Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Cytryna

Cytryna

jak ugotować ziemniaki
09.11.2022 22:53 Ziemniaki szarzeją po ugotowaniu? 2 dodatki poradzą sobie z problemem. Apetyczny wygląd gwarantowany

Gotowanie ziemniaków jest pozornie banalną czynnością. Obrane warzywa wystarczy włożyć do garnka, zalać wodą i postawić na kuchence. Zdarza się jednak, że ugotowane ziemniaki po kilku minutach od odcedzenia nabierają nieapetycznej, szarawej barwy. Na szczęście można temu łatwo zaradzić odrobiną soku z cytryny lub mleka.Ziemniaki ciemnieją po obraniu, co jest wynikiem reakcji z tlenem zawartego w nich enzymu. Ciemnienie może też dotyczyć już ugotowanych ziemniaków. Może być ono spowodowane dużą zawartością azotanów lub nieodpowiednimi warunkami przechowywania. Zmiany te nie są szkodliwe dla naszego zdrowia, ale szare ziemniaki z pewnością nie wyglądają apetycznie.

Cytryny w syropie
30.10.2022 12:02 Cytryny w syropie - wymarzony dodatek do herbaty. Przepis krok po kroku

Cytryny w syropie są niezwykle prostym w przygotowaniu dodatkiem, który cudownie wzbogaci ciepłą herbatę. Napar z jego dodatkiem cudownie was rozgrzeje i wzmocni w chłodne dni. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji go skosztować, koniecznie wypróbujcie. Jeśli szukacie pomysłu na prosty dodatek do czarnej herbaty, cytryny w syropie z pewnością wam się spodobają. Ich zrobienie nie jest skomplikowane, a cytrus w połączeniu z korzennymi przyprawami i imbirem nie tylko jest niesamowicie aromatyczny, ale też cudownie wzmocni odporność. Musicie skosztować.

Syrop z cebuli
16.10.2022 12:23 Dawna receptura na syrop z cebuli nie ma sobie równych. Niezbędnik na jesienne chłody

Zbawiennie działanie syropu z cebuli znane jest nie od dziś. Jego smak i aromat nie zawsze jednak odpowiadają wszystkim potrzebującym, szczególnie jeśli mowa o dzieciach. W łatwy sposób możesz jednak zminimalizować charakterystyczny cebulowy posmak za pomocą imbiru i cytryny. Syrop z cebuli podaje się w przypadku kaszlu i bólu gardła. Podawanie profilaktyczne łyżki stołowej dziennie wzmacnia ponadto odporność naszego organizmu. Jeśli zależy Ci, aby smak syropu z cebuli był lepiej tolerowany przez domowników, zwyczajnie zneutralizuj smak cebuli innymi dodatkami.

jak wykorzystać pianę z białek
11.10.2022 20:48 Jak wykorzystać białka z jajek? Te patenty mogą zadziwić

Jak wykorzystać białka z jajek, kiedy realizujemy przepis wymagający użycia jedynie żółtek? Nie musisz już wyrzucać niechcianej połowy jaja. Istnieje wiele pomysłów na to, jak ją zagospodarować w smaczny i prosty sposób. Zapraszamy do lektury.Najprostszą odpowiedzią na pytanie: jak wykorzystać białka z jajek? jest upieczenie bezy. W pewnym momencie jednak beza może okazać się niewystarczająca, zwłaszcza kiedy te nadprogramowe białka mamy dość często. Jak wykorzystać białka z jajek na inne sposoby? Poniżej znajdziesz inspiracje zarówno na słodkie jak i na wytrawne potrawy.

Placki ziemniaczane złociste i pyszne
04.10.2022 13:22 Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie ciemniały? Wystarczy 1 sztuczka szefów kuchni

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie ciemniały? Sposobów jest kilka, a jeden jest banalny. Do ziemniaczanej masy wystarczy wlać odrobinę soku z cytryny, a warzywo pozostanie jasne i placki po usmażeniu będą złociste. Sprawdźcie, co jeszcze się sprawdzi.Nie uzyskamy chrupiących i złocistych placków ziemniaczanych, jeśli ziemniaki po starciu nam ściemnieją. Proces utleniania, który przyczynia się do zmiany koloru masy, można spowolnić lub zahamować stosując pewne triki kulinarne.

