Bez pysznego karpia w niejednym domu nie będzie wigilijnej kolacji. Jak jednak go przygotować, by zachwycił smakiem? Stawiam na dwa dodatki. Zmienią również wasze spojrzenie na tę rybę.
Papryka faszerowana będzie pyszna nawet bez mięsa. Gdy zastąpimy je pieczarkami, uzyskamy lekką potrawę, która pomoże nam zadbać o sylwetkę. Z naszym przepisem nawet na diecie smacznie zjecie.
Krokiety bez naleśników są znakomite, a ich przygotowanie błyskawiczne. Jeśli nie masz ochoty na długie stanie przy patelni, kup jeden prosty produkt. Ten przepis zdecydowanie ułatwi ci świąteczne przygotowania. Oszczędzisz czas, a rodzina będzie zachwycona smakiem krokietów.
Pierogi na święta można zrobić z wyprzedzeniem. Co roku korzystam z przepisu mojej babci, który pozwala mi uzyskać znakomite rezultaty. Jeden dodatek sprawia, że danie zachwyca. Polecam spróbować.
Przygotowanie pieczarek wymaga trochę pracy. Z pomocą jednej sztuczki można ją sobie ułatwić. Wystarczy wykorzystać widelec. Sprawdźcie jakie to proste. Później opowiecie o tym wszystkim znajomym.
Grzyby panierowane od razu kojarzą się z kotletami. Podczas wyjazdu w Bieszczady dowiedziałam się, że niektórzy ten przysmak wkładają do słoików. Zdobyłam przepis i postanowiłam spróbować. Smakołyk od razu przypadł mi do gustu.
Przygotowanie jedzenia na Boże Narodzenie nigdy nie było tanie. Ostatnie lata, z uwago na rosnącą inflację, szczególnie dały nam w kość. W tym roku może być jednak jeszcze ciężej, niż do tej pory. Wszystko przez wysokie ceny składnika niezbędnego do świątecznych pierogów.
Czy wiecie jak myć pieczarki? Dotychczas płukałam je pod bieżącą wodą. Niedawno dowiedziałam się, że istnieje lepszy sposób, na usunięcia zanieczyszczeń z grzybów. Jest skuteczniejszy i nie powoduje uszkodzenia produktu.
Pierogi ze zwykłego ciasta z niezwykłym nadzieniem. Gęsina to nie tylko całe fragmenty drobiu, mielona smakuje równie dobrze. Mielone gęsie mięso nadaje tej potrawie zaskakujący smak a kurki znakomicie do niej pasują.
Nie wiecie jaka zupa na obiad będzie wystarczająco sycąca? Mam smaczną i bardzo tanią propozycję. Zrobienie dania zajmie chwilę, a o jedzeniu zapomnicie na długie godziny. Sprawdźcie, jakie składniki przygotować i koniecznie spróbujcie.
Pierogi z grzybami i kapustą zna każdy smakosz. Są pyszne, ale kwaśne warzywo możemy zastąpić zupełnie innym składnikiem. Uzyskamy farsz tak smaczny, że szansa na powrót do klasyki będzie niewielka. Koniecznie wypróbujcie to połączenie w tym sezonie.
49-letnia kobieta przyrządziła posiłek z trującymi grzybami, po którym 4 osoby trafiły do szpitala. Troje z jej gości zmarło. To byli teściowie oskarżonej kobiety i ich znajomy. Śledczy zarzucają też Australijce, że czterokrotnie próbowała pozbawić życia swojego męża.
Krupnik zna wielu smakoszy. Nie każdy jednak wie, że za sprawą jednego produktu zupa może nabrać niepowtarzalnego smaku i aromatu. Ewa Wachowicz zaproponowała coś, czego tej jesieni trzeba spróbować.
Rumuni przyjeżdżają do Polski busami i autokarami. W lasach zbierają grzyby i wywożą je na handel. Grzyby z Polski trafiają do Hiszpanii i Francji. Mieszkańcy terenów, gdzie przyjeżdżają rumuńscy grzybiarze, są zaniepokojeni. Jednak, czy taki proceder jest nielegalny? To wyjaśnia ekspert.
