Jaką opinię ma kwasek cytrynowy w społeczeństwie? Substancja raczej nie cieszy się zaufaniem. Uważa się ją za coś sztucznego i wręcz szkodliwego. Diagnosta laboratoryjny udowadnia, że jest to nieprawda.
Karol Okrasa zna się na swoim fachu. Jego wyczucie smaku jest godne pozazdroszczenia. Na szczęście apetycznymi pomysłami chętnie się z nami dzieli. Znany kucharz pokazał, jak robi obłędną kapustę do kotletów schabowych.Dodatek w postaci smażonej kapusty jest niezwykle prosta do przyrządzenia. Jej zrobienie zajmuje dosłownie kilka minut. Warzywo nie wymaga długotrwałego obgotowywania ani duszenia. Koniecznie wypróbujcie ten sposób u siebie w kuchni.Karol Okrasa swoją kapustę smaży na patelni po przyrządzaniu kotletów. Pozbywa się z niej tłuszczu, zostawiając jednak nieco mięsnego aromatu. Składniki miodowej kapusty wystarczy posiekać i podsmażyć w odpowiedniej kolejności. Z tym przepisem poradzi sobie każdy.
Ciemniejące na patelni pieczarki potrafią skutecznie zepsuć humor kucharza i prezencję samego produktu. Czy można temu zjawisku jakoś zaradzić? Znamy na to skuteczną metodę. Z pomocą przyjdzie niewielka ilość soku z cytryny.Estetyka dań jest niemal tak samo ważna, jak ich walory smakowe. Nic nam po pysznych pieczarkach, jeśli straszą one nieprzyjemną ciemną barwą. Na szczęście kilka prostych wskazówek wystarczy do wzorowego usmażenia tych popularnych grzybów. Od dzis nie będzie to stanowiło dla Ciebie żadnego problemu.
Por jest niedocenianym warzywem. Zwykle dodawany jedynie do rosołu, sam w sobie także smakuje znakomicie. Zwłaszcza liście, które często wyrzucamy, będą świetnym produktem do wykonania prostej obiadowej surówki. Do jej zrobienie nie potrzeba wielu składników. Zachęcamy do spróbowania.Liście pora mają piękny intensywny kolor i nie są zarezerwowane dla drobnych domowych zwierząt. Nie powinny też trafiać do kosza na odpady. Ich niesamowity smak można łatwo wydobyć przy pomocy kilku składników. Obiadowa surówka jest niemal ekspresowa w przygotowaniu, a pokocha ją cała rodzina.
Zimowy kompot z jabłek z dodatkiem cytrusów i suszonej żurawiny jest wyśmienitym napojem nie tylko do obiadu. Kompot posłodzony miodem i doprawiony goździkami wzmacnia odporność i rewelacyjnie rozgrzewa w chłodne dni.Latem kompot gotuję z truskawek, wiśni lub agrestu. Dodaję również maliny, czereśnie, porzeczki. Zimą, kiedy nie ma już owoców wygrzanych w letnim słońcu, kompot przygotowuję nieco inaczej. Jest przepyszny, a dodatkowo wzmacnia odporność.W zimowym kompocie nie może zabraknąć soczystych jabłek, gruszek i pomarańczy. Te owoce są teraz najłatwiej dostępne, bardzo smaczne i pełne wartościowych składników. Do zimowego kompotu dorzucam też suszoną żurawinę i goździki.Gdy kompot ostygnie, dodaję również miód. Do każdej szklanki ugotowanego napoju często wrzucam gałązkę rozmarynu, który niesamowicie wzbogaca smak i przepięknie pachnie. Miodu nigdy nie łączę z gorącym kompotem, ponieważ wtedy traci wszystkie cenne właściwości. Nie ma lepszego napoju na zimowe dni!
