Najlepszy przepis na ciasto bez pieczenia „Niebiańska chmurka”
Deser lekki niczym puch, który przygotujecie szybko i bez pieczenia? Niebiańska chmurka idealnie pasuje do tego opisu. Ciasto na bazie herbatników z pyszną, delikatnie owocową masą ze śmietany i mascarpone zachwyci wielu smakoszy. Spróbujcie koniecznie.
Ciasta bez pieczenia są pyszne i efektowne. Wystarczy wspomnieć smakowitą Orzechową damę oraz doskonały śmietanowiec, na które przepisy już wam zdradzaliśmy. Tym razem podpowiemy jak zrobić deser, który łączy w sobie orzeźwiającą słodycz owoców, delikatność śmietany i serka oraz chrupiące ciasteczka. Skusicie się?
Przepis na wyśmienite ciasto Niebiańska chmurka
Składniki:
około 200 g ulubionych herbatników
250 g mascarpone
650 ml śmietany 30%
4 łyżki cukru pudru
2 galaretki owocowe np. o smaku owoców leśnych
100 g czekolady mlecznej
Przygotowanie:
Zagotowujemy 200 ml wody i rozpuszczamy w niej galaretki, starannie mieszając. Masę odstawiamy na bok, by ostygła. Śmietanę umieszczamy w misie miksera i ubijamy ją, stopniowo wsypując cukier puder.
Gdy uzyskamy sztywną pianę, dodajemy partiami serek mascarpone. Następnie ostrożnie wlewamy przestudzoną, lecz nie tężejącą, galaretkę. Część masy odkładamy — posłuży nam do posmarowania wierzchu ciasta.
Dno blachy o wymiarach 24 × 26 cm wykładami herbatnikami, a następnie rozsmarowujemy na nich połowę masy śmietanowej. Układamy kolejną warstwę ciastek i przykrywamy ją pozostałą porcją masy.
Na wierzchu również kładziemy herbatniki. Ciastka smarujemy odłożonym wcześniej kremem. Zdobimy ciasto wiórkami czekolady i wstawiamy je do lodówki na kilka godzin. Podajemy do kawy.
Źródło zdjęcia: canva/HandmadePictures
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: e-przepisykulinarne