Doskonałe dla dużych i małych delikatne kotlety z kurczaka
Przygotowując obiad, z pewnością chcesz, by danie przypadło do gustu całej rodzinie. Miło by było, żeby potrawę ze smakiem zjedli dorośli i dzieci i by wyszło im na zdrowie. Mamy pomysł na takie danie. Przygotuj doskonałe dla dużych i małych delikatne kotlety z kurczaka.
Mięso z kurczaka lubią wszyscy. To dlatego, że jest delikatne w smaku i lekkie dla żołądka. Nie szkodzi też naszej figurze. Można je przygotować szybko i to na wiele sposobów. Dziś proponujemy sięgnąć po mielone mięso z kurczaka i połączyć je z warzywami. Dzięki temu powstanie kompozycja pyszna, zdrowa i kolorowa.
Doskonałe dla dużych i małych delikatne kotlety z kurczaka
Składniki:
40 dag mielonego mięsa z kurczaka lub indyka
1 cebulka
2 ząbki czosnku
po kawałku papryki żółtej i czerwonej
3-4 łyżki posiekanej zieleniny, np. natki pietruszki, szczypiorku
3-4 łyżki kukurydzy z puszki
2 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie kotletów
Cebulkę obierz, pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Paprykę oczyść z nasion i białych błon, pokrój w drobną kostkę.
Rozdrobnione warzywa dodaj do mielonego mięsa razem z posiekaną zieleniną i odsączoną kukurydzą.
Do składników dodaj też jajka, mąkę ziemniaczaną, sporą ilość soli i pieprzu. Całość wymieszaj łyżką.
Na patelni rozgrzej niedużą ilość oleju. Łyżką kładź porcje ciasta, spłaszcz je, by powstały kotleciki. Smaż je po ok. 3-4 minuty z każdej strony, aż się zarumienią.
Kotlety podawaj np. z ziemniakami i surówką. Dobrze smakują też na zimno, podane np. z sosem czosnkowym czy ketchupem.
Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na kotlety. Sprawdź, jak przygotować kotlety ziemniaczane, a także jak zrobić kotlety jajeczne.
Źródło zdjęcia: canva/Kaspars Grinvalds
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: chilliczosnekioliwa