Suszenie grzybów przy obfitych zbiorach jest wręcz konieczne. Nierzadko potrafi też pochłonąć sporo pieniędzy. Jeden sposób na zabezpieczenie skarbów lasu, który nie zrujnuje naszego portfela. Wyjaśniamy, na czym polega.
Grzybiarze z utęsknieniem czekają na deszcz i ciepło. Wszystko, dlatego, że są to idealne warunki, w których rosną grzyby. Jednak, które gatunki grzybów są najzdrowsze? Ta informacja ucieszy grzybiarzy i smakoszy leśnych okazów, bo uwielbiamy jeść właśnie te grzyby, które naukowcy uznali za najzdrowsze.
Początek jesieni to idealny moment, by wybrać się na grzybobranie. Jednak nie wszędzie zbieranie grzybów będzie możliwe. Nadleśnictwa zakazują zbieranie grzybów. Jaka jest przyczyna wprowadzenia tego zakazu?
Schyłek lata i początek jesieni sprzyja grzybobraniu. Gdy już zbierzemy leśne okazy, to przyjdzie czas na ich suszenie. Jednak jak to zrobić? Zapomnij o specjalnej suszarce i piekarniku. Polecamy dużo lepszy sposób na suszenie grzybów.
Początek jesieni to czas, kiedy chętnie wybieramy się na grzybobranie. W lasach zbieramy prawdziwki, podgrzybki, kozaki, czy kurki. Jednak okazuje się, że możemy trafić na zupełnie nowy leśny okaz. Tego grzyba wcześniej nie było w naszych lasach. Czy warto po niego sięgać?
Na grzyby zwykle idzie się bladym świtem. Jednak czy wiecie, dlaczego na grzybobranie najlepiej wybrać się tak wcześnie rano? Wcale nie chodzi o to, by zdążyć przed innymi grzybiarzami i zebrać jak najwięcej leśnych okazów. Powód porannego grzybobrania może zaskoczyć nawet najstarszych grzybiarzy.
Schyłek lata i początek jesieni to doskonały moment na grzybobranie. Zebrane leśne okazy suszymy, bo to najlepsza metoda, by zachować smak i zapach grzybów na dłużej. Jednak pewnych gatunków grzybów nie powinniśmy suszyć. Przez to tracą smak i cenne wartości odżywcze. O jakie grzyby chodzi?
Początek września to doskonały moment na grzybobranie. Po nim można suszyć zebrane okazy. Jednak jak to zrobić? Okazuje się, że nie trzeba do suszenia grzybów używać specjalnej suszarki, czy suszyć ich na słońcu. Polecamy rewolucyjny sposób na suszenie grzybów.
Czy wiecie, jak przechowywać suszone grzyby? Doświadczone kucharki wiedzą, że umieszczenie ich w niewłaściwym opakowaniu będzie skutkowało zepsuciem się skarbów lasu. Wyjaśniamy jak go uniknąć.
Wiecie czemu podczas smażenia pieczarek na patelni pojawia się woda? Do niedawna myślałam, że niedokładnie osuszałam grzyby. Okazało się jednak, że popełniałam inny, prosty do wyeliminowania błąd.
Schyłek lata i początek jesieni to wymarzony czas dla grzybiarzy. Wyruszają oni do lasów w poszukiwaniu najpiękniejszych okazów. Jednak pewnych lubianych w Polsce grzybów może niedługo zabraknąć. Wszystko przez zmiany klimatyczne, które mają wpływ na ekosystem. Naukowcy biją na alarm.
Grzyby już pojawiają się w lasach. Jedna z amatorek ich zbierania pochwaliła się odnalezieniem bardzo rzadko spotykanego okazu. Wiemy, co wypatrzyła w swojej okolicy.
Sezon na zbieranie grzybów w pełni. To wymarzony czas dla grzybiarzy. Jednak po grzybobraniu przychodzi czas na gotowanie i suszenie leśnych okazów. W jaki sposób suszyć grzyby, by nie zabrało nam to zbyt wiele czasu? Jest na suszenie sprawdzony sposób!
Czy wiecie, jak odróżnić kanię od muchomora? Zwracając uwagę na szczegóły, można uchronić się przed przykrym w skutkach zjedzeniem trującego grzyba. Podpowiadamy, co zrobić, by uniknąć pomyłki.
