Czosnek jest jedną z najpopularniejszych przypraw w naszych kuchniach. Nic dziwnego skoro wykorzystać go można do nadania smaku wielu różnym daniom. Jest przy tym bardzo zdrowy. Aby jednak w pełni wykorzystać jego właściwości, należy go poprawnie przechowywać. Dowiedźcie się czego unikać.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Ziemniaki pieczone w folii z masłem czosnkowym to doskonały dodatek do dań mięsnych, steków, schabu. Doskonale sprawdzą się również jako samodzielny posiłek w towarzystwie boczku lub grillowanego oscypka. Ziemniaki pieczone są w mundurkach i tym samym zyskują wspaniały smak, jak z ogniska. Sprawdź, jak przygotować ziemniaki z masłem czosnkowym.Ziemniaki pieczone w folii są niezwykle smaczne. Wyjątkowy aromat zawdzięczają pieczeniu w mundurkach z masłem czosnkowym i tymiankiem. Pieczone w folii aluminiowej są delikatne, miękkie w środku, z wyraźną nutą ziół i czosnku. Tego połączenia koniecznie musisz spróbować. Do przygotowania ziemniaków pieczonych użyj ziemniaków mącznych, które dzięki wysokiej zawartości skrobi nie magazynują w sobie wody i są sypkie. Najlepszymi do dania ziemniakami będą ziemniaki typu C, między innymi: bryza, gracja, tajfun, jutrzenka. Ziemniaki często goszczą na moim stole, jednak ciągle przygotowuję z nich nowe potrawy. Jeśli również przejadły Ci się w tradycyjnej odsłonie - tu znajdziesz przepis na doskonałe pieczone ziemniaki Hasselback z salami i czosnkiem.
Zakwas buraczany często kupujemy z myślą wigilijnym barszczyku. Jednak warto po niego sięgać częściej niż raz w roku, bo jest bardzo zdrowy. I wcale nie trzeba go kupować, bo bez wysiłku można go zrobić. Oto przepis na domowy zakwas buraczany.Zakwas buraczany to płyn, który powstaje w czasie kiszenia buraków. Może nawet nie tak powstaje, co nabiera mocy. Kiszone buraki przygotowujemy podobnie jak ogórki, a więc zalewamy je zalewą. Po kilku dniach od nastawienia buraków w naczyniu zaczyna się fermentacja. Pod wpływem działalności bakterii kwasu mlekowego buraki i zalewa robią się kwaśne i nabierają dużej, zdrowotnej mocy.Zakwas możesz użyć do zakwaszenia barszczu, ale możesz go też pić. Jest zdrowy, bo zwiększa odporność organizmu i dobrze działa na przewód pokarmowy. Buraki z zakwasu warto dodać do sałatki.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Purée ziemniaczane jest dla wielu najlepszym sposobem na podanie kartofli do obiadu. Magda Gessler nie przygotowuje go jednak w klasyczny sposób. Znana kucharka dodaje do niego czosnek, który znacznie zwiększa aromatyczność i intensyfikuje smak ziemniaków. Purée ziemniaczane króluje wśród ziemniaczanych dodatków głównie z powodu swojej kremowej faktury - oczywiście aby ją uzyskać, należy zrezygnować z tłuczka do ziemniaków, na rzecz praski. Dodawanie przez Magdę Gessler czosnku do rozgniecionych bulw sprawia, że te nabierają bardzo intensywnego smaku, doskonale komponującego się z kotletami, pieczonymi mięsami czy rybnymi filetami smażonymi w panierce. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Wracając z targu z siatkami pełnymi warzyw, warto zastanowić się, jak je przechowywać. Chcemy w końcu cieszyć się nimi jak najdłużej. W lodówce należy wkładać je na sam dół, czyli tam, gdzie znajdują się szuflady - warto jednak zrezygnować z trzymania w niej pomidorów, ogórków czy czosnku. Warzywa potrafią zajmować bardzo dużo miejsca, w końcu niektóre z nich mają bardzo dużą objętość, jak sałata czy kapusta. Dlatego ważne jest znalezienie dla nich odpowiedniego sposobu przechowywania. Niektóre z nich lepiej znoszą trzymanie ich poza lodówką, w której duża wilgotność może sprzyjać psuciu. Większość jednak warto wkładać do szuflad umiejscowionych na dole lodówki. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Czosnek jest częstym dodatkiem do dań wytrawnych, dzięki któremu te nabierają wyjątkowego smaku. Ząbki czosnku można także z łatwością zakisić w słoiku. Taki przysmak stanowi doskonały składnik sałatek czy wykwintnych kanapek - jest również uznawany za bardzo zdrowy.Kiszony czosnek ma bardzo delikatny i łagodny smak, więc z łatwością można zajadać się nim wprost ze słoika. Korzystnie działa na układ odpornościowy oraz trawienny. Sam proces kiszenia czosnku nie jest w żadnym wypadku skomplikowany, a nasza praca ogranicza się do sporządzenia zalewy oraz przygotowania wszystkich składników. Resztę wykonają bakterie kwasu mlekowego, które sfermentują czosnek. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Czosnek jest jednym z moich ulubionych warzyw nadających niepowtarzalny smak i aromat zupom i głównym daniom. Obieranie czosnku nie należy jednak do najprzyjemniejszych czynności w kuchni. Sprawdź prosty trik, dzięki któremu obierzesz czosnek w 10 sekund.Czosnek jest niezwykle aromatycznym dodatkiem do wielu dań. Wzmacnia smak i sprawia, że potrawy pachną niesamowicie. Obieranie czosnku jest jednak dość nieprzyjemne, ze względu na czas i ostry zapach, jaki zostawia na skórze. Jest jednak sposób, dzięki któremu szybko obierzesz warzywo, bez brudzenia rąk.Warto wspomnieć również, że czosnek używany jest jako naturalny antybiotyk. Wzmacnia organizm i wspiera go w walce z grypą i przeziębieniem. Czosnek wykazuje ponadto silne działanie bakteriobójcze, zabija pasożyty, grzyby i inne szkodliwe dla zdrowia drobnoustroje, dlatego też należy włączyć go do swojej codziennej diety.
Nie ma chyba bardziej zdrowego składnika w kuchni niż czosnek. To warzywo o wyjątkowym smaku i wielu zastosowaniach. Podpowiemy wam jak najlepiej wydobyć jego cenne właściwości.Działanie przeciwbakteryjnie i niweluje stany zapalne. Ponadto reguluje poziom cukru we krwi, obniża jej ciśnienie i pomaga otrzymać właściwy poziom cholesterolu. Czosnek — bo o nim mowa — jest skuteczną bronią w walce o zdrowie, szczególnie jesienią i zimą, kiedy łatwiej o przeziębienie czy grypę. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:Dowiedz się jak poprawnie przygotowywać czosnekTa popularna przyprawa kuchenna bogata jest w allinazę, czyli enzym odpowiadający za hydrolizę alliiny. Oba te związki, zawarte w ząbkach czosnku, są niezbędne do wytworzenia allicyny — przeciwutleniacza, który odpowiada za prozdrowotne właściwości tej byliny. Aby uaktywnić proces przekształcania alliiny, wystarczy zmiażdżyć, posiekać lub przecisnąć przez praskę obrane ząbki czosnku. Korzystnie jest też odłożyć rozdrobniony czosnek na 5 do 10 minut. Allinaza bowiem — jak każdy enzym — ulega degradacji pod wpływem podwyższonej temperatury i podczas gotowania alliina nie będzie dalej rozkładana.Oprócz starannej obróbki czosnku warto też upewnić się, że korzystamy ze świeżego warzywa. Nasz wysiłek zda się na nic jeśli do potraw dodawać będziemy ząbki, które już dłuższy czas leżą w szafce. Dlatego też odradzamy wykorzystywanie sproszkowane czosnku lub kupowanie całych warkoczy złożonych z wielu jego główek. Czas działa tutaj zdecydowanie na naszą niekorzyść.Na naszej stronie znajdziesz też sprawdzone receptury, dzięki którym czosnek nabierze nowego charakteru. Sprawdź koniecznie przepis na marynowany czosnek ze słoika. Tu z kolei dowiesz się jak przygotować wzmacniający odporność syrop czosnkowy czosnekŹródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Nietypowy przepis na fasolkę po bretońskuPrzepis na słynne proziakiJak zrobić kiszone pomidory?