Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Ciasto

Ciasto

Ciasto czekoladowe, które nie ma sobie równych
05.04.2021 02:00 Jak podbić smak ciasta czekoladowego?

Dobrze wykonane ciasto czekoladowe potrafi zachwycić nawet najbardziej wybrednego smakosza. Zapach, jaki rozpościera się po całym domu podczas pieczenia, sprawia, że każdy nie może się doczekać, aż będzie mógł uszczknąć chociaż jeden kawałek. Jeśli chcesz jednak, aby wszyscy błagali cię o upieczenie kolejnej partii, bądź zdradzenie przepisu, zastosuj poniższą poradę. Dzięki niej całe ciasto będzie miało o wiele intensywniejszy smak, który może wywołać na twoim ciele ciarki radości.

Ciasto od Anny Lewandowskiej
03.04.2021 02:00 Przepis na ciasto z buraków według Ani Lewandowskiej

Przepyszne ciasto z buraków z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym spośród wielbicieli łakoci. Składniki są bardzo tanie, a smak pozostaje na długo w pamięci. Niecodzienny smakołyk momentalnie znika z talerzy.

Sernik w najprostszej postaci
01.04.2021 02:00 Przepis na najprostszy i najszybszy sernik

Historia sernika jest wyjątkowo długa - w źródłach historycznych pojawia się około 350 roku p.n.e pod nazwą "plakous" w dziełach greckiego poety Archestratusa. Wtedy było to ciasto produkowane z mąki pszennej i sera koziego, z dodatkiem orzechów i suszonych owoców. Gdy Grecja została podbita przez Rzymian, najeźdźcy przejęli wiele zwyczajów i tradycji od pobitego ludu. Rzymianie zdecydowali się jednak zmienić przepis, poprzez dodanie wielu warstw ciasta przełożonego serowym kremem z dodatkami. Taki sernik nazwany został "placenta".

Karpatka wyjdzie niesamowicie
30.03.2021 02:00 Sposób na idealną karpatkę

Nie da się ukryć, że idealny deser musi prezentować się w odpowiedni sposób. Karpatka przypomina z wyglądu góry i doliny. Im bardziej są one wyraziste, tym lepiej. Pożądany efekt osiągniemy dzięki zastosowaniu właściwej receptury.

Babka wielkanocna siostry Anastazji
28.03.2021 01:00 Przepis na babkę wielkanocną według siostry Anastazji

Babka wielkanocna swoje korzenie ma w okolicy końca XVII wieku - wtedy zaczynała być tradycyjnym wyrobem cukierniczym, pieczonym głównie na święta Wielkanocy. Za czasów króla Stanisława Augusta Poniatowskiego babka rozprzestrzeniła się do wielu innych krajów Europy. Dzisiaj nie wyobrażamy sobie, aby słodkie ciasto o specyficznym kształcie nie pojawiło się w czasie świętowania. Siostra Anastazja zdaje sobie z tego sprawę, dlatego zaproponowała swoją wersję urozmaiconą o dodatek brzoskwiń z puszki, które nadają babce znacznie większej wilgotności.

Mikser Zelmer
25.03.2021 01:00 Niezapomniany mikser z czasów PRL

Wiekowe sprzęty sprzed lat, takie jak powyższy mikser, mają jedną przewagę nad współczesnymi urządzeniami. Dawniej elektronika produkowana była w taki sposób, aby mogła wytrwać i posłużyć użytkownikowi jak najdłużej. Dzisiejsi producenci nie tworzą już sprzętów z taki oddaniem. Miksery, blendery czy sokowirówki dostępne w sklepach potrafią zepsuć się zaraz po podłączeniu do prądu. Najczęstszy scenariusz wygląda jednak tak, że awarii ulegają zaraz po przedawnieniu gwarancji, co napędza konsumpcjonizm i zyski producentów.

Biszkopt i niezawodne porady
19.03.2021 01:00 Sekret idealnie puszystego biszkoptu

Smakowity biszkopt potrafi wprawić kubki smakowe w stan ekstazy. Wielu smakoszy decyduje się na samodzielne przyrządzanie tego specjału. Kluczowy jest dobór odpowiednich składników. Czego nie należy dodawać?

Naleśniki od Magdy Gessler
19.03.2021 01:00 Nietypowy przepis Magdy Gessler na naleśniki

Naleśniki uchodzą za jedno z najbardziej klasycznych dań. Niektórzy preferują ich słodkie wydania, a inni gustują w wytrawnych odsłonach. Niezależnie od upodobań, najbardziej istotne jest ciasto. Magda Gessler przyrządza je w nieco inny sposób, niż można by się tego spodziewać.

Czy można jeść zakalec?
19.03.2021 01:00 Czy zjedzenie zakalca może nam zaszkodzić?

