Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Czosnek

Czosnek

Czosnek niedźwiedzi i konwalia
18.05.2021 02:00 Jak odróżnić czosnek niedźwiedzi od konwalii?

Czosnek niedźwiedzi, a raczej jego pozostałości, odkrywa się dzięki badaniom archeologicznym, na wielu stanowiskach badawczych. Archeolodzy ustalili, że roślinę tą stosowano już ponad 5 tysięcy lat temu, gdy ludzkość była jeszcze w epoce kamienia. Poza stosowaniem go jako przyprawa do dań mięsnych ludzie wykorzystują go w ramach wielu kuracji leczniczych. Roślina ta jest jednak podobna do konwalii, która w przeciwieństwie do czosnku niedźwiedziego, jest trująca. Jak je odróżnić?

Czosnek w wyjątkowej odsłonie
17.05.2021 02:00 Przepis na czosnek marynowany w ziołach ze słoika

Czosnek charakteryzuje się wyjątkowymi walorami smakowymi, obok których nie sposób przejść obojętnie. Okazuje się, że na jego bazie możemy przygotować wyjątkową przekąskę. Czosnek w tym wydaniu smakuje obłędnie. Nie bez powodu stał się hitem Internetu.

Czosnek w domowym zaciszu
10.05.2021 02:00 Zaskakujący sposób na sadzenie czosnku

Nie da się ukryć, że czosnek charakteryzuje się wyjątkowymi walorami smakowymi i niepowtarzalnym aromatem. Nie bez powodu cieszy się on sporą popularnością. Jak wyhodować czosnek w warunkach domowych?

Czosnek niedźwiedzi w formie pesto
10.05.2021 02:00 Przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego

Nie da się ukryć, że czosnek niedźwiedzi charakteryzuje się niecodziennymi walorami smakowymi, obok których nie sposób przejść obojętnie. Nietrudno natknąć się na osoby, które z miłą chęcią dodałyby go do swoich frykasów. Jakie sekrety skrywa czosnek niedźwiedzi?

Wodzianka
07.05.2021 02:00 Przepis na wodziankę – zupę z chleba

Wodzianka znana jest w całej Polsce jako jedna z najczęściej spożywanych zup na Śląsku. Jej geneza wywodzi się ze śląskiej oszczędności i skromności, które pozwalają wykorzystać każdą ilość jedzenia, bez konieczności marnowania. Na Śląsku zajadano się nią nie tylko w trakcie obiadu, lecz również gotowano ją na śniadanie czy kolację. Jest banalnie prosta w przygotowaniu, wyjątkowo tania, wspaniale rozgrzewa i jest wyjątkowo zdrowa. Duża ilość czosnku wszak znacznie wzmacnia odporność.

Mężczyzna nie żyje z powodu sosu czosnkowego
06.05.2021 02:00 Nie żyje 48-letni mężczyzna, pomylił składniki w sosie

Sos czosnkowy najczęściej opiera się na majonezie lub jogurcie - jego ostry, charakterystyczny smak zwiększa zalety innych produktów, takich jak kiełbasy, warzywa, frytki czy chociażby kanapki. Jeśli decydujesz się samodzielnie zbierać dzikie rośliny do jedzenia, bądź ostrożny. 48-letni mieszkaniec niemieckiego miasta Freising, mieszczącego się około 33 kilometry od Monachium, postanowił pod koniec zeszłego miesiąca zrobić sos czosnkowy. Jego głównym składnikiem miał być czosnek niedźwiedzi, lecz Niemiec popełnił tragiczny w skutkach błąd.

czosnek
24.04.2021 02:00 Dlaczego czosnek można zjeść 10 minut po jego pokrojeniu?

