.2021 01:00 Wiele osób robiąc ciasto na naleśniki w złym momencie dodaje jajka. Dlatego się nie udają

Smakowite naleśniki wielokrotnie wywoływały u nas szybsze bicie serca. Wszystko przez walory smakowe, które ciężko porównać do czegokolwiek innego. Naleśniki przez większość osób uważane są za prostą potrawę, jednak nawet w niej łatwo o poważny błąd.

Magda Gessler podała ceny słodkości
01.02.2021 01:00 Gessler podała ofertę na tłusty czwartek. Ceny pączków i faworków zaskakują

Magda Gessler bez wątpienia niepodzielnie rządzi polską gastronomią. Restauratorka już od dekady zmienia restauracje, wprowadzając w nie swoje zasady oraz modyfikując menu. Jak sama mawia, uwielbia swojskie, domowe smaki, które przywodzą na myśl kuchnię naszego dzieciństwa. Jej najsłynniejsza restauracja "U Fukiera" od wielu miesięcy prowadzi nie tylko sprzedaż pyszności na wynos, ale także w ofercie online z dowozem na terenie Warszawy. W słoiczkach, pudełka i kartonikach możemy otrzymać produkty, za których jakość ręczy sama Magda Gessler. Z okazji nadchodzącego tłustego czwartku, klienci mogą skorzystać ze specjalnej ofert Delikatesów U Fukiera Magda Gessler. Wszystkie słodkości wyglądają nader zachęcająco, jednak ceny mogą nie jednego amatora ostatecznie zniechęcić.

Ciasto bez pieczenia czekoladowe
01.02.2021 01:00 Kultowe ciasto "chatka Baby-Jagi" zrobisz w mgnieniu oka. Idealny deser dla całej rodziny

Chatka baby-jagi to ciasto bez pieczenia, które zawsze się udaje. Z pozoru może wydawać się skomplikowane, ale jego przygotowanie od a do z zajmuje dosłownie moment. Swoim smakiem bardzo przypomina sernik, więc z całą pewnością przypadnie do gustu wielbicielom tego ciasta. Niezaprzeczalnym atutem chatki baby-jagi jest jej wspaniały wygląd. Jedno spojrzenie na jej bryłę i od razu mamy ochotę na coś słodkiego. Ciasto to sprawdzi się idealnie na wszelkiego rodzaju imprezach rodzinnych, gdzie na pewno zrobi ogromne wrażenie.

Faworki
27.01.2021 01:00 Chcesz oczarować rodzinę idealnymi faworkami? Wystarczy przestrzegać 1 zasady

Faworki zgodnie ze zwyczajem najczęściej jada się w trakcie Tłustego Czwartku, w którym miliony Polaków pozwala sobie na odrobinę kulinarnego szaleństwa. Jeśli chcesz przygotować je samodzielnie, pamiętaj o kilku ważnych zasadach. Przestrzeganie ich sprawi, że twoja praca nie pójdzie na marne, a faworki wyjdą chrupiące, słodkie i delikatne. Poniżej zamieściliśmy również najprostszy przepis, przy pomocy którego przygotowanie tego, wydawałoby się, trudnego deseru okaże się banalnie prostym zadaniem.

Szarlotka czy jabłecznik?
26.01.2021 01:00 Czym się różni szarlotka od jabłecznika? Większość Polaków nie jest w stanie odpowiedzieć

Bez wątpienia szarlotka i jabłecznik są nie lada specjałami, którym wyjątkowo ciężko się oprzeć. Polacy często mylą ze sobą oba ciasta. Najprawdopodobniej dzieje się tak za sprawą zawartości jabłek. Warto jednak zaznaczyć, że szarlotka i jabłecznik są dwoma różnymi łakociami.

Idealne ciasto drożdżowe
26.01.2021 01:00 Obłędne, wilgotne ciasto drożdżowe. Zawsze się udaje dzięki genialnej recepturze

Ciasto drożdżowe jest jednym z największych przysmaków, który uwielbiany jest przez praktycznie każdego fana słodkich doznań. Niestety, zdarza się, że przygotowanie go sprawia niektórym kłopoty na tyle duże, że nie są w stanie cieszyć się wilgotnym i puszystym deserem.Z tego powodu postanowiliśmy pokazać wam jeden z najlepszych przepisów, który z łatwością przeprowadzi was krok po kroku do upragnionego celu. Smak tego wypieku jest obłędny, a każdy kto chce raczyć się nim, powinien zaopatrzyć się w coś ciepłego do picia - z kawą lub herbatą po prostu smakuje najlepiej.

ciasto
11.01.2021 01:00 Nie tylko dla fanów kultowego filmu. Efektowne i przepyszne ciasto "kraina lodu"

