Cytryna znajduje wiele zastosowań w kuchni. Prosta sztuczka polegająca na włożeniu plastra owocu do zlewu sprawi, że korzystanie z niego stanie się przyjemniejsze. Zalazłam ją niedawno w internacie i na początku wydała mi się dziwna. Efekty jednak pozytywnie mnie zaskoczyły.
Kiszone ogórki kochamy za smak, chrupkość i dawkę zdrowia. Jak się jednak okazuje walory te możemy podbić w bardzo prosty sposób. Wystarczy przed zamknięciem słoików dołożyć do nich jeden popularny składnik. Nastawcie w ten sposób choć kilka słoików ogórków dla testu, a poczujecie różnicę.
Co ma ze sobą wspólnego cytryna i śrubokręt? Okazuje się, że owoc i narzędzie, które z pozoru do siebie nie pasują- mogą mieć przydatne zastosowanie w naszej kuchni. Wystarczy wypróbować pewien prosty i zarazem zaskakujący trik, by już zawsze sięgać po to kulinarne rozwiązanie. Spróbuj koniecznie tej sztuczki w swojej kuchni.
Podczas wizyty u mojej kuzynki zostałam poczęstowana sokiem z aronii. Smakował lepiej niż każdy, który miałam okazji do tej pory próbować. Od razu zapytała, w czym tkwi sekret jego smaku. Odpowiedź kuzynki mnie zaskoczyła.
Skórka z cytryny nie powinna lądować w koszu. Nawet jeśli nie planujecie jej dodać do dania, nadal znajdzie się dobre zastosowanie. Warto umieścić resztki owocu w lodówce. Rezultat z pewnością wam się spodoba.
Cytryna oraz jej skórka są pełne aromatu. Nim jednak ich użyjemy, należy je dokładnie umyć, by usunąć szkodliwe związki chemiczne, jakimi została potraktowana podczas uprawy i transportu. Prosty domowy sposób wystarczy. Zdradzamy jaki produkt będą pomocne.
Znajomi nie raz dziwili się, gdy odwiedzali mnie latem. Zastanawiał ich talerzyk z cytryną i powbijanymi w nią goździkami. Teraz sami stosują tę metodę w swoich mieszkaniach. To najlepszy domowy sposób na komary.
Surówka z marchewki jest obiadowym klasykiem. W upalne dni warto przygotować wersję z dodatkiem soku z cytryny i natki pietruszki. Dodatki sprawią, że będzie jeszcze przyjemniejsza odbiorze i niesamowicie aromatyczna. Musicie spróbować.
Mrożona cytryna zdrowia nam doda! I to dosłownie, bo jest to skuteczny patent na poprawę właśnie tego, co najcenniejsze, czyli naszego zdrowia. Przygotowanie takiej cytryny jest bardzo proste. Jak to zrobić? Wyjaśniamy!
W kuchni mamy do wyboru wiele ciekawych i użytecznych sprzętów. Czy wiecie, do czego służy przedmiot ze zdjęcia? To specjalny nożyk do dekoracyjnego obierania cytryn. Dzięki niemu można wyczarować prawdziwe cuda w kuchni.
Truskawek na rynku jest całe zatrzęsienie. Jak można spożytkować takie bogactwo owoców? Jeśli szukasz pysznego orzeźwienia w na wysokie temperatury, przygotuj z domową lemoniadę z truskawek. Potrzebujesz do tego zaledwie kilku składników.
Kwiaty akacji widzimy w parkach i ogrodach. Jednak czy te luźno zwisające kwiaty w kolorze białym nadają się do jedzenia? Tak! Sprawdzą się jako domowy syrop przy przeziębieniu i uporczywym kaszlu. Kwiaty akacji mają właściwości lecznicze i właśnie kwitną.
Jeszcze niedawno moczenie schabowych w mleku było prawdziwym hitem. Dziś wiemy już, że są na delikatne mięso skuteczniejsze sposoby. Rozbite kotlety najlepiej zamarynować w majonezie z dodatkiem soku z cytryny. Tak miękkimi soczystym kotletom schabowym nikt się nie oprze.
Zaczyna się czas kwitnienia czarnego bzu. Roślina cieszyć może nie tylko nasze oko i zmysł powonienia. Kwiaty czarnego bzu z powodzeniem mogą być użyte również w kuchni. Ich intensywny smak uświetni wiele dań.
