Czosnek jest popularnym dodatkiem do wielu dań i znanym domowym środkiem stosowanym w profilaktyce przeziębienia. Mało kto jednak wie, że żeby związki w nim zawarte zadziałały, warzywo trzeba przyrządzić w określony sposób. Samo rozdrobnienie nie wystarczy. Z czosnkiem doskonale smakuje niemalże każdy sos. Także pieczywo posmarowane masełkiem z jego dodatkiem będzie wyśmienite. Nasze babcie przygotowywały z niego dobroczynny syrop, który potrafi wesprzeć organizm w przeziębieniach. Właściwości czosnku nie będą dla nas jednak dostępne, jeśli nie przygotujemy go w odpowiedni sposób.
Placki ziemniaczane z sosem czosnkowym to pomysł na pyszne danie z młodych ziemniaków otulonych aromatycznym, gęstym sosem na bazie jogurtu greckiego. Zarówno placki, jak i sos przygotujesz w prosty sposób, a efekt zachwyci całą rodzinę. Sprawdź, jak zrobić placki ziemniaczane z sosem czosnkowym.Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków są chrupiące, ale i miękkie i delikatne w środku. Placuszki posmakują nawet największym niejadkom, a doprawione suszonym majerankiem idealnie łączą się z lekko ostrym sosem czosnkowym. Starte ziemniaki koniecznie odstaw na chwilę i przeciśnij przez tetrę. Młode ziemniaki mają dużo wody i mało skrobi, która jest niezbędna do usmażenia idealnych placków. Aby uzupełnić jej niedobór, dodaj do masy mąkę ziemniaczaną, która dobrze zagęści ziemniaki z jajkiem i cebulą.Jeśli masz ochotę na aromatyczny obiad z plackami- tu poznasz przepis na placki w sosie grzybowym, idealne na główne danie dla całej rodziny.
Zupa czosnkowa krem to pomysł na niezwykle aromatyczne i smaczne danie dla całej rodziny. Zupę ugotujesz błyskawicznie, najlepiej na rosole albo wywarze warzywnym, aby miała jeszcze pełniejszy smak. Poznaj przepis na szybką i prostą zupę czosnkową krem, która znika z talerzy w mgnieniu oka.Zupa czosnkowa krem jest zupą, która posmakuje każdemu, jest gęsta, aromatyczna i bardzo smaczna, a dzięki dużej zawartości czosnku wzmacnia także naszą odporność i zapobiega przeziębieniom. Czosnek działa jak naturalny antybiotyk, dlatego też powinniśmy na stałe wprowadzić warzywo do naszej diety.Zupę ugotujesz z podstawowym składników, które z pewnością masz w domu. Danie smakuje najlepiej, kiedy przygotujesz je na wywarze warzywnym lub rosole z poprzedniego obiadu. Zupę oprósz żółtym serem i podaj z grzankami ziołowymi, świeżą bagietką lub chipsami z boczku. Baw się smakami i wybierz swoją ulubioną wersję zupy.Zupa czosnkowa, podobnie jak cebulowa, słynie z wyraźnego smaku. Tu poznasz przepis na tradycyjną zupę francuską cebulową z grzankami serowymi, idealną na obiad i kolację.
Mizeria jest jednym z najsmaczniejszych i najłatwiejszych do zrobienia dodatków obiadowych. Doskonale pasuje do dań mięsnych i z drobiu, zwłaszcza jeśli podajemy je z ziemniakami. Dziś prezentujemy wam przepis na zaskakującą mizerię z jogurtem greckim i serem. Możecie zaserwować ją nawet do dzisiejszego obiadu.Klasyczna wersja mizerii to cienkie plasterki świeżego ogórka wymieszane ze śmietaną. Doprawia się je solą, pieprzem i cukrem, niektórzy też zakwaszają ogórki octem. Jednak ze smakiem świeżych ogórków doskonale komponuje się też rzodkiewka, szczypiorek, koperek czy dymka. My wzbogacimy tę sałatkę także serem.