Czosnek to warzywo, które znalazło wszechstronne wykorzystanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie ludowej. Nie bez powodu jest on uważany za silny naturalny antybiotyk. Nasze babcie robiły z niego prozdrowotne mikstury oraz syropy, które miały nam pomóc w czasie przeziębień. Przepis na jeden z nich podawaliśmy w tym artykule.Dodając czosnek do potraw, warto pamiętać o kilku zasadach. Warzywo ma w sobie ogrom cennych właściwości i warto z nich skorzystać. Okazuje się, że ważny jest między nimi czas jego spożycia.Jak jeść czosnek, aby czerpać z jego prozdrowotnych właściwości?Mało kto wie, że dopiero krojąc lub siekając czosnek, aktywujemy w nim działanie jego antybakteryjnych substancji. Im bardziej rozdrobnimy to warzywo, tym zyska on jeszcze mocniejsze działanie.Tuż po rozdrobnieniu czosnku, nie powinniśmy jednak od razu brać go do ust ani poddawać obróbce termicznej. Warzywo potrzebuje dokładnie 10 minut, aby dosłownie "uaktywniło" się jego pożądane dla naszego organizmu działanie. Jakie są zalety czosnku?Zalety czosnkuCzosnek to wszechstronne warzywo, które pomoże naszemu organizmowi w różnych dolegliwościach. Roślina wzmocni naszą odporność i zapobiegnie rozwojowi przeziębienia lub grypy. Doskonale radzi sobie również z infekcjami górnych dróg oddechowych.Warzywo zwiększa wydzielanie żółci, co przyśpiesza trawienie i pobudza pracę jelit. Dlatego warto dodawać, go do przeróżnych potraw. Dodatkowo czosnek korzystnie wpływa na ciśnienie krwi. W jakich sytuacjach powinniśmy jednak ograniczyć jego spożywanie?Przeciwskazania do spożywania czosnkuW kilku przypadkach należy zrezygnować z częstego sięgania po czosnek. O ile jeden ząbek nie wydaje się być szkodliwy, to regularne sięganie po to warzywo może przynieść sporo niepożądanych konsekwencji. Powinniśmy ograniczyć jedzenie tego warzywa gdy, cierpimy na cukrzycę, mamy problemy ze zbyt niskim ciśnieniem oraz nadwrażliwym układem pokarmowym.W razie wszelkich wątpliwości warto skonsultować się z odpowiednim lekarzem lub dietetykiem. Dzięki temu zyskamy wiedzę czy możemy od czasu do czasu sięgać po czosnek, czy też lepiej z niego zrezygnować.Więcej na temat dobroczynnych zalet czosnku dowiesz się z tego artykułu.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Zasady zwrotu szklanych butelek w CarrefourzeJak wyglądała pierwsza wersja sałatki jarzynowej?Unia Europejska rozważa koniec promocji mięsa

Czosnek niedźwiedzi z własnego ogródka
22.04.2021 02:00 Prosty sposób uprawy czosnku niedźwiedziego w domowym ogródku

Czosnek niejednokrotnie sprawiał, że nawet najbardziej wybredni spośród smakoszy nie byli w stanie powstrzymać się przed beztroskim pałaszowaniem. Roślina ma wiele zalet. Nie inaczej jest w przypadku czosnku niedźwiedziego.

kiełkujący czosnek
19.04.2021 02:00 Czy powinno się wyrzucać kiełkujący czosnek?

Kupiłeś czosnek, położyłeś go w ciepłym miejscu, a po dwóch dniach zauważyłeś na nich charakterystyczne zielone pędy, które swoim wyglądem przypominają szczypiorek. Przenigdy nie wyrzucaj go do kosza! Pędy są oznaką, że warzywo zawiera cenne przeciwutleniacze.Dlaczego warto sięgnąć po kiełkujący czosnek?Naukowiec Jong - Sang Kim na łamach magazynu "Journal of Agricultural and Food Chemistry" udowodnił, że kiełkujący czosnek zawiera wiele niezwykle korzystnych dla naszego zdrowia substancji.Warzywo doskonale wpływa między innymi na kondycję naszego układu krwionośnego oraz serca. Zdaniem naukowca pędy oznaczają, że warzywo wytwarza różne substancje chroniące przed chorobami.Co ciekawe zupełnie inne zdanie na temat kiełkującego czosnku miały nasze babcie, które zazwyczaj wyrzucały go do kosza. Dawniej kiełki na tym warzywie traktowano po prostu jako naturalną obronę warzywa przed pasożytami. Co na ten temat myślą kucharze? Zdradzamy poniżej.Kucharze podzieleniPrzypominające szczypiorek kiełki czosnku są również przedmiotem kulinarnego sporu. Powód? Jedni szefowie kuchni wycinają je z wnętrza rośliny, ponieważ uważają je za zbyt ciężkostrawne, a inni chętnie po nie sięgają.Niektórzy kucharze traktują je niemal jak szczypiorek i kładą je na kanapki. Dodatkowo część osób jest przekonana, że zielony dodatek absolutnie nie psuje smaku ząbków czosnku. Wszystko zależy jednak od naszego gustu oraz przekonań. Są jednak sytuacje, w których należy ograniczyć spożywanie czosnku. Poniżej zdradzamy, kiedy lepiej z niego zrezygnować.Kiedy nie sięgać po czosnek?Czosnek słynie ze swoich prozdrowotnych właściwości, ale w kilku sytuacjach raczej nie powinniśmy po niego sięgać. Eksperci odradzają go między innymi: mamom karmiącym piersią, osobom z niskim ciśnieniem, cukrzykom oraz wszystkim posiadającym wrażliwy żołądek.W razie ewentualnych wątpliwości warto skonsultować się z odpowiednim specjalistą. Szczególnie gdy przyjmujemy leki, które mogą wchodzić w niepożądane interakcje ze znajdującymi się w czosnku substancjami.Zainteresował Cię ten artykuł? Polecamy również nasz tekst na temat tego, jak uprawiać czosnek we własnym ogrodzie.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Sposób na pieczone ziemniaki z nieziemsko chrupiącą skórkąLidl partnerem loterii Visa, ujawniono szczegóły akcjiProdukcja kawy przegra ze zmianami klimatycznymi?źródło: portal.abczdrowie/kuchnia.wp/ przyjazny -dietetyk.plZapraszamy na nasz Instagram

czosnek
18.04.2021 02:00 W jaki sposób uprawiać czosnek we własnym ogrodzie?

Czosnek uważany jest niemal "naturalne lekarstwo". Na bazie warzywa robimy domowe syropy i inne wzmacniające odporność mikstury. Szczególnie doceniamy go w okresie jesienno - zimowym, gdy borykamy się z nieco bardziej obniżoną odpornością.Aby zimą wzmacniać się domowymi miksturami, wcześniej warto pomyśleć o jego uprawie. Wcale nie musimy kupować go w sklepie, wielkie zbiory tego warzywa osiągniemy w naszym przydomowym ogródku.Jak uprawiać czosnek we własnym ogrodzie?Czosnek jest dość wymagającym warzywem. Aby rósł w naszym ogrodzie, musimy stworzyć mu odpowiednie warunki. Najlepiej zapewnić mu bogatą w próchnicę glebę. Czosnek nie będzie rósł na kiepskiej jakości podłożu.Warzywa nie powinno uprawiać się w miejscu, gdzie wcześniej rosły warzywa cebulowe. Ogrodnicy zalecają sadzić go na przełomie października i listopada. Dzięki temu otrzymamy dość duże główki czosnku.Sadzenie czosnkuOgrodnicy radzą, aby sadzić ząbki czosnku spiczastym końcem do góry, a następnie przykryć go około pięciocentymetrową warstwą podłoża. Aby zebrać spore plony warzywa, warto pomyśleć o zabiegach pielęgnacyjnych.Dobrym pomysłem jest zaraz po sadzeniu ściółkowanie ziemi pociętą wcześniej słomą. Powód? Zabezpieczy ona glebę przed ewentualnym wysychaniem.Należy również pamiętać o regularnym spulchnianiu gleby, nawadnianiu jej podczas suszy oraz usuwaniu wszelkich chwastów. Tak jak wspominaliśmy wcześniej uprawa czosnku może być nieco pracochłonna, jednak przyniesie nam wiele satysfakcji. Poniżej zdradzamy, gdzie najlepiej kupić sadzonki warzywa.Gdzie kupić sadzonki czosnku?Niestety warzywo kupione w sklepie raczej nie zapewni nam obfitych plonów. Eksperci sugerują, aby zawsze kupować główki czosnku do sadzenia w sklepach ogrodniczych. Powód? Są tam odpowiednio zabezpieczone i przygotowane do dalszej uprawy, a co za tym idzie mogą być gwarancją naprawdę udanych zbiorów.Polecamy również nasz artykuł, w którym zdradzaliśmy, jak sadzić czosnek w butelkach!Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Gołąbki należy mrozić surowe czy ugotowane?Dlaczego nie trzeba przechowywać jajek w lodówce?Dlaczego warto dodać do rosołu goździki?źródło: Domek i Ogródek/ Zielony Ogródek/ MuratorZapraszamy na nasz Instagramundefinedundefinedundefined

Czosnek w formie herbaty
12.04.2021 02:00 Jak przygotować herbatę czosnkową?