Colesław z kalafiora
01.10.2022 13:14 Kultowego colesława zrobisz nawet bez kapusty. Zastąp ją ukochanym warzywem Polaków

Surówka colesław z kalafiorem jest smacznym i ciekawym wariantem popularnej na całej świecie surówki. Dzięki zawartości kalafiora ma przyjemny, nieco słodki posmak oraz niezwykle chrupiącą teksturę. Zamień kapustę na to popularne polskie warzywo i ciesz się miłą odmianą na swoim stole.Surówka colesław z kalafiorem jest niezwykle prosta do wykonania, oraz nie wymaga wielu składników. Pasuje praktycznie do wszystkiego i jest bardzo łatwa w przechowywaniu. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

gruszki w słodkim syropie
25.09.2022 14:46 Gruszki w syropie do słoików. Doskonałe na przekąskę, do mięs i słodkości

Gruszki w syropie na słodko przypadną do gustu wszystkim domownikom. Ze słodkiej zalewy po rozcieńczeniu jej wodą, otrzymamy smaczny domowy napój. Same zaś owoce można zjeść bezpośrednio ze słoika, bo są pyszne. Będą też wyśmienitym dodatkiem do ciast czy deserów. Przygotowanie gruszek w syropie jest banalnie proste. Aby jednak owoce wyszły idealne w smaku, należy wybrać do ich przygotowania odpowiednie składniki. Subtelną waniliową nutę zapewni naturalny ekstrakt z wanilii, bez sztucznych zamienników. Same owoce do przygotowania gruszek w syropie powinny być twarde, słodkie i niezbyt mocno dojrzałe.

herbata z miodem
23.09.2022 23:10 Czy warto pić gorącą herbatę z miodem i cytryną? Eksperci mają wiele zastrzeżeń

Herbata z miodem i cytryną kojarzy nam się z panaceum na przeziębienie. Taki napój zwykle przygotowywały nam babcie czy mamy, gdy mieliśmy infekcję. Okazuje się jednak, że herbata z cytryną nie stanowi idealnego połączenia. Podobnie dobrym pomysłem nie jest dodatek miodu do gorącego napoju. Herbata sama w sobie nie jest złym pomysłem w walce z przeziębieniem. Zawarte w niej polifenole hamują rozwój wirusów i wspierają nasz organizm w walce z chorobą. Czy jednak łączenie herbaty z cytryną i miodem jest zawsze dobrym pomysłem?

konfitura siostry Anastazji
23.09.2022 22:01 Siostra Anastazja zdradziła przepis na konfiturę z aronii. Wzbogaca ją niezwykle aromatycznym owocem

Przepisy, które wychodzą spod ręki siostry Anastazji, za każdym razem gwarantują kulinarny sukces. Dziś przedstawiamy recepturę na konfiturę z aronii. Niesamowitej świeżości i intrygującej nuty smakowej dodaje świeżo wyciśnięty sok z cytryny i nieco skórki otartej z owocu.Konfitura z aronii doskonale sprawdzi się do przełożenia ciasta lub jako smarowidło do pieczywa. Z powodzeniem dodacie ją też do herbaty. Konfitura jest nie tylko pyszna, ale też zdrowa, ponieważ owoce aronii są niezwykle zasobne w witaminy.

ryba pieczona
23.09.2022 16:50 Ryba pieczona na warzywach. Doskonały pomysł na lekki obiad lub pożywną kolację

Rybie mięso jest bardzo zdrową alternatywą dla wieprzowiny czy kurczaka. Pieczona ryba jest w dodatku mniej kaloryczna i błyskawiczna w przygotowaniu. Delikatny, pieczony dorsz na warzywach jest doskonałym pomysłem na smaczny, zdrowy obiad. Możecie ją też podać na pożywną kolację. Przygotowanie pieczonej ryby na warzywach jest bardzo proste i szybkie. Cały posiłek nastawiamy w jednym naczyniu, dzięki czemu po przyrządzeniu obiadu mamy mniej bałaganu w kuchni. Polecamy soczystą, pieczoną rybę nie tylko na piątkowy obiad.

konfitura z dzikiej róży
16.09.2022 07:47 Kuroń pokazał, jak robi konfiturę z owoców dzikiej róży. Idealna do herbaty i pączków