Pieczone ziemniaki pyszna rzecz. Doskonale smakują same, a także podane do obiadu. Jak je jednak przygotować i co dodać do pieczonych ziemniaków, żeby nie były suche? Jest kilka możliwości, dzięki którym za każdym razem przygotujesz ziemniaki chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. Zobacz, na co zwrócić uwagę. Ziemniaki pieczone są doskonałą alternatywą dla gotowanych. Są nawet o wiele smaczniejsze, trudniej jednak o pełen sukces. Nie zawsze bowiem pieczone ziemniaki wychodzą, tak jakbyśmy sobie tego życzyli. Nie raz są blade, bo nie chcą się zrumienić. Innym razem, choć wyglądają na upieczone, w środku są niestety twarde. Jak więc je zrobić, by wyszły dobre?
Co w tym roku podasz do barszczu? Uszka, paszteciki, a może krokiety? Jeśli unikasz krokietów, bo w czasie smażenia chłoną dużo tłuszczu, tym razem nie będziesz mieć tego problemu. Przygotuj je tylko według naszego przepisu na rewolucyjne, nietłuste krokiety wigilijne bez smażenia. Krokiety są bardzo smaczne, ale zwykle też bardzo tłuste. W czasie obsmażania chłoną bowiem dużo oleju, jeśli obtoczysz je w panierce. Dlatego znaleźliśmy zdrowszą alternatywę dla wszystkich wielbicieli krokietów. Dziś nasze krokiety będziemy piec, a nie smażyć, a zamiast tradycyjnej panierki użyjemy zmielonych orzechów.
Jeśli chcesz ugotować na wigilię doskonały barszcz czerwony, już teraz nastaw zakwas buraczany. Przygotuj go według przepisu siostry Anastazji, a z pewnością nie zawiedziesz się na jego smaku. Zakwas buraczany możesz też pić, by wzmocnić organizm, a buraczki wykorzystać do sałatki. Podstawą udanego barszczu czerwonego jest wywar warzywny, który można wzmocnić wywarem grzybowym. Jednak o kolorze i smaku całości decyduje kwas buraczany. To on sprawia, że barszcz ma pełny aromat i wyraźny smak. Zakwas buraczany możesz co prawda kupić, jednak jego przygotowanie jest na tyle proste, że naprawdę szkoda przepłacać.
Syrop z czosnku może być rozwiązaniem na wiele problemów, które dotykają nas jesienią oraz zimą. W czasie zimnych pór roku potrzebujemy pewnego wzmocnienia, aby nasze organizmy zdołały przetrzymać trudniejszy okres. Syrop z czosnku pełen jest witamin, minerałów i substancji, które korzystnie wpływają na organizm człowieka. Dzisiaj pokazujemy, jak go wykonać. Syrop z czosnku może z pozoru wydawać się czymś niesmacznym, co wykrzywia twarze i pozostawia po sobie długo nieprzyjemny posmak. Jego smak nie jest oczywiście najlepszy, jednak ogromna ilość witamin z grypy B, witaminy A, C oraz D, a także minerałów sprawiają, że syrop uzupełnia niedobory. Dużą zaletą czosnku jest zawarta w nim allicyna, która ma działanie przeciwbakteryjne i antygrzybiczne. Aby wytworzyć jej jak najwięcej, należy czosnek zgnieść na desce i zostawić na 15 minut. Dzięki temu substancje zawarte w czosnku wchodzą w reakcję z tlenem, pobudzając czosnek do produkcji allicyny.
Marchewka pełna jest korzystnych mikro i makro elementów, które pozytywnie wpływają na działanie ludzkiego organizmu. Aby zachować jej właściwości na dłużej, warto ukisić ją z kilkoma zdrowymi składnikami. Dodatek imbiru, kurkumy oraz kolendry sprawia, że marchew ma nie tylko pyszny i głęboki smak, lecz jest również jeszcze zdrowsza. Kiszenie marchewki jest jednym z najlepszych sposobów na zakonserwowanie warzywa, aby przetrwał przez wiele długich miesięcy. Kiszonki zawierają również dużo kwasu mlekowego i korzystnych kultur bakterii, co poprawia pracę układu trawiennego i przyspiesza metabolizm. Aby marchewka miała doskonały smak po ukiszeniu, należy użyć warzyw z ekologicznych hodowli. Pryskane pestycydami i inną chemią mogą nie osiągnąć tak dobrego rezultatu. Najlepsze marchewki będą z własnego ogródka, jeśli jednak nie masz do takich dostępu, kupuj je od sprawdzonych sprzedawców.