źródło: gotowanie.onetZapraszamy na nasz Instagram
Jeśli lubicie kiszonki, koniecznie musicie spróbować kiszonych pomidorów. Ten wschodni specjał jest smaczny i zdrowy i doskonale nadaje się na zakąskę. Dowiedzcie się jak zrobić kiszone pomidory.Kiszonki to jedne z najzdrowszych przetworów. Są w pełni naturalne i nie tylko nie tracą w wyniku kiszenia witamin, ale też zyskują bakterie probiotyczne. Kiszenie następuje w wyniku fermentacji mlekowej, za którą odpowiadają bakterie kwasu mlekowego. Ich obecność w żywności jest dla nas bardzo zdrowa i pożądana. Korzystnie wpływa bowiem na przewód pokarmowy i odporność organizmu. Choć najczęściej kisimy ogórki i kapustę, do kiszenia świetnie nadają się też inne warzywa. Warto kisić np. buraki, kalafior, paprykę czy marchew. My dziś ukisimy zaś pomidory. Najlepsze do tego celu są pomidorki koktajlowe lub inne, nieco większe. Ważne by były twarde. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jeśli macie ochotę na coś szczególnego, prostego w przygotowaniu i idealnego na chłodne dni dobrze trafiliście. Mamy dla was prosty przepis na rozgrzewające curry. Do jego przygotowania wystarczy filet z kurczaka, trochę warzyw i przypraw. Efekt jest przepyszny.Potrawy curry wywodzą się z kuchni indyjskiej. Tak naprawdę są to dania jednogarnkowe, tyle że z dodatkiem charakterystycznych przypraw. Curry zawiera warzywa, często też ma dodatek mięsa lub ryby. My dorzuciliśmy do niego szalotkę, która przyjemnie smakuje i chrupie. Zapraszamy na rozgrzewające i sycące curry.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Czosnek bez problemu kupisz w każdym sklepie. Jeśli jednak masz ogródek możesz pokusić się o własną hodowlę. Nie jest trudna, zwłaszcza że zdradzimy ci prosty sposób na uprawę zimowego czosnku. Czosnek traktowany jest w kuchni jak przyprawa. Podnosi bowiem smak wielu potraw, np. zup, mięs, sosów, past. Jest też ceniony ze względu na właściwości prozdrowotne. Mało który produkt poradzi sobie tak dobrze z przeziębieniem jak on. I to bez efektów ubocznych. Dlatego zawsze warto go mieć pod ręką. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Zapraszamy na placki. Ziemniaczane, chrupiące, pyszne. Tym razem będą w wersji na ostro, a więc raczej nie podacie ich z cukrem. Zobaczcie jak najlepiej je przygotować i czym warto doprawić, żeby były smaczne i niepowtarzalne.Placki ziemniaczane to przysmak prosty i szybki do przygotowania. Wystarczy obrać i zetrzeć ziemniaki, dodać kilka składników, wymieszać i usmażyć. Tym razem skupimy się jednak na dodawanych składnikach. To właśnie one mają największy wpływ na placki, a szczególnie na placki w wersji na ostro.