Sezon wakacyjny jeszcze się nie rozpoczął, a już pojawiają się „paragony grozy”. Pani Ewelina pojechała z rodziną nad morze. Za jedną porcję lodów gałkowych z lodziarni zapłaciła aż 9 zł.
Popularny youtuber przeprowadził inflacyjny eksperyment. W jego ramach przygotował tani deser z bananów i czekolady. Powiedzieć, ze efekt nie zachwycił to mało - okazał się druzgocącym fiaskiem. Czego jednak można spodziewać się przy budżecie 50 zł na 4 osoby?
Siostra Anastazja podała sprawdzony przepis na sernik. Ciasto wyróżnia się wyjątkowym wyglądem. Biało-czarne łaty sprawiają, że deser zaczynamy wręcz zajadać oczami. Piorunujący efekt daje wymieszanie jasnej i ciemnej masy.
Cukiernia Magdy Gessler przygotowała wielkanocne menu, w którym znajdziemy ciasta i kilka tradycyjnych potraw. Cena zawijanego makowca zwala jednak z nóg. 1 kg ciasta kosztuje aż 150 zł. Makowiec jest droższy niż obiad w dobrej restauracji.
Kawa jest stałym elementem dnia dla wielu z nas. Często ma jednak charakterystyczną goryczkę, której można próbować pozbyć się, słodząc napar. Istnieje jednak zdrowszy sposób na poprawę smaku małej czarnej.
Zamiast klasycznych wypieków, przygotuj na Wielkanoc ,,Chatkę Baby Jagi". Ciasto bez pieczenia udekorowane polewą czekoladową i kolorowymi posypkami wygląda obłędnie. Sernik na herbatnikach w kształcie domku będzie totalnym hitem na świątecznym stole.
Owsianka czekoladowa na budyniu jest rewelacyjną propozycją śniadaniową. Owsianka jest gotowa już po kilku minutach. Jest gęsta, słodka i bardzo czekoladowa. Śniadanie z dodatkiem banana i kostki ulubionej czekolady doda Ci energii na cały poranek.
Katarzyna Bosacka sprawdziła skład popularnych słodyczy na Wielkanoc i zamarła. W jajkach cukrowych znalazła aż 3 substancje słodzące i 5 barwników, które mogą zaszkodzić dzieciom. Lepiej zrezygnujcie z ich zakupu.
Masz ochotę na coś słodkiego? Przygotuj wyśmienity deser według przepisu Katarzyny Cichopek. Aktorka zapiekła ciasto francuskie z rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Ciasto z 2 składników pokocha każdy łasuch.
Kupiłaś czekoladę i zauważyłaś na niej biały nalot? Pod żadnym pozorem jej nie wyrzucaj. Czekolada z białym nalotem smakuje dokładnie tak samo i jest zupełnie nieszkodliwa. Nalot to nic innego jak wytrącony z produktu cukier.
Kto powiedział, że ciasto koniecznie trzeba robić w piekarniku? Zadajemy kłam temu niedzisiejszemu stwierdzeniu. Z pomocą patelni możesz łatwo i szybko przygotować ciasto bez pieczenia. Jest cudownie pyszne i wilgotne.
Wybierasz się na zakupy? Pamiętaj, aby dokładnie czytać etykiety produktów, które zamierzasz kupić. Nie tylko skład ma znaczenie, ale i gramatura. Coraz więcej producentów żywności stosuje downsizing. Katarzyna Bosacka przytoczyła kilka przykładów i wskazała popularne produkty.
Masz ochotę na coś słodkiego? Zamiast ciastek i ciężkich ciast z kremami, sięgnij czekoladowy deser, który ma zaledwie 130 kcal i dużo białka. Ciasto czekoladowe z pomidorów jest absolutnym hitem. Jedz bez wyrzutów sumienia.
Czy da się wyczarować cudowny deser z zaledwie 6 składników? Odpowiedź na to pytanie zna doskonale Piotr Ogiński. Swojego piszingera przygotowuje dokładnie tak samo, jak robiono to przed laty. Grzechem jest tego nie spróbować.Piszinger jest przysmakiem z dzieciństwa, który niektórzy z nas pamiętają jeszcze z czasów PRL'u. Z uwagi na ograniczony dostęp do wielu produktów w kuchni liczyła się wtedy kreatywność i umiejętność wyczarowania czegoś z niczego. Nic nie mogło równać się ze smakiem czekoladowego kremu ukrytego między warstwami wafli. O tym rewelacyjnym smaku przypomina nam dziś popularny kucharz Piotr Ogiński.Pamiętaj, że masło użyte do tego przepisu musi być miękkie. Twardy tłuszcz prosto z lodówki nie będzie chciał połączyć się z pozostałymi składnikami na gładką masę. Ważne jest, aby ten składnik wyjąć do ogrzania odpowiednio wcześnie.