Konfitura z dzikiej róży jest klasycznym, choć dziś już nieco zapomnianym przetworem. Jakub Kuroń w swoim przepisie przybliża nam tę prostą, a zarazem niezwykłą recepturę. Konfitura z dzikiej róży wspaniale skomponuje się z domowymi wypiekami czy rozgrzewającą herbatą. Owoce dzikiej róży zawierają w sobie wiele witamin, oraz korzystnych związków, które działają korzystnie na przykład na nasz układ odpornościowy, czy krwionośny. To sprawia, że konfitura, poza niezwykłymi walorami smakowymi, ma również niezrównane właściwości zdrowotne. Gorąco zachęcamy zatem do wypróbowania tradycyjnej metody przygotowania pysznej konfitury według przepisu Jakuba Kuronia.

Pożywny koktajl z selerem naciowym. Cudowna mikstura dla zdrowia i urody
08.09.2022 08:47 Pożywny koktajl z selerem naciowym. Cudowna mikstura dla zdrowia i urody

Szukasz pomysłu na zdrową przekąskę? Proponujemy koktajl z selerem naciowym z dodatkiem świeżych owoców i imbiru. Szybko zaspokoi głód, a przy okazji dostarczy mnóstwa wartościowych składników. Jego regularne picie sprzyja zdrowiu i gubieniu zbędnych kilogramów. A poza wszystkim jest naprawdę smaczny. Koktajle warzywno-owocowe to absolutny hit. Nie dość, że smakują wspaniale, to jeszcze mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie i urodę. Jednym z takich koktajli jest koktajl z selerem naciowym z dodatkiem gruszki, banana, jabłka, cytryny i imbiru.Jesień zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią chłodne i deszczowe dni. Wtedy też jesteśmy bardziej narażeni na przeziębienie i różne infekcje. Jest na to jednak skuteczny, domowy sposób — koktajl z selerem naciowym. Koktajl wzmacnia odporność i przynosi wiele zdrowotnych korzyści.Koktajl z selerem z dodatkiem świeżych owoców i tartego imbiru dodaje energii z samego rana, poprawia koncentrację, pomaga walczyć z nadprogramowymi kilogramami, a także wykazuje silne działanie antyoksydacyjne. Koktajl wzmacnia również cały organizm, skórę, włosy i paznokcie.

Aromatyczna konfitura z malin. Wyborny smak bez zbędnych dodatków
07.09.2022 19:03 Aromatyczna konfitura z malin. Wyborny smak bez zbędnych dodatków

Konfitura z malin domowej roboty bije na głowę każdą kupną. Konfitura jest bardzo uniwersalna. Wykorzystamy ją do pieczywa, gofrów, a także do naleśników, zimowej herbaty i do przełożenia ciast. Konfiturę z malin przygotujemy z trzech składników.Domowa konfitura z malin smakuje o wiele lepiej niż gotowy produkt. Przygotowana jest wyłącznie z owoców, cukru i cytryny, nie ma więc żadnych konserwantów i zbędnych składników. Skórka i sok z cytryny nie dość, że podbijają smak, to jeszcze utrzymują ładny kolor przetworów.Konfiturę z malin przygotujemy w bardzo prosty sposób. Gotowanie musimy rozłożyć na dwa dni, dzięki czemu przetwory będą gęste i doskonałe w smaku. Pamiętajmy, żeby dokładnie umyć i wyparzyć słoiki i zakrętki, dzięki czemu w przetworach nie pojawi się pleśń i się nie zepsują.Bardzo ważna jest również pasteryzacja. Zakręcone słoiki pasteryzujemy do góry dnem przez 10 minut. Następnie do góry dnem studzimy, żeby zakrętki zrobiły się wklęsłe i dobrze złapały słoiki. Dzięki pasteryzacji konfitura z malin zachowa wspaniały smak i świeżość aż do następnego sezonu na pyszne owoce.

dżem z pigwy
05.09.2022 18:10 Rozgrzewający dżem z pigwy. Ideał w chłodne dni

Pigwa jest owocem, który doskonale nadaje się do rozmaitych przetworów. O ile nie należy jej spożywać na surowo, tak stanowi bardzo wdzięczną bazę do produkcji soków, syropów czy właśnie dżemów. Dodatek korzennych przypraw sprawia, że proponowany przez nas przepis będzie wyśmienitym pomysłem na nadchodzące chłodniejsze dni.Do przygotowania dżemu z pigwy lepiej używać jest większych owoców. Dzięki temu ich obróbka będzie łatwiejsza, ze względu na mniejszą liczbę odrzutów. Gotowego przetworu możesz używać jako dodatku do kanapek, słodkich bułeczek, z powodzeniem dodasz go też do pysznej rozgrzewającej herbaty.

