Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Czosnek

Czosnek

Projekt bez tytułu (43)
17.06.2021 02:00 Co oznacza kiełkujący czosnek?

Czosnek gdy zaczyna kiełkować, najczęściej natychmiast ląduje w koszu na śmieci - ludzie obawiają się jedzenia go, myśląc, że jest szkodliwy. W praktyce jest jednak zupełnie inaczej. W ząbkach czosnku, które wypuszczają pędy, znajduje się o wiele więcej wartości odżywczych w porównaniu do zwykłych ząbków. Czosnek jest równie powszechny co cebula czy ziemniaki. Wiele dań nie może się obejść bez ostrego smaku czosnku, a jego aromat unoszący się z potrawy potrafi zauroczyć nawet największego niejadka. Odpowiednio przechowywany czosnek ma stosunkowo długą datę przydatności do spożycia, dlatego nie trzeba obawiać się pojawienia się na główkach pleśni. Co więcej, wyrastające pędy nie powinny być traktowane jako coś złego. Dalsza część tekstu znajduje się pod filmem:

czosnek
02.06.2021 02:00 Dlaczego warto zjeść łyżeczkę czosnku przed snem?

Czosnek to produkt, który jest dostępny niemal w każdej kuchni. Nie zawsze zdajemy sobie sprawę, jak jego spożywanie jest korzystne dla naszego organizmu. Nic dziwnego, że ten produkt był powszechnie stosowany choćby w medycynie ludowej.Dlaczego warto jeść czosnek przed snem?Zaleca się zjedzenie jednej łyżeczki posiekanego czosnku przed snem. W czasie gdy będziesz smacznie spał, on zadziała na Twój układ trawienny. Skutecznie pozbędzie się wszelkich szkodliwych toksyn z organizmu.Produkt od lat słynie w końcu ze swojego wszechstronnego działania. Pozwala naszemu organizmowi pokonać wszelkie przeziębienia i wirusy. Dodatkowo udowodniono, że jego regularne spożywanie pozwala obniżyć poziom szkodliwego cholesterolu we krwi.Czosnek pozytywnie wpływa również na stan naszej skóry. Zawarte w nim przeciwutleniacze pozytywnie wpływają na jej wygląd i opóźniają proces jej starzenia. Są jednak sytuacje, w których powinniśmy ograniczyć spożywanie tego produktu.Kiedy należy ograniczyć spożywanie czosnku?Lekarze zalecają wykluczenie ze swojej codziennej diety czosnku osobom, które borykają się z nieżytem żołądka i jelit oraz różnymi chorobami wątroby. Ten składnik działa bowiem drażniąco na śluzówkę wyścielającą nasz układ pokarmowy.Ze spożywania tego produktu powinny również zrezygnować osoby z niskim ciśnieniem oraz chorobą zakrzepowa. Spowodowane jest to interakcjami, jakie mogą wystąpić między substancjami zawartymi w czosnku a specjalistycznymi lekarstwami, jakie spożywają osoby cierpiące na te schorzenia.undefinedźródło: pixabay/congerdesignJaka jest zalecana dawka czosnku dziennie?Specjaliści uważają, że aby odczuć dobroczynne działanie czosnku, wystarczy jeść jeden jego ząbek dziennie. Większa dawka tego produktu może niestety podrażnić nasz żołądek i w zasadzie jest zalecana jedynie przy infekcjach. Wtedy warto sięgnąć po czosnek w formie domowego syropu - przepis na ten specyfik podajemy tutaj.Pamiętaj, że podany artykuł nie jest poradą lekarską i w razie wszelkich wątpliwości powinieneś skonsultować się z odpowiednim specjalistą. Z nim warto omówić, czy możemy bez przeszkód sięgać po ten składnik, czy też lepiej z niego zrezygnować.Polecamy również przepis na herbatę czosnkową. Jej właściwości robią ogromne wrażenie!Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Jakie przyprawy najlepiej podkreślą smak gołąbków?Przepis na zupę buraczaną polecaną przez Tomasza SekielskiegoCo robić, żeby ogórki małosolne były idealnie chrupkie?źródło: Twoje Nowinki/ WP Parenting/ Żywienie abc zdrowie/ med meZapraszamy na nasz Instagramundefined

czosnek
25.05.2021 02:00 Kto nie powinien sięgać po czosnek?

Czosnek uważany jest za jedno z najzdrowszych warzyw. Od dawna jest wykorzystywany w medycynie ludowej jako składnik prozdrowotnych syropów. Niestety, zdarzają się sytuacje, w których może bardziej zaszkodzić niż pomóc naszemu organizmowi.Kiedy lepiej nie sięgać po czosnek?Po pierwsze czosnek nie jest zalecany osobom, które mają niskie ciśnienie. Warzywo to może je dodatkowo obniżyć, co może wywołać niepożądane skutki uboczne.Nie jest on również zalecany w diecie osób borykających się z problemami z wątrobą. Pomimo tego, że ten składnik przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, to absolutnie nie jest on zalecany przy wirusowym zapaleniu tego organu.Udowodniono, że niektóre makroelementy czosnku mogą niestety stymulować pracę żołądka i jelit, co może doprowadzić do hamowania wydzielania soku trawiennego w żołądku, co może pogorszyć stan osób borykających się z zapaleniem wątroby. Jakie są inne przeciwskazania do spożywania czosnku?Czosnek nie dla wszystkichKolejną grupą, która powinna ograniczyć spożywanie czosnku są osoby borykające się z chorobami oczu. Okazuje się, że regularne spożywanie tego składnika może mocno obciążyć ten ważny narząd. Dlatego, gdy cierpimy na dolegliwości związane z oczami, powinniśmy skonsultować tę kwestię z naszych okulistą.źródło: pixabayCzosnek powinny także unikać osoby, które cierpią na alergię na to warzywo. Szczególną ostrożność w jego spożywaniu powinny również zachować osoby po przebytych operacjach, ponieważ istnieje ryzyko samoistnego krwawienia.Pamiętaj, że ten tekst nie jest poradą lekarską, a wszelkie wątpliwości najlepiej omówić z odpowiednim specjalistą. To on zadecyduje, czy powinno się zupełnie zrezygnować z tego składnika, czy wystarczy jego ograniczenie.Polecamy również nasze inne artykuły. Niedawno pisaliśmy m.in.o zaskakującej decyzji Unii Europejskiej, na mocy której na sklepowych półkach pojawią się wkrótce larwy chrząszcza oraz podawaliśmy przepis na niezwykły śląski deser na bazie agrestu.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Solidarność chce zakazać zakupów w niedzielęCo robić, żeby ogórki kiszone nie wyszły gorzkie?Co dodać do kawy, żeby nie mieć ochoty na słodycze?źródło: smak dnia/ vitapediaundefinedZapraszamy na nasz Instagramundefined

Bób
22.05.2021 02:00 Najlepszy przepis na smażony bób

Bób jest klasycznym letnim warzywem strączkowym, którego zapach podczas gotowania rozchodzi się po tysiącach mieszkań i domów. Uwielbiamy łuskać gotowany starszy bób z łupin - jeśli ma się jednak dostęp do młodego bobu, ma się ogromne szczęście. Dzięki delikatności nie trzeba go obierać ze skórki i można jeść bób w całości. Młody bób jest również znacznie słodszy i miększy od tego dostępnego pod koniec sezonu, dlatego warto wykorzystać okazję i udać się na targ, gdy tylko będzie wystawiony na sprzedaż.

Czosnek jest bardzo zdrowy
22.05.2021 02:00 Zalety jedzenia trzech ząbków czosnku dziennie

Nie da się ukryć, że czosnek odgrywa niezwykle istotną rolę w kulinariach. Niektórzy nie wyobrażają sobie swojskich dań bez jego dodatku. Mało kto spodziewałby się, że wystarczą zaledwie trzy ząbki dziennie, by wspomóc swój organizm.

Herbata z czosnku i jabłka
21.05.2021 02:00 Dlaczego warto pić herbatę z jabłek i czosnku?

Herbata z czosnku i jabłka jest świetnym sposobem na wszelkie infekcje górnych dróg oddechowych, które często pojawiają się o każdej porze roku. Wystarczy z upału wejść do klimatyzowanego pomieszczenia, aby śluzówka gardła stała się wrażliwa na patogeny. Na szczęście osoby, które regularnie i często wypijają poniższą herbatę, mogą pochwalić się o wiele silniejszym układem odpornościowym niż ludzie, którzy jej nie stosują. Przygotowanie naparu jest banalnie proste i nie zabiera dużo czasu, więc każdy może go z łatwością zrobić.

Czosnek niedźwiedzi i konwalia
18.05.2021 02:00 Jak odróżnić czosnek niedźwiedzi od konwalii?

Czosnek niedźwiedzi, a raczej jego pozostałości, odkrywa się dzięki badaniom archeologicznym, na wielu stanowiskach badawczych. Archeolodzy ustalili, że roślinę tą stosowano już ponad 5 tysięcy lat temu, gdy ludzkość była jeszcze w epoce kamienia. Poza stosowaniem go jako przyprawa do dań mięsnych ludzie wykorzystują go w ramach wielu kuracji leczniczych. Roślina ta jest jednak podobna do konwalii, która w przeciwieństwie do czosnku niedźwiedziego, jest trująca. Jak je odróżnić?

Czosnek w wyjątkowej odsłonie
17.05.2021 02:00 Przepis na czosnek marynowany w ziołach ze słoika

Czosnek charakteryzuje się wyjątkowymi walorami smakowymi, obok których nie sposób przejść obojętnie. Okazuje się, że na jego bazie możemy przygotować wyjątkową przekąskę. Czosnek w tym wydaniu smakuje obłędnie. Nie bez powodu stał się hitem Internetu.

Czosnek w domowym zaciszu
10.05.2021 02:00 Zaskakujący sposób na sadzenie czosnku

Nie da się ukryć, że czosnek charakteryzuje się wyjątkowymi walorami smakowymi i niepowtarzalnym aromatem. Nie bez powodu cieszy się on sporą popularnością. Jak wyhodować czosnek w warunkach domowych?

Czosnek niedźwiedzi w formie pesto
10.05.2021 02:00 Przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego

Nie da się ukryć, że czosnek niedźwiedzi charakteryzuje się niecodziennymi walorami smakowymi, obok których nie sposób przejść obojętnie. Nietrudno natknąć się na osoby, które z miłą chęcią dodałyby go do swoich frykasów. Jakie sekrety skrywa czosnek niedźwiedzi?

Wodzianka
07.05.2021 02:00 Przepis na wodziankę – zupę z chleba

Wodzianka znana jest w całej Polsce jako jedna z najczęściej spożywanych zup na Śląsku. Jej geneza wywodzi się ze śląskiej oszczędności i skromności, które pozwalają wykorzystać każdą ilość jedzenia, bez konieczności marnowania. Na Śląsku zajadano się nią nie tylko w trakcie obiadu, lecz również gotowano ją na śniadanie czy kolację. Jest banalnie prosta w przygotowaniu, wyjątkowo tania, wspaniale rozgrzewa i jest wyjątkowo zdrowa. Duża ilość czosnku wszak znacznie wzmacnia odporność.

Mężczyzna nie żyje z powodu sosu czosnkowego
06.05.2021 02:00 Nie żyje 48-letni mężczyzna, pomylił składniki w sosie

Sos czosnkowy najczęściej opiera się na majonezie lub jogurcie - jego ostry, charakterystyczny smak zwiększa zalety innych produktów, takich jak kiełbasy, warzywa, frytki czy chociażby kanapki. Jeśli decydujesz się samodzielnie zbierać dzikie rośliny do jedzenia, bądź ostrożny. 48-letni mieszkaniec niemieckiego miasta Freising, mieszczącego się około 33 kilometry od Monachium, postanowił pod koniec zeszłego miesiąca zrobić sos czosnkowy. Jego głównym składnikiem miał być czosnek niedźwiedzi, lecz Niemiec popełnił tragiczny w skutkach błąd.

czosnek
24.04.2021 02:00 Dlaczego czosnek można zjeść 10 minut po jego pokrojeniu?

