Cudowny przepis na puszyste racuchy z brzoskwiniami
Na dzisiejszy, leniwy podwieczorek proponujemy przygotować coś wyjątkowego. Słodkiego, pożywnego, a przede wszystkim pysznego, jednym słowem racuchy z brzoskwiniami. Przygotujcie je według naszego przepisu — wyjdą puszyste i chrupiące.
Racuchy można robić i jeść w nieskończoność. Oczywiście są kaloryczne, ale trudno sobie odmówić przyjemności ich jedzenia. Kuszą swą chrupkością, a wilgotne wnętrze w połączeniu z owocowym smakiem jest naprawdę pyszne. Dziś dla odmiany, zamiast nieco już oklepanych racuchów z jabłkami, przygotujcie racuchy z brzoskwiniami. Owoce mogą być świeże lub z puszki — jedne i drugie nadadzą racuchom wyjątkowego smaku.
Cudowny przepis na puszyste racuchy z brzoskwiniami
Składniki:
4 brzoskwinie świeże lub z puszki
2 jajka
1 łyżka cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
400 ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 szklanki mąki
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Przygotowanie racuchów z brzoskwiniami
Brzoskwinie umyj, obierz ze skórki, pokrój w sporą kostkę. Brzoskwinie z puszki dokładnie osącz z zalewy, pokrój na kawałki.
Białka oddziel od żółtek. Żółtka zmiksuj z cukrem, cukrem wanilinowym, jogurtem naturalnym i sodą oczyszczoną.
Białka ubij na sztywną pianę. Do masy jogurtowej przesiej mąkę i dodaj sól, zmiksuj. Dodaj pianę z białek i owoce, delikatnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej. Kładź na nią porcje ciasta i smaż je z obu stron na złoty kolor. Zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Oprósz cukrem pudrem.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłowych przepisów na racuchy. Zobaczcie, jak przygotować racuchy ze śliwkami, a także jak zrobić racuchy z leśnymi grzybami.
Źródło zdjęcia: canva/pixelshot
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: najlepszewkuchni