Bagietkę czosnkową można z łatwością kupić w wielu sklepach, jednak znacznie smaczniejszą i przede wszystkim zdrowszą opcją, jest zrobienie jej samodzielnie. Domowe pieczywo, własnoręcznie utarte masło czosnkowe i świeże zioła jest tak smacznym połączeniem, że ciężko powstrzymać się przed zjedzeniem przynajmniej kilku sztuk. Receptura przez nas opisywana pozwoli sporządzać idealne bagietki za każdym razem. Bagietka czosnkowa to klasyczna przekąska, którą często wybieramy jako drugie śniadanie, czy szybki i smaczny pomysł na kolację. Zawsze można sporządzić spory zapas świeżego pieczywa i je zamrozić. Gdy przyjdzie ochota na coś ciepłego i chrupiącego, wystarczy posmarować bułkę czosnkowym masłem i podpiec, aby cieszyć się jej smakiem. Z pozoru przyrządzanie bagietek w domowej kuchni może wydawać się skomplikowane. Jedynym wymogiem jest tylko odrobina wolnego czasu potrzebnego do wyrobienia ciasta - reszta etapów praktycznie nie wymaga żadnej uwagi. Niewielka ilość łatwo dostępnych składników, które wypisane są w przepisie, to kolejny atut tej receptury.
Już niedługo święta, można więc zacząć planować wigilijne menu. Z pewnością w większości domów na stole pojawi się karp. Niektórzy za nim nie przepadają, ze względu na charakterystyczny smak. A czy wiesz, jak przyrządzić karpia bez posmaku mułu? Skorzystaj z naszych podpowiedzi, a w tym roku karp będzie smakował doskonale. Karp jest jedną z najpopularniejszych u nas ryb słodkowodnych. W zasadzie można go kupić przez cały rok, ale trudno wyobrazić sobie bez niego Święta Bożego Narodzenia. Choć jest smaczną rybą, to jednak czasami można w niej wyczuć mulasty posmak. Wpływ na to mają warunki hodowli. Na szczęście jest kilka sposobów na to, by pozbyć się niechcianego smaczku.
Zupa czosnkowa Magdy Gessler to doskonały pomysł na rozgrzewający, jesienny obiad dla całej rodziny. Zupa czosnkowa jest bardzo aromatyczną, sycącą i zdrową zupą, jest pyszna, wzmacnia odporność i pomaga walczyć z przeziębieniem i grypą. Poznaj przepis na wyjątkową zupę czosnkową Magdy Gessler.Czosnek od lat wykorzystywany jest w medycynie ludowej jako naturalny antybiotyk o przeciwbakteryjnych, przeciwwirusowych i przeciwzapalnych właściwościach. Związki aktywne zawarte w czosnku wzmacniają również odporność, działają przeciwgrzybiczo i zapobiegają powstawaniu miażdżycy i innych chorób układu sercowo-naczyniowego. Czosnek powinien być więc włączony do naszej codziennej diety, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy nietrudno o przeziębienie i osłabienie organizmu.Zupę czosnkową Magdy Gessler charakteryzuje głęboki, wyraźny aromat. Zupa gotowana jest na bulionie warzywnym z boczkiem, serkiem śmietanowym i majerankiem, a podana z grzankami i parmezanem wygląda i smakuje doskonale. Zupa czosnkowa doskonale rozgrzewa i wzmacnia naszą odporność, jest prosta w przygotowaniu i naprawdę pyszna.Jeśli szukasz pomysłu na pyszną i rozgrzewającą zupę- tu poznasz przepis na zupę cebulową, doskonałą na jesienne chłody.