Czosnek to warzywo, które znalazło wszechstronne wykorzystanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie ludowej. Nie bez powodu jest on uważany za silny naturalny antybiotyk. Nasze babcie robiły z niego prozdrowotne mikstury oraz syropy, które miały nam pomóc w czasie przeziębień. Przepis na jeden z nich podawaliśmy w tym artykule.Dodając czosnek do potraw, warto pamiętać o kilku zasadach. Warzywo ma w sobie ogrom cennych właściwości i warto z nich skorzystać. Okazuje się, że ważny jest między nimi czas jego spożycia.Jak jeść czosnek, aby czerpać z jego prozdrowotnych właściwości?Mało kto wie, że dopiero krojąc lub siekając czosnek, aktywujemy w nim działanie jego antybakteryjnych substancji. Im bardziej rozdrobnimy to warzywo, tym zyska on jeszcze mocniejsze działanie.Tuż po rozdrobnieniu czosnku, nie powinniśmy jednak od razu brać go do ust ani poddawać obróbce termicznej. Warzywo potrzebuje dokładnie 10 minut, aby dosłownie "uaktywniło" się jego pożądane dla naszego organizmu działanie. Jakie są zalety czosnku?Zalety czosnkuCzosnek to wszechstronne warzywo, które pomoże naszemu organizmowi w różnych dolegliwościach. Roślina wzmocni naszą odporność i zapobiegnie rozwojowi przeziębienia lub grypy. Doskonale radzi sobie również z infekcjami górnych dróg oddechowych.Warzywo zwiększa wydzielanie żółci, co przyśpiesza trawienie i pobudza pracę jelit. Dlatego warto dodawać, go do przeróżnych potraw. Dodatkowo czosnek korzystnie wpływa na ciśnienie krwi. W jakich sytuacjach powinniśmy jednak ograniczyć jego spożywanie?Przeciwskazania do spożywania czosnkuW kilku przypadkach należy zrezygnować z częstego sięgania po czosnek. O ile jeden ząbek nie wydaje się być szkodliwy, to regularne sięganie po to warzywo może przynieść sporo niepożądanych konsekwencji. Powinniśmy ograniczyć jedzenie tego warzywa gdy, cierpimy na cukrzycę, mamy problemy ze zbyt niskim ciśnieniem oraz nadwrażliwym układem pokarmowym.W razie wszelkich wątpliwości warto skonsultować się z odpowiednim lekarzem lub dietetykiem. Dzięki temu zyskamy wiedzę czy możemy od czasu do czasu sięgać po czosnek, czy też lepiej z niego zrezygnować.Więcej na temat dobroczynnych zalet czosnku dowiesz się z tego artykułu.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Zasady zwrotu szklanych butelek w CarrefourzeJak wyglądała pierwsza wersja sałatki jarzynowej?Unia Europejska rozważa koniec promocji mięsa

Czosnek niedźwiedzi z własnego ogródka
22.04.2021 02:00 Prosty sposób uprawy czosnku niedźwiedziego w domowym ogródku

Czosnek niejednokrotnie sprawiał, że nawet najbardziej wybredni spośród smakoszy nie byli w stanie powstrzymać się przed beztroskim pałaszowaniem. Roślina ma wiele zalet. Nie inaczej jest w przypadku czosnku niedźwiedziego.

kiełkujący czosnek
19.04.2021 02:00 Czy powinno się wyrzucać kiełkujący czosnek?

Kupiłeś czosnek, położyłeś go w ciepłym miejscu, a po dwóch dniach zauważyłeś na nich charakterystyczne zielone pędy, które swoim wyglądem przypominają szczypiorek. Przenigdy nie wyrzucaj go do kosza! Pędy są oznaką, że warzywo zawiera cenne przeciwutleniacze.Dlaczego warto sięgnąć po kiełkujący czosnek?Naukowiec Jong - Sang Kim na łamach magazynu "Journal of Agricultural and Food Chemistry" udowodnił, że kiełkujący czosnek zawiera wiele niezwykle korzystnych dla naszego zdrowia substancji.Warzywo doskonale wpływa między innymi na kondycję naszego układu krwionośnego oraz serca. Zdaniem naukowca pędy oznaczają, że warzywo wytwarza różne substancje chroniące przed chorobami.Co ciekawe zupełnie inne zdanie na temat kiełkującego czosnku miały nasze babcie, które zazwyczaj wyrzucały go do kosza. Dawniej kiełki na tym warzywie traktowano po prostu jako naturalną obronę warzywa przed pasożytami. Co na ten temat myślą kucharze? Zdradzamy poniżej.Kucharze podzieleniPrzypominające szczypiorek kiełki czosnku są również przedmiotem kulinarnego sporu. Powód? Jedni szefowie kuchni wycinają je z wnętrza rośliny, ponieważ uważają je za zbyt ciężkostrawne, a inni chętnie po nie sięgają.Niektórzy kucharze traktują je niemal jak szczypiorek i kładą je na kanapki. Dodatkowo część osób jest przekonana, że zielony dodatek absolutnie nie psuje smaku ząbków czosnku. Wszystko zależy jednak od naszego gustu oraz przekonań. Są jednak sytuacje, w których należy ograniczyć spożywanie czosnku. Poniżej zdradzamy, kiedy lepiej z niego zrezygnować.Kiedy nie sięgać po czosnek?Czosnek słynie ze swoich prozdrowotnych właściwości, ale w kilku sytuacjach raczej nie powinniśmy po niego sięgać. Eksperci odradzają go między innymi: mamom karmiącym piersią, osobom z niskim ciśnieniem, cukrzykom oraz wszystkim posiadającym wrażliwy żołądek.W razie ewentualnych wątpliwości warto skonsultować się z odpowiednim specjalistą. Szczególnie gdy przyjmujemy leki, które mogą wchodzić w niepożądane interakcje ze znajdującymi się w czosnku substancjami.Zainteresował Cię ten artykuł? Polecamy również nasz tekst na temat tego, jak uprawiać czosnek we własnym ogrodzie.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Sposób na pieczone ziemniaki z nieziemsko chrupiącą skórkąLidl partnerem loterii Visa, ujawniono szczegóły akcjiProdukcja kawy przegra ze zmianami klimatycznymi?źródło: portal.abczdrowie/kuchnia.wp/ przyjazny -dietetyk.plZapraszamy na nasz Instagram

