Smakosze.pl
racuchy

canva/Olga Kriger

Cudowny przepis na puszyste racuchy z brzoskwiniami

23 Października 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Na dzisiejszy, leniwy podwieczorek proponujemy przygotować coś wyjątkowego. Słodkiego, pożywnego, a przede wszystkim pysznego, jednym słowem racuchy z brzoskwiniami. Przygotujcie je według naszego przepisu — wyjdą puszyste i chrupiące.

Racuchy można robić i jeść w nieskończoność. Oczywiście są kaloryczne, ale trudno sobie odmówić przyjemności ich jedzenia. Kuszą swą chrupkością, a wilgotne wnętrze w połączeniu z owocowym smakiem jest naprawdę pyszne. Dziś dla odmiany, zamiast nieco już oklepanych racuchów z jabłkami, przygotujcie racuchy z brzoskwiniami. Owoce mogą być świeże lub z puszki — jedne i drugie nadadzą racuchom wyjątkowego smaku.

Cudowny przepis na puszyste racuchy z brzoskwiniami

Składniki:

  • 4 brzoskwinie świeże lub z puszki

  • 2 jajka

  • 1 łyżka cukru

  • 1 łyżka cukru wanilinowego

  • 400 ml jogurtu naturalnego

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 2 szklanki mąki

  • szczypta soli

  • olej do smażenia

  • cukier puder do posypania

Surówka z kiszonej kapusty z chilli

Obłędna kwaśno-ostra surówka z kiszonej kapusty

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie racuchów z brzoskwiniami

Brzoskwinie umyj, obierz ze skórki, pokrój w sporą kostkę. Brzoskwinie z puszki dokładnie osącz z zalewy, pokrój na kawałki.

Białka oddziel od żółtek. Żółtka zmiksuj z cukrem, cukrem wanilinowym, jogurtem naturalnym i sodą oczyszczoną.

Białka ubij na sztywną pianę. Do masy jogurtowej przesiej mąkę i dodaj sól, zmiksuj. Dodaj pianę z białek i owoce, delikatnie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej. Kładź na nią porcje ciasta i smaż je z obu stron na złoty kolor. Zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Oprósz cukrem pudrem.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłowych przepisów na racuchy. Zobaczcie, jak przygotować racuchy ze śliwkami, a także jak zrobić racuchy z leśnymi grzybami.

brzoskwinie

brzoskwinie

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: najlepszewkuchni

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Magda Gessler, barszcz grzybowy

Przepisy

Zachwycający barszcz grzybowy od samej Gessler, znamy recepturę

Czytaj więcej >

Przepisy

Surówka z pora marchewki i jabłka

Czytaj więcej >
kotlety mielone

Przepisy

Obłędnie delikatne i soczyste kotlety mielone z twarogiem

Czytaj więcej >
Ścieranie buraczków

Przepisy

Aksamitne, rozpływające się w ustach buraczki zasmażane z kremowym dodatkiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa kalafiorowa z ziemniakami

Czytaj więcej >
Kluski szare

Przepisy

Kultowe szare kluski według sekretnej receptury babci

Czytaj więcej >