Zakalec jest niczym innym, jak niewyrośniętym ciastem. Najczęściej jest on niedopieczony w środku lub mokry od spodu - można rozpoznać je, spoglądając na powierzchnie wypieku. Jeśli widzisz, że w jednym miejscu jest opadnięte lub zapadnięte, istnieje duża szansa, że trafiłeś na zakalec. Zakalec ma najczęściej konsystencje gęstego budyniu, bądź przeciwnie - jest nieprzyjemnie twardy. Oczywiście są smakosze, którzy są w stanie delektować się nim, lecz dla większości kucharzy obecność zakalca to kulinarna wpadka. Czy można zajadać się nim bez przeszkód?

Naleśniki o chrupiących brzegach
18.03.2021 01:00 Prosty sposób na cienkie naleśniki o chrupiących brzegach

Naleśniki są jednym z najbardziej kultowych dań, którym zajadają się smakosze z całego świata. Nietrudno natknąć się na osoby, które z miłą chęcią spałaszowałyby ten specjał. Idealne naleśniki wymagają dozy staranności, jednak proste sztuczki ułatwią cały proces przygotowań.

Ciasto drożdżowe wyjdzie idealnie
14.03.2021 01:00 Sposób na przedłużenie świeżości ciasta drożdżowego

Smakowite ciasto drożdżowe niejednokrotnie przyprawiało nas o szybsze bicie serca. Wielu smakoszy przygotowuje je samodzielnie według dobrze znanych receptur. Just teraz przekonaj się, co należy zrobić, by ciasto drożdżowe dłużej zachowało świeżość.

Mleko w proszku jest produktem, z którego można przygotować wiele łakoci
14.03.2021 01:00 Błyskawiczny deser z użyciem mleka w proszku

Mleko w proszku jest stosunkowo wiekowym wynalazkiem. Technologia produkcji tego przysmaku została opracowana w 1855 roku i od tego czasu sproszkowane mleko zrewolucjonizowało wiele aspektów naszego życia. Dzięki niemu możemy raczyć się kawami instant, budyniami czy owsiankami w proszku. W czasach PRL-u najczęściej zjadane było łyżką wprost z opakowania - też tak robiłeś?Choć dzisiaj produkt ten nie jest aż tak popularny w domowych kuchniach, dawniej nasze mamy i babcie z wielką ochotą wykorzystywały go do przyrządzania pysznych deserów. Jednym z nich było ciasto bez pieczenia, które prezentujemy poniżej.

Mazurek od Magdy Gessler
14.03.2021 01:00 Przepis Magdy Gessler na idealny mazurek wielkanocny

Pyszny mazurek jest ozdobą każdego świątecznego stołu. Niektórzy nie wyobrażają sobie udanej Wielkanocy bez tego specjału. W tym roku warto sięgnąć po recepturę słynnej restauratorki. Magda Gessler jak zawsze jest niezawodna.

Ciasto bez pieczenia Kinder Country
14.03.2021 01:00 Ciasto bez pieczenia Kinder Country, prosty przepis

Ciasto bez pieczenia jest również świetnym pomysłem na szybki deser. Jeśli nie chcesz lub nie masz czasu na długie gotowanie, możesz posiłkować się pysznym ciastem o smaku popularnego batonika Kinder Country. Wygląda obłędnie, a jeszcze lepiej smakuje. Główną zaletą tego batonika są ziarna pszenicy, które w fakturze przypominają dmuchany ryż. Choć dostęp do nich nie jest tak prosty, równie dobrze komponują się znane płatki śniadaniowe Nestle Kangus, które są właśnie dmuchaną pszenicą polaną miodowym syropem.

Ciastka z maszynki jak za dawnych lat
13.03.2021 01:00 Przepis na ciastka z maszynki

Nie da się ukryć, że ciastka z maszynki są jednym z najbardziej kultowych smakołyków. Wielu smakoszy na sam widok takiego deseru od razu sobie przypomina minione lata. Już teraz przekonaj się jak przywrócić jeden ze smaków dzieciństwa.

Mazurek
13.03.2021 01:00 Przepis na wielkanocny mazurek siostry Anastazji

Święta wielkanocne kojarzą się m.in. z tradycyjnymi potrawami: białą kiełbasą, żurkiem, sałatką jarzynową, faszerowanymi jajkami oraz wyjątkowymi wypiekami. Tylko w tym wyjątkowym czasie sięgamy po baby, paschy i mazurki.Słynna siostra Anastazja jest prawdziwą mistrzynią gotowania. Popularna zakonnica szturmem podbiła serca wielu Polaków, którzy chętnie korzystają z jej prostych przepisów na tradycyjne potrawy. Jaki jest jej "sposób" na mazurka? Śpieszymy z odpowiedzią!