Nie da się ukryć, że czosnek jest wyjątkowo zdrową rośliną. Sięgamy po niego w celu wzmocnienia odporności oraz wówczas, gdy łapie nas przeziębienie lub inne infekcje. Dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie herbaty czosnkowej.

Czosnek rosnący w butelce
06.04.2021 02:00 Sadzenie czosnku w plastikowych butelkach - prosty sposób

Czosnek dodajemy do praktycznie każdej wytrawnej potrawy. Wraz z cebulą są składnikami nadającymi niepowtarzalny smak daniom - bez nich wiele kuchni świata nie smakowałoby tak dobrze. Jeśli jednak nie chcesz ciągle kupować go ze sklepu, prezentujemy alternatywę. Istnieje bowiem możliwość samodzielnej hodowli czosnku na kuchennym parapecie. Na początku jednak trzeba całe główki czosnku wykiełkować, co może być problemem dla niewtajemniczonych. Wystarczy zastosować metodę z plastikowymi butelkami, a kiełkowanie będzie banalnie proste.

Koktajl na metabolizm
06.04.2021 02:00 Koktajl podkręcający przemianę materii

Spowolniony metabolizm przekłada się na zwiększone przybierania na wadze, a także gorsze samopoczucie po zjedzeniu dużego posiłku. Dlatego każdy, kto nie metabolizuje przyjmowanych przez siebie pokarmów zbyt szybko, może mieć problem po świętach.Zgodnie z tradycją w czasie śniadania wielkanocnego stół jest suto zastawiony świątecznymi daniami. Biesiadnicy zasiadają do niego i większość jedzenia znika z niego w ciągu kilkunastu minut. Po takim posiłku żołądek ma ogromne wyzwanie do sprostania.

Chleb z czosnkiem i serem
04.04.2021 02:00 Zapieczony chlebek czosnkowy – przepis na danie z czerstwego pieczywa

Chleb czosnkowy jest rarytasem, którego smak uwielbia praktycznie każdy. Najczęściej zamawia się go w restauracjach specjalizujących się w kuchni włoskiej - grzanki czosnkowe z serem są pyszne i stanowią doskonałą przekąskę pomiędzy dużymi posiłkami. Czosnkowe grzanki są także wspaniałą metodą na zutylizowanie chleba, który zbyt długo leżał w chlebaku. Nie warto go wyrzucać do śmieci i marnować żywności, gdy można przygotować banalnie prosty posiłek w mniej niż 20 minut.

Miód i syrop w doskonałym syropie
27.03.2021 01:00 Przepis na babciny syrop czosnkowy

Ludzie żyjący w czasach starożytnych doceniali zarówno działanie czosnku, jak i miodu. Oba produkty były bardzo cennymi surowcami nie tylko ze względu na ogromne walory smakowe - skrywają one w sobie mnóstwo dobra, które każdy człowiek powinien przyjmować. Połączenie ich obu w syropie sprawia, że organizm może z łatwością przyjąć ogromną dawkę korzystnych dla zdrowia substancji odżywczych. Już jedna łyżka dziennie pita regularnie sprawia, że można odczuć diametralną różnicę w kondycji czy samopoczuciu.

Czosnek przed snem
18.03.2021 01:00 Dlaczego warto zjeść czosnek przed snem?

Nie da się ukryć, że czosnek odgrywa istotną rolę w kulinariach. Można się na niego natknąć niemal w każdej kuchni. Roślina słynie ze swoich prozdrowotnych właściwości. Dlaczego najlepiej sięgnąć po nią przed snem?

Czosnek
13.03.2021 01:00 5 tricków na błyskawiczne obranie czosnku

Kto z nas nie wzdychał z bezradności, widząc w składnikach potrawy czosnek? Wizja żmudnego obierania mocno przytwierdzonej skórki to z całą pewnością nic przyjemnego. Całe szczęście możesz nie tylko zrobić to szybciej, ale także całkiem dobrze się przy tym bawić.