czosnek
18.04.2021 02:00 W jaki sposób uprawiać czosnek we własnym ogrodzie?

Czosnek uważany jest niemal "naturalne lekarstwo". Na bazie warzywa robimy domowe syropy i inne wzmacniające odporność mikstury. Szczególnie doceniamy go w okresie jesienno - zimowym, gdy borykamy się z nieco bardziej obniżoną odpornością.Aby zimą wzmacniać się domowymi miksturami, wcześniej warto pomyśleć o jego uprawie. Wcale nie musimy kupować go w sklepie, wielkie zbiory tego warzywa osiągniemy w naszym przydomowym ogródku.Jak uprawiać czosnek we własnym ogrodzie?Czosnek jest dość wymagającym warzywem. Aby rósł w naszym ogrodzie, musimy stworzyć mu odpowiednie warunki. Najlepiej zapewnić mu bogatą w próchnicę glebę. Czosnek nie będzie rósł na kiepskiej jakości podłożu.Warzywa nie powinno uprawiać się w miejscu, gdzie wcześniej rosły warzywa cebulowe. Ogrodnicy zalecają sadzić go na przełomie października i listopada. Dzięki temu otrzymamy dość duże główki czosnku.Sadzenie czosnkuOgrodnicy radzą, aby sadzić ząbki czosnku spiczastym końcem do góry, a następnie przykryć go około pięciocentymetrową warstwą podłoża. Aby zebrać spore plony warzywa, warto pomyśleć o zabiegach pielęgnacyjnych.Dobrym pomysłem jest zaraz po sadzeniu ściółkowanie ziemi pociętą wcześniej słomą. Powód? Zabezpieczy ona glebę przed ewentualnym wysychaniem.Należy również pamiętać o regularnym spulchnianiu gleby, nawadnianiu jej podczas suszy oraz usuwaniu wszelkich chwastów. Tak jak wspominaliśmy wcześniej uprawa czosnku może być nieco pracochłonna, jednak przyniesie nam wiele satysfakcji. Poniżej zdradzamy, gdzie najlepiej kupić sadzonki warzywa.Gdzie kupić sadzonki czosnku?Niestety warzywo kupione w sklepie raczej nie zapewni nam obfitych plonów. Eksperci sugerują, aby zawsze kupować główki czosnku do sadzenia w sklepach ogrodniczych. Powód? Są tam odpowiednio zabezpieczone i przygotowane do dalszej uprawy, a co za tym idzie mogą być gwarancją naprawdę udanych zbiorów.Polecamy również nasz artykuł, w którym zdradzaliśmy, jak sadzić czosnek w butelkach!Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Gołąbki należy mrozić surowe czy ugotowane?Dlaczego nie trzeba przechowywać jajek w lodówce?Dlaczego warto dodać do rosołu goździki?źródło: Domek i Ogródek/ Zielony Ogródek/ MuratorZapraszamy na nasz Instagramundefinedundefinedundefined

Czosnek w formie herbaty
12.04.2021 02:00 Jak przygotować herbatę czosnkową?

Nie da się ukryć, że czosnek jest wyjątkowo zdrową rośliną. Sięgamy po niego w celu wzmocnienia odporności oraz wówczas, gdy łapie nas przeziębienie lub inne infekcje. Dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie herbaty czosnkowej.

Czosnek rosnący w butelce
06.04.2021 02:00 Sadzenie czosnku w plastikowych butelkach - prosty sposób

Czosnek dodajemy do praktycznie każdej wytrawnej potrawy. Wraz z cebulą są składnikami nadającymi niepowtarzalny smak daniom - bez nich wiele kuchni świata nie smakowałoby tak dobrze. Jeśli jednak nie chcesz ciągle kupować go ze sklepu, prezentujemy alternatywę. Istnieje bowiem możliwość samodzielnej hodowli czosnku na kuchennym parapecie. Na początku jednak trzeba całe główki czosnku wykiełkować, co może być problemem dla niewtajemniczonych. Wystarczy zastosować metodę z plastikowymi butelkami, a kiełkowanie będzie banalnie proste.

Koktajl na metabolizm
06.04.2021 02:00 Koktajl podkręcający przemianę materii

Spowolniony metabolizm przekłada się na zwiększone przybierania na wadze, a także gorsze samopoczucie po zjedzeniu dużego posiłku. Dlatego każdy, kto nie metabolizuje przyjmowanych przez siebie pokarmów zbyt szybko, może mieć problem po świętach.Zgodnie z tradycją w czasie śniadania wielkanocnego stół jest suto zastawiony świątecznymi daniami. Biesiadnicy zasiadają do niego i większość jedzenia znika z niego w ciągu kilkunastu minut. Po takim posiłku żołądek ma ogromne wyzwanie do sprostania.

Chleb z czosnkiem i serem
04.04.2021 02:00 Zapieczony chlebek czosnkowy – przepis na danie z czerstwego pieczywa

Chleb czosnkowy jest rarytasem, którego smak uwielbia praktycznie każdy. Najczęściej zamawia się go w restauracjach specjalizujących się w kuchni włoskiej - grzanki czosnkowe z serem są pyszne i stanowią doskonałą przekąskę pomiędzy dużymi posiłkami. Czosnkowe grzanki są także wspaniałą metodą na zutylizowanie chleba, który zbyt długo leżał w chlebaku. Nie warto go wyrzucać do śmieci i marnować żywności, gdy można przygotować banalnie prosty posiłek w mniej niż 20 minut.

Miód i syrop w doskonałym syropie
27.03.2021 01:00 Przepis na babciny syrop czosnkowy

Ludzie żyjący w czasach starożytnych doceniali zarówno działanie czosnku, jak i miodu. Oba produkty były bardzo cennymi surowcami nie tylko ze względu na ogromne walory smakowe - skrywają one w sobie mnóstwo dobra, które każdy człowiek powinien przyjmować. Połączenie ich obu w syropie sprawia, że organizm może z łatwością przyjąć ogromną dawkę korzystnych dla zdrowia substancji odżywczych. Już jedna łyżka dziennie pita regularnie sprawia, że można odczuć diametralną różnicę w kondycji czy samopoczuciu.

Czosnek przed snem
18.03.2021 01:00 Dlaczego warto zjeść czosnek przed snem?

Nie da się ukryć, że czosnek odgrywa istotną rolę w kulinariach. Można się na niego natknąć niemal w każdej kuchni. Roślina słynie ze swoich prozdrowotnych właściwości. Dlaczego najlepiej sięgnąć po nią przed snem?

Czosnek
13.03.2021 01:00 5 tricków na błyskawiczne obranie czosnku

Kto z nas nie wzdychał z bezradności, widząc w składnikach potrawy czosnek? Wizja żmudnego obierania mocno przytwierdzonej skórki to z całą pewnością nic przyjemnego. Całe szczęście możesz nie tylko zrobić to szybciej, ale także całkiem dobrze się przy tym bawić.

Cytryna i czosnek w zdrowym syropie
09.03.2021 01:00 Przepis na domowy syrop z czosnku i cytryny

Cytryna jest owocem, który jak żaden inny, ugruntował swoją pozycję jako świetne źródło witaminy C. Kwas askorbinowy w cytrusie jest jednym z kluczowych elementów odpowiedniej pracy układu odpornościowego, dlatego przyjmowanie cytryny jest bardzo istotne. Czosnek z kolei, po rozgnieceniu i naruszeniu ścian komórkowych, wytwarza allicynę, która nadaje mu większość właściwości bakteriobójczych i przeciwgrzybiczych. Łącząc te dwie rośliny w syropie, można stworzyć świetny środek na przeziębienie, lecz nie tylko.