Koniec listopada jest doskonałym czasem, by zacząć myśleć o świętach. Jeśli chcemy przygotować tradycyjne, wyśmienite potrawy powinniśmy zaplanować je już teraz. Dziś powiemy wam, jak zrobić idealny zakwas na barszcz czerwony. Przepis Kuronia nie ma sobie równych, a jego autor zdradza, że zakwas najlepszy jest po 3 tygodniach. W sklepach bez problemu można kupić koncentrat czerwonego barszczu czy też barszczyk czerwony w butelce albo kartonie. Wiele osób sięga po nie, przygotowując świąteczny barszcz. Jednak barszcz z dodatkiem zakwasu jest naturalny i o wiele smaczniejszy. Oczywiście można też kupić gotowy zakwas na barszcz, jednak przygotowanie go domowym sposobem wcale nie jest trudne. Z podpowiedzią Jakuba Kuronia zrobicie go bez problemu.
Planujesz, co dziś zrobisz na obiad lub kolację? Zawsze możesz wziąć pod uwagę placki ziemniaczane. Zdradzimy ci na nie patent Magdy Gessler. Dzięki niemu placki ziemniaczane wychodzą obłędnie pyszne. Koniecznie przetestuj ten przepis, a z pewnością wrócisz do niego jeszcze nie raz.Placków ziemniaczanych nie da się nie lubić, wszak mają same zalety. Szybko się je robi, są pożywne, tanie i smaczne. No, może mają jeden minus — chłoną sporo tłuszczu. Na szczęście też są na to rozwiązania. Po usmażeniu placki wystarczy osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Można też upiec je, zamiast smażyć. Na placki ziemniaczane każdy ma swój sposób. Jedni ścierają je na tarce o drobnych oczkach, inni na większych. Jedni dodają do nich startą cebulę, Magda Gessler zaś wzbogaca je czosnkiem. Dzięki czosnkowi placki ziemniaczane zyskują naprawdę niepowtarzalny smak. Przekonajcie się o tym sami.
Jeśli znudziła wam się już zupa pomidorowa i rosół, mamy dla was ciekawą propozycję. Przygotujcie rozgrzewającą zalewajkę z ziemniakami i kefirem. Jest doskonała na jesienny obiad, a do jej przygotowania nie potrzebujesz zbyt wyszukanych składników. Zalewajka to wiejska, dość uboga zupa. Przygotowywało się ją z tego, co zwykle było pod ręką. Tak więc w garnku znajdował się boczek, cebula, czosnek i ziemniaki. Zupę doprawiano i zakwaszano np. zakwasem na żur, sokiem z kiszonej kapusty czy ogórków. Zalewajkę można też zabielić, np. kefirem czy zsiadłym mlekiem, tak jak to robi Jakub Kuroń. W czasie gotowania warto też dorzucić do niej kilka suszonych grzybów, które nadadzą jej niesamowitego smaku i aromatu.
Makaron można przygotować na wiele sposobów. Smakosze często dodają do niego sos na bazie szpinaku. Specjał warto wzbogacić o sery camembert. Dzięki nim danie nabierze wyjątkowego smaku i aromatu, któremu ciężko się oprzeć.Pyszny makaron ze szpinakiem znakomicie sprawdzi się w roli obiadu. Danie nie wymaga dużego nakładu pracy. Przygotujesz je nawet w 30 minut. Domownicy z pewnością pokuszą się o dokładkę.
Gulasz jest fantastycznym daniem, bo jednocześnie rozwiązuje kwestię mięsa i sosu. A gdy dodamy do niego warzywa, obiadowy dodatek też może być zbędny. Tak więc wystarczy, że gulasz podasz do kaszy czy ziemniaków i posiłek gotowy. Dziś swój przepis na lekko orientalny, rozgrzewający gulasz zdradzi wam Ewa Wachowicz. Gulasz to potrawa, która zadowoli tych, dla których mięso bez sosu jest zbyt suche. Tutaj mamy mięso i sos. Sos nie jest zbyt kaloryczny, bo jego podstawą jest woda, smak zaś pochodzi z mięsa, dodanych warzyw i przypraw. Na dodatek przygotowanie gulaszu nie jest niczym trudnym, bo po obsmażeniu mięsa potrawa dalej robi się sama. Wachowicz poleca potrawę w orientalnym stylu, który nadaje jej dodatek aromatycznej przyprawy curry.