Sposób wykonania:BiszkoptMasa jogurtowaPrzykładowa dekoracja:Na początek przygotuj biszkopt. Białka ubij z cukrem, cały czas ubijając dodawaj po żółtku. Wsyp do masy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto piecz około 20 minut w 170*C. 3 jajka1/2 szklanki maki1/2 szklanki cukru1/2 łyżeczki proszku do pieczenia3 duże kubki jogurtu greckiego (ok. 1 kg)250 ml śmietanki 36%7 pełnych łyżek cukru pudru2 łyżki żelatyny (ok. 20 g)50 ml mleka2 łyżki niebieskiej galaretki (ok. 20 g)50 ml gorącej wodySkładniki:galaretka niebieska300 ml gorącej wodyGóra ciasta:Przygotuj masę jogurtową. Śmietankę ubij razem z cukrem pudrem, następnie dodaj jogurt i delikatnie wymieszaj. Masę podziel na dwie równe części. W 50 ml mleka rozpuść żelatynę i wymieszaj z jedną częścią masy jogurtowej. Przelej na biszkopt i wyrównaj. Wstaw do lodówki, by masa stężała. Do drugiej części masy jogurtowej dodaj niebieską galaretkę. Wymieszaj. Przelej na stężają masę i włóż do lodówki.Ciasto "Kraina lodu" - przepisW 300 ml wody rozpuść galaretkę, kiedy zacznie tężeć przelej ją na zastygłą masę jogurtową. Ciasto wstaw do lodówki na całą noc. Udekoruj je bitą śmietaną lub ulubioną posypką. Smacznego!Na naszej stronie można znaleźć artykuł, w jaki sposób przyrządzić znany każdemu maluchowi sok z gumijagód (link tutaj) oraz przepis na zupę mamy Muminka (link tutaj). Dziś polecamy ciasto inspirowane popularną animacją Kraina Lodu.Ferie zimowe to czas, w którym możemy spędzić czas w kuchni z naszymi dziećmi. Warto pokazać im, że gotowanie może być wspaniałą zabawą! Dobrym pomysłem jest przygotowanie deserów inspirowanych popularnymi animacjami.Podobny przepis możecie znaleźć na kanale na You Tube Annie Ka, z którego pochodzi powyższe zdjęcie.

Ciasto drożdżowe
09.01.2021 01:00 Jak upiec idealne ciasto drożdżowe? Mamy najlepszy przepis

Lekkie, niesamowicie puszyste i smaczne ciasto drożdżowe jest dla wielu z nas ukochanych przysmakiem. Niestety, jego wykonanie nie należy do najłatwiejszych czynności. Zazwyczaj zrobienie ciasta drożdżowego jest też dość czasochłonne. Całe szczęście znany jest szybki przepis, który zawsze się udaje. Dzięki temu możemy cieszyć się ukochanym łakociem dużo szybciej niż zwykle. Zatem, do dzieła.Ciasto drożdżowe należy do dość wymagających dań. Aby wyszło perfekcyjne należy przede wszystkim unikać błędów, zwracać uwagę na detale oraz mieć dobry przepis. Tych ostatnich jest bez liku. Dzisiaj przychodzimy do was z najszybszą recepturą na uwielbiany smakołyk. Mamy doskonałą wiadomość: zawsze się udaje.Jeśli jesteś ciekawa, jakich błędów unikać podczas pieczenia ciasta drożdżowego, to odsyłamy Cię do jednego z naszych starszych artykułów. Link znajduje się tutaj.Ciasto drożdżowe - najlepszy i najszybszy przepisSkładniki:50 dag mąki1 szklanka mlekapół kostki margarynypół szklanki cukru8 dag drożdży4 jajka1 łyżka olejuSposób wykonania:Margarynę rozpuść, podgrzej mleko. Drożdże rozetrzyj z 2 łyżkami cukru, dodaj rozpuszczoną margarynę i przestudzone mleko,j ajka, mąkę, resztę cukru, opcjonalnie olejek zapachowy i miksuj przez 3 minuty.Powstałe ciasto przelej do keksówek i pozostaw w ciepłym miejscu, aby urosło. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 30 minut. Po 20 minutach sprawdź patyczkiem, czy już się upiekło. Można też piec je przez 25 minut i pozostawić w nagrzanym piekarniku na 10 minut.Przed pieczeniem ciasta drożdżowego, warto skorzystać z cennych porad babci Ewy. Doświadczona cukierniczka poleca, by po wyrośnięciu ciasta przełożyć je na blat, zagnieść ciasto i odłożyć na 10 minut. Ciasto powinniśmy odkładać do wyrośnięcia, aby podwoiło swoją objętość, i odpowietrzyć je po około pół godzinie.Więcej porad babci Ewy znajdziecie w naszym artykule. Link tutaj.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Jola dodała do rosołu pomidora i popularny owoc. Powód zachwycaJuż w styczniu zrobimy zakupy spożywcze w niedzielę. Znamy szczegółyGessler pokazała przepis na żurek. 1 składnik zaskakujeźródło: kobieceinspiracje.pl/Zapraszamy na nasz Instagram