Czosnek gra główną rolę w tej zupie
09.03.2021 01:00 Rozgrzewająca zupa czosnkowa na przeziębienie

Czosnek niejednokrotnie pomagał nam wyjść z przeziębienia. Niektórzy smakosze w trakcie infekcji posiekany ząbek dodają do kanapki lub innego prostego posiłku. Najlepiej w takiej sytuacji sprawdzi się wyborna zupa, która na długo pozostaje w pamięci.

Czosnek skrywa wyjątkowe właściwości
28.02.2021 01:00 Korzyści z jedzenia czosnku

Czosnek powszechnie jest uznawany za produkt spożywczy o właściwościach prozdrowotnych. Niektóre z nich są zaskakujące i niewiele osób zdaje sobie z nich sprawę. Jakie sekrety skrywa w sobie niepozorny czosnek?

Pieczony czosnek ma wiele zalet
24.02.2021 01:00 Zalety pieczonego czosnku

Czosnek jest jedną z najzdrowszych roślin na naszej Ziemi. Jego właściwości lecznicze niwelują wiele schorzeń, a mnóstwo chorób można nim wyplenić. Upieczony w piekarniku czosnek ma jeszcze większe prozdrowotne działanie niż surowa wersja. Świeże ząbki zawierają duże ilości allicyny, która głównie odpowiada za prozdrowotne właściwości tej rośliny. Można wzmocnić jej działanie podczas pieczenia, jednak należy zrobić to bardzo umiejętnie - jeden błąd może zniweczyć całe nasze starania.

czosnek
19.02.2021 01:00 Zalety herbaty czosnkowej

Czosnek słynie ze swoich prozdrowotnych właściwości. Warzywo było wykorzystywane w medycynie ludowej, a na jego bazie powstaje wiele domowych, naturalnych lekarstw. Przypisywano mu nawet magiczne moce, które miały odstraszyć złe duchy.Mało kto wie, że z tego niepozornego warzywa możemy przygotować herbatę. Jej właściwości robią ogromne wrażenie. Szczególnie powinny zwrócić na nie uwagę te osoby, które cierpią na cukrzycę typu 2.Herbata czosnkowa - zaletyDo jej zrobienia potrzebujesz, czosnku, miodu i cytryny. Pierwszy z nich wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Natomiast, miód wykazuje działanie odżywcze, a cytryna dostarcza naszemu organizmowi cenny dla zdrowia błonnik i witaminę C.Jak podaje portal żywienie.abczdrowie.pl, mieszanka tych trzech składników pozytywnie wpływa na osoby borykające się z cukrzycą typu 2. Napój obniża poziom homocysteiny. Jest to aminokwas, który jest czynnikiem ryzyka cukrzycy. Taka herbata może dobroczynnie wpłynąć na niemal cały organizm. Jest zwłaszcza polecana dla osób cierpiących na cukrzycę. Ma ona działanie łagodzące stany zapalne, które pojawiają się w organizmie. Spożywany regularnie napój pozwala utrzymać ciśnienie krwi pod kontrolą, co jest ważnym czynnikiem w przebiegi hiperglikemii. W jaki sposób go przygotować? Poniżej podajemy przepis na herbatę czosnkową.Jak zrobić krok po kroku herbatę czosnkową?Składniki:1 czosnekłyżka miodusok z połowy cytrynyundefinedSposób wykonania:Przeciśnij czosnek przez praskę lub bardzo drobno go posiekaj i odstaw. Zalej go gorącą (nie wrzątkiem) wodą, następnie dodaj łyżkę miodu i wyciśnięty sok z połowy cytryny. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i wypij napar.Pamiętaj, że powyższy tekst nie jest poradą medyczną. W razie wszelkich wątpliwości skorzystaj z porady odpowiedniego specjalisty.Zainteresował Cię powyższy tekst? Polecamy Ci nasz artykuł na temat zalet herbaty z czystka oraz tekst na temat nieznanych zalet soku z ziemniaka. Jesteśmy pewni, że znajdziesz w nich wiele interesujących informacji.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Sałatka z ogórków kiszonych na ostroZ jakimi produktami nie łączyć jajek?Jak usunąć zapach ryby z kuchni?źródło: żywienie.abczdrowie.plZapraszamy na nasz Instagramundefined