Kawa z cytryną. Poznaj zalety niezwykłego napoju
05.09.2022 10:52 Kawa z cytryną. Poznaj zalety niezwykłego napoju

Kawa jest napojem, bez którego nie wyobrażamy sobie dnia. Sam zapach, który unosi się w kuchni podczas parzenia, wprawia nas w dobry nastrój. Kawa z dodatkiem soku z cytryny przyspiesza odchudzanie, oczyszcza i działa przeciwbólowo. Warto więc się na nią skusić.Pamiętaj, że odchudzające działanie kawy z cytryną będzie możliwe, kiedy będziesz piła kawę gorzką i czarną. Codzienne picie kawy z cukrem, mlekiem i syropami smakowymi to pierwszy krok do nadwagi. Słodkie dodatki do kawy są niestety bardzo kaloryczne.Czarna, gorzka kawa z cytryną ma około 6 kcal. Dla porównania kawa latte z syropem kokosowym ma już około 170 kcal, to duża różnica. Kawa czarna z dodatkiem soku z cytryny ma również rewelacyjny wpływ na organizm. Wystarczy filiżanka kawy z cytryną dziennie, aby szybko zauważyć efekty. Do kawy dodaj sok wyciśnięty z połowy cytryny. Kawa jest kwaskowata, jednak jej smak nie jest drażniący. Nigdy nie pij kawy na czczo, ponieważ możesz sobie zaszkodzić.

Jak zrobić domowy sok z malin? Receptura jest niezwykle prosta
01.09.2022 21:59 Jak zrobić domowy sok z malin? Receptura jest niezwykle prosta

Sok z malin jest doskonałym, słodkim przetworem na zimę. Możemy dodać go do herbaty lub wody i cieszyć się wspaniałym smakiem lata w mroźne, pochmurne dni. Poznaj przepis na sok z malin z trzech składników, będzie przepyszny.Nie ma chyba lepszego soku do herbaty zimowej, niż sok z malin. Herbata z dodatkiem cytryny, pomarańczy i imbiru smakuje fantastycznie, kiedy dodamy do niej odrobinę domowego soku. Sok przygotowany samodzielnie smakuje o wiele lepiej niż gotowy produkt i przede wszystkim jest pozbawiony konserwantów. Domowy sok z malin to nie tylko świetny smak. Dodany do herbaty lipowej doskonale rozgrzewa i wzmacnia cały organizm. Sok malinowy jest starym, sprawdzonym sposobem na walkę z grypą i przeziębieniem. Maliny to również źródło wielu cennych witamin i minerałów.Przed przygotowaniem soku z malin dokładnie sprawdźmy maliny, czy nie są robaczywe i zepsute. Sok musi być zrobiony z najlepszych owoców. Pamiętajmy również o dokładnym umyciu i wyparzeniu słoików oraz zakrętek. W przeciwnym razie sok spleśnieje.

dżem jeżynowy
30.08.2022 17:58 Przepis na domowy dżem jeżynowy. Idealny do pieczywa i deserów

Poznajcie przepis na pyszny, domowy dżem jeżynowy. Będzie idealny do pieczywa i deserów, a także do ciast. Owoców nie musicie kupować, bo możecie je zebrać na spacerze. Wypatrujcie ich na przydrożach i leśnych polanach. Gdy podgotujecie je z dodatkiem dwóch składników powstanie wyśmienity specjał. Wiele osób rezygnuje z robienia przetworów, bo bez problemu można kupić różne specjały. Jednak przyznacie sami, że te domowe biją na głowę wszelkie kupne. Dlatego chyba jednak nadal warto przygotować z myślą o zimie kilka słoiczków ulubionych konfitur czy dżemów. W tym roku drogie są nie tylko owoce, ale też cukier. Nie będą to więc tanie produkty. Chyba że sięgniecie po dary własnego ogrodu lub lasu. Jeszcze teraz w wielu miejscach możecie zebrać jeżyny, które zachwycają swym aromatem i pełnym smakiem. Zrobicie z nich na przykład pyszny dżem jeżynowy. Spójrzcie, jakie to proste.