Zrezygnuj z detergentów i chemii do czyszczenia. Mikrofalówka będzie lśnić jak nowa dzięki cytrynie. Para wodna, która powstanie z podgrzewania cytryny i wody rozpuści tłuszcz i zaschnięty tłuszcz lepiej niż wszystkie środki czyszczące razem wzięte.Wiele osób inwestuje w środki czyszczące, które mają być skuteczne i usuwać brud w mgnieniu oka. Nie wiedzą, że takiej chemii nie powinno się stosować w urządzeniach, w których przygotowujemy i podgrzewamy posiłki. Mikrofalówka będzie idealnie czysta, kiedy potraktujemy ją sokiem z cytryny.Cytryna działa jak najlepszy środek czyszczący. Kosztuje grosze, nie podrażnia, nie uczula i jest całkowicie bezpieczny. Jedyne, co musimy zrobić po czyszczeniu urządzenia, to przetrzeć je wilgotną, czystą ściereczką. Brud i zaschnięty tłuszcz znikną bez szorowania.Cytryna ma wiele innych zastosowań. Cytryną odświeżysz deskę do krojenia, pozbędziesz się nieprzyjemnych zapachów kuchennych, pozbędziesz się zaschniętych plam i starego tłuszczu. Sok z cytryny odkamieni również czajnik. Szybko i bez konieczności szorowania.
Domowa mikstura z selera i cytryny wzmocni nasz organizm nie tylko zimą. W syropie, którego wykonanie jest proste, znajdziemy szereg korzystnych dla zdrowia składników, które niewielkim kosztem pozwolą zadbać o zdrowie. Koniecznie spróbujcie — efekty was zaskoczą. Syrop z selera i cytryny jest świetnym prozdrowotnym produktem, którego spożycie może mieć ogromne korzyści. Kosztuje niewiele, a jest w stanie dostarczyć nam m.in. dużej dawki pochodzącej z cytrusów witaminy C, która znana jest z działania przeciwutleniającego i prowadzącego do podniesienia odporności. Zawarte w selerze potas, fosfor i witamina K także odgrywają istotną rolę w regulacji naszego organizmu, wzmacniając serce i naczynia krwionośne oraz stawy i kości. Połączenie tych dwóch produktów stanowić zatem będzie nieocenione wsparcie w chorobie, jak i świetną profilaktykę w okresie zwiększonej liczby zachorowań.
Jajka na twardo lub na miękko są w naszych kuchniach znane i lubiane. Niestety często zdarza się, że ich skorupki pękają podczas gotowania. Zawartość jajka wylewa się wtedy częściowo, co nie wygląda zbyt apetycznie. Co zrobić, aby zapobiec temu zjawisku przy gotowaniu jaj? By pożegnać uciążliwy problem wystarczy odrobina octu.Pęknięte podczas gotowania jajka można bezpiecznie jeść. Sporo do życzenia pozostawia jednak ich estetyka. Na szczęście mamy na to sprawdzony sposób. Dzięki niemu gotowanie jaj zawsze będzie zakończone sukcesem.
Czysty zlew jest gwarancją bezpieczeństwa w kuchni. Do zachowania go w dobrym stanie nie potrzeba jednak drogich środków chemicznych. Skórki pomarańczy, które zwykle wyrzucamy, będą świetnym produktem do przywrócenia blasku stalowego zlewozmywaka. Czyszczenie zlewu powinno odbywać się regularnie. Systematyczność sprawi, że zanieczyszczenia łatwiej będzie usuwać i wystarczą nam proste techniki. Jednym ze specyfików, które możemy zastosować niejako przy okazji, jest skórka pomarańczowa. Świeżo pozyskana roztoczy w kuchni piękny zapach i sprawdzi się jako czyściwo do stalowego zlewozmywaka.