Biszkopt domowy
05.01.2021 01:00 Niezawodny przepis na puszysty biszkopt. Warto zapisać go w swoim zeszycie

Biszkopt jest częstym wyborem jako produkt, który ląduje w zakupowym koszyku. Takie gotowe ciasto jest bardzo wygodne, szczególnie podczas robienia własnoręcznych tortów urodzinowych. My przedstawiamy przepis, dzięki któremu zrobisz biszkopt całkowicie od podstaw. Takie rozwiązanie jest doskonałe szczególnie z jednego powodu - możesz bez problemów kontrolować skład swojego ciasta, co przekłada się na twoje zdrowie, a nierzadko, także i finanse. Przepis jest banalnie prosty, więc nie trzeba szykować się na kulinarną batalię.

Ciasto Trzech Króli
05.01.2021 01:00 Ciasto Trzech Króli, czyli wypiek z niespodzianką. Przygotowuje się je tylko na 6 stycznia

Ciasto Trzech Króli jest popularnym, szczególnie we Francji, plackiem, pieczonym specjalnie na święto Trzech Króli. To prawdziwy rarytas, który doczekał się swoich odpowiedników zarówno w Hiszpanii, jak i Portugalii. Robi się go wręcz ekspresowo, szczególnie przy użyciu gotowych płatów ciasta francuskiego.

Projekt bez tytułu - 2022-01-03T205650.328
03.01.2021 01:00 Jak przechowywać ugotowane pierogi, aby zachowały swój smak?

Pierogi są jednym ze specjałów, które często goszczą na naszych stołach. Co jednak zrobić, gdy zostaną? Nikt nie chce marnować jedzenia, dlatego też zdradzamy sposoby na zachowanie walorów tego specjału przez dłuższy czas.Niezależnie od tego, czy zrobicie tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami, czy też może ruskie albo z kaszą, nadmiar wyrobu warto uchronić przed zepsuciem. Istnieje kilka zasad, które z pewnością pomogą przedłużyć ich świeżość. Dowiedzcie się co możecie zrobić, by nie zmarnować ani sztuki.

Ekspresowe pieczenie makowca
15.12.2020 01:00 Babcia Ewa podała błyskawiczny przepis na makowiec zwijany na biszkopcie

Pieczenie tradycyjnego świątecznego makowca może wydawać się zbyt skomplikowane dla kucharza amatora. Poniższy przepis jest jednak na tyle prosty, że praktycznie każdy poradzi sobie z nim bez większych problemów. Jednak największą jego zaletą jest krótki czas przygotowania. Choć ilość składników może przytłoczyć, tak naprawdę nie ma się czym przejmować. Cała praca polega na kilku czynnościach i włożeniu ciasta do piekarnika, tak więc faktycznego czasu wykorzystuje się stosunkowo niewiele.

Ciasto bez pieczenia, które zachwyca smakiem i delikatnością
30.11.2020 01:00 Najprostsze i najszybsze budyniowe ciasto bez pieczenia. Bajecznie pyszne i tanie

Ciasto bez pieczenia może sprawić, że kuchenna praca niejednej gospodyni będzie znacznie łatwiejsza. Warto znać, choć kilka przepisów, dzięki którym będziesz w stanie przyrządzić deser o każdej porze. Co więcej, takie ciasto pozwoli mieć plan zapasowy na wypadek, gdyby główny deser z jakiegoś powodu nie udał się.

Ciasto w przepysznej odsłonie
28.11.2020 01:00 Szukasz deseru na Andrzejki? Polecamy doskonałe ciasto "Hrabina"

Ciasto "Hrabina" jest niecodziennym deserem, który na długo pozostaje w pamięci. Idealnie sprawdza się jako smakołyk serwowany na różne okazje. Domownicy i goście będą zachwyceni. Prośby o dokładkę są praktycznie gwarantowane.

Sernik bez pieczenia
26.11.2020 01:00 Sernik bez pieczenia w 30 minut skradnie twoje serce. Rodzina i goście oniemieją z zachwytu, od razu poproszą o kolejne dokładki

Sernik bez pieczenia to pozycja obowiązkowa dla wszystkich zajętych smakoszy. Nie zawsze mamy czas na spędzanie długich godzin w kuchni, a przecież każdy z nas uwielbia domowe łakocie. Ciasto "śnieżny puch" wykonasz błyskawicznie i z uśmiechem na ustach. A efekt końcowy zachwyci zarówno ciebie, jak i całą rodzinę.

Ciasto
23.11.2020 01:00 Wielki hit. Ciasto "Pychotka", któremu absolutnie nikt się nie oprze

Ciasto Pychotka to przykład na pyszne ciasto, które składa się z kruchego spodu, bezy, kremu i dżemu porzeczkowego. Ciasto nie jest skomplikowane do wykonania i nie wymaga dużo pracy. Ciasto złożone z więcej niż jednej warstwy często odstrasza. Jak się okazuje, przepisy potrafią być naprawdę proste. Możemy je przygotować w różnych nutach smakowych, dodając różnego rodzaju dodatki. Ciasto jest bardzo efektywne z uwagi na to, że wychodzi wysokie. Idealnie nada się na urodzinowy tort.

Ciasto bez pieczenia, które zachwyca smakiem i delikatnością
20.11.2020 01:00 Najlepszy przepis na ciasto bez pieczenia z mascaropne. Nawet dziecko zrobi z łatwością i błyskawicznie

Ciasto bez pieczenia idealne dla ludzi, którzy większość swojego czasu poświęcają pracy. Jego wykonanie jest banalnie proste i szybkie, więc każdy może się za nie zabrać. Głównymi składnikami jest serek mascarpone, który gwarantuje kremowość oraz herbatniki, nadające faktury i chrupkości.

Szarlotka bez pieczenia
19.11.2020 01:00 Rewolucyjny przepis na szarlotkę bez pieczenia. Wszystkie składniki znajdziesz w swojej kuchni

Szarlotka uchodzi za wyjątkowo smakowitą propozycję deserową. Wyborny specjał na bazie jabłek niejednokrotnie wprawiał nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Tym razem przygotujemy szarlotkę bez pieczenia. Efekt jest obłędny.

Ciasto drożdżowe wprost z lodówki
18.11.2020 01:00 Najszybszy przepis na ciasto drożdżowe z lodówki w 5 minut. Wyjmiesz i w chwilę zrobisz najlepszy wypiek

Ciasto drożdżowe jest bardzo głęboko zakorzenione w polskiej kulturze jedzenia. Wszelkie drożdżowe bułki z lukrem lub nadzieniem, oraz wiele innych wypieków bazuje właśnie ta tym rodzaju ciasta. Dzięki poniższej recepturze będziesz w stanie wykonać je w 5 minut, a resztę pracy zrobi za ciebie lodówka.

Ciasto bez pieczenia budyniowiec, które zachwyca smakiem i delikatnością
17.11.2020 01:00 Babcia nagrała jak najszybciej i najtaniej zrobić ciasto bez pieczenia. Hitowy przepis podbija sieć

Ciasto bez pieczenia może uratować przed katastrofą niejeden oficjalny obiad. Babcia Henia doskonale wie, że klasyczne wypieki nie zawsze sie udają, więc warto mieć przygotowany "plan b." Budyniowiec z jej przepisu jest banalnie prosty i szybki w przygotowaniu, a smak sprawia, że wszyscy nie mogą przestać go jeść.

Pieczenie przepysznego sernika
13.11.2020 01:00 Przepis na zniewalająco puszysty sernik z wiaderka. Nigdy nie opada, zawsze się udaje

Pieczenie ciast jest popularną aktywnością wśród zajęć wielbicieli łakoci. Smakowite desery można przygotować na najróżniejsze sposoby. Niezwykłą popularnością cieszą się serniki. Już teraz przekonaj się jak przygotować niecodzienny specjał w domowym zaciszu.

Ciasto, do którego pieczenie nie jest potrzebne
08.11.2020 01:00 Najszybszy przepis babci na blok czekoladowy bez pieczenia. Chwila mieszania i do lodówki

Ciasto, które przywraca wiele wspomnień z dzieciństwa jest banalnie proste do wykonania. Najlepszym możliwym wyborem jest przygotowanie bloku czekoladowego - deseru, który niegdyś był podawany praktycznie po każdym wykwintnym posiłku.

Ciasto, do którego pieczenie nie jest potrzebne
07.11.2020 01:00 Najlepszy, najszybszy, najłatwiejszy i najtańszy przepis na ciasto "śnieżny puch" bez pieczenia

Pieczenie ciasta jest długotrwałym i pochłaniającym wiele energii procesem. Nie każdy może sobie pozwolić na wielogodzinne stanie w kuchni, dlatego prezentujemy doskonały przepis na szybki i prosty deser, który zachwyci każdego łakomczucha.