Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Uwielbiane jesienne ciasto wiewiórka. Cudowny przysmak do kawy lub herbaty

Uwielbiane jesienne ciasto wiewiórka. Cudowny przysmak do kawy lub herbaty

Jesienne ciasto wiewiórka - prosty przepis
canva/Stoker20

Ciasto wiewiórka jest pysznym czekoladowym wypiekiem pełnym smakowitych bakalii. Swoją znakomitą konsystencję zawdzięcza dodatkowi jabłek. Owoce nadają mu wilgoci i sprawiają, że wprost rozpływa się w ustach. Koniecznie spróbujcie — przygotowanie jest dziecinnie proste.

Jeśli szukacie prostego przepisu na wilgotne i aromatyczne ciasto, wypełniona solidną porcją bakalii wiewiórka z pewnością wam się spodoba. Jej przygotowanie jest bardzo proste, a składniki znajdziecie w każdym sklepie spożywczym. Prościej się nie da.

Przepis na wyśmienite ciasto wiewiórka

Do przygotowania wypieku przyda się tortownica o średnicy 24 cm lub prostokątna forma o wymiarach 20 cm x 30 cm. Należy ją wyłożyć papierem do pieczenia.

Składniki:

  • 6 małych jaj

  • 125 ml oleju

  • 130 g cukru

  • 320 g mąki pszennej tortowej

  • 125 g jogurtu naturalnego

  • 80 g rodzynek sułtańskich lub posiekanych suszonych fig

  • 100 g orzechów włoskich lub laskowych bez skórki

  • 50 g gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao

  • 400 g kwaśnych jabłek np. antonówki

  • 20 g ciemnego kakao

  • 1 płaska łyżeczka cynamonu

  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

  • szczypta soli

Jak upiec ciasto wiewiórka? Czekoladowy przysmak z bakaliami zrobicie w kilka chwil

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 stopni Celsjusza. Do dużej miski przesiewamy sypkie produkty, czyli mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, i sól. W osobnym naczyniu łączymy rozdrobnione orzechy, posiekaną czekoladę oraz rodzynki.

Dodajemy obrane i pokrojone w niewielką kostkę jabłka. Odstawiamy na bok. W misie miksera umieszczamy cukier i jaja. Starannie je ubijamy, aż do uzyskania puszystej masy i całkowitego rozpuszczenia cukru.

Wtedy dodajemy jogurt naturalny oraz olej i krótko wszystko razem miksujemy — tylko do połączenia się składników. Wsypujemy mąkę z dodatkami oraz owoce z bakaliami i czekoladą. Całość mieszamy przy pomocy szpatułki, po czym przenosimy masę do formy.

Ciasto wiewiórka pieczemy około 40 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy, czy zanurzony w wypieku patyczek jest suchy — wtedy przysmak będzie gotowy. Podajemy po ostudzeniu. Wierzch możemy posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na wypieki z nutą czekolady. W tym artykule zdradzamy jak przyrządzić znakomite brownie. Ten natomiast zdradza sekret kultowego ciasta zebra.

Pyszne ciasto czekoladowe z bakaliami
canva/saschanti

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: