Wypieki przyrządzane według przepisów Siostry Anastazji nie mają sobie równych. Nie inaczej jest w przypadku receptury na sernik z rodzynkami. Rozsmakuje się w nim każdy, kto lubi tradycyjne polskie desery.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Ciężko znaleźć kogoś, kto z powagą mógłby powiedzieć, że nie lubi szarlotki. Ten wypiek jest tak popularny i szanowany, że można zjeść go na całym świecie. Jeśli chcesz poczuć powiew świeżości, przygotuj szarlotkę z dodatkiem dyni w farszu - dzięki niej ciasto będzie zupełnie nowym doznaniem kulinarnym. Szarlotka to doskonały sposób, aby przygotować przepyszny słodki deser z kwaśnych jabłek, których jedzenie na surowo nie byłoby przyjemne. Jabłka dodatkowo można uprażyć zawczasu i przechowywać je w słoiku. Dodanie dyni do farszu sprawia, że cała szarlotka staje się bardziej wyrazista i intensywniejsza w smaku. Co więcej, pomarańczowy kolor warzywa pięknie kontrastuje z barwami reszty składników. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kopytka są znanym i pysznym daniem z ziemniaków, które jest przy tym proste w przygotowaniu. Najlepsze są wtedy, gdy nie wyjdą twarde. Podpowiadamy jak zrobić je tak, by zachwyciły każdego.Któż z nas nie lubi pysznych ziemniaczanych kluseczek, jakimi są kopytka. Smakują dobrze zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Kopytka są daniem uniwersalnym.Idealnie lekkie uzyskamy, gdy z rozwagą podejdziemy do procesu ich zagniatania. Ważne jest bowiem, aby nie robić tego zbyt długo. Podczas wyrabiania ciasta uaktywnia się zawarty w mące gluten. To właśnie duża jego ilość odpowiada za twardość kopytek. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Delikatne ciasto rafaello jest słodkim, bardzo kokosowym ciastem na bazie biszkoptu i kremu z mascarpone, śmietanki i białej czekolady. Przełamaniem słodyczy jest dżem porzeczkowy, który idealnie wręcz pasuje do ciasta kokosowego, nadając mu świeży, owocowy smak. Sprawdź, jak przygotować ciasto rafaello, które zachwyci Twoich gości.Ciasto rafaello jest prostym i szybkim ciastem, które przygotujesz w niecałą godzinę. Wystarczy, że przygotujesz biszkopt i szybki krem z mascarpone, śmietanki czekolady. Całość dopełniona jest aromatycznym dżemem porzeczkowym.Delikatne ciasto rafaello jest niezwykle uniwersalne, możesz przygotować je jako deser w tygodniu lub wypiek na święta czy specjalną okazję. Ze względu na swoją formę, przełożone blaty oraz wygląd, ciasto może być również alternatywą dla tradycyjnego tortu.
Pizza to tradycyjne, włoskie danie, które pokochał cały świat. Cienkie, delikatne ciasto z kruchymi brzegami, aromatyczny sos pomidorowy i świeże dodatki sprawiły, że pizza jest podawana niemal w każdej restauracji. Sprawdź, jak przygotować proste, ale doskonałe ciasto, które zabierze Cię w kulinarną podróż do słonecznej Italii.Najważniejszym składnikiem pizzy jest ciasto. Można przygotować je na wiele sposobów, jednak zastosowanie najprostszych składników oraz kilku sprawdzonych trików sprawi, że przygotujesz placek jak z tradycyjnej, włoskiej pizzerii. Włoska pizza słynie również z doskonałego sosu oraz najwyższej jakości składników. Sos pomidorowy przygotuj ze świeżych pomidorów, dodaj oliwę, ulubione dodatki i ciesz się niepowtarzalnym smakiem i aromatem dania. Poniżej znajdziesz przepis na włoskie ciasto oraz kilka prostych trików, za pomocą których przygotujesz najlepszą, domową pizzę.