Czosnek gra główną rolę w tej zupie
09.03.2021 01:00 Rozgrzewająca zupa czosnkowa na przeziębienie

Czosnek niejednokrotnie pomagał nam wyjść z przeziębienia. Niektórzy smakosze w trakcie infekcji posiekany ząbek dodają do kanapki lub innego prostego posiłku. Najlepiej w takiej sytuacji sprawdzi się wyborna zupa, która na długo pozostaje w pamięci.

Cytryna i czosnek w zdrowym syropie
09.03.2021 01:00 Przepis na domowy syrop z czosnku i cytryny

Cytryna jest owocem, który jak żaden inny, ugruntował swoją pozycję jako świetne źródło witaminy C. Kwas askorbinowy w cytrusie jest jednym z kluczowych elementów odpowiedniej pracy układu odpornościowego, dlatego przyjmowanie cytryny jest bardzo istotne. Czosnek z kolei, po rozgnieceniu i naruszeniu ścian komórkowych, wytwarza allicynę, która nadaje mu większość właściwości bakteriobójczych i przeciwgrzybiczych. Łącząc te dwie rośliny w syropie, można stworzyć świetny środek na przeziębienie, lecz nie tylko.

Czosnek skrywa wyjątkowe właściwości
28.02.2021 01:00 Korzyści z jedzenia czosnku

Czosnek powszechnie jest uznawany za produkt spożywczy o właściwościach prozdrowotnych. Niektóre z nich są zaskakujące i niewiele osób zdaje sobie z nich sprawę. Jakie sekrety skrywa w sobie niepozorny czosnek?

Pieczony czosnek ma wiele zalet
24.02.2021 01:00 Zalety pieczonego czosnku

Czosnek jest jedną z najzdrowszych roślin na naszej Ziemi. Jego właściwości lecznicze niwelują wiele schorzeń, a mnóstwo chorób można nim wyplenić. Upieczony w piekarniku czosnek ma jeszcze większe prozdrowotne działanie niż surowa wersja. Świeże ząbki zawierają duże ilości allicyny, która głównie odpowiada za prozdrowotne właściwości tej rośliny. Można wzmocnić jej działanie podczas pieczenia, jednak należy zrobić to bardzo umiejętnie - jeden błąd może zniweczyć całe nasze starania.

czosnek
19.02.2021 01:00 Zalety herbaty czosnkowej

Czosnek słynie ze swoich prozdrowotnych właściwości. Warzywo było wykorzystywane w medycynie ludowej, a na jego bazie powstaje wiele domowych, naturalnych lekarstw. Przypisywano mu nawet magiczne moce, które miały odstraszyć złe duchy.Mało kto wie, że z tego niepozornego warzywa możemy przygotować herbatę. Jej właściwości robią ogromne wrażenie. Szczególnie powinny zwrócić na nie uwagę te osoby, które cierpią na cukrzycę typu 2.Herbata czosnkowa - zaletyDo jej zrobienia potrzebujesz, czosnku, miodu i cytryny. Pierwszy z nich wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Natomiast, miód wykazuje działanie odżywcze, a cytryna dostarcza naszemu organizmowi cenny dla zdrowia błonnik i witaminę C.Jak podaje portal żywienie.abczdrowie.pl, mieszanka tych trzech składników pozytywnie wpływa na osoby borykające się z cukrzycą typu 2. Napój obniża poziom homocysteiny. Jest to aminokwas, który jest czynnikiem ryzyka cukrzycy. Taka herbata może dobroczynnie wpłynąć na niemal cały organizm. Jest zwłaszcza polecana dla osób cierpiących na cukrzycę. Ma ona działanie łagodzące stany zapalne, które pojawiają się w organizmie. Spożywany regularnie napój pozwala utrzymać ciśnienie krwi pod kontrolą, co jest ważnym czynnikiem w przebiegi hiperglikemii. W jaki sposób go przygotować? Poniżej podajemy przepis na herbatę czosnkową.Jak zrobić krok po kroku herbatę czosnkową?Składniki:1 czosnekłyżka miodusok z połowy cytrynyundefinedSposób wykonania:Przeciśnij czosnek przez praskę lub bardzo drobno go posiekaj i odstaw. Zalej go gorącą (nie wrzątkiem) wodą, następnie dodaj łyżkę miodu i wyciśnięty sok z połowy cytryny. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i wypij napar.Pamiętaj, że powyższy tekst nie jest poradą medyczną. W razie wszelkich wątpliwości skorzystaj z porady odpowiedniego specjalisty.Zainteresował Cię powyższy tekst? Polecamy Ci nasz artykuł na temat zalet herbaty z czystka oraz tekst na temat nieznanych zalet soku z ziemniaka. Jesteśmy pewni, że znajdziesz w nich wiele interesujących informacji.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Sałatka z ogórków kiszonych na ostroZ jakimi produktami nie łączyć jajek?Jak usunąć zapach ryby z kuchni?źródło: żywienie.abczdrowie.plZapraszamy na nasz Instagramundefined