Elegancki deser nie musi byś wymyślny. Czasem najprostsze rozwiązanie jest tym najlepszym. Tak właśnie jest w przypadku eleganckiego kremu na bazie śmietanki z dodatkiem soku z cytryny. Podany w wydrążonych połówkach owoców robi piorunujące wrażenie.
Co się stanie, gdy włożymy torebkę herbaty do wrzącego mleka? Efekt zaskoczy najbardziej doświadczonych kucharzy. Z tych dwóch składników możesz bowiem przygotować domowy ser. Całość zajmie Ci najwyżej kilkanaście minut.
O niezwykłych właściwościach mniszka lekarskiego świadczy sama nazwa tej rośliny. Jak jednak możemy wprowadzić ten cenny składnik do naszej diety? W domu w prosty sposób przyrządzić możesz ocet z tej rośliny. Wpłynie on w korzystny sposób na nasz układ trawienny, ale nie tylko.
McDonald's wprowadza na rynek nową ofertę. W menu restauracji znajdziemy orzeźwiające napoje w wersji wiosenno-letniej. Wiemy co wymyśliła najpopularniejsza sieć fastfood i ile sobie za to policzy.
Wiosna jest doskonałą okazją do tego, by na naszych stołach pojawiły się sezonowe przysmaki. Jednym z nich jest botwina, z dodatkiem której możemy ugotować pyszną zupę. Jest pełna smaku i zdrowych składników. Ugotujcie ją choć raz, a nie pożałujecie.
Liście laurowe mają swoje miejsce w szafce kuchennej w każdym domu. Ochoczo dodajemy je jako składnik zup czy sosów. Czy wiecie jednak, że poza walorami smakowymi przyprawa ta niesie za sobą szereg działań prozdrowotnych? Z tego względu warto z liści laurowych przygotować domowy syrop.
Czy w tych Czechach oszaleli? Na dziwaczny zwyczaj natknął się u naszych sąsiadów jeden z użytkowników TikToka. Do zamówionego w restauracji posiłku dostał wodę z plastrami cytryny podaną w misce. Relację od razu wrzucił do internetu.
Masz w domu mleko i cytrynę? Zrobisz z nich rewelacyjną przekąskę i dodatek do pieczywa. Dodaj również czarne oliwki, a domowy ser będzie totalnym hitem w Twojej kuchni. Wszyscy zjedzą go ze smakiem.
Czy dodajesz cytrynę do herbaty? Dla wielu osób jest to absolutna konieczność. Okazuje się jednak, że skórka cytryny niekoniecznie powinna trafić do kubka z napojem. Wszystkiemu winne są znajdujące się na jej powierzchni pestycydy.
Cytryny i inne cytrusy powinniśmy myć nie tylko pod bieżącą wodą. Na ich skórkach znajdują się bardzo szkodliwe pestycydy i wosk. Owoce wystarczy jednak namoczyć w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej. Po 15 minutach po chemii nie pozostanie żaden ślad.
Chcesz wzmocnić odporność na nadchodzącą wiosnę? Przygotuj domowy syrop z mniszka lekarskiego. Z dobrze znanych żółtych kwiatach kryje się całe bogactwo korzystnych dla zdrowia substancji.
Czyszczenie piekarnika może być proste i przyjemne. Wystarczy wykorzystać cytrynę. Owoc zalany wodą po krótkim czasie spędzonym zw rozgrzanym urządzeniu stanie się świetnym środkiem usuwającym zabrudzenia.
Tomasz Strzelczyk robi śledzie na Wielkanoc zupełnie inaczej niż wszyscy. Zamiast oleju i śmietany wykorzystuje sok z cytryny. Do filetów dodaje również słodkie jabłko, ogórki konserwowe i perłowe cebulki. Gotowe danie nie ma sobie równych.
Czy wiecie, jak smażyć rybę, żeby po mieszkaniu nie rozszedł się jej zapach? Prosta technika polegająca na dodaniu na patelnię cząstek cytryny lub plasterków ziemniaka sprawi, że woń mięsa przestanie Wam doskwierać. Podpowiadamy, co jeszcze można zrobić, by przyrządzanie ryb było przyjemniejsze.