Nie musisz spędzisz w kuchni długich godzin, aby wyczarować doskonały deser. Przekonuje o tym popularna tiktokerka, która podzieliła się pomysłowym przepisem na ciasto bez pieczenia. Swój specjał przygotowuje w kuchence mikrofalowej. Wystarczy kilka podstawowych składników połączonych słodką białą czekoladą.Do przygotowania deseru o smaku białej czekolady potrzebujesz zaledwie kilku minut, a także kubka i dostępu do mikrofali. Wsyp do naczynia składniki, wymieszaj i już po chwili ciesz się obłędnym smakiem ciasta bez pieczenia. Aby doprowadzić ten deser do absolutnej perfekcji, po wyjęciu z urządzenia udekoruj go roztopioną białą czekoladą. Palce lizać.
Czekolada w diecie nie ma dobrej sławy. Jednak można od czasu do czasu po nią sięgać. Wystarczy wybrać produkt o prostym składzie i niskiej zawartości cukru. Dietetyk wskazał, które produkty dostępne w Biedronce spełniają wspomniane warunki. Jeden z nich jest wyjątkowo tani. Nawet jeśli chcemy schudnąć, odrobina czekolady od czasu do czasu nam nie zaszkodzi. Ponieważ dla naszego zdrowia ilość produktu powinna być nieduża, warto postawić na wyroby smaczne i wysokiej jakości. Można je znaleźć nawet w popularnym dyskoncie.
Uwielbiasz ptasie mleczko ale nie lubisz przepłacać za nie w sklepie? Doskonale się składa. Znana tiktokerka pokazała przepis na domową wersję tego specjału. Wystarczy ulubiona galaretka, śmietanka i czekolada.Przygotowanie domowego ptasiego mleczka jest banalnie proste. Dzięki czytelnym wskazówkom Natalii Maszkowskiej (z której profilu na Tik Toku @nathallae pochodzą powyższe zdjęcia) z tym poradzi sobie przepisem absolutnie każdy. Obdaruj przysmakiem najbliższą osobę lub spałaszuj całość samodzielnie. To ptasie mleczko smakuje obłędnie.
Ciasto bez pieczenia na bazie czekolady można zrobić nawet w 5 minut. Jeden z tiktokerów pokazał prosty patent na niesamowicie pyszny, ekspresowy przysmak, który wymaga zaledwie 3 produktów. Musicie spróbować. Szybkie ciasto bez pieczenia idealnie sprawdzi się, gdy nie macie piekarnika lub czasu, by przyrządzić deser. Prosty patent pokazany w wideo na kanale @giallozafferano_en polegający na stopieniu czekolady i połączeniu jej ze śmietanką jest niezawodny. Wymaga cierpliwości — bo masa musi zastygnąć — lecz smak jest warty oczekiwania.
Masz ochotę na coś słodkiego? Zapomnij o gotowych ciastkach. W 20 minut zrobisz najlepsze słodycze. Ekspresowe rogaliki z ciasta francuskiego przygotuj nie z dżemem, a z czekoladowymi batonikami. Cała rodzina będzie zachwycona pyszną niespodzianką.Ekspresowe rogaliki przygotujesz z dwóch składników: ciasta francuskiego i kultowej czekolady. Do domowych wypieków potrzebujesz dodatkowo żółtka do posmarowania rogalików przed pieczeniem oraz polewy czekoladowej z mlecznej czekolady i słodkiej śmietanki. Ekspresowe rogalki będą gotowe w kilka chwil. Wystarczy, że na kawałkach ciasta poukładasz czekoladowe batoniki, zawiniesz i wstawisz do piekarnika. Rogaliki będą gotowe po 15 minutach pieczenia. Ostudź je, udekoruj polewą czekoladową i podaj. Domowe słodycze będą o wiele smaczniejsze od kupnych ciastek.Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z profilu przepiski.pl na Instagram-ie. Ekspresowe rogaliki doskonale sprawdzą się na przekąskę dla całej rodziny, a także na imprezach. Rogaliki pokochają nie tylko dzieci. Podaj je do kawy lub zimowej herbaty, a błyskawicznie znikną z talerzy.