Zwykle grzyby znajdziemy we wszystkich odcieniach brązu, żółci i pomarańczy. Jednak w polskich lasach pojawił się niecodzienny okaz. To niebieski grzyb. Jeśli go zebraliście, to prawdziwi z was szczęściarze. Wyjaśniamy, z jakiego powodu dopisało wam szczęście.
Marynowane grzyby mają specyficzną konsystencję. Wielu osobom nie podoba się jednak śluz, który na nich występuje. Stosowana przez moją ciotkę metoda pozwala uniknąć nieprzyjemnego efektu ciągnięcia. Koniecznie wypróbuj ten sposób.
Paszteciki są znakomitym dodatkiem do niejednej zupy. Ostatnio podałam moim najbliższym własnoręcznie przygotowany rarytas z pysznym farszem. Przepis dostałam od koleżanki, która pracuje w restauracji. Zachwytom nie było końca.
Grzyby uwielbia wielu smakoszy. Nie zawsze jednak ich zbiory są owocne. Mało kto wie, że niektóre okazy można hodować w domu. W ostatnim czasie znalazłam prosty patent na pozyskanie borowików. Byłam zaskoczona jak niewiele potrzeba, by urosły.
Jesień to doskonały moment, by wyruszyć na grzybobranie. Jeśli szczęście nam dopisze i znajdziemy leśne okazy, to warto je ususzyć. Jednak, co zrobić, by grzyby nie spleśniały podczas suszenia? Babcia zdradziła mi ważną zasadę. Niestety każdy o niej zapomina.
Sezon na grzyby trwa w najlepsze. Przy obfitych zbiorach konieczne jest odpowiednie zabezpieczenie skarbów lasu. Choć metod jest kilka, szybkie i bardzo wygodne będzie mrożenie. Trzeba jedynie pamiętać o jednym szczególe.
Kanie stanowią świetny materiał na kotlety. Z grzybów tych wychodzi naprawdę fantastyczne danie, które potrafi być tańsze niż obiad z mięsem w roli głównej. W tym roku jednak sytuacja wygląda nieco inaczej.
Zupa pieczarkowa jest jedna z moich ulubionych. Kiedy moja mama powiedziała mi, że zrobiła ją z nowego przepisu, byłam zachwycona. Spróbowałam i już wiem, że jeszcze nie raz o nią poproszę.
Grzyby pasują do wielu potraw i właśnie teraz jest czas na ich zbieranie. Mając większą ilość rarytasu, trzeba go jednak dobrze przechować, by nasz wysiłek nie poszedł na marne. Niekoniecznie jednak musimy je suszyć czy marynować. Znam metodę, która jest jeszcze lepsza.
Grzyby pojawiły się w dużych ilościach. Wielu entuzjastów z pewnością wybierze się teraz na poszukiwania ulubionych okazów. Później będą potrzebowali skutecznej metody zabezpieczenia smakołyku przed zepsuciem.Wychodzimy im naprzeciw i pokazujemy najskuteczniejszy sposób suszenia grzybów. Czynność uznawana za czasochłonną, wcale nie musi taka być. Zamiast więc kolejny raz rezygnować ze spaceru do lasu, sprawdźcie jak ułatwić sobie obróbkę grzybów.
Suszenie grzybów pomaga przechowywać je w niezmienionym stanie przez dłuższy czas. Należy jednak zadbać, by nie zwilgotniały i nie stały się pożywką dla robaków. Moja ciocia zna skuteczną metodę i ostatnio mi ją pokazała.
Jesień to znakomity czas na grzybobranie. Po nim często marynujemy grzyby, które są pysznym dodatkiem do wielu dań. Smaku marynowanych grzybów nie da się porównać z niczym innym. Ja marynuję leśne okazy według receptury mojej babci. Zamiast cukru daję inny pyszny i zdrowy składnik.
Czy lubicie zbierać grzyby? Jeśli tak, to mamy dla was dobre wiadomości. W lasach pojawił się jeden z najsmaczniejszych i najszlachetniejszych grzybów. Zdradzamy, w jakich rejonach Polski go szukać i jak odróżnić go od innego trującego grzyba.
Poszukiwanie grzybów czasem sprawia trudność. Doświadczeni zbieracze znają jednak sposoby, by wrócić z wyprawy z pełnym koszykiem. Rada dotycząca znajdowania prawdziwków jest bardzo zaskakująca.