Sok z cytryny ma szerokie zastosowanie w kuchni. Będzie między innymi świetnym dodatkiem do ryb i drobiu. Zneutralizuje nieprzyjemne zapachy kuchenne, wybieli fugi, a nawet złagodzi przykre dolegliwości ze strony układu pokarmowego.Zimą nie ma lepszej herbaty niż herbata z miodem i sokiem z cytryny. Herbata doskonale rozgrzewa i wzmacnia odporność. Nie każdy jednak wie, że sok z cytryny jest nie tylko wyśmienitym dodatkiem do herbaty. Sok z cytryny ma działanie wybielające. Możemy wykorzystać go więc do sprzątania zabrudzonych miejsc, np. fug, a także wykorzystać jako naturalny środek na przebarwienia skórne, które powstały po zbyt długim przebywaniu na słońcu. Sok z cytryny doskonale podkreśla smak dań i zapobiega ciemnieniu warzyw i owoców.Sok z cytryny podkreśli również smak wielu potraw, np. zimnych nóżek, drobiu, ryb i owoców morza. Dowiedz się, do czego warto dodać sok z cytryny i jak pozbyć się dzięki niemu nieprzyjemnego zapachu lub mocnych zabrudzeń.
Domowy syrop wzmacniający odporność zimą będzie niezastąpiony. Przygotowanie prozdrowotnej mieszanki jest niezwykle proste. Zaledwie cztery składniki wystarczą, by przygotować specyfik, który skutecznością przewyższy produkty apteczne.Stanowiący proste połączenie czterech pełnych dobroczynnych substancji produktów, czyli miodu, imbiru, cytryny i czosnku, syrop pomoże wam szybko pokonać przeziębienie i uchroni was przed zachorowaniem w okresie zimowym. Wykonanie domowej mikstury jest nieskomplikowane — każdy sobie poradzi.
Któż z nas nie zaczyna dnia od filiżanki kawy? Standardowymi dodatkami do niej są zazwyczaj cukier i śmietanka. Zapomnij o nich i wyciśnij do kawy odrobinę soku z cytryny. Takie połączenie ma zbawienny wpływ na proces odchudzania.Zarówno kawę jak i cytrynę można bez trudu znaleźć w każdej niemal kuchni. Mało osób jednak decyduje się na mariaż obu składników. Tymczasem smak otrzymanego napoju jest nie tylko niezwykle bogaty, ale pomaga też spalić zbędne kilogramy. Warunkiem jest oczywiście rezygnacja z innych, kalorycznych dodatków.
Rosół drobiowy cieszy się popularnością nie tylko u nas. Zupę tę można spotkać również w odległych krajach, choć oczywiście w nieco innej postaci. Grecy ukochali sobie rosół z dodatkiem cytryny. Orzeźwiająca wersja zupy zapewne znajdzie wielu zwolenników także w Polsce.Grecki rosół z cytryną nosi nazwę "avgolemono". Z języka greckiego znaczy to dosłownie "jajko-cytryna", gdyż również jajka dodaje się tam do wywaru. Tradycyjny grecki rosół podaje się z makaronem orzo, czyli takim w kształcie ziarenek ryżu. Czy dasz się skusić jego smakowi?
Czy wiecie, co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie ciemniały? Prosty trik polegający na posypaniu startych ziemniaków mąką pszenną lub ziemniaczaną, znany doświadczonym kucharkom, pomoże wam przechować masę do czasu smażenia. Są też inne opcje, by zapewnić daniu atrakcyjny wygląd.Placki ziemniaczane o szarawej barwie nie będą zachęcające. Niestety ziemniaki w kontakcie z powietrzem ciemnieją i jest to proces naturalny, wynikający z obecności oksydazy polifenolowej, która odpowiada za zmianę barwy uszkodzonych tkanek roślinnych.Ścieranie jest czynnością przyczyniającą się bezpośrednio do naruszenia spójności ziemniaków i stanowi bodziec do rozpoczęcia reakcji utleniania, której efektem jest właśnie brzydki bury kolor ziemniaczanej pulpy. Na szczęście da się spowolnić jej przebieg.
