Magda Gessler bez wątpienia niepodzielnie rządzi polską gastronomią. Restauratorka już od dekady zmienia restauracje, wprowadzając w nie swoje zasady oraz modyfikując menu. Jak sama mawia, uwielbia swojskie, domowe smaki, które przywodzą na myśl kuchnię naszego dzieciństwa. Jej najsłynniejsza restauracja "U Fukiera" od wielu miesięcy prowadzi nie tylko sprzedaż pyszności na wynos, ale także w ofercie online z dowozem na terenie Warszawy. W słoiczkach, pudełka i kartonikach możemy otrzymać produkty, za których jakość ręczy sama Magda Gessler. Z okazji nadchodzącego tłustego czwartku, klienci mogą skorzystać ze specjalnej ofert Delikatesów U Fukiera Magda Gessler. Wszystkie słodkości wyglądają nader zachęcająco, jednak ceny mogą nie jednego amatora ostatecznie zniechęcić.
Chatka baby-jagi to ciasto bez pieczenia, które zawsze się udaje. Z pozoru może wydawać się skomplikowane, ale jego przygotowanie od a do z zajmuje dosłownie moment. Swoim smakiem bardzo przypomina sernik, więc z całą pewnością przypadnie do gustu wielbicielom tego ciasta. Niezaprzeczalnym atutem chatki baby-jagi jest jej wspaniały wygląd. Jedno spojrzenie na jej bryłę i od razu mamy ochotę na coś słodkiego. Ciasto to sprawdzi się idealnie na wszelkiego rodzaju imprezach rodzinnych, gdzie na pewno zrobi ogromne wrażenie.
Faworki zgodnie ze zwyczajem najczęściej jada się w trakcie Tłustego Czwartku, w którym miliony Polaków pozwala sobie na odrobinę kulinarnego szaleństwa. Jeśli chcesz przygotować je samodzielnie, pamiętaj o kilku ważnych zasadach. Przestrzeganie ich sprawi, że twoja praca nie pójdzie na marne, a faworki wyjdą chrupiące, słodkie i delikatne. Poniżej zamieściliśmy również najprostszy przepis, przy pomocy którego przygotowanie tego, wydawałoby się, trudnego deseru okaże się banalnie prostym zadaniem.
Ciasto drożdżowe jest jednym z największych przysmaków, który uwielbiany jest przez praktycznie każdego fana słodkich doznań. Niestety, zdarza się, że przygotowanie go sprawia niektórym kłopoty na tyle duże, że nie są w stanie cieszyć się wilgotnym i puszystym deserem.Z tego powodu postanowiliśmy pokazać wam jeden z najlepszych przepisów, który z łatwością przeprowadzi was krok po kroku do upragnionego celu. Smak tego wypieku jest obłędny, a każdy kto chce raczyć się nim, powinien zaopatrzyć się w coś ciepłego do picia - z kawą lub herbatą po prostu smakuje najlepiej.
Bez wątpienia szarlotka i jabłecznik są nie lada specjałami, którym wyjątkowo ciężko się oprzeć. Polacy często mylą ze sobą oba ciasta. Najprawdopodobniej dzieje się tak za sprawą zawartości jabłek. Warto jednak zaznaczyć, że szarlotka i jabłecznik są dwoma różnymi łakociami.
Sposób wykonania:BiszkoptMasa jogurtowaPrzykładowa dekoracja:Na początek przygotuj biszkopt. Białka ubij z cukrem, cały czas ubijając dodawaj po żółtku. Wsyp do masy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto piecz około 20 minut w 170*C. 3 jajka1/2 szklanki maki1/2 szklanki cukru1/2 łyżeczki proszku do pieczenia3 duże kubki jogurtu greckiego (ok. 1 kg)250 ml śmietanki 36%7 pełnych łyżek cukru pudru2 łyżki żelatyny (ok. 20 g)50 ml mleka2 łyżki niebieskiej galaretki (ok. 20 g)50 ml gorącej wodySkładniki:galaretka niebieska300 ml gorącej wodyGóra ciasta:Przygotuj masę jogurtową. Śmietankę ubij razem z cukrem pudrem, następnie dodaj jogurt i delikatnie wymieszaj. Masę podziel na dwie równe części. W 50 ml mleka rozpuść żelatynę i wymieszaj z jedną częścią masy jogurtowej. Przelej na biszkopt i wyrównaj. Wstaw do lodówki, by masa stężała. Do drugiej części masy jogurtowej dodaj niebieską galaretkę. Wymieszaj. Przelej na stężają masę i włóż do lodówki.Ciasto "Kraina lodu" - przepisW 300 ml wody rozpuść galaretkę, kiedy zacznie tężeć przelej ją na zastygłą masę jogurtową. Ciasto wstaw do lodówki na całą noc. Udekoruj je bitą śmietaną lub ulubioną posypką. Smacznego!Na naszej stronie można znaleźć artykuł, w jaki sposób przyrządzić znany każdemu maluchowi sok z gumijagód (link tutaj) oraz przepis na zupę mamy Muminka (link tutaj). Dziś polecamy ciasto inspirowane popularną animacją Kraina Lodu.Ferie zimowe to czas, w którym możemy spędzić czas w kuchni z naszymi dziećmi. Warto pokazać im, że gotowanie może być wspaniałą zabawą! Dobrym pomysłem jest przygotowanie deserów inspirowanych popularnymi animacjami.Podobny przepis możecie znaleźć na kanale na You Tube Annie Ka, z którego pochodzi powyższe zdjęcie.
