Zrób tak z kartonem po mleku, przebojowy deser zachwyci każdego. Dokładki gwarantowane
Deser z kartonika po mleku to absolutny hit Internetu. Deser przygotowany z masy budyniowej, truskawek i herbatników dosłownie rozpływa się w ustach i każdy prosi o dokładkę. Doskonałym pomysłem jest również przygotowanie foremki do ciasta z kartonika po mleku.
Na profilu Cookrate - Polska na platformie Facebook, znajdziemy wiele prostych pomysłów na pyszne dania, ciasta i desery. Deser z kartonika po mleku dosłownie podbij wszystkie fora kulinarne i strony internetowe. Przepis i zdjęcie wykorzystane w artykule pochodzą właśnie z profilu Cookrate- Polska na Facebooku.
Deser z kartonika po mleku przygotujemy błyskawicznie. Wystarczy ugotować budyń z cukrem, ostudzić i wymieszać z pokruszonymi herbatnikami i pokrojonymi truskawkami. Całą masę wlewamy do foremki przygotowanej z kartonu i wstawiamy do lodówki na godzinę.
Gotowy deser z kartonika po mleku możemy udekorować oryginalnym kakao. Cookrate- Polska na Facebook pokazali ciekawy sposób dekoracji: połowę ciasta przykrywamy papierem do pieczenia, resztę oprószamy kakao, następnie zdejmujemy papier i mamy piękną i prostą dekorację.
Deser z kartonika po mleku, prośby o dokładkę gwarantowane
Składniki:
karton po mleku
600 ml mleka
100 g ciemnych herbatników
80 budyniu waniliowego bez cukru
140 g cukru
opakowanie cukru wanilinowego
kakao do posypania deseru
200 g truskawek
Jak zrobić deser z kartonika po mleku? Będzie gotowy błyskawicznie i jeszcze szybciej zniknie z talerzy
Pusty karton po mleku ustaw tak, aby leżał w poziomie na większej części ścianki, następnie odetnij górną ściankę, żeby powstała foremka. Na spodzie poukładaj truskawki pokrojone w plasterki.
Z mleka odlej pół szklanki i wymieszaj w nim budynie w proszku, resztę zagotuj z cukrem i cukrem wanilinowym. Gdy mleko będzie się gotować, wlej budynie i gotuj na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje.
Gdy budyń będzie zimny, dodaj do niego pokrojone truskawki, pokruszone herbatniki czekoladowe i dokładnie wymieszaj, następnie przełóż do foremki z kartonu po mleku i wstaw do lodówki na minimum godzinę. Przed podaniem oprósz oryginalnym kakao.
Pomysł na równie szybkie ciasto bez pieczenia? Ciasto Mars na herbatnikach dosłownie rozpływa się w ustach. Doskonałym ciastem jest również ciasto z herbatnikami i mascarpone, smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Przepis na domowy dżem jeżynowy. Idealny do pieczywa i deserów
Zapomnij o dodawaniu bułki tartej do mielonych. Teraz wszyscy sięgają po inny składnik
Źródło: Cookrate - Polska na Facebook