Jesienią i zimą częściej mamy ochotę na sycące potrawy. Do takich z pewnością należy golonka. Panowie lubią ją jeść w towarzystwie piwa. I tu też mamy dla nich dobrą wiadomość. Zobaczcie, jak przygotować golonkę po bawarsku według przepisu Magdy Gessler. Gwiazda namacza przysmak w mieszance przypraw rozrobionej w ciemnym piwie.Najsmaczniejsza golonka charakteryzuje się miękkim mięsem i chrupiącą skórką. Taki efekt można uzyskać, najpierw gotując golonkę, a potem rumieniąc ją w piekarniku. Przed pieczeniem golonkę warto posmarować zaprawą. Zobaczcie, z jakich składników przygotowuje zaprawę Magda Gessler.
Czosnek jest jednym z najważniejszych dodatków do dań. Jego aromat i smak są doceniane przez wielu smakoszy. Niestety obieranie go z łupin nie należy do najprzyjemniejszych zadań. Na szczęście istnieją sprawdzone sposoby, które pozwolą się momentalnie uporać z wyzwaniem. Potrzebne przedmioty znajdziesz we własnej kuchni.Bez wątpienia czosnek często gości w naszych specjałach. Oprócz wyjątkowych walorów smakowych słynie on z zawartości substancji, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Chyba nikogo nie trzeba nakłaniać do spożywania czosnku. Warto jednak wiedzieć, jak szybciej obierać go z łupin.
Ziemniaki są u nas najpopularniejszym dodatkiem do obiadu. Zwykle gotujemy je w wodzie, czasami robimy z nich frytki. Dziś proponujemy wam jednak ziemniaki pieczone w jogurtowej marynacie. Są chrupiące z wierzchu i aksamitne w środku. Smakują lepiej niż ziemniaki gotowane i są o wiele mniej kaloryczne niż frytki.Potrawy z piekarnika mają wiele zalet. Apetycznie się przyrumieniają, mimo że dodaje się do nich niewiele tłuszczu. Poza tym są proste do przygotowania, bo danie robi się samo. Jeśli mowa o pieczonych ziemniakach można je przygotować na wiele sposobów. Po pierwsze można je piec w całości, krojone na połówki, w ćwiartki lub plasterki. Jeśli są w postaci ćwiartek lub większe, można je wcześniej podgotować. Dzięki temu skróci się czas ich pieczenia. Po drugie ziemniaki można przyprawić według własnych upodobań. My proponujemy też dodać do nich jogurt, dzięki któremu zyskają ciekawszy smak, aksamitną konsystencję i ładnie się przyrumienią.
Czosnek znany jest ze swoich właściwości wspomagających walkę z chorobami i skuteczności w podnoszeniu odporności. Popularna przyprawa będzie bardziej pomocna, jeśli spożyjemy ja na czczo.Świeży i dobrze przechowywany czosnek to prawdziwy skarb dla naszego organizmu. Jest cenny w profilaktyce wielu chorób układu krwionośnego, nowotworów oraz przeziębienia i grypy. Jedząc go regularnie, z pewnością odczujecie jego zbawienne działanie.
Gołąbki kojarzą się z pożywnym farszem zawiniętym w liście kapusty. Jednak gołąbki można przygotować też z innych liści i nadziać dowolnym farszem. Dziś zaprezentujemy wam rewolucyjne, mniej kaloryczne gołąbki bez kapusty. Są delikatniejsze w smaku, ale też lżejsze dla żołądka.Tradycyjne gołąbki z liści kapusty są pyszne, choć dla niektórych nieco ciężkostrawne. To przede wszystkim kwestia kapusty, która u niektórych powoduje wzdęcia i zalega na żołądku. Te osoby powinna więc ucieszyć nasza wersja gołąbków. Przygotujemy je nie z kapusty, a z sałaty lodowej. Farsz również nie będzie oczywisty. Koniecznie spróbujcie naszych delikatnych gołąbków.
Domowa bagietka czosnkowa jest pyszną przekąską, którą każdy z nas z łatwością może wykonać. Wystarczy kupić składniki dobrej jakości, a całość wyjdzie obłędnie. Przepis jest banalnie prosty i wymaga jedynie chwili czasu, aby się cieszyć gotowym daniem. Bagietkę czosnkową można oczywiście szybko kupić w sklepie spożywczym, jednak jej smak oraz aromat mogą pozostawiać wiele do życzenia. Dlatego znacznie lepszą opcją jest przygotowanie jej własnoręcznie. Zapach, jaki wydobywa się z piekarnika podczas pieczenia bagietki, jest tak niesamowity, że ciężko wytrzymać przed sięgnięciem po kolejną porcję. Każdy będzie zachwycony, gdy zaoferujesz mu taki rarytas.
