Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ciasto z ananasem siostry Anastazji. Fantastyczny deser
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 18.02.2022 01:00

Ciasto z ananasem siostry Anastazji. Fantastyczny deser

Ciasto z ananasem siostry Anastazji. Fantastyczny deser
canva/Lilechka75

Ciasto z ananasem siostry Anastazji to pomysł na fantastyczny deser dla całej rodziny. Orzechowy biszkopt przełożony masą ananasową i blatem kokosowym, oblany polewą czekoladową wygląda bardzo apetycznie, a smakuje jeszcze lepiej. Poznaj przepis na ciasto z ananasem siostry Anastazji.

Ciasto z ananasem przepisu siostry Anastazji to jedno z ciekawszych i smaczniejszych ciast przekładanych, jakie jadłam. Połączenie orzechów, kokosu, ananasa i czekolady to prawdziwa eksplozja smaków. Cała blacha ciasta znika w ciągu jednego dnia.

Przed pieczeniem biszkoptu zmiel orzechy włoskie lub pokrusz je drobno np. przy pomocy tłuczka do ziemniaków. Nigdy nie wyjmuj biszkoptu z piekarnika zaraz po upieczeniu- gwałtowna zmiana temperatury spowoduje, że ciasto popęka lub opadnie.

Ciasto wykończ domową polewą czekoladową bez masła, jest pyszna i elastyczna, dzięki czemu dobrze przylega do ciasta i nie kruszy się podczas krojenia. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na około 2 godziny, żeby masa ananasowa i polewa stężały.

Szukasz pomysłu na pyszny i niezwykły sernik? Tu poznasz przepis na sernik siostry Anastazji z bezą kokosową, wszyscy będą zachwyceni.

Przepis na ciasto z ananasem siostry Anastazji

Składniki na biszkopt (forma o wymiarach 30x24 cm):

  • 70 g mąki tortowej

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 180 g cukru

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • 60 g orzechów włoskich zmielonych

  • szczypta soli

  • 4 duże jajka

Składniki na blat kokosowy:

  • 200 g cukru

  • 2 łyżeczki syropu, likieru lub aromatu kokosowego

  • 4 białka

  • szczypta soli

  • 200 g wiórek kokosowych

Składniki na masę ananasową:

  • puszka ananasów

  • kostka masła

  • opakowanie budyniu waniliowego

  • 4 żółtka

  • 120 g cukru pudru

Dodatkowo:

  • polewa czekoladowa do dekoracji

Jak zrobić ciasto z ananasem siostry Anastazji?

Na początku zrób biszkopt: mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, białka oddziel od żółtek. Z białek z dodatkiem soli ubij sztywną pianę, następnie dodawaj po 1 żółtku, cukier, cukier wanilinowy i miksuj na wolnych obrotach do połączenia składników.

Do masy dodaj mąkę, proszek do pieczenia i zmielone orzechy, wymieszaj łyżką. Całość przełóż na formę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz 25 minut z opcją grzania góra- dół. Po upieczeniu uchyl lekko drzwi i zostaw ciasto w piekarniku na pół godziny, żeby delikatnie stygło.

Wyjmij biszkopt z piekarnika, przekrój go na dwa blaty i odstaw do całkowitego ostygnięcia. Przygotuj kokosowy blat: białka upij na sztywno z odrobiną soli, następnie dodaj cukier i aromat kokosowy, miksuj do połączenia składników. Do masy wsyp wiórki kokosowe i wymieszaj łyżką.

Masę przełóż na blachę, wstaw do piekarnika, piecz w 170 stopniach C na złoty kolor. Zrób masę ananasową: ananasy wyjmij z puszki i pokrój na mniejsze kawałki. Pół soku z puszki zagotuj, w reszcie wymieszaj budyń. Gdy sok będzie już gorący, dodaj budyń, gotuj na wolnym ogniu, stale mieszając, aż powstanie gęsty krem, ostudź go.

Ananas krojony

Źródło zdjęcia: canva/Olga Kriger Gdy budyń będzie już zimny, masło utrzyj z cukrem pudrem i żółtkami, następnie dodawaj stopniowo budyń, po połączeniu wszystkich składników dodaj ananasy, wymieszaj łyżką. Przełóż ciasto: na blat orzechowy wyłóż pół masy ananasowej, przykryj blatem kokosowym, wyłóż resztę masy, przykryj biszkoptem. Całość polej polewą czekoladową i wstaw do lodówki na 2 godziny, żeby ciasto stężało.