Smakosze.pl
Domowa nutella ze śliwek - prosty przepis

canva/minadezhda

Bajecznie smaczna domowa nutella ze śliwek. Smakołyk dla dużych i małych

22 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Domowa nutella ze śliwek jest pysznym sezonowym przysmakiem, który spodoba się nie tylko dzieciom. Zdrowsza wersja popularnego kremu kanapkowego jest prosta w przygotowaniu, a smakuje lepiej niż oryginał. Koniecznie spróbujcie — ciężko się od niego oderwać.

Jeśli szukacie pomysłu na zdrowe słodycze, nasza nowa propozycja ze śliwkami z pewnością wam się spodoba. Połączenie sezonowego owocu z kakao jest pyszne, a ze świeżym chlebem czy delikatną bułką smakuje znakomicie. Skusicie się?

Smaczna i prosta zapiekanka z cukinii i kurczaka

Smaczna i prosta zapiekanka z cukinii i kurczaka. Tani pomysł na pyszny obiad

CZYTAJ DALEJ

Przepis na domową nutellę ze śliwek

Składniki:

  • 1 kg śliwek

  • 4 czubate łyżki kakao do wypieków

  • 200 g cukru

Jak zrobić nutellę ze śliwek? Pyszny krem do kanapek nie wymaga wiele wysiłku

Śliwki myjemy i pozbawiamy pestek. Wrzucamy je do większego garnka i gotujemy przez godzinę na niewielkim ogniu. Co jakiś czas mieszamy, by nie przywarły do dna naczynia.

Dodajemy cukier i kontynuujemy gotowanie do czasu, aż powidła zgęstnieją i będą miały konsystencję dżemu. Ponieważ zazwyczaj trwa to kilka godzin, warto podzielić proces przyrządzania na dwa dni.

Gęste śliwki blendujemy i łączymy je z kakao. Ponownie zagotowujemy, po czym przekładamy domową nutellę do czystych słoików. Starannie zakręcamy i studzimy, uprzednio ustawiając naczynia do góry dnem.

Do domowej nutelli świetnie pasują świeże wypieki. Szczególnie polecamy smakowity chleb z garnka oraz delikatne i puszyste bułki poznańskie. Taki rarytas będzie też świetny z naleśnikami.

Domowa nutella ze śliwek jest pyszna

canva/papkin

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Dodajesz mleko i cukier do kawy? Zapomnij. Jest znacznie lepszy patent. Padniesz z wrażenia

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i proszku do pieczenia. Wystarczy 1 uwielbiany produkt

Czytaj więcej >
świąteczny keks

Przepisy

Przepis na świąteczny keks. Proste ciasto na wyjątkowe okazje

Czytaj więcej >
gryczanka

Przepisy

Zapomnij o owsiance na śniadanie. Gryczanka bije ją na głowę

Czytaj więcej >

Przepisy

Elegancki karp pieczony w miodzie. Alternatywa dla smażonego i w galarecie

Czytaj więcej >

Przepisy

Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody

Czytaj więcej >