Racuchy to świetny sposób, aby przygotować szybki i prosty posiłek, który każdemu będzie smakował. Jeśli chcesz sprawdzić, jak jadano przed laty, przetestuj poniższy przepis. Z niego dowiesz się, jak zrobić je z receptury z 1895 roku. Racuchy muszą wyróżniać się wśród innych placków swoją puszystością oraz delikatnością, dzięki którym jedzenie ich to prawdziwa przyjemność. Wystarczy oprószyć je cukrem pudrem i przysmak jest gotowy. Ciekawscy mogą także sprawdzić, jak bardzo różna była polska kuchnie przed ponad 100 laty. Jak widać po składnikach, dosłownie nic się od tamtego czasu nie zmieniło w kontekście racuchów. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Wszyscy lubimy poznawać nowe smaki, jednak nadal kochamy tradycyjne ciasta, które znamy z dzieciństwa. Klasyczny placek z kruszonką, babka piaskowa czy miodownik są po prostu nie do przebicia. Dziś przypominamy wam przepis na obłędnie pyszny jabłecznik jak u babci. Owoce koniecznie skrop sokiem z cytryny. Nie pożałujesz.Czy jabłecznik to jest to samo co szarlotka? Otóż nie do końca. Jeden i drugi wypiek zawiera oczywiście jabłka. Jednak różnica tkwi w rodzaju ciasta. Szarlotkę piecze się na cieście kruchym lub półkruchym, jabłecznik zaś może być przygotowany na cieście ucieranym, kruchym czy biszkoptowym.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kokosanki są pysznymi ciasteczkami, które niejednemu z was skojarzą się z dzieciństwem. Przygotowuje się je błyskawicznie. Mają też krótki i prosty skład. Sprawdźcie przepis na deser, który zachwyci podniebienie każdego smakosza. Te ciastka kokosowe przygotujecie z zaledwie kilku składników. Będą idealne dla tych z was, którzy są na diecie bezglutenowej lub bezmlecznej — nie korzystamy tu ani z mąki pszennej, ani z masła czy mleka.
Cebularz jest tradycyjnym, lubelskim przysmakiem. Drożdżowe bułeczki, na które kładzie się charakterystyczny, cebulowo-makowy farsz nie mają sobie równych. Doskonale smakują na śniadanie czy przekąskę. Zobacz jak zrobić domowe cebularze. Cebulę dodaje się do dań wytrawnych, mak zwykle do słodkich. A cebularze łączą w sobie oba te składniki i to z naprawdę smacznym efektem. Przygotowując je, warto sobie rozłożyć pracę w czasie. Farsz można bowiem przygotować dzień wcześniej. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Nie ma chyba nic lepszego niż domowe wersje słodyczy znanych z półek sklepowych. Wiemy, z czego są przygotowane, a przy tym równe dobrze smakują. Tak jest również w przypadku ciasta 3 bit. Receptura nie wymaga przy tym pieczenia, więc może sięgnąć po nią każdy. 3 bit skradnie serce każdego smakosza lubującego się w deserach bez pieczenia. To ciasto przygotujecie szybko, a przy tym będziecie mogli cieszyć się pysznym połączeniem masy budyniowej, herbatników i delikatnej, ubitej śmietanki. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Biszkopt wymaga odrobiny doświadczenia i pewności siebie podczas przygotowania. Jeśli chcesz, aby równomiernie wyrósł i był puszysty jak chmurka, wlej do ciasta odrobinę soku z cytryny. Dzięki temu będzie także wilgotny, a podczas krojenia nie rozkruszy się. Biszkopt stanowi bardzo ważny element praktycznie każdego tortu oraz wielu innych ciast. Bez niego krem oraz inne dodatki zwyczajnie rozpłynęłyby się w tortownicy. Sok z cytryny działa, jak wzmacniacz proszku do pieczenia, który wydziela dzięki niemu znacznie więcej gazów. Taki biszkopt ma większą objętość i jest jeszcze bardziej delikatny. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Tarta czekoladowa bez pieczenia jest całkowicie wykonalnym i wyjątkowo pysznym deserem. Intensywny smak czekolady, ciasteczkowego spodu oraz świeżych borówek amerykańskich, doskonale ze sobą współgrają. Takie ciasto pięknie wygląda, więc u każdego wywołasz niemały zachwyt.Tarta jest bardzo charakterystycznym deserem, który zawsze przykuwa uwagę - elegancki wygląd sprawia bowiem wrażenie, że ciasto jest bardzo skomplikowane w przygotowaniu. Prawda jest jednak zupełnie inna. Poniższa wersja nie wymaga pieczenia, składa się jedynie z kilku składników i można zajadać się nią już po kilku godzinach od zrobienia. Ogromny efekt daje kontrast kolorów, pomiędzy czekoladą a świeżymi i soczystymi borówkami. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Z herbatą i konfiturą, posmarowane warstwą masła lub zjedzone w towarzystwie małej czarnej — ciasto drożdżowe smakuje zawsze. Przepis, który proponujemy, sprawi, że wypiek będzie puszysty i wilgotny jak nigdy wcześniej.Tajemnicą lekkości tego ciasta jest wykorzystanie całych jaj ubitych na kogel-mogel. To właśnie ten patent powoduje, że ma ono konsystencję, która wprost rozpływa się w ustach. Jesteśmy przekonani, że takie drożdżowe przypadnie do gustu każdemu smakoszowi.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Naleśniki są jednym z dań, które można zaserwować zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. W zależności od użytych składników możemy też wyróżnić naleśniki cienkie oraz wyjątkowo puszyste. Przedstawiamy wam recepturę na ten drugi typ. Sekret tkwi w dodatku sody oczyszczonej.Do tych naleśników będzie pasowało niemal wszystko. Równie dobrym wyborem będzie polanie ich syropem klonowym lub słodką śmietanką, jak i posmarowanie masłem orzechowym czy innym kremem z orzechów. Pyszną opcją jest też dodanie dżemu czy musu owocowego. Szczególnie polecamy prażone jabłka z tego przepisu. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Babcie przez całe swoje życie opracowały wiele trików, które pozwalają na znacznie sprawniejszą pracę w kuchni. Poniżej zdradzamy kilka z nich. Dowiesz się dzięki nim, jak dłużej przechowywać koncentrat pomidorowy, albo jak wygodnie trzeć ser. Babcie doskonale wiedzą co robić, aby gotowanie było łatwiejsze i wygodniejsze. Dlatego na portalu poezja-smaku zawarto spis wielu porad, dzięki którym kuchenna zabawa będzie jeszcze przyjemniejsza. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kopciuszek to ciasto delikatne w smaku i efektowne. Doskonale sprawdzi się na uroczystościach rodzinnych i jako towarzysz dla popołudniowej herbaty. Przygotowane według receptury siostry Anastazji zachwyci każdego smakosza deserów. Ciasto może sprawiać wrażenie skomplikowanego w przygotowaniu. Pieczemy w końcu dwa biszkopty i przygotowujemy dwie masy. Całość jednak nie jest aż tak trudna, jak mogłoby się wydawać. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Naleśniki mają tendencję do rozpadania się podczas zwijania w krokiety. Delikatne ciasto nie wytrzymuje naprężeń, jakim jest poddawane. Aby temu zaradzić, należy wlać do ciasta przegotowaną i gorącą wodę. Krokiety kojarzą się najczęściej ze świętami, jednak można przygotowywać je przez cały rok. Jeśli nie chcesz, aby naleśniki pękały i rozpadały się podczas faszerowania czy smażenia, dodaj do ciasta na nie gorącą wodę. Metoda ta wykorzystywana była już przez nasze babcie, które znały wiele tajemnic. Woda delikatnie gotuje gluten, który tworzy znacznie silniejszą strukturę niż zazwyczaj. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Szarlotka to chyba najsmaczniejsze ciasto z jabłkami. A próbowaliście kiedyś dodać do niej też inne owoce? Spróbujcie bajecznie pysznej szarlotki ze śliwkami, a przekonacie się, że warto. Jabłka i śliwki naprawdę świetnie się komponują i dopełniają. Klasyczna szarlotka pieczona jest na kruchym cieście. To ciasto uwielbia dodatek owoców. A my kochamy połączenie kruchości i soczystości. Tradycyjnej szarlotce brakuje trochę koloru, dlatego postanowiliśmy wzbogacić ją o śliwki. Koniecznie musicie przetestować to połączenie. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Racuchy to doskonały sposób, aby przygotować pyszny deser w szybkim tempie oraz banalnie prosto. Tym razem zdradzamy, jak przygotować je wraz z jabłkiem i dynią. Są delikatne, słodkie i wyjątkowo smaczne. Odpowiednio przygotowane racuchy muszą być delikatne i puszyste w środku, a na zewnątrz powinny zachować chrupiącą skórkę. Poniższy przepis pozwoli ci zrobić je właśnie w takim stylu. Połączenie jabłek oraz dyni sprawia, że ciężko powstrzymać się przed doprawieniem racuchów przyprawami korzennymi. Takie placki są kwintesencją jesiennej aury za oknem.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Tiramisu jest tradycyjnym, włoskim deserem, przygotowanym z biszkoptów, serka mascarpone. Intensywny, kawowy smak w połączeniu z białym winem lub migdałowym likierem sprawi, że ciasto zniknie w ciągu kilku minut. Tiramisu jest niezwykle lekkim, kremowym deserem, którego musisz spróbować.Tiramisu jest świetną alternatywną dla klasycznych, pieczonych ciast. Delikatna masa na bazie jajek i serka mascarpone w połączeniu z intensywnym, kawowym smakiem biszkoptów sprawi, że tiramisu będziesz przygotowywać nie tylko przed wizytą gości.Bardzo ważną kwestią przed przygotowaniem tiramisu jest odpowiednia obróbka jajek. Musisz zdezynfekować skorupki, umyć je wodą z płynem do mycia naczyń i sparzyć. Pamiętaj, że na skorupkach mogą być pałeczki niebezpiecznej salmonelli, dlatego też tak istotne jest odpowiednie przygotowanie jajek.
Ciasto piaskowe, inaczej babka, to tradycyjne, polskie ciasto wypiekane głównie na Święta Wielkanocne. Babka piaskowa jest prostym, lekkim i kruchym ciastem, posypywanym cukrem pudrem lub polewanym lukrem. W każdej wersji smakuje wyśmienicie. Sprawdź, jak przygotować pyszne i lekkie ciasto piaskowe.
Idealny sernik powinien zachwycać smakiem i wyglądem. Okazuje się, że deser można przygotować bez dużego nakładu pracy. Wystarczy 10 minut. Prośby o dokładkę są pewne. Maślany sernik momentalnie znika z talerzy.Maślany sernik zawsze wychodzi, mimo iż korzystamy z sera z wiaderka. Wychodzi pysznie maślany i delikatny. Jeśli szukacie czegoś prostego i sprawdzonego, upieczcie i zaskoczcie swoich gości. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Nie ma lepszego sposobu, by dobrze zacząć dzień niż kromka pysznego, świeżego chleba. Zrób go sam i ciesz się wyjątkowym smakiem. Z naszym przepisem to nie będzie trudne. Chleb z tego przepisu wychodzi miękki i pięknie się kroi. Ukoi podniebienie każdego smakosza, nawet solo lub z dodatkiem masła. Jeśli nie potrafisz odmówić sobie kromki czy piętki ze świeżo upieczonego chleba, koniecznie spróbuj wykonać go, korzystając z poniższej receptury.
Ciasto drożdżowe ze śliwkami jest banalnie prostym przepisem do zrobienia w domu. Najważniejszym elementem tego wypieku jest bez wątpienia kruszonka. Warto użyć kwaśniejszych śliwek, aby lepiej zachować kontrast pomiędzy nimi a słodkim ciastem. Choć mogłoby się wydawać, że ciasto drożdżowe ze śliwkami wymaga mnóstwa pracy, w praktyce jest zupełnie inaczej. Co więcej efekt, jaki prezentuje ten wypiek, jest wyjątkowy. Podając ciasto do stołu, usłyszysz okrzyki zachwytu i każdy będzie prosił cię o przepis. Puszyste i wilgotne, a zarazem chrupiące dzięki kruszonce, nie ma sobie równych. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Robicie pierogi. Poświęciliście dużo czasu na przygotowanie ciasta i nadzienia, a przy gotowaniu farsz z nich wypływa. To koszmar każdego amatora tego dania. Podpowiadamy co zrobić, aby tego uniknąć. Pierogi można przygotować na wiele sposobów — z mięsem, z ziemniakami, z sezonowymi owocami (np. ze śliwkami). Dobry farsz jednak nie wystarczy, jeśli ciasto się rozklei. A przecież są sposoby, by temu zapobiec.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Tradycyjnym deserem, który można kupić w każdej polskiej cukierni, są ptysie z kremem. Nie warto jednak za każdym razem kupować ich, jeśli można z łatwością zrobić je w domu. Poniższy przepis pozwoli ci wykonać je z ogromną łatwością. Ptysie z kremem mają przewagę nad wieloma innymi słodyczami, dzięki kontrastowi smaków. Ciasto ptysiowe nie jest bardzo słodkie, przez co smak kremu zostaje bardzo wzmocniony. Przygotowanie ptysiów z kremem jest bardzo proste, jednak wymaga odrobiny czasu. Dlatego warto zabrać się za nie w wolnej chwili, aby móc rozkoszować się nimi w pełni. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Ciasto bez pieczenia z bananami i herbatnikami jest doskonałym deserem, który każdy z łatwością wykona. Nie potrzeba do niego użycia piekarnika, więc przepis jest banalnie prosty. Każdy kęs dosłownie rozpływa się w ustach. Bananowe ciasto bez pieczenia jest również świetnym sposobem na wykorzystanie delikatnie zleżałych owoców, które stały się ciemne i nieapetyczne. Takie banany są słodsze, więc sprawdzą się w każdym deserze. Efekt końcowy zachwyca nie tylko delikatną fakturą i pysznym smakiem - ciasto prezentuje się nader okazale i wiele osób będzie błagać cię o kolejną dokładkę. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Pani Walewska to niezwykle smaczne ciasto. Kruchy spód, masa kremowa, beza, dżem porzeczkowy i migdały to połączenie, którego musisz spróbować. Pychotka swój niezwykły smak zawdzięcza przełamaniu słodyczy bezy i kremu kwaśną porzeczką. Ciasto jest wysokie, wygląda ślicznie i łatwo się kroi, dzięki czemu może spokojnie zastąpić klasyczny tort.Mimo, iż ciasto przygotowane jest z dwóch osobnych blatów i przekładane kilkoma warstwami, nie jest czasochłonne. Wyrobienie spodów zajmie Ci zaledwie kilka minut, podobnie jak masy bezowej i kremowej. Gotowe ciasto pani Walewskiej jest tak pyszne, że cała blacha zniknie w ciągu jednego dnia.Krucha beza jest bardzo wymagająca, często pęka, opada lub wcale nie wyrasta. W cieście pani Walewskiej nie musimy jej piec. Wystarczy przygotować masę bezową, którą zapieczesz razem z kruchym ciastem, dżemem i migdałami. Beza w tej formie zawsze wychodzi doskonale.