Szalotka w niecodziennej odsłonie
13.03.2021 01:00 Aromatyczna wersja szarlotki

Smakowita szarlotka wielokrotnie wywoływała u nas autentyczny zachwyt. Smakołyk można przygotować w różnych wydaniach, jednak jeden przepis znacząco wyróżnia się na tle innych. Już teraz przekonaj się jak przyrządzić szarlotkę w wyjątkowo aromatycznej odsłonie.

Najlepsze ciasto na pieorgi
12.03.2021 01:00 Wielopokoleniowa receptura na aksamitne ciasto na pierogi

Pierogi są jednym z najlepszych przedstawicieli klasycznej polskiej domowej kuchni. Danie to można przygotować na dziesiątki sposobów, wszystko zależy jedynie od preferencji gotujących. Przepis, jaki dzisiaj prezentujemy, pozwala uzyskać tak delikatne ciasto, że rozpływa się w ustach.Choć oczywiście zewnętrzna otoczka jest pierwszym, co widzimy, równie istotny jest farsz. Jeśli nie masz ochoty jeść dzisiaj mięsa, zdecydowanie warto spróbować pierogów ruskich. Kluczem do uzyskania delikatnej konsystencji farszu jest niewielka ilość masła, która nadaje kremowości i jeszcze lepszego smaku.

Ciasto bez pieczenia w przepysznej odsłonie
12.03.2021 01:00 Przepis na puszysty sernik bananowy bez pieczenia

Ciasto bez pieczenia niejednokrotnie przyprawiało nas o szybsze bicie serca. Specjały tego typu można przygotować na rozmaite sposoby. Wielbiciele łakoci powinni wypróbować przepis na bananowe ciasto bez pieczenia. Nawet najbardziej wybredni spośród smakoszy nie będą mogli się oprzeć takiej pokusie.

Przepis na rogaliki siostry Anastazji
11.03.2021 01:00 Rogaliki drożdżowe z przepisu siostry Anastazji

Rogaliki wywodzą się z kuchni francuskiej, gdzie tradycyjnie pieczone są ze specyficznego ciasta francuskiego. Wielogodzinne ugniatanie i przekładanie płatów ciasta masłem, jak w przypadku ciasta francuskiego, jest karkołomnym zadaniem w domowym zaciszu. Z tego powodu znacznie lepszym i łatwiejszym wyjściem jest użycie ciasta drożdżowego, z którym nie ma aż tyle pracy. Jego największym minusem jest konieczność czekania aż wyrośnie, jednak fenomenalny smak gotowego wypieku jest wart każdej godziny.

Ciasto bez pieczenia w przepysznej odsłonie
09.03.2021 01:00 Sernik bez pieczenia z ciasteczkami Oreo

Smakowite ciasto bez pieczenia potrafi wywołać autentyczny podziw i zachwyt. W tegoroczną Wielkanoc warto postawić na sernik, w którym główną rolę grają pyszne ciasteczka Oreo. Obok takiego specjału nie da się przejść obojętnie.

Biszkopt domowy
09.03.2021 01:00 Ekspresowy przepis na puszysty biszkopt

Biszkopt jest bez wątpienia jednym z najważniejszych elementów dobrego tortu, czy ciasta przekładanego kremem. To puszyste ciasto jest swojego rodzaju rusztowaniem, na którym montowane są krem, dodatki i dekoracje, odpowiadające za smak i wygląd.Dobranie odpowiedniej temperatury i czasu pieczenia mogą sprawiać kłopoty, jednak receptura prezentowana niżej jest tak prosta, że nikt nie będzie musiał się tym przejmować. Wystarczy kierować się zaleceniami, a wszystko w 100% się uda i domownicy będą zachwyceni twoim cukierniczym kunsztem.

Ciasto drożdżowe od babci Basi
08.03.2021 01:00 Sekretna receptura Babci Basi na ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe może być deserem samym w sobie, lecz równie dobrze spisuje się jako podstawa do innych ciast, tortów czy słodkich przysmaków. Poniżej prezentujemy doskonały przepis babci Basi, która na swoim kanale na YouTube o nazwie "Babcia Basia gotuje" zaprezentowała jak upiec ciasto drożdżowe. Babcia Basia pokazała również doskonały trik, dzięki któremu ciasto drożdżowe znacznie szybciej rośnie. Wystarczy foremki z ciastem wyłożyć na otwarte drzwiczki od piekarnika, który jest nagrzany do 80 stopni. Po 10 minutach będzie pięknie wyrośnięte.

