Już nigdy nie wrócisz do budyniu ze sklepu. Domowy patent zachwyca łasuchów
Większość z nas kupuje gotowy budyń z torebki. Domowy budyń przygotujemy równie szybko, a jego smak nie ma sobie równych. Budyń waniliowy lub czekoladowy podany z owocami, polewą lub sokiem z owoców będzie totalnym hitem wśród deserów.
Budyń to jednej z szybszych deserów, jaki możemy przygotować. Wystarczy zaledwie kilkanaście minut i deser jest już gotowy. Domowy budyń zachwyci smakiem każdego łasucha, jest słodki, gęsty, a podany z ulubionymi dodatkami będzie doskonałym deserem, nawet podczas wizyty gości.
Domowy budyń możemy udekorować bitą śmietaną, owocami, polewą czekoladową, toffi. Możemy również polać go sokiem malinowym lub wiśniowym. Soki będą pasować doskonale zarówno do waniliowego deseru, jak i czekoladowego.
Do przygotowania domowego budyniu potrzebujemy kilku składników, które z pewnością mamy w kuchni: mleko, masło, mąka pszenna, ziemniaczana, żółtko, cukier wanilinowy. Jeśli chcemy zrobić budyń czekoladowy, potrzebujemy dodatkowo tabliczki gorzkiej czekolady.
Domowy budyń, jest o wiele smaczniejszy od gotowego produktu
Składniki:
2 szklanki mleka
łyżka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
opakowanie cukru wanilinowego
łyżka masła
żółtko
Dodatkowo:
tabliczka czekolady deserowej, jeśli chcesz przygotować budyń czekoladowy
Jak przygotować domowy budyń? Deser zniknie błyskawicznie, domowy budyń nie ma sobie równych
Z 500 ml mleka odlej pół szklanki i wymieszaj w niej mąkę ziemniaczaną, pszenną i żółtko. Pozostałą ilość mleka zagotuj z cukrem i masłem. Gdy mleko zacznie się gotować, a składniki rozpuszczą, dodaj wymieszane mąki i mieszaj rózgą kuchenną, aż powstanie gęsty budyń.
Jeśli chcesz przygotować budyń czekoladowy, tabliczkę czekolady rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj ją do budyniu, gdy zacznie gęstnieć i mieszaj do połączenia, smacznego.
Domowy budyń podaj z owocami sezonowymi lub ulubionym sosem. Osobiście polecam również sok malinowy lub wiśniowy do polania deseru, to smak dzieciństwa. Przygotuj także domowy kisiel z soku owocowego, będzie pysznym deserem dla całej rodziny.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ania Starmach zdradziła patent na najsmaczniejszy domowy tarty chrzan. Obowiązkowy dodatek do wędlin
Jak zrobić schabowe z kością? Krótki poradnik, który wszystko wyjaśnia
Źródło: paulinaszczepanska