Prezentujemy rewelacyjny przepis na syrop z imbiru. Poza samym imbirem znajdziesz w nim miód, sok z cytryny a także aromatyczne goździki. Syrop z imbiru jest idealną alternatywą dla klasycznego syropu z cebuli. Nie ma nic lepszego w walce z przeziębieniem.Przygotowanie syropu z imbiru jest szybkie i banalnie proste. Gotowy do spożycia jest już po kilku godzinach od nastawienia. Możesz pić go łyżeczką bezpośrednio z naczynia lub dodawać do wody czy herbaty. Wybierz najlepszy dla siebie sposób.
Domowy syrop z liści laurowych jest skutecznym lekarstwem na przeziębienie i grypę. Nasze babcie zaparzały przyprawę z sokiem z cytryny i cukrem. Syrop wzmacnia odporność, działa napotnie i pomaga w walce z uporczywym kaszlem.Liście laurowe są bardzo popularną przyprawą. Dodajemy je do rosołu, zup, marynaty do mięsa, sosów, kapusty. Liście są jednym z podstawowych składników kiszonek, marynowanych warzyw i innych dań, np. śledzi w oleju, czy śmietanie. Nasze babcie przyprawę wykorzystywały nie tylko po to, aby wzmocnić smak potraw.Z liści laurowych przygotujemy również domowy syrop na grypę i przeziębienie. Liście zaparzamy w syropie z cukru i soku z cytryny. Liście wykazują silne działanie napotne, oczyszczające i przeciwkaszlowe. Cytryna natomiast jest źródłem witaminy C i antyoksydantów. Domowy syrop z liści laurowych to jedna z lepszych, babcinych metod na wzmocnienie odporności i walkę z chorobą w okresie jesienno- zimowym. Syrop przechowujemy w lodówce i pijemy łyżkę dziennie, efekty widoczne są niemal od razu.
Domowy syrop z czosnku jest świetnym lekarstwem na przeziębienie i grypę. Wzmacnia również odporność. Domowy syrop przygotowywały nasze babcie z kilku podstawowych składników. Syrop będzie gotowy błyskawicznie.Zimą często chorujemy na grypę lub jesteśmy przeziębieni. Zamiast rozgrzewaczy, które niszczą wątrobę, lepiej wspomóc się naturalnym lekarstwem, które przygotujemy w kilka chwil. Domowy syrop z czosnku, miodu, imbiru i cytryny doskonale radzi sobie z chorobą i wzmacnia odporność.Czosnek jest naturalnym antybiotykiem. Działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Cytryna to źródło witaminy C. Miód i imbir doskonale rozgrzewają, działają napotnie i mobilizują organizm do walki z drobnoustrojami. Syrop z czosnku pijemy po 3- 4 łyżki w ciągu dnia, do momentu, aż będziemy zdrowi.Syrop z czosnku możemy również pić, jeśli chcemy wzmocnić naturalną odporność organizmu. Wtedy wystarczy łyżka dziennie. Syrop przygotowujemy z letnią, przegotowaną wodą. Jeśli dolejemy wrzątek, wszystkie wartości miodu zostaną zneutralizowane i pozostanie wyłącznie smak.
Ekspresowa pasta z oliwek wprowadzi śródziemnomorski klimat na każdej imprezie. Doskonale smakuje podana ze świeżym pieczywem lub krakersami. Ta pasta, zwana tapenadą, idealnie łączy ze sobą kilka wyrazistych składników. Oliwki z dodatkiem czosnku i kaparów smakują wręcz obłędnie.Apetyczna imprezowa pasta zaskakuje swoim smakiem. Przepadają za nią także osoby, które na co dzień stronią od oliwek w ich podstawowej postaci. Przygotowanie tapenady jest błyskawiczne. Wystarczy zblendować wszystkie składniki, wymieszać i gotowe.