Lekkie, niesamowicie puszyste i smaczne ciasto drożdżowe jest dla wielu z nas ukochanych przysmakiem. Niestety, jego wykonanie nie należy do najłatwiejszych czynności. Zazwyczaj zrobienie ciasta drożdżowego jest też dość czasochłonne. Całe szczęście znany jest szybki przepis, który zawsze się udaje. Dzięki temu możemy cieszyć się ukochanym łakociem dużo szybciej niż zwykle. Zatem, do dzieła.Ciasto drożdżowe należy do dość wymagających dań. Aby wyszło perfekcyjne należy przede wszystkim unikać błędów, zwracać uwagę na detale oraz mieć dobry przepis. Tych ostatnich jest bez liku. Dzisiaj przychodzimy do was z najszybszą recepturą na uwielbiany smakołyk. Mamy doskonałą wiadomość: zawsze się udaje.Jeśli jesteś ciekawa, jakich błędów unikać podczas pieczenia ciasta drożdżowego, to odsyłamy Cię do jednego z naszych starszych artykułów. Link znajduje się tutaj.Ciasto drożdżowe - najlepszy i najszybszy przepisSkładniki:50 dag mąki1 szklanka mlekapół kostki margarynypół szklanki cukru8 dag drożdży4 jajka1 łyżka olejuSposób wykonania:Margarynę rozpuść, podgrzej mleko. Drożdże rozetrzyj z 2 łyżkami cukru, dodaj rozpuszczoną margarynę i przestudzone mleko,j ajka, mąkę, resztę cukru, opcjonalnie olejek zapachowy i miksuj przez 3 minuty.Powstałe ciasto przelej do keksówek i pozostaw w ciepłym miejscu, aby urosło. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 30 minut. Po 20 minutach sprawdź patyczkiem, czy już się upiekło. Można też piec je przez 25 minut i pozostawić w nagrzanym piekarniku na 10 minut.Przed pieczeniem ciasta drożdżowego, warto skorzystać z cennych porad babci Ewy. Doświadczona cukierniczka poleca, by po wyrośnięciu ciasta przełożyć je na blat, zagnieść ciasto i odłożyć na 10 minut. Ciasto powinniśmy odkładać do wyrośnięcia, aby podwoiło swoją objętość, i odpowietrzyć je po około pół godzinie.Więcej porad babci Ewy znajdziecie w naszym artykule. Link tutaj.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Jola dodała do rosołu pomidora i popularny owoc. Powód zachwycaJuż w styczniu zrobimy zakupy spożywcze w niedzielę. Znamy szczegółyGessler pokazała przepis na żurek. 1 składnik zaskakujeźródło: kobieceinspiracje.pl/Zapraszamy na nasz Instagram
Biszkopt jest częstym wyborem jako produkt, który ląduje w zakupowym koszyku. Takie gotowe ciasto jest bardzo wygodne, szczególnie podczas robienia własnoręcznych tortów urodzinowych. My przedstawiamy przepis, dzięki któremu zrobisz biszkopt całkowicie od podstaw. Takie rozwiązanie jest doskonałe szczególnie z jednego powodu - możesz bez problemów kontrolować skład swojego ciasta, co przekłada się na twoje zdrowie, a nierzadko, także i finanse. Przepis jest banalnie prosty, więc nie trzeba szykować się na kulinarną batalię.
Ciasto Trzech Króli jest popularnym, szczególnie we Francji, plackiem, pieczonym specjalnie na święto Trzech Króli. To prawdziwy rarytas, który doczekał się swoich odpowiedników zarówno w Hiszpanii, jak i Portugalii. Robi się go wręcz ekspresowo, szczególnie przy użyciu gotowych płatów ciasta francuskiego.
Pierogi są jednym ze specjałów, które często goszczą na naszych stołach. Co jednak zrobić, gdy zostaną? Nikt nie chce marnować jedzenia, dlatego też zdradzamy sposoby na zachowanie walorów tego specjału przez dłuższy czas.Niezależnie od tego, czy zrobicie tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami, czy też może ruskie albo z kaszą, nadmiar wyrobu warto uchronić przed zepsuciem. Istnieje kilka zasad, które z pewnością pomogą przedłużyć ich świeżość. Dowiedzcie się co możecie zrobić, by nie zmarnować ani sztuki.
Pieczenie tradycyjnego świątecznego makowca może wydawać się zbyt skomplikowane dla kucharza amatora. Poniższy przepis jest jednak na tyle prosty, że praktycznie każdy poradzi sobie z nim bez większych problemów. Jednak największą jego zaletą jest krótki czas przygotowania. Choć ilość składników może przytłoczyć, tak naprawdę nie ma się czym przejmować. Cała praca polega na kilku czynnościach i włożeniu ciasta do piekarnika, tak więc faktycznego czasu wykorzystuje się stosunkowo niewiele.
Ciasto bez pieczenia może sprawić, że kuchenna praca niejednej gospodyni będzie znacznie łatwiejsza. Warto znać, choć kilka przepisów, dzięki którym będziesz w stanie przyrządzić deser o każdej porze. Co więcej, takie ciasto pozwoli mieć plan zapasowy na wypadek, gdyby główny deser z jakiegoś powodu nie udał się.
Ciasto "Hrabina" jest niecodziennym deserem, który na długo pozostaje w pamięci. Idealnie sprawdza się jako smakołyk serwowany na różne okazje. Domownicy i goście będą zachwyceni. Prośby o dokładkę są praktycznie gwarantowane.
Sernik bez pieczenia to pozycja obowiązkowa dla wszystkich zajętych smakoszy. Nie zawsze mamy czas na spędzanie długich godzin w kuchni, a przecież każdy z nas uwielbia domowe łakocie. Ciasto "śnieżny puch" wykonasz błyskawicznie i z uśmiechem na ustach. A efekt końcowy zachwyci zarówno ciebie, jak i całą rodzinę.
Ciasto Pychotka to przykład na pyszne ciasto, które składa się z kruchego spodu, bezy, kremu i dżemu porzeczkowego. Ciasto nie jest skomplikowane do wykonania i nie wymaga dużo pracy. Ciasto złożone z więcej niż jednej warstwy często odstrasza. Jak się okazuje, przepisy potrafią być naprawdę proste. Możemy je przygotować w różnych nutach smakowych, dodając różnego rodzaju dodatki. Ciasto jest bardzo efektywne z uwagi na to, że wychodzi wysokie. Idealnie nada się na urodzinowy tort.
Ciasto bez pieczenia idealne dla ludzi, którzy większość swojego czasu poświęcają pracy. Jego wykonanie jest banalnie proste i szybkie, więc każdy może się za nie zabrać. Głównymi składnikami jest serek mascarpone, który gwarantuje kremowość oraz herbatniki, nadające faktury i chrupkości.
Szarlotka uchodzi za wyjątkowo smakowitą propozycję deserową. Wyborny specjał na bazie jabłek niejednokrotnie wprawiał nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Tym razem przygotujemy szarlotkę bez pieczenia. Efekt jest obłędny.
Ciasto drożdżowe jest bardzo głęboko zakorzenione w polskiej kulturze jedzenia. Wszelkie drożdżowe bułki z lukrem lub nadzieniem, oraz wiele innych wypieków bazuje właśnie ta tym rodzaju ciasta. Dzięki poniższej recepturze będziesz w stanie wykonać je w 5 minut, a resztę pracy zrobi za ciebie lodówka.
Ciasto bez pieczenia może uratować przed katastrofą niejeden oficjalny obiad. Babcia Henia doskonale wie, że klasyczne wypieki nie zawsze sie udają, więc warto mieć przygotowany "plan b." Budyniowiec z jej przepisu jest banalnie prosty i szybki w przygotowaniu, a smak sprawia, że wszyscy nie mogą przestać go jeść.
Pieczenie ciast jest popularną aktywnością wśród zajęć wielbicieli łakoci. Smakowite desery można przygotować na najróżniejsze sposoby. Niezwykłą popularnością cieszą się serniki. Już teraz przekonaj się jak przygotować niecodzienny specjał w domowym zaciszu.
Ciasto, które przywraca wiele wspomnień z dzieciństwa jest banalnie proste do wykonania. Najlepszym możliwym wyborem jest przygotowanie bloku czekoladowego - deseru, który niegdyś był podawany praktycznie po każdym wykwintnym posiłku.
Pieczenie ciasta jest długotrwałym i pochłaniającym wiele energii procesem. Nie każdy może sobie pozwolić na wielogodzinne stanie w kuchni, dlatego prezentujemy doskonały przepis na szybki i prosty deser, który zachwyci każdego łakomczucha.
Ciasto bez pieczenia przeważnie wybierają osoby, które mają ogromną ochotę na słodkie i nie chcą spędzać godzin na przygotowaniu uwielbianego deseru. Przepis, który dla Was przygotowaliśmy szczególnie skierowany jest do miłośników czekolady oraz ludzi, którzy na słodkości nie lubią wydawać fortuny. Mamy w nim wszystko, co najlepsze, za śmieszne pieniądze.
Nie da się ukryć, że pieczenie ciast jest nie lada sztuką, która wymaga dozy skrupulatności. Przeważnie proces przygotowywania wydaje się być dość trudnym zadaniem. Jednak w przypadku tego ciasta jest zgoła inaczej.