Żurek jest jedną z tych zup, którą możemy jeść o każdej porze roku i która nigdy się nam nie nudzi. Jest pożywny, aromatyczny i bardzo smaczny. Dziś zapraszamy was na pyszny żurek według przepisu Kuronia. Żurek warto ugotować na wędzonce. To ona nadaje wywarowi pełnego smaku i aromatu. Dopełniają go warzywa, przyprawy, zakwas, a czasami też suszone grzyby. Zupa staje się zaś pożywna dzięki temu, że podajemy ją zazwyczaj z kiełbasą i gotowanymi jajkami.
Chcąc przedłużyć świeżość produktów, wkładamy je do lodówki. Zdarza się, że w ten sposób trafiają do niej rzeczy, które wcale nie powinny się tam znaleźć, bo w chłodzie jedynie tracą na wartości.
Jeśli macie ochotę na pyszne, duszone mięso zapraszamy na bitki. Dziś podamy wam niezawodny przepis na miękkie bitki wieprzowe. Doskonale smakują podane z kaszą gryczaną lub gotowanymi ziemniakami, a także z buraczkami lub surówką z kiszonej kapusty. Bitki można przygotować z wołowiny, cielęciny lub wieprzowiny. Zasada ich przygotowania jest taka, że pokrojone w plastry mięso najpierw się rozbija, potem obsmaża i dusi. Tak przygotowane mięso jest kruche, delikatne i zanurzone w pysznym sosie.Smaczne bitki powinny być miękkie i rozpływające się w ustach. Aby rzeczywiście takie wyszły, trzeba je odpowiednio długo dusić na małym ogniu. Dzięki temu sos, w którym się duszą, uzyskuje też pożądaną konsystencję.
W chłodne, deszczowe dni nietrudno o przeziębienie. Niestety, jesienna aura sprzyja infekcjom. Na szczęście mamy na to sposób. Przygotujcie babciny syrop z czosnku z niezwykłymi dodatkami, a z jego pomocą wirusy i bakterie będą was omijały szerokim łukiem. W aptekach można kupić różne medykamenty dla zwiększenia odporności czy do zwalczania infekcji, Od ich wyboru można dostać oczopląsu, a ich wysokimi cenami można mocno uszczuplić swój portfel. Warto więc wrócić do babcinych sposobów. Domowy syrop z czosnku i dodatków jest nie tylko tani, ale też zdrowy, bo w pełni naturalny.Skład tego syropu jest wprost idealny. Czosnek zwiększa odporność organizmu. Działa niczym antybiotyk, bo skutecznie zwalcza bakterie, a także wirusy. Miód dostarcza organizmowi cennych, prozdrowotnych składników. Dobrze radzi sobie m.in.: z infekcjami górnych dróg oddechowych, działa też wzmacniająco. Ocet jabłkowy również jest doskonałym remedium na bakterie i wirusy.Z podanych proporcji przygotujesz dużą ilość syropu, która wystarczy ci na długo. Trzymaj go w lodówce i zażywaj, gdy dopadnie cię przeziębienie. Syrop ten dobrze poradzi sobie z bólem gardła, grypowymi bólami mięśni czy z kaszlem. Działa też wzmacniająco i ochronnie na organizm.
Czosnek ceniony jest za swoje walory smakowe i prozdrowotne. Kiełki, które wyrastają z niego, gdy jest zbyt długo przechowywany, powodują, są przyczyną, dla której wielu z nas wyrzuca to warzywo. Dowiedzcie się, czy takie postępowanie jest słuszne. Nasze babcie — a wraz z nimi także wielu popularnych kucharzy — sceptycznie podchodziły do puszczającego zielone pędy czosnku. W obiegowej opinii bowiem nie tylko psują one smak, ale też powodują, że czosnek staje się trujący.