Zastanawiacie się, czy trzeba usuwać białą skórkę z pomarańczy? Odpowiedź jest jednoznaczna - biała skórka z pomarańczy jest prawdziwym skarbcem składników odżywczych. Dlatego choć zwykle męczycie się, by się jej pozbyć, tak naprawdę powinniście ją zjadać razem z owocem. Niektóre osoby obierają pomarańcze wyjątkowo skrupulatnie. Pozbywają się nie tylko zewnętrznej twardej skóry, ale również białek skórki z pomarańczy. Przyjrzyjmy się dokładniej kwestii, czy trzeba usuwać białą skórkę z pomarańczy. Fakty mogą Cię zaskoczyć.
Chłodne, zimowe wieczory potrafią dać się we znaki. Na szczęście mamy coś, co skutecznie Cię rozgrzeje. Aromatyczna herbata zimowa z dodatkiem przypraw i cytrusów postawi na nogi każdego. Możesz ją podać świątecznym gościom, a z pewnością zachwycą się smakiem napoju.Starannie dobrane dodatki sprawiają, że herbata zimowa jest doskonałym remedium wspomagającym walkę z infekcją. Miód, pomarańcze czy imbir nie od dziś znane są ze swoich leczniczych właściwości. Już dziś uracz się kubkiem tego smakowitego naparu. Dzień od razu stanie się lepszy.
Po świątecznej uczcie ciężko Ci wstać z krzesła? Babcia ma na to sprawdzony sposób. Po obfitym posiłku wypija szklankę wody z dodatkiem octu jabłkowego. Ta prosta mikstura działa cuda.Uczucie przejedzenia nie jest niczym przyjemnym. Na szczęście możesz temu prosto zaradzić. Wystarczy odrobina octu jabłkowego wymieszanego z wodą. Ulga po wypiciu jest nie do opisania.
Jak zrobić karpia bez ości i posmaku mułu? Karp wymaga odpowiedniego przygotowania. Rybę filetuj dzień przed Wigilią. Musi moczyć się w mleku i przyprawach przez całą noc, żeby nie trąciła mułem. Karpia natrzyj również sokiem z cytryny i smaż na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym lub maśle klarowanym. Wszystkie ości się wytopią.Karp jest rybą, która ma tylu zwolenników, co przeciwników. Wiele osób nie przepada za karpiem ze względu na jej intensywny zapach i posmak mułu, a także za duże ości, które utrudniają jedzenie. Kilka prostych trików sprawi jednak, że ryba będzie bardzo delikatna i nie będzie miała żadnych ości. Jak zrobić karpia bez ości i posmaku mułu?Filetowanie karpia jest naprawdę proste. Potrzebna Ci będzie większa deska do krojenia i bardzo ostry nóż, żeby jednym nacięciem oddzielać mięso. Karp ma zarówno duże, jak i małe ości, które znajdują się w filetach. Na to też jest sposób. Jak zrobić karpia bez ości i posmaku mułu? Kluczowe są nacięcia w odpowiednich miejscach, skropienie sokiem z cytryny i smażenie na głębokim tłuszczu.Karp wymaga moczenia w mleku. Filety zalej zimnym mlekiem i wstaw do lodówki na kilka godzin. Z zapachem poradzą sobie również przyprawy, które z pewnością masz w domu. Przyprawy te wykorzystujesz do ugotowania każdej zupy i mięsnych sosów.