Imbir nie dla każdego
17.02.2021 01:00 Przeciwwskazania do spożywania imbiru, czosnku i kurkumy

Imbir jest rośliną, która zastosowań w medycynie ma bez liku. Podobna sytuacja jest z kurkumą i czosnkiem - te trzy rośliny wypełnione są po brzegi wartościami odżywczymi, których spożycie może przyczynić się do polepszenia stanu zdrowia oraz kondycji. Niestety, nie każdy może czerpać z nich pełnymi garściami. Szczególną ostrożność powinni zachować chorujący na przewlekłe choroby, wymagający stałego dopływu silnych leków. Spożycie powyższych roślin może wejść w interakcje z lekami, co ma szansę na wywołanie negatywnych efektów.

Czosnek - kto nie powinien jeść?
14.02.2021 01:00 Przeciwwskazania do spożywania czosnku

Czosnek należy do grupy produktów spożywczych, które dodawane są praktycznie do każdego dania. Smak ząbków czosnku znacznie zwiększa przyjemność z jedzenia spaghetti czy gulaszy, a jego właściwości prozdrowotne są niezastąpione. Niestety, jak podaje portal wapteka.pl, czosnku nie powinien jeść każdy człowiek w nieograniczonych ilościach. Istnieją bowiem takie dolegliwości, które wykluczają ten składnik z diety. Niezastosowanie się do zaleceń może mieć przykre konsekwencje.

czosnek
13.02.2021 01:00 W jakich sytuacjach lepiej nie jeść czosnku?

Czosnku powinny unikać również osoby ze zbyt niskim ciśnieniem, ponieważ duża ilość czosnku może niestety jeszcze pogorszyć ten stan.Ciężko wyobrazić sobie naszą kuchnię bez czosnku. Warzywo jest doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Samo w sobie również zachwyca licznymi walorami zdrowotnymi, dlatego w sezonie zimowym robi się z niego lecznicze syropy.Spożywanie czosnku powinny także ograniczyć kobiety w ciąży. Na stronie zywienie.abczdrowie czytamy, że u pań, które zbliżają się do terminu porodu, duże ilości czosnku mogą stwarzać ryzyko przedwczesnego porodu lub powikłań podczas akcji porodowej.Pamiętaj, podany artykuł nie jest poradą lekarską, w przypadku wszelkich wątpliwości związanych ze swoim stanem zdrowia, skonsultuj się z odpowiednim specjalistą.Smak dzieciństwa: ciepłe lodyWspaniałe zalety wody rodzynkowejNiezwykły dodatek do rosołuW jakich sytuacjach lepiej zrezygnować z czosnku?Warzywo nie jest też zalecane, gdy chorujemy na cukrzycę. O ile jeden ząbek od czasu do czasu raczej nam nie zaszkodzi, już ich większa ilość może spowodować niechciane konsekwencje.Szukasz innych informacji na temat czosnku? Polecamy na nasz artykuł na temat kiszonej odsłony tego warzywa oraz prosty trick na obranie tego warzywa.źródło: przyjazny dietetyk/ zywienie. abczdrowieBardzo bogaty skład czosnku może kolidować z przyjmowaniem leków. Gdy czeka nas kuracja, lepiej zapytajmy się lekarza o lekarza o możliwość konsumpcji tego warzywa potwierdzając w ten sposób, że nie dojdzie do niepotrzebnych interakcji ze składnikami leków.Niestety, zdarzają się sytuacje, w których lepiej zrezygnować z czosnku lub mocno ograniczyć jego spożywanie, chodzi oczywiście o nasze zdrowie i dobre samopoczucie.Czosnek nie jest również polecany osobom, które mają wrażliwy żołądek. Powód? Duże ilości tego warzywa niestety mogą podrażniać śluzówkę żołądka oraz powodować bóle w przełyku.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Czosnek można obierać znacznie szybciej
09.02.2021 01:00 Prosty trick na obranie czosnku. Wystarczy 1 przedmiot