Domowy tarty chrzan - patent Ania Starmach
28.08.2022 13:38 Ania Starmach zdradziła patent na najsmaczniejszy domowy tarty chrzan. Obowiązkowy dodatek do wędlin

Domowy tarty chrzan jest świetnym dodatkiem do wędlin i mięs. Pełen charakteru rarytas przygotowany według przepisu Ani Starmach zachwyci was prostotą. Warto zrobić go samodzielnie, bo bije na głowę wszystkie gotowe, kupowane w sklepach mieszanki.Nie ma lepszego dodatku do mięs niż domowy tarty chrzan. Charakterny korzeń warto przygotować na świeżego i uzupełnić go jedynie o naprawdę niezbędne dodatki. Tak właśnie roi Ania Starmach, która podzieliła się swoim prostym i sprawdzonym sposobem na ten klasyczny przysmak.

Orzeźwiająca i chłodząca lemoniada z arbuza. Idealna w ciepłe dni
26.08.2022 15:00 Orzeźwiająca i chłodząca lemoniada z arbuza. Idealna w ciepłe dni

Domowa lemoniada arbuzowa jest doskonałym pomysłem na orzeźwiający napój w upalne dni. Lemoniada doskonale gasi pragnienie i chłodzi, a jaj niepowtarzalny smak sprawi, że zniknie błyskawicznie. Poznaj przepis na orzeźwiającą i chłodzącą lemoniadę z arbuza, nie ma lepszej.Na rynku możemy kupić gotowe lemoniady o różnych smakach, jednak nie dorównują smakiem domowej lemoniadzie. Napój, który przygotujemy samodzielnie, nie zawiera również żadnych konserwantów i ulepszaczy smaku, są w nim wyłącznie naturalne produkty.Lemoniada przygotowana z arbuza, soku z cytryn, wody i cukru smakuje wyśmienicie. Do napoju możesz dodać wodę niegazowaną lub gazowaną, w zależności od preferencji, a także zmniejszyć jej kaloryczność poprzez dodanie ksylitolu zamiast klasycznego cukru.Domowa lemoniada jest gęsta, mocno arbuzowa i odrobinę kwaśna, idealnie orzeźwia i chłodzi nawet w największy upał. Napój, oprócz fenomenalnego smaku, doskonale nawadnia i wzmacnia odporność.Szukasz pomysłu na równie pyszną lemoniadę? Tu poznasz przepis na lemoniadę z rabarbaru, jest idealna w sezonie.

Przepis sok z aronii i liści wiśni
25.08.2022 19:44 Wyjątkowy patent na sok z aronii. Dodatek liści wiśni podkręci jego smak

Sok z aronii to kolejna propozycja na pyszny sezonowy wyrób, który z powodzeniem przygotujemy w domowym zaciszu. Wzbogacony o pełne charakteru liście wiśni słodko-kwaśny płyn będzie idealny do herbaty. Koniecznie spróbujcie.Aronia jest idealna do przygotowania soku. Cierpki owoc po dodaniu cukru i wykazujących dobroczynny wpływu na organizm człowieka liści wiśni nabiera przyjemnego, pełnego charakteru smaku. Skusicie się?

ciasto bez pieczenia cytrynowiec
20.08.2022 12:53 Cytrynowiec cioci Ali. Orzeźwiające ciasto bez pieczenia w sam raz na lato

