Ciasto z ananasem siostry Anastazji. Fantastyczny deser
Ciasto z ananasem siostry Anastazji to pomysł na fantastyczny deser dla całej rodziny. Orzechowy biszkopt przełożony masą ananasową i blatem kokosowym, oblany polewą czekoladową wygląda bardzo apetycznie, a smakuje jeszcze lepiej. Poznaj przepis na ciasto z ananasem siostry Anastazji.
Ciasto z ananasem przepisu siostry Anastazji to jedno z ciekawszych i smaczniejszych ciast przekładanych, jakie jadłam. Połączenie orzechów, kokosu, ananasa i czekolady to prawdziwa eksplozja smaków. Cała blacha ciasta znika w ciągu jednego dnia.
Przed pieczeniem biszkoptu zmiel orzechy włoskie lub pokrusz je drobno np. przy pomocy tłuczka do ziemniaków. Nigdy nie wyjmuj biszkoptu z piekarnika zaraz po upieczeniu- gwałtowna zmiana temperatury spowoduje, że ciasto popęka lub opadnie.
Ciasto wykończ domową polewą czekoladową bez masła, jest pyszna i elastyczna, dzięki czemu dobrze przylega do ciasta i nie kruszy się podczas krojenia. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na około 2 godziny, żeby masa ananasowa i polewa stężały.
Szukasz pomysłu na pyszny i niezwykły sernik? Tu poznasz przepis na sernik siostry Anastazji z bezą kokosową, wszyscy będą zachwyceni.
Przepis na ciasto z ananasem siostry Anastazji
Składniki na biszkopt (forma o wymiarach 30x24 cm):
70 g mąki tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
180 g cukru
opakowanie cukru wanilinowego
60 g orzechów włoskich zmielonych
szczypta soli
4 duże jajka
Składniki na blat kokosowy:
200 g cukru
2 łyżeczki syropu, likieru lub aromatu kokosowego
4 białka
szczypta soli
200 g wiórek kokosowych
Składniki na masę ananasową:
puszka ananasów
kostka masła
opakowanie budyniu waniliowego
4 żółtka
120 g cukru pudru
Dodatkowo:
polewa czekoladowa do dekoracji
Jak zrobić ciasto z ananasem siostry Anastazji?
Na początku zrób biszkopt: mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, białka oddziel od żółtek. Z białek z dodatkiem soli ubij sztywną pianę, następnie dodawaj po 1 żółtku, cukier, cukier wanilinowy i miksuj na wolnych obrotach do połączenia składników.
Do masy dodaj mąkę, proszek do pieczenia i zmielone orzechy, wymieszaj łyżką. Całość przełóż na formę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz 25 minut z opcją grzania góra- dół. Po upieczeniu uchyl lekko drzwi i zostaw ciasto w piekarniku na pół godziny, żeby delikatnie stygło.
Wyjmij biszkopt z piekarnika, przekrój go na dwa blaty i odstaw do całkowitego ostygnięcia. Przygotuj kokosowy blat: białka upij na sztywno z odrobiną soli, następnie dodaj cukier i aromat kokosowy, miksuj do połączenia składników. Do masy wsyp wiórki kokosowe i wymieszaj łyżką.
Masę przełóż na blachę, wstaw do piekarnika, piecz w 170 stopniach C na złoty kolor. Zrób masę ananasową: ananasy wyjmij z puszki i pokrój na mniejsze kawałki. Pół soku z puszki zagotuj, w reszcie wymieszaj budyń. Gdy sok będzie już gorący, dodaj budyń, gotuj na wolnym ogniu, stale mieszając, aż powstanie gęsty krem, ostudź go.
Źródło zdjęcia: canva/Olga Kriger Gdy budyń będzie już zimny, masło utrzyj z cukrem pudrem i żółtkami, następnie dodawaj stopniowo budyń, po połączeniu wszystkich składników dodaj ananasy, wymieszaj łyżką. Przełóż ciasto: na blat orzechowy wyłóż pół masy ananasowej, przykryj blatem kokosowym, wyłóż resztę masy, przykryj biszkoptem. Całość polej polewą czekoladową i wstaw do lodówki na 2 godziny, żeby ciasto stężało.