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Miłośników niezwykłych przetworów namawiamy do przygotowania oryginalnej przekąski. Będzie nią kiszony kalafior na zimę. Jest niezwykle prosty do zrobienia, a jego smak zachwyci nawet największych smakoszy. Kiszony kalafior sprawdzi się też w roli dodatku do obiadu. Kalafior to warzywo, które znacie głównie jako jarzynę. Podany ze zrumienioną bułeczką, często gości na wakacyjnych stołach. Jest też lubianym dodatkiem do zup. Jeśli zaś chodzi o przetwory, zwykle dodaje się go do marynowanych sałatek. Niestety ocet tłumi jego smak. My namawiamy do przygotowania kalafiorowej kiszonki, bo ma wiele zalet. Jest prosta do zrobienia, a smak kiszonego kalafiora nie ma sobie równych. Kiszonkę można przechowywać nawet rok, bez utraty jej najatrakcyjniejszych walorów. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Czosnek można znaleźć w każdej kuchni, dlatego nikogo nie dziwi widok kiełkujących ząbków. Wiele osób uważa jednak, że jest on szkodliwy dla zdrowia. W praktyce jest on znacznie zdrowszy od zwykłego, ponieważ posiada mnóstwo przeciwutleniaczy. Czosnek często gości w ogromnej ilości wytrawnych potraw. Nadaje im doskonałego smaku oraz aromatu, a dodatkowo uważany jest za jeden z najzdrowszych składników naszej diety.Niektórzy obawiają się jednak, że gdy z ząbków zaczynają wyrastać zielone kiełki, nie wolno ich dłużej jeść - mogą być bowiem szkodliwe, niesmaczne czy nawet trujące. Czy tak jest naprawdę?Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Ogórki kiszone to jeden z tych przetworów, który naprawdę warto przygotować. Takich bowiem jak domowe nie kupicie nigdzie. Ich smak zależy od jakości samych ogórków, ale też od użytych dodatków. Zobaczcie, które składniki dodadzą im wyrazistego smaku.Jeśli planujecie nastawić kiszonkę zacznijcie od zakupu dobrej jakości ogórków. Za najlepsze uchodzą odmiany, które mają jaśniejszy czubek, np. śremskie. Ale jeszcze ważniejsze jest by ogórki były świeże i jędrne. Jeśli mają podwiędnięty koniec po ukiszeniu będą gąbczaste i niesmaczne. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Fasolka szparagowa jest klasyką obiadowych dodatków, jednak bułka tarta z masłem dodaje jej wiele kalorii. Zamiast niej warto dodać czosnek, który świetnie komponuje się z nią swoim ostrym smakiem. W taki sposób można jeść zdrowiej, a zarazem smaczniej. Fasolka szparagowa najczęściej stanowi jeden ze składników obiadu - rzadko jemy ją samą. Poniższa receptura jest jednak tak pyszna i banalnie prosta w wykonaniu, że będziesz chciał jeść ją jako samodzielny posiłek. Co więcej, jest to przede wszystkim znacznie zdrowsze danie, które pozwala dostarczyć mnóstwo mikroelementów z fasolki, a także wiele błonnika. Dzięki niemu praca układu pokarmowego jest znacznie sprawniejsza. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Czosnek stanowi jeden z podstawowych składników wielu dań w praktycznie każdej kuchni świata. Mimo to wielu Polaków popełnia błąd i dodaje go na samym początku gotowania, przez co jego właściwości prawie całkowicie znikają. Dodatkowym błędem jest nierozdrabnianie go na odpowiednio małe kawałki. Czosnek w polskiej kuchni obecny jest w praktycznie każdym wytrawnym daniu. Jego aromat pozwala uwypuklić smak mięsa, sera, a najzwyklejsze grzanki, dzięki odrobinie czosnku, stają się wręcz doskonałe. Jeśli jesteś jego ogromnym fanem i chcesz wykorzystać go w jak największym stopniu, sprawdź, czy nie popełniasz popularnych błędów. Przez nie nie tylko traci swój smak, lecz również prozdrowotne działanie. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Mszyce potrafią być prawdziwym utrapieniem. Okazuje się, że możemy się ich w pozbyć w prosty sposób. Z pomocą produktów, które znajdziemy w naszych kuchniach, szybko wykurzymy mszyce żerujące na sadzonkach. Mało kto spodziewałby się, że olej, banany, czosnek i cebula mogą przynosić takie rezultaty.Nie da się ukryć, że mszyce są jedną z największych obaw osób, które parają się domowym ogrodnictwem. Przykro patrzeć, jak owoce naszej pracy są zjadane przez te niecne kreatury. Na szczęście istnieją proste i skuteczne metody, które uwolnią nas od tego problemu.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Ogórki ze słoika nie zawsze muszą być tylko kiszone. Pyszną alternatywą jest sałatka warzywna z ogórkami w przyprawie gyros, która pasuje do wielu obiadów. Jej przygotowanie trwa tylko kilka chwil, a smak wzmacnia przyjemność z jedzenia innych potraw. Wyjątkowa sałatka ogórkowa zachwyca nie tylko smakiem i aromatem, lecz również kolorem - mieszanka warzyw i przypraw sprawia, że całość pyszni się na talerzu i zachęca do jak najszybszego zjedzenia. Taka sałatka idealnie sprawdza się jako sposób na warzywa, których w inny sposób już byśmy nie zjedli. Jeśli zostało ci trochę ogórków, marchewek czy cebuli, bo kupiłeś za dużo na zupę, zamarynuj je w tym pysznym przepisie. Dalsza część artykułu pod nagraniem:
Nie da się ukryć, że czosnek jest często wykorzystywany w kulinariach. Dzięki niemu nasze potrawy zyskują bardziej wyraziste walory smakowe. Magda nie mogła uwierzyć własnym oczom, kiedy spojrzała na paragon. Okazało się, że za trzy główki czosnku zapłaciła aż 10,80 zł.Czosnek jest jednym z podstawowych dodatków do dań. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy regularnie go wykorzystują podczas gotowania. Okazuje się, że niekiedy trzeba za niego zapłacić spore pieniądze.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Ogórki kiszone często goszczą na naszych stołach. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią zajadają wyborne kiszonki. Okazuje się, że nawet zalewa może nam pomóc w zatroszczeniu się o zdrowie. Już staropolska medycyna wykorzystywała sok z ogórków kiszonych, jako miksturę na odrobaczanie. Należy go wzbogacić o czosnek.Nie da się ukryć, że ogórki kiszone są nie lada specjałem. Popularny produkt słynie ze swoich prozdrowotnych właściwości. Warto sięgać również po samą zalewę po ogórkach kiszonych. Kiedy zmieszamy ją z czosnkiem, wówczas otrzymamy skuteczny środek na odrobaczanie.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Bez czosnku wiele potraw nie smakowałoby tak samo, dlatego bardzo często dodajemy go do dań czy sosów. Zanim jednak ząbki znajdą się w jedzeniu, najpierw trzeba je rozdrobnić - najczęściej używa się do tego praski, której czyszczenie jest bardzo żmudne i nieprzyjemne. Wystarczy jednak przepuścić przez nią odrobinę ogórka, a praska będzie jak nowa. Czosnek gra jedną z najważniejszych ról w kuchniach całego świata. Jego pikantność i charakterystyczny smak potrafią wyciągnąć z innych składników niecodzienne aromaty, dlatego jest tak bardzo popularny. Czosnek cechuje się również licznymi właściwościami prozdrowotnymi, co jest kolejnym argumentem za tym, aby jeść go jak najczęściej. Jak jednak poradzić sobie z przykrym czyszczeniem praski do czosnku, czyli czynnością, która potrafi mocno zirytować nawet najbardziej cierpliwych ludzi?Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Czosnek gdy zaczyna kiełkować, najczęściej natychmiast ląduje w koszu na śmieci - ludzie obawiają się jedzenia go, myśląc, że jest szkodliwy. W praktyce jest jednak zupełnie inaczej. W ząbkach czosnku, które wypuszczają pędy, znajduje się o wiele więcej wartości odżywczych w porównaniu do zwykłych ząbków. Czosnek jest równie powszechny co cebula czy ziemniaki. Wiele dań nie może się obejść bez ostrego smaku czosnku, a jego aromat unoszący się z potrawy potrafi zauroczyć nawet największego niejadka. Odpowiednio przechowywany czosnek ma stosunkowo długą datę przydatności do spożycia, dlatego nie trzeba obawiać się pojawienia się na główkach pleśni. Co więcej, wyrastające pędy nie powinny być traktowane jako coś złego. Dalsza część tekstu znajduje się pod filmem:
Czosnek to produkt, który jest dostępny niemal w każdej kuchni. Nie zawsze zdajemy sobie sprawę, jak jego spożywanie jest korzystne dla naszego organizmu. Nic dziwnego, że ten produkt był powszechnie stosowany choćby w medycynie ludowej.Dlaczego warto jeść czosnek przed snem?Zaleca się zjedzenie jednej łyżeczki posiekanego czosnku przed snem. W czasie gdy będziesz smacznie spał, on zadziała na Twój układ trawienny. Skutecznie pozbędzie się wszelkich szkodliwych toksyn z organizmu.Produkt od lat słynie w końcu ze swojego wszechstronnego działania. Pozwala naszemu organizmowi pokonać wszelkie przeziębienia i wirusy. Dodatkowo udowodniono, że jego regularne spożywanie pozwala obniżyć poziom szkodliwego cholesterolu we krwi.Czosnek pozytywnie wpływa również na stan naszej skóry. Zawarte w nim przeciwutleniacze pozytywnie wpływają na jej wygląd i opóźniają proces jej starzenia. Są jednak sytuacje, w których powinniśmy ograniczyć spożywanie tego produktu.Kiedy należy ograniczyć spożywanie czosnku?Lekarze zalecają wykluczenie ze swojej codziennej diety czosnku osobom, które borykają się z nieżytem żołądka i jelit oraz różnymi chorobami wątroby. Ten składnik działa bowiem drażniąco na śluzówkę wyścielającą nasz układ pokarmowy.Ze spożywania tego produktu powinny również zrezygnować osoby z niskim ciśnieniem oraz chorobą zakrzepowa. Spowodowane jest to interakcjami, jakie mogą wystąpić między substancjami zawartymi w czosnku a specjalistycznymi lekarstwami, jakie spożywają osoby cierpiące na te schorzenia.undefinedźródło: pixabay/congerdesignJaka jest zalecana dawka czosnku dziennie?Specjaliści uważają, że aby odczuć dobroczynne działanie czosnku, wystarczy jeść jeden jego ząbek dziennie. Większa dawka tego produktu może niestety podrażnić nasz żołądek i w zasadzie jest zalecana jedynie przy infekcjach. Wtedy warto sięgnąć po czosnek w formie domowego syropu - przepis na ten specyfik podajemy tutaj.Pamiętaj, że podany artykuł nie jest poradą lekarską i w razie wszelkich wątpliwości powinieneś skonsultować się z odpowiednim specjalistą. Z nim warto omówić, czy możemy bez przeszkód sięgać po ten składnik, czy też lepiej z niego zrezygnować.Polecamy również przepis na herbatę czosnkową. Jej właściwości robią ogromne wrażenie!Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Jakie przyprawy najlepiej podkreślą smak gołąbków?Przepis na zupę buraczaną polecaną przez Tomasza SekielskiegoCo robić, żeby ogórki małosolne były idealnie chrupkie?źródło: Twoje Nowinki/ WP Parenting/ Żywienie abc zdrowie/ med meZapraszamy na nasz Instagramundefined