Jeśli macie ochotę na lekki, pyszny deser, zapraszamy na cytrynowiec cioci Ali. Orzeźwiające ciasto bez pieczenia jest w sam raz na lato. Składa się z kilku prostych, smacznych warstw, które dosłownie rozpływają się w ustach. Przygotujcie je raz, a z pewnością do niego wrócicie. Ciasta bez pieczenia są szczególnie chętnie robione latem. Fakt, że do ich przygotowania nie trzeba uruchamiać piekarnika, jest bardzo istotny, gdy w kuchni i tak jest już gorąco. Inna zaleta ciast bez pieczenia to fakt, że nie mogą nie wyjść. Może czasami jakaś masa wyjdzie za rzadka albo za twarda, ale nigdy nie ujrzysz w nich zakalca. Dziś przygotujemy ciasto bez pieczenia cytrynowiec. Sami przyznacie, że na myśl o kwaśnym smaku cytryny i jej aromacie robi się wam jakoś bardziej rześko? Rzeczywiście warto sięgnąć po ten owoc właśnie latem, bo jego kwaśny smak doskonale gasi pragnienie i świetnie orzeźwia. Spójrzcie na zdjęcie zamieszczone w naszym materiale, a przekonacie się, jak apetycznie wygląda to ciasto. Nasze zdjęcie jest screenem z filmu na kanale Swojskie jedzonko na YouTube. Tam również można znaleźć podobny przepis na wyśmienity deser.

Dżem z cukinii i cytryn - prosty przepis
14.08.2022 14:26 Dżem z cukinii i cytryn - niezwykły przepis na dodatek do placków i naleśników

Dżemy są świetnym dodatkiem do deserów czy świeżego pieczywa. Dziś polecamy wam nietuzinkowy przysmak z cukinii. Dodatek cytryny sprawia, że warzywo nabiera orzeźwiającego charakteru. Będzie zaskoczeni jak wspaniałą słodkość można przygotować z warzywa. Spróbujecie? Dżem z dodatkiem cytryny będzie idealnym pomysłem na zagospodarowanie nadmiaru cukinii. Można go podać do każdego deseru, a przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście przetworów warzywnych z dodatkiem owoców — ten jest wart waszej uwagi. Spodoba się nawet najbardziej wybrednym.

filet z kurczaka z patelni
06.08.2022 18:02 Soczysty filet z kurczaka z patelni. Błyskawiczny, pożywny obiad dla całej rodziny

Co smacznego można przygotować na szybko? Na przykład soczysty filet z kurczaka z patelni. Wystarczy podać do niego ryż i surówkę, by na stole pojawił się błyskawiczny, pożywny obiad dla całej rodziny. Filet obsmażamy, podduszamy w mieszance dwóch płynów i gotowe. Będzie pyszniejszy niż z nie jednej restauracji.Jest upał, więc nikt nie ma ochoty na sycące posiłki i długie gotowanie. Jednak obiad zjeść trzeba, najlepiej pożywny. Dlatego dobrą propozycją na główny posiłek w ciągu dnia jest filet z piersi kurczaka z patelni. To delikatne mięso nie wymaga długiej obróbki kulinarnej. Jest też bardzo chude, więc z pewnością każdy zje je z ochotą.

sok i dżem z wiśni
05.08.2022 20:07 Nie możesz się zdecydować, jak przerobić wiśnie? Z jednej porcji zrobisz sok i dżem

Nie możesz się zdecydować, jak przerobić wiśnie na zimę? Ułatwimy ci wybór i zdradzimy, jak z tej samej porcji owoców zrobić sok i dżem. Wystarczy zasypać owoce cukrem i podgotować, by otrzymać dwa doskonałe przetwory na zimę. Sok będzie świetny do napojów, a dżem na naleśniki, gofry i do ciast. Lato w pełni, więc na straganach pełno jest świeżych, sezonowych warzyw i owoców. Wśród nich leżą sobie wiśnie. Nikt się specjalnie na nie nie rzuca, bo są dość cierpkie i nie wiadomo co z nich zrobić. Zazwyczaj kończą w formie kompotu do letniego obiadu. Niektórzy są jednak wielbicielami wiśniowych przetworów. I trudno się im dziwić, wszak właśnie do tego celu wiśnie nadają się najlepiej. Można z nich zrobić kompoty na zimę i konfitury. My jednak proponujemy przygotować dwa zimowe przysmaki za jednym zamachem, a mianowicie sok i dżem z wiśni. Dzięki temu nie będziecie mieć dylematu, czy lepiej zakupione owoce przerobić na sok, czy dżem. A poza tym w pełni wykorzystacie te owoce i nic się nie zmarnuje. Sok rozcieńczycie zimą z letnią przegotowaną wodą i będzie doskonały napój do obiadu, a dżem znajdzie swoje zastosowanie w ciastach, deserach i naleśnikach.