Nie przepadasz za smakiem wędzonych śliwek i suszu w kompocie wigilijnym? Ugotuj napój imbirowy z miodem, pomarańczą i cytryną. Wigilijny napój będzie absolutnym hitem na Twoim stole. Jest słodki, orzeźwiający i przepięknie pachnie.Kompot z suszu jest jedną z tradycyjnych potraw wigilijnych. Kompot z suszonych owoców i wędzonych śliwek ma jednak dość intensywny smak i zapach, który nie każdemu przypada do gustu. Jeśli nie przepadasz za suszem, przygotuj orzeźwiający napój z imbiru. Wigilijny napój zachwyca łagodnym smakiem i wspaniałym aromatem.Do przygotowania wigilijnego napoju potrzebujesz korzenia imbiru, soku z cytryny, pomarańczy i goździków. Wszystkie składniki połącz z wodą, zagotuj, a gdy napar ostygnie, dopraw go do smaku miodem. Niektórzy dodają miód od razu do garnka i gotują. Nie jest to jednak wskazane, ponieważ miód traci wartości odżywcze w wysokiej temperaturze.Wigilijny napój imbirowy jest nie tylko orzeźwiający i smaczny. Doskonale rozgrzewa i wzmacnia odporność. Napój jest bardzo prosty w przygotowaniu. Jest delikatny, słodki, a nuta goździków doda zimowego akcentu.
Ugotowanie barszczu czerwonego jest pozornie łatwym zadaniem. Czasem jednak może pojawić się w nim niepożądana gorzka nuta. Winę za taki stan rzeczy ponosi zbyt długie i intensywne gotowanie zupy. Na szczęście można temu w prosty sposób zaradzić za pomocą miodu i cytryny.Tradycyjny barszcz czerwony to jedna z podstawowych potraw podawanych w czasie Świąt Bożego Narodzenia. Wiele osób nie wyobraża sobie wigilii bez jej udziału. Własnoręcznie ugotowany barszcz czerwony zachwyci wszystkich domowników. Aby odnieść pełen sukces, wystarczy znać kilka prostych zasad.
Mandarynki od lat towarzyszą nam podczas świąt Bożego Narodzenia. Niewielkie pomarańczowe owoce roztaczają wokół siebie charakterystyczny cytrusowy aromat. Jak wybrać spośród nich te najbardziej słodkie? Prawdę o smaku mandarynek powie nam ich wygląd oraz waga.Kwaśna mandarynka z małą ilością soku nie jest niczym smacznym. Uciążliwe obieranie zakończone jedzeniem miąższu wypełnionego pestkami potrafi skutecznie zepsuć humor. Poniżej podpowiemy, jak wybrać najlepsze mandarynki w sklepie na podstawie ich wyglądu, a także skąd pochodzą najsmaczniejsze owoce.
Pieczarki są często spotykanym produktem w naszych domach. Grzyby te często wykorzystujemy jako zamiennik dla ich leśnych pobratymców. Jeśli chcesz, aby długo zachowały świeżość, koniecznie oczyść je po przyniesieniu ze sklepu. Pozostawienie ziemi i torfu zdecydowane skraca ich żywotność.Pieczarki są cenione ze względu na swoją łatwą dostępność oraz stosunkowo niską cenę. Stanowią więc doskonałą alternatywę dla grzybów dzikich, do których nie zawsze mamy dojście. Dowiedz się jak przechowywać pieczarki we właściwy sposób.
Karp w galarecie nierozerwalnie kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Charakterystyczny smak ryby pamiętamy jeszcze z czasów dzieciństwa. Dziś łatwo możemy odtworzyć tę klasyczną potrawę w swoim domu. Aby delektować się pysznym karpiem w galarecie nie potrzebujesz wehikułu czasu. Nasz poniższy przepis w zupełności wystarczy do odbycia tej podróży. Zaskocz swoich najbliższych i uracz ich przysmakiem jak za dawnych lat.
Tradycyjny świąteczny śledź ma jedną wadę- ości. Te ostre elementy potrafią skutecznie zepsuć przyjemność z jedzenia. Jak pozbyć się ości ze śledzi? Z pomocą przychodzi sok wyciśnięty z cytryny.Niezależnie, czy przygotowujemy śledzia w całości, czy też kupujemy gotowe filety, ości mogą przytrafić się zawsze. O ile usunięcie dużych nie nastręcza większych problemów, tak te małe mogą być prawdziwą zmorą. Dowiedz się, jak skutecznie usunąć ości ze śledzi i czerp pełną przyjemność ze spożywania tej ryby.