Słodki blok czekoladowy skusi każdego. Zrobienie kultowego przysmaku z czasów PRL-u nie zajmuje wiele czasu, a babcina receptura, do której dotarliśmy, jest niezawodna. Tym łakociem osłodzicie sobie nawet najbardziej pochmurny i deszczowy dzień. Pyszny deser bez pieczenia o kakaowym smaku zachwyci nie tylko najmłodszych. Pełen pysznych herbatników i bakalii blok czekoladowy prezentuje się znakomicie — wystarczy spojrzeć na zdjęcie pochodzące z filmu na kanale YouTube VideoKuchnia.pl, gdzie opublikowano bardzo podobny przepis. Nic tylko zajadać.
Znasz smak salcesonu? Założymy się, ze takiego jeszcze nie jadłeś. Pod tą nazwą kryje się bowiem nie tylko wyrób wędliniarski, ale również smakowite ciasto czekoladowe. Ciasto Salceson naprawdę potrafi zaskoczyć smakiem i wilgotnością. Salceson to mocno czekoladowe ciasto, wypełnione jabłkami. Swoją wilgotność zawdzięcza dodatkowi topionej czekolady i owocom. Wypiek idealnie sprawdzi się na co dzień i od święta. Spróbuj pysznego ciasta Salceson i podziel się nim z bliskimi.Aby ciasto Salceson udało się za każdym razem, należy pamiętać o jednej ważnej rzeczy. Wszystkie składniki użyte do jego przygotowania powinny być w temperaturze pokojowej. Wyjmij je z lodówki na 2 godziny przed rozpoczęciem pieczenia, aby zdążyły się ogrzać.
Po świętach Twoja lodówka pełna jest niedojedzonych ciast? Mamy na to skuteczną radę. Przygotuj z nich pyszne ciasto bajaderkowe. Doprawiony bakaliami i smakowitymi dodatkami deser pokocha cała rodzina.Do przygotowania domowej bajaderki możesz użyć dowolnych resztek. Sprawdzą się makowce, pierniki oraz babki. Z powodzeniem użyjesz również nieudanego zakalca. To ciasto jest idealnym sposobem na pyszne zagospodarowanie jedzenia.
Cynamonki są pysznym deserem na Boże Narodzenie. Bułeczki z ciasta drożdżowego z aromatycznym nadzieniem wychodzą za każdym razem, są puszyste i pełne smaku. Cynamonki udekoruj lukrem, a będą pięknie prezentować się na świątecznym stole.Zamiast kolejnego ciasta na święta, spraw najbliższym pyszną niespodziankę. Cynamonki według najprostszego przepisu przygotujesz w mgnieniu oka. Bułeczki z cynamonowym nadzieniem to wyśmienity dodatek do kawy i zimowej, rozgrzewającej herbaty.Ciasto drożdżowe na cynamonki przygotuj z suszonych drożdży, co znacznie ułatwi pracę. Delikatne ciasto wyrabiaj ręcznie, następnie odstaw w suche i ciepłe miejsce, żeby podwoiło swoją objętość. Cynamonki przed pieczeniem przykryj ściereczką i ponownie odstaw na chwilę, żeby bułeczki jeszcze trochę urosły.Świąteczne cynamonki po ostudzeniu udekoruj lukrem. Puszyste, korzenne bułeczki wychodzą za każdym razem i zawsze znikają błyskawicznie. Delikatne ciasto drożdżowe i aromatyczne nadzienie z masła, cukru i mielonego cynamonu to połączenie, które zachwyci każdego łasucha.
Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na szybki piernik z dodatkiem mocnej, czarnej kawy. Piernik przełożony powidłami śliwkowymi, udekorowany polewą czekoladową i migdałami będzie hitem na świątecznym stole. Poznaj przepis na piernik kawowy Ewy Wachowicz.Na stronie ewawachowicz.pl, Ewa Wachowicz zdradziła przepis na piernik z niezwykłym dodatkiem. Ciasto pięknie rośnie podczas pieczenia, jest wilgotne i bardzo aromatyczne. Przepis na piernik kawowy Ewy Wachowicz wykorzystany w artykule pochodzi z jej oficjalnej strony.Piernik kawowy Ewy Wachowicz jest piernikiem, który nie musi leżakować przez kilka tygodni przed pieczeniem. Pyszne ciasto przygotujesz w ciągu jednego dnia. Piernik z dodatkiem kawy jest wilgotny i bardzo aromatyczny. Wachowicz dodatkowo nasącza ciasto przed wyłożeniem powideł śliwkowych. Ostudzony piernik kawowy Ewy Wachowicz koniecznie udekoruj polewą czekoladową i płatkami migdałów. Będzie wyglądał bardzo świątecznie. Przepis na najlepszą polewę do ciast znajdziesz poniżej.