herbatka miętowa
04.08.2022 20:29 Orzeźwiająca herbatka miętowa. Smaku doda jej popularny owoc

Zastanawiasz się, co najlepiej pić w upał? Uniwersalnym napojem jest woda, jednak doskonale spisze się także orzeźwiająca herbatka miętowa. Smaku doda jej popularny owoc — cytryna. Przygotowany napój pij po uprzednim schłodzeniu, a doskonale cię nawodni i ożywi.Kiedy upał daje się we znaki, nie mamy ochoty na sycące posiłki, tylko bardzo chce się nam pić. To naturalny mechanizm obronny organizmu, chroniący nas przed odwodnieniem. Jednak dla naszego zdrowia i samopoczucia nie jest obojętne, czym gasimy pragnienie. Najdoskonalszym napojem na świecie jest woda, bo szybko nawadnia organizm. Nie służą nam zaś mocno słodzone, gotowe napoje, w których nie brakuje też substancji dodatkowych, takich jak aromaty i barwniki. Co jednak zrobić, gdy nie przepadamy za wodą lub mamy ochotę na zdrowy napój ze smakiem? Przygotujcie prosty napój za grosze, którym jest sprawdzona herbatka miętowa.

naturalne lody arbuzowe
04.08.2022 19:39 Naturalne lody arbuzowe. Poznaj prostą recepturę Kuronia. Niezrównany mistrz robi je z 3 składników

Masz ochotę na naturalne lody arbuzowe? Są orzeźwiające, pyszne i łatwe do przygotowania. Prostą recepturę na nie zdradził Jakub Kuroń. Robi je błyskawicznie, a w dodatku wyłącznie z trzech składników. Może i ty spróbujesz takiego orzeźwienia w upał?Gotowe lody można kupić w każdym sklepie spożywczym. Są dostępne w wielu formach i smakach. I choć zjadamy je raz, dwa, bo są pyszne, to jednak nie mamy pewności, z jakich składników je przygotowano. Tymczasem zrobienie domowych lodów ze znanych składników, to całkiem prosta sprawa. Udowodnił to Jakub Kuroń, podając swój przepis na naturalne lody arbuzowe.

arbuz
03.08.2022 17:53 Uwielbiasz arbuza? Połącz go z 1 popularnym produktem. W mig zrobisz obłędny smakołyk na lato

Uwielbiasz arbuza? Połącz go z jednym popularnym produktem, a mianowicie z mlekiem, a w mig przygotujesz obłędny smakołyk na lato. Składniki wystarczy razem zblendować, by otrzymać lekki, orzeźwiający napój. Można go wzbogacić na przykład listkami mięty lub melisy. Arbuz jest typowo letnim owocem, który zwykle jest do nas przywożony z cieplejszych krajów. W ponad 90 procentach składa się z wody, więc doskonale nawadnia. Jest bardzo chętnie jedzony w upały — zastępuje jednocześnie napój i lekką przekąskę. Arbuz zazwyczaj jemy bezpośrednio — krojąc go na cząstki lub w kostkę. Można go też dodawać do sałatek — świetnie komponuje się np. z serem feta i kiełkami. Ale równie dobrze idzie w parze z mlekiem. Przekonaj się o tym, przyrządzając błyskawiczny shake.

Skuteczna metoda na idealny lukier
01.08.2022 21:00 Skuteczna metoda na idealny lukier. Krótki poradnik, który rozwiewa wszelkie wątpliwości

Lukier jest popularną słodką polewą, której używa się do zdobienia wypieków. Przyrządzany w domu dodatek nie zawsze się udaje. Znamy patenty, które pomogą wam uniknąć wpadek i sprawią, że uzyskacie masę o odpowiedniej konsystencji, która z łatwością rozprowadzicie na ciasteczka. Sprawdźcie je koniecznie. Lukier zazwyczaj kojarzy nam się ze zdobieniem pierniczków. Często też gości jako polewa na pączkach. Przygotowując go w domu, warto zwrócić uwagę na kilka istotnych kwestii, dzięki którym zachwyci zarówno smakiem, jak i wyglądem. Podpowiadamy, w których momentach należy być szczególnie ostrożnym.