Ciasto bez pieczenia, które zachwyca smakiem i delikatnością
07.03.2021 01:00 Przepis na szarlotkę bez pieczenia

Ciasto bez pieczenia nadaje się dla każdego, jednak najwięcej pożytku będą mieli ci, którzy nie posiadają piekarnika. Brak tego sprzętu sprawia, że nie można cieszyć się smakiem wielu pyszny ciast - jeśli tęsknisz za możliwością pieczenia, spróbuj wykonać poniższą szarlotkę. Kruche ciasto nie jest konieczne, aby ją sporządzić. Zamiast niego układa się warstwami herbatniki lub biszkopty, które nadają chrupkości i kontrastu, dla delikatnej tekstury masy jabłkowej oraz kremu. Łakoć nie jest zbyt słodki, dlatego świetnie spisuje się jako dietetyczny deser.

Pieczenie bez zakalca - jak to zrobić?
07.03.2021 01:00 5 najczęstszych błędów podczas pieczenia ciasta

Pieczenie może sprawiać trudności dla ludzi, którzy nigdy wcześniej nie mieli do czynienia z piekarnikiem i ciastami. Prawda jest jednak wyjątkowo korzystna, ponieważ wystarczy znać kilka tajników piekarnictwa, a żaden wypiek nie będzie nawet najmniejszą przeciwnością. Zakalec i opadające ciasto w żadnym wypadku nie są przyjemnym doświadczeniem podczas jedzenia. Jeśli więc często miałeś z nimi problem i przez to nie chcesz więcej zajmować się pieczeniem - zastosuj się do poniższych porad, które pozwolą uniknąć ci 5 najpopularniejszych błędów.

Biszkopt
05.03.2021 01:00 Sposób na puszysty biszkopt

Biszkopt to z pewnością jedno z najpopularniejszych ciast. Doskonale sprawdza się jako niezobowiązujący deser, ale może być również z powodzeniem bazą okazałych, okolicznościowych tortów. Co zrobić, aby zawsze wychodził idealnie puszysty? Puszysty biszkopt - 3 wskazówkiAby upiec perfekcyjny biszkopt, warto skorzystać z kilku cennych wskazówek. Zazwyczaj są to drobnostki, na które nie zawsze zwracamy uwagę. Mogą mieć one jednak ogromne znaczenie przy pieczeniu tego ciasta.Po pierwsze wszystkie produkty potrzebne do przygotowania biszkoptu powinny mieć pokojową temperaturę. Powód? Dzięki temu łatwiej uzyskamy wymarzoną konsystencję tego ciasta.Powinniśmy również zadbać o jak najlepszej jakości składniki. Ważne jest, aby zawsze używać świeżych jajek. Okazuje się, że ubita z nich piana będzie najbardziej puszysta, co przełoży się na jakość ciasta.Aby biszkopt nie opadł, w trakcie jego pieczenia pod żadnym pozorem nie powinniśmy otwierać piekarnika. Nagłe obniżenie temperatury zdecydowanie negatywnie wpłynie na wygląd naszego wypieku. Warto również skorzystać ze sprawdzonego przepisu. Poniżej podajemy prostą recepturę na to pyszne ciasto.Najlepszy przepis na biszkoptSkładniki:5 jajek200 g cukru200 g mąki pszennej70 g mąki ziemniaczanejSposób wykonania:Oba rodzaje mąki należy przesiać do miski. Ważne jest, aby wszelkie niedoskonałości zostały na sicie. Następnie oddzielamy białka od żółtek, i ubijamy, te pierwsze z cukrem na puszystą i sztywną pianę. Powoli dodawajmy pojedyncze żółtka do białek i ubijajmy, aż uzyskamy dobrze napowietrzoną masę.Dodajemy do jajek mąkę tortową i ziemniaczaną, a następnie dokładnie wymieszać całość, aż składniki się połączą. Tortownicę należy wyłożyć pergaminem i wylać na nią ciasto. Biszkopt pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.Warto zapamiętać, że biszkopt jest gotowy dopiero po ostygnięciu. Gdy jest jeszcze ciepły, może być zbyt delikatny do krojenia.Szukasz innych pomysłów na pyszne wypieki? Polecamy przepis na sernik wiedeński siostry Anastazji oraz obłędny mazurek kajmakowy.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Pyszna surówka z kiszonej kapustyPrzeciwwskazania do picia soku z kiszonej kapustyDlaczego ogórki i brokuły w sklepach są pakowane w folię?źródło:przepisy.pl/ mojewypieki.comZapraszamy na nasz Instagram

Sernik wyjdzie idealnie
05.03.2021 01:00 Trik, by sernik nie opadł i nie popękał

Smakowity sernik jest nie lada rarytasem, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Wielu smakoszy decyduje się na samodzielnie przygotowywanie go we własnej kuchni. Jednym z największych rozczarowań jest pęknięty sernik.