Pierniczki przygotowywane na Boże Narodzenie szybko twardnieją. Jest na to jednak skuteczny sposób. Jak zmiękczyć pierniczki? Wystarczy przechowywać je w odpowiednim pojemniku i dodać kilka skórek chleba. Nie ma lepszego patentu. Świąteczne pierniczki przygotowywane są z ciasta z mąki, cukru, tłuszczu, jajek, miodu i korzennych przypraw. Ciasto niestety twardnieje po upieczeniu, dlatego po dekorowaniu pierników najlepiej jest przechowywać je w szczelnym pojemniku. Jak zmiękczyć pierniczki?Jeśli zapomniałaś schować udekorowanych pierniczków, po kilku godzinach będą twarde jak kamień. Jak zmiękczyć pierniczki? Korzenne ciasta jednak bardzo szybko odzyskają delikatność, jeśli włożysz do nich skórkę chleba, kawałek jabłka lub podgrzejesz je w piekarniku.Pierniczki na Boże Narodzenie przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku. Może to być szklany słoik, plastikowy pojemnik na żywność, czy puszka na ciasta. Najważniejsze, aby ciasta nie miały kontaktu z wodą i świeżym powietrzem.
Bez wyrabiania, bez zawijania. Makowiec bez pieczenia przygotujesz błyskawicznie. Do masy makowej dodaj kaszę jęczmienną i kaszę gryczaną. Ciasto będzie delikatne, a masa wilgotna i niezwykle aromatyczna.Makowiec jest jednym z tradycyjnych wypieków, które przygotowujemy na Boże Narodzenie i Wielkanoc. O ile makowiec zawijany jest ciastem wymagającym, tak makowiec bez pieczenia będzie gotowy w kilka chwil. Wystarczy, że ugotujesz mak, kaszę i połączysz je z orzechami i bakaliami.Do przygotowania makowca bez pieczenia potrzebujesz kaszy jaglanej i kaszy gryczanej, koniecznie białej, niepalonej. Ten rodzaj kaszy ma zupełnie inny smak, jest delikatny i podobnie jak kasza jaglana, świetnie łączy się z deserami i innymi wypiekami.Do masy makowej na makowiec bez pieczenia dodaj daktyle suszone, rodzynki, orzechy włoskie. W masie nie może zabraknąć również skórki tartej z pomarańczy, płynnego miodu i ekstraktu waniliowego. Te składniki wzmocnią smak całego ciasta. Makowiec polej domową polewą czekoladową. Tak przygotowane ciasto zniknie ze stołu jako pierwsze.
Anna Lewandowska słynie ze swoich nowatorskich i zdrowych przepisów. Tym razem postawiła na pyszne ciasto z ciecierzycy. Dodatek słodkich daktyli oraz intensywnej gorzkiej czekolady gwarantuje obłędny smak deseru. Ten pomysł jest w sam raz na święta.Zarówno ciecierzyca jak i daktyle przed użyciem do ciasta wymagają namoczenia. O ile suszonym owocom wystarczy zaledwie kwadrans, tak ciecierzyca potrzebuje na kąpiel ok. 12 godzin. Przygotowanie niezwykłego ciasta Anny Lewandowskiej warto wobec tego zaplanować z odpowiednim wyprzedzeniem.
Ewa Wachowicz zdradziła przepis na wyśmienity piernik z suszonymi, orzechami i polewą czekoladową. Piernik zachowuje świeżość i smak przez wiele tygodni. Kultowe ciasto na Boże Narodzenie udekorowane polewą czekoladową błyskawicznie znika z talerzy.Na stronie ewachowicz.pl, możemy znaleźć wiele ciekawych przepisów na dania główne, zupy i ciasta na każdą okazję. Przepis wykorzystany w artykule pochodzi właśnie z oficjalnej strony Wachowicz. Piernik według jej receptury zachwyci każdego łasucha.Wszystkie składniki na piernik muszą mieć temperaturę pokojową. Wyjmij więc z lodówki jajka i piwo chwilę wcześniej, żeby zdążyły się ogrzać. Miód rozpuść w rondlu na najmniejszym gazie. Nie może się zagotować, ponieważ straci swoje cenne właściwości.Suszone owoce na piernik przepłucz pod bieżącą wodą i drobno posiekaj. Tak przygotowane dodatki do ciasta będą pozbawione konserwantów, które chronią przed zepsuciem. Gotowy piernik udekoruj polewą czekoladową. Świetnie sprawdzą się również słodkie perełki z cukru lub kandyzowana skórka z pomarańczy.