Czosnek niejednokrotnie wywoływał zachwyt wśród smakoszy. Jego walory smakowe i aromatyczne są wyjątkowe i nie da się ich pomylić z czymkolwiek innym. Użytkowniczka Twittera pokazała wszystkim, jak szybko obierać czosnek.

Cosnek w kiszonej odsłonie
08.02.2021 01:00 Pyszny i zdrowy kiszony czosnek

Czosnek cechuje się wyjątkowymi walorami smakowymi. Nie bez powodu tak często gości on w naszych potrawach. Okazuje się, że można sprawić, by stał się on jeszcze zdrowszy. Kiszony czosnek posiada wiele zalet.

czosnek
02.02.2021 01:00 Zjadł 6 ząbków pieczonego czosnku. Zalety są nie do opisania

Zalety surowego czosnku są powszechnie znane. Obecna w nim allicyna ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwpasożytnicze. Nic dziwnego, że warzywo jest składnikiem m.in. domowych syropów na przeziębienie (przepis na jeden z nich podajemy tutaj). Natomiast, w dalszym ciągu mało się mówi o tym, jak cenny dla naszego zdrowia jest pieczony czosnek. Jego właściwości są wręcz nie do przecenienia!Cenne właściwości czosnku.Warto pamiętać, że wskutek gotowania czosnek traci swoje właściwości bakteriobójcze, zachowuje jedynie przeciwgrzybicze. Nie należy go smażyć, ponieważ ten proces bardzo osłabia jego prozdrowotne właściwości.Okazuje się, że warto sięgać po pieczony czosnek. Aby, w 100% zachować jego właściwości należy zawsze pamiętać o jednej rzeczy. Przed włożeniem czosnku do piekarnika powinniśmy go nieco rozgnieść i odstawić na 10 minut. Powód? Bardzo cenna dla zdrowia allicyna nie występuje w nim naturalnie. Powstaje zaś, gdy ściany jego komórek zostają uszkodzone, na skutek połączenia obecnych w czosnku: alliiny i allinazy.Podgrzewanie czosnku tuż po pokrojeniu niszczy allinazę, zanim zdąży ona połączyć się z alliiną. Brak enzymu sprawi, że warzywo nie będzie tak cenne dla zdrowia. Jaki wpływ na nasz organizm na pieczony czosnek? Efekty widać już po 24 godzinach!Zjedz 3 ząbki pieczonego czosnku, efekty zobaczysz już po 24 godzinach!Zdaniem ekspertów już 24 godziny po zjedzeniu kilku ząbków pieczonego czosnku, możemy się spodziewać wspaniałych efektów. Obniży on poziom złego cholesterolu i trójglicerydów we krwi, usprawni prace jelit, wyreguluje ciśnienie, zwiększy wydolność fizyczną, zredukuje zmęczenie, wzmocni kości i stawy.Portal Webniusy.pl podaje, że dietetycy zalecają, aby przeprowadzać taką kurację raz w miesiącu. Można zjeść 6 ząbków pieczonego czosnku, następnie w ciągu 24 godzin wypić 2 litry wody i jeść wyłącznie produkty ułatwiające trawienie, czyli dużo warzyw. W trakcie kuracji powinno się unikać między innymi żywności przetworzonej i czerwonego mięsa.Pamiętaj, że powyższy tekst nie jest poradą lekarską. W razie wszelkich wątpliwości skonsultuj się z odpowiednim specjalistą.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Biedronka rozdaje vouchery na zakupy spożywcze. Trzeba spełnić 2 warunkiKiedy w 2021 roku wypada tłusty czwartek? "Święto pączka" zbliża się wielkimi krokamiZalej wrzątkiem zmielone liście laurowe. Napar złagodzi uciążliwe bóle stawówWięcej o zaletach czosnku przeczytasz tutaj.źródło: parenting.pl/webniusyZapraszamy na nasz Instagram