Pan Adrian z Wałbrzycha znalazł okazałe kanie. Postanowił wbić obok nich tabliczkę z rezerwacją ulubionych grzybów. Wszystko, dlatego, że nie były jeszcze dojrzałe. Jednak, gdy otrzymał SMS, nerwy mu puściły. Co zdenerwowało grzybiarza z Wałbrzycha?
Kotlety mielone mogą być jeszcze smaczniejsze. Dodanie do mięsa wieprzowego rozdrobnionych pieczarek sprawi, że stanie się ono bardziej aromatyczne i nabierze soczystości. Dawno nie jedliście tak smacznego obiadu.
Grzybiarze potrafią zrobić naprawdę wiele, by zebrać jak najbardziej dorodne okazy. Wyruszają bladym świtem do lasów, ale jak się okazuje, mogą zrobić o wiele więcej. Wyobraźnia i pomysłowość pewnego grzybiarza z Wałbrzycha szokuje. Mężczyzna znalazł kanie i się zaczęło. Musiały interweniować media.
Kotlety mielone mogą być jeszcze bardziej soczyste. Wrzucenie do masy mięsnej usmażonych pieczarek sprawi, że będą wprost rozpływały się w ustach. Nabiorą też przyjemnego aromatu. Tak smakowitego dania nie robi nawet twoja teściowa.
Zamiast kotletów schabowych u mnie w domu były podawane mięsne roladki. Co weekend mam podsmażała składniki na farsz i sprawnie zawijała go w rozbity schab. Po obsmażeniu i zapieczeniu raczyliśmy się soczystym, kruchym i pełnym aromatu obiadem.
Suszenie grzybów nie zawsze jest dobrym pomysłem. Okazuje się, że niektóre okazy po poddaniu procedurze stają się niebezpieczne dla zdrowia. Zmarnujemy czas i pieniądze, a efekty nie będą dobre. Jak tego uniknąć? Wyjaśniamy.
Grzyby obrodziły. W ostatnim czasie amatorzy wypraw do lasu publikowali nagrania ze swoich wypraw. Jeden z nich pokazał, jak w niedługim czasie wypełnił nimi cały bagażnik. Powiedział, gdzie można znaleźć najlepsze grzyby.
Grzyby już zaczynają pojawiać się w lesie. Jeden z nich w pierwszej chwili może nie zwrócić naszej uwagi, choć rozmiary ma imponujące. Podobna do piłki czasznica jest niesamowicie smaczna. Wiemy jak ją rozpoznać i co dobrego można z niej przygotować.
Grzyby są cenione przez wielu smakoszy. Ich zbieranie wymaga jednak sporo doświadczenia, a pomyłka może być kosztowna. Obecnie w lasach znaleźć można okazy, które stanowią doskonałe potwierdzenie tego stwierdzenia. Do złudzenia przypominają kanie, ale ich zjedzenie wcale nie będzie przyjemne.
Koniec lipca to wysyp borowików w wielu miejscach w Polsce. Jeden z grzybiarzy ujawnił, gdzie znalazł 30 pięknych okazów- od najmniejszych grzybków, aż po okazałe prawdziwki. Warto jego wskazówki wziąć pod uwagę- może i Ty zbierzesz borowiki i przygotujesz z nich smaczne potrawy.
Nie musisz spędzać całego dnia w kuchni, by przygotować pyszny posiłek. Z pomocą zawodowego kucharza w łatwy sposób przyrządzisz obiad w 15 minut. Filety z kurczaka podane z aksamitnym sosem z dodatkiem ryżu zadowolą nawet najbardziej wymagające podniebienia. Wszystko to powstaje w dosłownie kwadrans.
Kurki są grzybami, które często goszczą na stołach Polaków. Smaczne i lubiane mają wiele zastosowań kulinarnych. Jednak jak je mrozić, by zachowały jędrność, smak i nie miały goryczy? Sposób gospodyń jest wart wypróbowania.
Grzyby świetnie smakują w wielu odsłonach, jednak ich zebranie może nie być proste. Odkąd jednak za radą dziadka rozsypałam na mojej działce korę sosnową, co jakiś czas zbieram piękne podgrzybki. Polecam spróbować — dalekie wycieczki przestaną być konieczne.
Kotlety schabowe wychodzą z mody. Teraz obiad robi się z czegoś zupełnie innego. Zamiast schabu usmaż doskonałe kotlety z boczniaków. W prosty sposób uzyskasz pyszny i lekki posiłek.