Czosnek uważany jest za jedno z najzdrowszych warzyw. Od dawna jest wykorzystywany w medycynie ludowej jako składnik prozdrowotnych syropów. Niestety, zdarzają się sytuacje, w których może bardziej zaszkodzić niż pomóc naszemu organizmowi.Kiedy lepiej nie sięgać po czosnek?Po pierwsze czosnek nie jest zalecany osobom, które mają niskie ciśnienie. Warzywo to może je dodatkowo obniżyć, co może wywołać niepożądane skutki uboczne.Nie jest on również zalecany w diecie osób borykających się z problemami z wątrobą. Pomimo tego, że ten składnik przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, to absolutnie nie jest on zalecany przy wirusowym zapaleniu tego organu.Udowodniono, że niektóre makroelementy czosnku mogą niestety stymulować pracę żołądka i jelit, co może doprowadzić do hamowania wydzielania soku trawiennego w żołądku, co może pogorszyć stan osób borykających się z zapaleniem wątroby. Jakie są inne przeciwskazania do spożywania czosnku?Czosnek nie dla wszystkichKolejną grupą, która powinna ograniczyć spożywanie czosnku są osoby borykające się z chorobami oczu. Okazuje się, że regularne spożywanie tego składnika może mocno obciążyć ten ważny narząd. Dlatego, gdy cierpimy na dolegliwości związane z oczami, powinniśmy skonsultować tę kwestię z naszych okulistą.źródło: pixabayCzosnek powinny także unikać osoby, które cierpią na alergię na to warzywo. Szczególną ostrożność w jego spożywaniu powinny również zachować osoby po przebytych operacjach, ponieważ istnieje ryzyko samoistnego krwawienia.Pamiętaj, że ten tekst nie jest poradą lekarską, a wszelkie wątpliwości najlepiej omówić z odpowiednim specjalistą. To on zadecyduje, czy powinno się zupełnie zrezygnować z tego składnika, czy wystarczy jego ograniczenie.Polecamy również nasze inne artykuły. Niedawno pisaliśmy m.in.o zaskakującej decyzji Unii Europejskiej, na mocy której na sklepowych półkach pojawią się wkrótce larwy chrząszcza oraz podawaliśmy przepis na niezwykły śląski deser na bazie agrestu.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Solidarność chce zakazać zakupów w niedzielęCo robić, żeby ogórki kiszone nie wyszły gorzkie?Co dodać do kawy, żeby nie mieć ochoty na słodycze?źródło: smak dnia/ vitapediaundefinedZapraszamy na nasz Instagramundefined
Bób jest klasycznym letnim warzywem strączkowym, którego zapach podczas gotowania rozchodzi się po tysiącach mieszkań i domów. Uwielbiamy łuskać gotowany starszy bób z łupin - jeśli ma się jednak dostęp do młodego bobu, ma się ogromne szczęście. Dzięki delikatności nie trzeba go obierać ze skórki i można jeść bób w całości. Młody bób jest również znacznie słodszy i miększy od tego dostępnego pod koniec sezonu, dlatego warto wykorzystać okazję i udać się na targ, gdy tylko będzie wystawiony na sprzedaż.
Nie da się ukryć, że czosnek odgrywa niezwykle istotną rolę w kulinariach. Niektórzy nie wyobrażają sobie swojskich dań bez jego dodatku. Mało kto spodziewałby się, że wystarczą zaledwie trzy ząbki dziennie, by wspomóc swój organizm.
Herbata z czosnku i jabłka jest świetnym sposobem na wszelkie infekcje górnych dróg oddechowych, które często pojawiają się o każdej porze roku. Wystarczy z upału wejść do klimatyzowanego pomieszczenia, aby śluzówka gardła stała się wrażliwa na patogeny. Na szczęście osoby, które regularnie i często wypijają poniższą herbatę, mogą pochwalić się o wiele silniejszym układem odpornościowym niż ludzie, którzy jej nie stosują. Przygotowanie naparu jest banalnie proste i nie zabiera dużo czasu, więc każdy może go z łatwością zrobić.